I'm So Sorry

Yesterday i'm on MC. Bad flu & coughs plus headache. I really need a rest. My body ached everywhere. Sgt letih & mengantuk. Sleepy itu thanks to Naurah Zayanie yg mencipta habit baru bangun di tengah2 malam yg sunyi or pagi2 buta yg hening mengajak org bermain2 melayan karenahnya. Semuanya bermula dari Isnin lepas. Imagine every nite selama 1-2 hours terpaksa bersengkang mata melayan bdk itu mengekek, senyum2, lompat2 atas perot Ibu. Hasilnya semalam sdh sgt letih. Ditambah dgn penyakit sedia ada (flu tuelahh). Flat giler rasa. Dgn berat hati benarkan habi hantar juga Naurah ke nursery. Klu bdk tecit tu ade, blh ke Ibu rehat? Kompem la x buleh kann. So MC jugaklah. SMS boss tulis 'i really need to be on MC today. flu+coughs hd worsened.tq'. Got reply by boss 'ok, take care'. Lega. I hope she's understand. I know that she always doesn't like the idea of her staffs to be on MC a few times in a month. Kan aku da MC awal bln due to saket perot tue. So ini kali ke-2 lah. Tp nk wat cenggane yer. Aku kene flu on Saturday. Gagah g keje Isnin & Selasa. So kire ada effort la kan nk keje jgk eventho mmg x sehat. 

Anyway dpt mc kunun2 nk rehat. End up bile tgk rumah yg bersepah serba serbi, bakul baju penuh dgn segala mcm pakaian, habuk merata-rata, badan tak sehat pon dipaksa buat kerja. Berbulu sungguh mata tgk rumah yg x semenggah tue. 1 year plus duduk itu rumah, tak pernah rasa mcm rumah sndiri. Sentiasa rasa mcm rumah org lain. Nape??nape??? Sbb rmh tue kan dulu my FIL buat tunggu MIL balik dari keje. Pastu mmg rmh MIL pon. Kitorang ddk sbb kebetulan tempat keje dekat dgn rumah tue. So in laws soh ddk jelah rmh tue drp kosong x berpenghuni pd waktu malam. Dan FIL skrg mmg dah tak follow MIL pegi keje & ddk rmh tu masa siang sejak parents aku dtg ddk sekali masa Abah buat bypass surgery bln 2 aritu. So dh xdelah makanan yg siap terhidang balik2 dr keje. Huhu..sadiss. Skrg barulah rasa betol2 jd rmh sendiri. Start Jumaat lepas sbnrnya aku dh kemas bilik bawah tue. Tu pn malam2 buta membawa ke pagi2 buta sbb mata x mengantuk. Klu siang2 mane dpt buat keje dgn bdk tecit tu sentiasa nk ajak bermain & berdukung kann. Maka semalam adlh hari mengemas & mengubah susun atur perabot. Pukul 3.00ptg baru dpt berehat dr segala kerja & tido lebih kurang sejam after mkn ubt flu yg mengantuk tuhh. Sempat jgk masak bbrp dishes. Ikan masak lemak kuning, bayam goreng telur & rebus telur masin. Lama sungguh rasanya x memasak. Since habi dah taknak makan malam. Diet katanya. Org kurus pon pandai berdiet. Org yg mmg kene diet, tak jugak diet2. Camno??

Ape2 pn, eventho misi sebenar utk berehat tidak terlaksana, hati puas dgn rupa baru rumah itu. Aim utk beli bbrp brg lagi utk melengkapkn lg rmh itu. Half moon table yg di dinding atasnya akn dilekat mirror yg besar beli kt A.Hitam aritu, alas meja makan & tikar Sarawak yg kayu tu utk diletak bwh dining table. Langsir yg tempah kt Kamdar aritu harus sudah siap. Tggu gaji baru amek hihi. Tetibe rase cam excited lak nk menata rias rumah tu. Hubby, you owe me gubahan bunga bersama pasunya sekali. Jgn buat2 lupe oke! =p

Tetibe rase sgt takot nk menghadapi bulan Ramadhan tahun ini. Sdgkn skrg yg puasa selang2 dh blh nampak jelas kekurangan production susu,inikan pulak hari-hari. Camne yer?? Runsing sungguh aku memikirkan benda nie. Habi dah soh start biasakan Naurah dgn susu Anmum balik. Susu yg dia menom masa aku belom keluar susu lepas delivered dia dulu. Aku sedih sgt nk bg dia menom susu tepung. Nape ntah. Cam sedih sgt tengok muka dia terkulat-kulat menelan tuh. Cam bersalah giler aku rasa. Habi pujuk aku. Dia kata bukan aku saje taknak bagi. Tp dah susu pon start kurang....kenelah bersedia in case menjadi semakin kurang sampai dah xleh survive utk bekalan ke nursery. Dia sendiri tgk mcm mane aku sungguh2 pumping sepanjang 5bln+ utk Naurah. Sdhla aku mmg xde stok EBM. Now i know inilah keburukan xde stok beku lansong.  Stok bekulah yg byk membantu masa susu dah kurang. Lagi2 utk bulan puasa nie kan. Nk menyesal pon dah x gune. Masa bkn boleh putar semula. So aku kene fikir utk masa depan. Skrg biasakan semula Naurah dgn rasa susu Anmum. Bila tiba masa yg digeruni tue, taklah dia terkojot sgt kann. Mungkin aku dh kene belajar menerima kenyataan yg aku mungkin akn menjadi spt Ibu Kaisya yg hanya dpt bg breast milk pd waktu malam. Now I know mcm mane perasaan anda-anda yg mahu berikan yg terbaek utk anak anda tp tidak mampu. Sgt sedih oke! =( Walau ape pon, right now aku berdoa at least susu ini dpt bertahan sampai umur Naurah genap 6 bulan. Next month on 18th. Insyallah, amin.

Kesiannye Ibu rase kt ko Kudik...Maafkan Ibu yerr =(

Popular Posts