Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2009

Sesaje

Semalam aku period. Lewat sehari dr yg sllu. Kire normal la tue kan. So smlm g beli ubat kt Klinik Huda utk stok sebulan. Then adik kt depan tu ckp start bln 2, rege ubat naik. B4 this 158, later 170 camtuelah. Huishh...masak betol lah. Seb baek leh claim medical. Klu x, pk 2-3 kali gak nk beli. Anyway aku beli nie utk start diet bebetol dr 29/1 - 28/2. Hopefully mmg blh turun balik la weight nih. Rase cam x besh jek byk lemak kt bdn nih. Tu yg nekad beli gak tue.

28/1 Rabu, on leave sbb nk buat paspot, pastu g Pej.Agama Islam Kajang, pastu g Hosp.Serdang buat HIV test. On 29 & 30 tu appraisal. Aku x isi ape2 pn lagi tuh. Mls betol la utk tahun ke-3 nih. Hopefully dpt la bonus 2 bln gak cam last year. Leh buat tambah2 utk majlis kawen sok. Amin.

31/1 Sabtu, plan g Plaza Alam Sentral ade cam Promosi Perkahwinan. So manela tau ade pakej yg berkenan di hati. Pastu ptg sket tu nk diskas psl kad kawen ngn kwn Kak Ya, Fizah & hubby. Nk bagi details semelah. Pakej kawen aku btl2 berken…

Yang nie dulu

Da kali ke 4 aku tulis kt blog nie. Asek x sempat nak post jek. Ntah pape ntah aku nie. Dh la da lame x update kt sini. Ape yg aku bz kan pn xto lah. Hari nie da period. Lambat sehari. Klu ikot jadual patot 21st, semalam. So a bit moody lah. Cam busan jek. Nk layan Iz pn cam malas jek.
Da la weight da naik. Mmg rase betol lah. Busan jekk...arghh....asek nk mkn jek kejenye...diet pon ntah pape...puase pn ntah pape...semenye ntah pape....

Nk citer psl yg sudah2. X sampai sebulan lagi sbnrnye aku tunang ngn Iz. Hari nie baru 22/1, aku tunang 27/12. Tp rase cam da lame pon ade. Abah masok hosp.12/1 ari tu sbb sakit jantung. Rupenye menurun from arwah Atok. 11/1 Abah seharian bakar tayar, so sedut asap hitam tue. After Maghrib dia sesak napas. Pukul 10.00mlm Cik Sariman tlg anto Abah g Hosp.KT. Masok Wad gak lah 2 hari. Then dpt la detect dia ade skt jntung. Dr.bg ubat semelah. Dah tua dah Abah. Rase cam mude jek lagi. Baru 53 thn nie. Mak 51. Maut x mengenal usia. Aku pn leh mati bile2 masa…

Fikiran yg telah lama hilang, syukur :)

Allah Maha Berkuasa ke atas setiap apa yg diciptakan-Nya. Semua yg ade disekeliling kite, langit, bumi, pokok2, burung2 in fact diri kite sendiri tertakluk di bawah kekuasaan-Nya. Aku menaip di blog ini pd waktu ini, ketika ini telah pun tertulis di sebuah buku di Luh Mahfuz. Sepanjang hidup aku, bermula dgn kegagalan mase aku kt Matrix KPYP, Ipoh kemudian ke Matrix Perlis seterusnye ke UPM. Kegagalan aku mase amek test ujian komputer memandu, mase amek ujian jalanraya. Kegagalan aku dlm percintaan, bertunang & putus. Juga segala kejayaan aku dlm SPM, di UPM grad dgn 3 pointer & pertemuan aku dgn Izhar selepas aku putus tunang. Semua yg berlaku sepanjang aku hidup selama 26 tahun 3 bln+ ini sudah pun tertulis dlm buku itu & semestinya Allah SWT Pencipta & Pentadbir seluruh alam amat Mengetahui segala sst pun yg berlaku pd stp makhluk ciptaan-Nya.

