My Life

Hari nie bos cuti, so spt biasa office akn jd lebih tenang :)
Then aku dh buat seme keje aku, now dh relax sket lah
Td dh xfer duit kt Maybank K.Ya RM70 - hutang beli brg2 kt Hero & DIY Store last weekend
So settled, lega bile hutang dh settled kan? Rasa ringan jer...hehe...
Now aku nk settlekn PTPTN aku sbnrnya..nk settle yuran admin yg tertunggak dkt RM2k
Tension aku klu ingat2 psl nih..& aku dh ckp nk loan dgn K.Ya RM2k tu dulu
Insyallah, bonus next year aku leh settle balik hutang aku tu :)
At the mean time aku hrp PTPTN akn approve aku nk bayo monthly RM150 & potong dr gaji
Takde balasan lg emel aku tue, aku pn lupe pulak nk letak no.h/p..cisss..
Alah reply jelah emel tu klu susah sgt pn kan?ape daaa...xde alasan xleh nk contact lorrr..

Then aku nk set kt Bank Islam la nk pantau saving aku kt Tabung Haji tue
Boleh tgk online klu bukak akaun kat Bank Islam..leh kuar gune ATM dia lagi..
Tu yg bahaya tu kan?Tp aku maybe mmg kene gune jugak duit kt TH tue
Sbb nk cover bayar roadtax kete+insurans bulan 10 nie..
Koman2 makan RM600 gak semua tue..aku nk cover insurans utk cermin kete dpn skali tu
Dah nk masok 2 tahun dah retak kt depan tue...hehe...kesian kete JHT aku tue kan..kekeke..
Last 2 weeks aku g anto kete tu g mandi, vacuum & cuci enjin skali. Total=RM18 jer
Murah gak kan? Kat Bdr Permaisuri tu jer g ngn Anje...manje2kn kete JHT skali skali :)
Next servis kete time 74k+ km, now baru 72k+ jer..maybe dlm bln 10 gak kot due..
Wah...dekat2 dgn timing renew insurans tuuuu...meaning bertambah lg kos aku kene save
Dr RM600, maybe add lagi RM200 la kot ekkk..Total=RM800..hua hua...masak aku...
Wah, tetibe aku teringat kt rebet tunai utk renew insurans+roadtax kete utk tahun nie
RM625 klu x silap aku leh claim kat Post Office..yesss lahh!!!
Meaning after kuar duit kt TH utk pendahuluan byrn, aku leh masok balik semula duit yg aku pinjam tue lah...Alhamdulillah...rezeki Allah :)
So insurans+servis kete aku kene kuar belanje dlm RM200++ jelah kot
Hopefully enjin kete aku xde problem mcm yg Perodua syak last servis hari tu
Diorang akn check utk next servis nie, aku doa2 xde pape lah..sbb bunyik time reverse kete
tu dah tak ada dh lately..or aku je yg x perasan kann..kekeke..

Then aku nk beli buku Dr.'Aidh ttg bulan puasa nie
Aku search online hari tu kt MPH ada buku tue
Tp tuelah...x g2 lagi Alamanda after bayo duit kete ngn Mamat awal bulan ari tue
Maybe mggu nie leh pegi kot after balik keje..save sket minyak klu pegi terus after keje nie
Minyak pn da tggl half jer tue..next week rasenye dh kene isi balik..koman2 RM70 lah
Now duit dlm Maybank after xfer kt K.Ya td tinggal RM220
Mggu nie maybe claim Medical RM219 klu x silap, Alhamdulillah rezeki :)
So total up aku ada dlm RM450 gitulah lg utk belanja bulan nie
Duit sewa rmh dh bayo, tinggal duit elect. & air jer dlm RM20 gitulah sllunye
Boleh..aku leh survive bulan 8 nie, Insyallah :)

Emm..dlm Maybank tu ada duit yg aku nk bayo abes loan CIMB tue
Mmg aku x usik la RM500 tue, xde masa nk g masok lg la kat atm, upm tue
K maybe aku g Alamanda, kuar duit kt Maybank, beli buku, balik UPM
G atm, cimb & g bayor teros duit loan tue...settled 2 benda dlm 1 hari :)
Yes, plan yg agak baik nieh...moga di rahmati Allah :)

Ok aku ringkaskan ape yg aku perlu buat ehh..

1. G Alamanda, kuar duit kt Maybank, beli buku Dr.'Aidh, buat kad MPH, g CIMB, UPM, bayo duit loan CIMB smpi habis RM500

2.Pegi Bank Islam buat bukak akaun RM10 jer, bagos-bagos :) paling penting leh pantau saving dlm TH, blh bwk kuar xyah g kaunter TH, tp kene beringat utk cause yg pnting je bwk kuar duit kat TH tue...saving nk g Mekah tu..Insyallah :)

3.Maybe next week klu xde reply dr PTPTN lg, leh try contact tanya status, klu prose xpe..jgn diorang iginore ajer...hampeh...xnk duit kerr????klu K.Ya bg loan 2k tu, leh cover utk 2-3bln admin cost lg klu x silap aku..so selamat lg la xyah bayo lg dlm tempoh tue..x stable lg maaa finance gue....heheh..hisshh...byk bulan lg leh cover tue...smpi akhir tahun pn bulehh...hehehe..
poyosss aku nie...xpe, klu aku leh byr dlm RM60-70 pn dh ok utk cover cost admin tue jer dulu..this month x buleh lg laa...next month bln 9 (bulan Ramadhan) Insyallah :)
Bulan pose buka kt Masjid la klu xde duit, rezeki rezeki :))

Hmm..tue jelah plan hidup aku buat masa nie.Akhir mggu nie mak maybe dtg from Johor.Tak tau either abah & iraz ikot skali ke tak sbb next week start cuti sek.seminggu. K.Lin maybe nk balik Johor.So plannye soh K.Lin dtg sini dulu la, nnti leh balik sama2 dgn Mak ke Johor nuu. Tetibe terfikir maybe mak leh lawat parents Sepul gak..sbb dulu penah gak Mak Sepul tnya nape x ajak mak+abah dtg rmh diorang?Hmm..this week kene call mak sepul ckp la mak maybe nk dth KL, klu dia ajak dtg, leh gak dipertimbangkan kan?buat rapat2 silaturrahim jer...even aku & sepul still xde ketentuan lg, x salah stakat nk berkunjung2 sesama Islam pun kan?? :) Insyallah, benda baik moga Allah sentiasa berkati :)

K, tu jelah update aku utk hari nie, lenguh2 badan aku nie..maybe sbb byk buat chores kt rmh K.Ya on weekend kot..aku kan Maid kt rmh Cheras tu skrg..hahaha...xpelah yg pnting leh kuar peluh (exercise), rmh bersih & selesa, leh cover lemak yg berkumpul balik nie hahh..cisss

Hari nie aku puasa sunat, bajet nk buat sepjng mggu nie, Insyallah :)
Puasa bulan Syaaban bagus jugak sbnrnya. Utk latih perut bulan depan (Ramadhan)
Bulan Rejab yg lepas aku dpt puasa sunat sehari jer, itu je yg Allah dh tentukn utk aku.
Yg penting aku puasa ikhlas krn Allah Taala :)

Ohh citer sket utk bulan puasa sok, aku bajet nk terawih kt masjid upm kerap laa..klu buleh every nite lah kan, ajak housemate yg nk ikot seme, dpt buka kat sane pon bagos. Save duit+makan ala kadar jer tak berlebih2.Skali skala Terawih kt Putrajaya pn bagos jugak..Insyallah :)

Popular Posts