Being a Mommy


Hari Jumaat lps adlh hari melepak spjg hari di rmh BBST. Alhamdulillah medical claim dh masok on that day bile hubby check kt ATM after Solat Jumaat. Ingat nk kuar ptg tu memandangkn kesihatan aku agak tip top, tp sbb hujan, hubby ajak kuar esknya saje. Kite hnya merancang, Allah yg tentukan. Hari Sabtu kesihatan aku tibe2 merudum. Mknn yg masok spt x dpt diproses & dicerna oleh perot dgn betol. Maka semua yg dimkn keluar balik dgn jayanya. Still gagahkn diri utk kuar tghari sbb dh plan nk beli brg2 bb kt PKNS, Bangi. Lunch kt Medan Selera BBST & teros ke Bangi. Shopping dlm keadaan diri yg sgt x selesa. Ditambah dgn org ramai yg bz shopping brg2 bdk2 nk naik sekolah lg bbrp hari jer. So beli brg2 bb yg teringat saje sbb list tertinggal plk kt rmh huhh. Atr brg yg dibeli cam diapers, toiletries, binders & blanket. Tak smpi 1 jam pn merayau2 cari brg bb. Cam rekod pulak heheh. After that teros menuju ke Semenyih rmh in law. Dlm kete on the way ke sane aku muntah balik nasi lunch td. Sadis. Smpi rmh in law sembang2 sat pastu naik ats sbb kpl sdh sakit. Hubs sapukn minyak angin kt kpl & i sleep like a bb smpi azan Asar berkumandang. Alhamdulillah lps tu rase ok sket. After Solat, turun bwh & minum ptg sama2 ngn family hubs. Spt biase klu dh balik sane, msti jln g rmh Andak (makcik hubs) kt blkng rmh tu jer. Andak bg aku bunga Siti Fatimah dr Mekah utk direndam & di minum airnya bile dh nk masok 9 months. Dia kata cam air selusuh la utk mudahkn bersalin, Insyallah. Bunga tu Andak kata jgn dibuang. Blh digunakan 7 keturunan katenye hehe. Orait boss!

Mlm tu after dinner & tgk half time Liv Vs Ports, bertolak balik ke BBST. Hari Ahad, pagi2 spt biase g pasar beli lauk pauk kt Salak Lama. Siang ikan, masak-masak & lepak-lepak. Satu lg rekod tercipta ptg smlm sbb bejaye meng'iron' baju keje hubby spjg mggu nie. Hasilnya jari kaki agak krem bile lama sgt berdiri. Solat Maghrib awal & smntara menunggu Isya', baca buku " Keluarga Bersendi Taqwa" by Dr. Aidh Abdullah Qarni. Blajo cara2 nk jd ibu bapa yg baik, Insyallah :) Cth paling terbaik of course lah junjungan kite Rasulullah SAW. X dpt ikot byk, sikit2 pn jadilah...heheh. Pas Isya' spt biase dinner & teman hubs sidai baju sat b4 tgk TV sama2.

Emm..mggu nie pregnancy akn masok mggu ke-30. Aiyohh...lg 10 mggu je lagi. Itu pn klu bb x kuar cepat dr due date. Dr segi kesihatan, rasanya masih terkawal lagi. Xde simptom2 terbaru selain dr stretch marks kt perot yg semakin ketara *tsk tsk*. Bb sgt baek & x tendang smpi mommy rase sakit or senak. Besh bile tibe2 teringat cam bb da lame x gerak2, eventho dlm fikiran jer, bb blh bg tindak bls pulak. Cam pelik pn ade hehe. Kkdng bile panggil je 'baby...' teros dia gerak2 bg repond. Seronok betol :) Mlm td sempat tnya hubby ' Ehh..ape name bb kite ekk?' Teros hubby jwb ' Bkn Syg dh ade ke nama dia hari tue???'. Em..ada tp x decide lg which one between those 2 names. Xpelah...itu bisa di atur kemudian. Yg pntng dh ada pilihan..kan? kann?

Hari Rabu nie Insyallah pas balik keje, mlmnya akn bertolak ke Jhr tanah tumpah darahku :p Rasa cam dah lame sgt x balik sane. Tak sabo nk mkn masakan mak. Habeslah weight aku naek mencanak lagi pasni...huhu. Kene control nih. Bahaye wooo. Hrpnye aku mampu bertahan ddk lama2 dlm kete tuh slma bbrp jam tanpa mengalami sakit pinggang yg kronik, amin. Dh lame x jalan jaoh nie. Rasanya inilah perjlnnan jaoh yg terakhir sblm bersalin & kembali semule ke Jhr utk proses berpantang. Insyallah after ade kekuatan & kelapangan dlm tempoh pntng tu, aku akn update lak pengalaman bersalin, berpantang & menjaga bb. Ee..cam x caye je aku dh nak ade anak sndiri...so weird laaa :p

Popular Posts