Baik & buruk dlm life ssorg itu sudah ketentuan-Nya. Kite berhak membuat pilihan dlm hidup kite. Dan kite mmg telah diber…

At last

Alhamdulillah akhirnya aku rase life aku da on track balik. Barulah rase cam bermakne sket idop aku nih. Barulah rase cam alive dgn stp ape yg aku buat. Sblm nie mmg blur sgt sgt sgtttt...sejak hari Isnin lepas, hari demi hari aku rase semakin hidop. Aku dpt hayati perasaan aku bile bersama dgn Iz, dgn officemate & hosmet. Barulah aku fokus pd stp ape yg dipersembangkan. Aku da start tegur2 balik kakak2 kt main office & have some small chit chat. Tegur2, senyum2 mcm aku yg dulu. Thank you Allah :)

Same gak dgn ibadah solat aku yg sblm nie pn aku rase blur jek. Now da ok da. Mmgla x bape nk khusyuk, tp at least aku hayati perasaan bole khusyu' tue. Aku dah ade perasaan balik..Yahoooo!!! barulah rase bermakne sgt2 hidup aku...aku hayati ape yg aku buat...aku leh bg respond yg baik bile org lain bercerita dgn aku...aku rase HIDUPP!!!! :)

Seronoknye ade perasaan....Alhamdulillah....at last...setelah berbulan aku hidup dlm ke'blur'an...akhirnye.....huhhh....

emmm

Kkdng cam rase x caye je aku da tunang ngn Iz. Dah la kitorang cam poyo2 gitu kan. Aku rase senang ngn dia. Nk kate cinta, aku pn da xto ape makne cinta. Yg pasti aku rase secured & akn bahagia if kawen ngn dia. Dia layan aku punyelah baik. Aku yakin dia gak leh jd ayah yg baik. Seorang lelaki yg bertggjwb. Itu yg paling penting sekali. Aku suke habiskn masa dgn dia. Sllu ade di samping dia. Suke bile dia manjakan aku. Terasa sgt yg dia btl2 syg kt aku. Aku cube sedaye upaye layan dia dgn baik. Gembirakn hati dia dgn lawak2 aku.

Bile kuar same ngn dia, x lepas dia pegang tgn aku. Cam jage sgt2 aku. Ahh, dia mmg lelaki yg baik. Terlalu baik utk aku. Kdg2 aku rase terlalu bertuah lak aku. So nape aku nk tolak dia eventho perasaan aku biase2 je pd dia? Dia lelaki yg btl2 bg full commitment pd aku. Yg sungguh2 nak kawen dgn aku. Yg jaga hati & perasaan aku sedaya mungkin. Mane mungkin aku tolak lelaki yg sebaik dia. Dan mmg bodoh lah aku klu aku tolak dia. Aku doakan lelaki yg saya…

Pressure yg mcm2

Dah lame aku x update blog nie after aku tunang dgn Iz. Byk yg dah berlaku. Aku pn mcm malas pulak nak rewind balik ingatan. Yg pasti semuanya dah selamat dah. Eventho kelam kabut la gak family aku sbb ramai yg dtg. Layanan mmg kureng memuaskan la mase jamuan makan tu. Tp Alhamdulillah semuanya cukup.

Mls nk citer byk. Aku letak la gambo2 feberet aku time majlis. Yg aku tau aku nmpk tunang aku tue cam hensem jek pakai baju kemeja kelabu hitam. Smpi skrg pn still ade rase segan ngn dia. Aku pn xto knp.

Mggu nie aku decide nak kurangkan jumpe on weekdays. Mamat tu cam gile bayang la jgk. Kkdng jd cam geram lak aku sbb dia jd cam kerek sket. Dia ikot je kehendak aku xnk jmpe sllu. Tp dlm pd masa yg sama cam memberontak bile ckp ngn aku tue. Phsyco gak mamat nie kkdng tue. Masok hari nie da hari ke-3 x dating weekedays. & aku rase cam dpt kembali diri aku. Baru rase cam fokus sket la pd ape2 pn yg aku buat. Sblm nie ntah nape rase cam blur jek.

Aku pk2 balik, maybe aku cam terkejot kot k…