Monday Blues


Bace dlm artikel, ade tulis sgt bagos if ibu2 mengandung berkomunikasi dgn bb ketika berada di Trim 2. Sbbnye pd waktu nie bb dh blh dgr suara kite. Xpasti lak suara ibu je ke or semua org kt sekeliling dia. Anyway ape yg aku nk cerita adlh aku rase cam pelik je nk ckp2 ngn bb. Means mcm bersembang dgn dia laa. Xto nk ckp ape sbnrnyer. Tp aku try jgk lah & sllunye aku panggil 'baby' jer sambil usap2 perot yg membuncit neh. Perasaan cam syahdu je eventho aku sekadar sebut 1 perkataan tue. Rase cam ade bonding or ikatan yg kuat dgn bb & serasa mcm bb sdg mendengar panggilan aku tuh. Sweet sgt perasaan tuh & x reti nk describe mcm mane lg. Buat kite tersenyum sorang2 mcm org sewel pn ade hehee. Tgh bln nih Insyallah kandungan masok bln ke-5 & klu bernasib baek, dptla tgk jantina bb. Klu tnya aku, aku masih x pasti nk bb ppn ke laki. Dulu rase nk ppn sbb nti da besar leh tlg aku kt dapur. Pastu kakak & abg aku sama2 dh dpt anak sulung lelaki. So klu aku pecah tradisi dpt ppn, ok gak kan? Tp bile tnya hubby, dia prefer anak lelaki lebih dr ppn utk yg sulung nih. Alah...klu da name lelaki, kompem la nk kawan bergaduh kann?? heheh. Then bile tau hubby prefer boy, aku jd kompius sket. Sometimes nk boy gak utk x kecewakn hati hubby but sometimes nk girl plk utk kepuasan diri sndiri. Hmm..last2 aku pasrah & malas nk pk dah. Juz doa pd Allah yg terbaek utk bb. Amin.

Weekend lps jadual sgt full & rase mcm x cuti pn ade. Sbbnye asek berjalan jer x lekat rmh. Of course la sbb pegi open house Raya. Jumaat, Sabtu & Ahad semuanya 2 buah rmh sehari. Next week hari Ahad kwn lame aku mase dr matrix pn buat OPR kt area Batu Caves. Jaoh tp aku nk pegi sbb last 2 years back aku x dpt pegi sbb mcm2 hal. Hubby da bg green lite so Insyallah akn smpi ke sane klu xde aral. Hari nie mak & abah aku dtg KL from Jhr by bus. Tujuan dtg sbb nk bwk abah g check up kt hosp.yg ok sket sbb abah asek mengadu sakit dada. Dulu aku pernah cerita yg abah aku kemungkinan besar ade sakit jantung. Sejak2 kene masok hosp.tuh, abah mmg sllu sakit dada eventho dah x keje. Bile ingat2 balik, abah start kene serangan 1st tuh pn after dah x keje & smpi la skrg. Dulu mase keje xde plk abah mengadu sakit ape2. Sembang2 ngn K.Ya smlm mase pegi raye rmh kakak sulung aku kt Snwang. Dia kate statistik org yg berpenyakit nie sllu kronik bile dah x keje or bersara. Maybe dh biase keje & aktif, so bile x aktif jd sakit plk. Cam pelik je kann? Ape2 pn kitorang adik bradik try bagi yg terbaek utk our parents. Hopefully bile bwk g hosp.yg bagus sket, Dr. blh pastikn ape yg buat abah sllu sakit2 tuh. Abah bknnye tua sgt pn. Tahun nie baru 53 tahun. Mak lak 51 tahun. Dulu abah sllu ejek mak sbb sllu masok hosp.sbb sakit kencing manis & darah tggi. Now dh terbalik plk. Risau lak aku bile pk psl mak ngn abah nie. Ya Allah, berikanlah mereka kesihatan & panjangkanlah umur mrk. Amin.

25hb nie adik aku Lisa akn berkahwin. Rase mcm kecik je lg adik aku tuh tp bile pk balik, tahun nie umur dia dh 25thn. Kire sedang elok la tu utk berumah tgga kann? Aku pn rase cam dh tua bile masuk 27thn nihh. Tahun depan masok 28 lagi la rase tua huhuu. Sedar x sedar bln 12 nih masok 4 thn dh aku keje kt kompeni nih. Rase cam x percaye jerr aku blh thn selama tuh. Gaji bknnye masyuk sgt & benefit xdelah sehebat mane. Yg buat aku selesa juz environment nyer jer. Asal pagi2 nk g keje x rase berat hati nk pegi, means i shud stay. If berat hati, then kenelah update CV lame heheh. Ape2 pn buat mase ni masih bersyukur dgn ape yg ade. Nk kate susah, tidak. Nk kata senang, pn tidak. Biasa2 saje. Sederhana. Alhamdulillah :) Ohh..berbalik pd adik aku nk kawen, rase mcm kene balik jgklah yg belah laki nyer majlis. Smlm bincang2 adik badik & rase cam x proper je klu x pegi. Dr segi kos maybe blh car pool dgn Kak Ya or Kak Lin time belah laki tuh. Nti la diskas laen dgn diorang.

Pagi td ntah mcm mane mase on plug nk iron baju, bleh lak plak iron tu meletop. Siap kuar cam api lagi pastu bau hangit jek. Kesian hubby g keje baju x iron hari nie. Aku x kesah sgt sbb leh pakai shirt jer g keje. Dh hubby diam jer xde mood hari nie. Benda nk jd, nk wat camne? Aku cume switch on plug je bkn buat ape2 pn tsk tsk. Pagi2 Isnin da ade benda x besh...busan sungguh...hari nie btl2 monday blues...warghhh..Td buat kire2 insurance & roadtax kete JHT aku tuh. Insyallah duit gaji bln lepas cukup utk settlekan semua skali. Lps tu aku akn jd muflis. Camne nk balik wedding adik aku nnti nihh? Mane aku nk cekau duit bayar tol???? Waaaa.....

Popular Posts