Ramadhan Weekend

Hari Sabtu seawal 10pagi kami ber-3 sudah bertolak dr BBST ke Semenyih. Ibu plan nak berehat-rehat kat sane. Taktik bile dah x larat nak layan Naurah bermain =p Lagipon bulan puasa, bkn leh g jalan2 kuar makan pon. Xtvt agak terbatas. So balik rmh PIL lebih bagos. Terkejot PIL tgk kitorang dah tercongok depan pintu belom masok pon tengahari lagi. Selalu dekat 2-3ptg barulah nampak btg idong kitorang. Tu pn slps kami puas berjimba & makan kt luar huhuh. Ptg tu FIL soh habi beli brg memasak sket. So guwe & Naurah tumpang masok kereta sekali. Kalau bab berjalan, mmg laju jer mak org & bdk tecit nih. Sempat menyinggah kt Bazar Ramadhan. PIL da pesan siap2 tak payah beli ape2. Tp aku soh gak habi singgah sbb x pernah lg pegi bazar sejak bln pose start. Jalan punye jalan, Naurah tertido atas bahu habi. Kesian dia. So guwe soh habi g tggu kt tempat x ramai org & aku pegi tgk apa2 yg rasa teringin nk makan. End up beli tahu sumbat my feveret & kuih tepung pelita. Itu jer. Kira jimat dah tue huhu. Plan simpan dlm kereta je xyah bwk masok rumah. Mlm nnti pas berbuka balik semula ke BBST & blh mkn kt rmh sndiri.

Berbuka di rmh in law, layanan pd guwe msti spesel sket. MIL goreng kuey teow 2 kali. Sbbnya utk semua, ada letak udang. Aku punye xleh ade udang. Bdk tecit tu punye psl-eczema-. Kesian Ibu tau huhu. FIL buat air nenas blender & ade cempedak goreng. Shedapp. Bwk Naurah tido kt atas sbb semua org sebok nk mandi & g terawih. Nak balik jer hujan turun dgn lebatnya plus kilat sabung menyabung. Rase cam kejam je klu nak balik jugak. So sudahnya bermalam kt rmh in law. Bisik2 kt habi soh amek tahu sumbat & kuih dlm kete bwk naik atas. Jgn sampai org nampak oke! hihi. Balik semula ke BBST lps Naurah mandi keesokan harinya. Sekian.

Kpd para pemenang Contest Mrs Teppei, hrp bersabar menunggu hadiah2 yg dijanjikan yer. Super bizi la skrg. Serius xde masa nk balut2 hadiah bagai. So sudah sub pd kakak kt opis utk tlg balut hadiah. Kenelah belanja dia ape2 nanti heheh. Insyallah, sblm Raya la senang ckp hadiah akan sampai. Mcm hadiah Raya lah. Blh gitu??hehee. Akan cuba secepat yg mungkin. Sabar yer guys!!! Tq tq for ur understanding =)

Lg bbrp hari Naurah akan genap setengah tahun. 6 bulan (18/8). Sgt seronok oke =D Budak tecit itu sudah pandai mengesot ke depan. Sebelom nie dia pandai reverse ke belakang jer. Kelakar hahaha...Ibu selalu bg dia kerja keras letak mainan jaoh sket dr capaian tgn dia. Akhirnya berbaloi jugak hahah. Dan dia mmg sudah boleh angkat badan & pusing 360 darjah. Angkat2 montot cam nk merangkak. Suke betol Ibu & Ayah tgk. Tido pon makin lasak. 1 tilam besar mcm dia sorang je yg nak tido. Tangan depang seluas alam. Kesian Ayah tido kt pinggir2 tilam. Sudahnya Ayah golek sikit tido atas toto jer sbb nk bg space pd si kecit tuh. Ibu pn kkdng terpaksa naik atas sofa 3 seaters. Kecik2 dah buli mak bapak..kui kui....Pagi tadi Naurah bersahur sekali dgn Ibu & Ayah. Seb baek behave je masa aku pangku dia kt meja makan. Tp tgn dia sekali sekala akan cuba menggapai pinggan & mug guwe. Pastu tepuk2 meja makan dgn tgn dia. Comel hihi. 

Sblm tu lagi best. Guwe da kejut habi soh tgk2 Naurah yg da bangun sbb nk siapkan makanan sahur sme. Dlm pd aku sebok2 tu, dok dengar gedegang gedegung a few times. Tp x sempat lg nk jeling2 bunyik ape. I bet habi tgh main2 dgn Naurah la kan. Bunyi mcm org tarik tolak laci. Sempat je menjeling, punyelah aku terkojot. Rupenye habi masih tgh tido, Naurah punye kepala dok tanduk2 laci cermin tempat letak decoder Astro kabinet TV.  Aku pon ape lagi...terjerit la sikit. " Abangg....Naurahh!!!!! ". Habi sepantas kilat teros bangun n ckp " Astaghfirullahanazim........". Mengucap panjang habi. Mase tu posisi Naurah mcm nk duduk. Dok tanduk2 glass panel tuh. Ke depan ke belakang. Tu psl mcm bunyi laci ditarik & ditolak. Rupanya kepala dia yg dok tersorong ke depan & ke belakang. Yg peliknya tu x menangis pulak. Cam dia tgh main2 jer. Hai la budak. Ko mmg suka buat org saket jantong.....-__-"

Berbuka semalam habi yg masak. Gian dh lame x masak katenyer..heheh

Ikan Tenggiri + kacang panjang Masak Lemak Kuning
Kentang & Ikan Bilis Masak Sambal
Ikan Terubuk Masin Goreng (as usual) & Sambal Kicap marvellous
Air panas as usual.

K la. Penat menaip. Adios. Ohh yer. Tepek gambo sket lagi....

Mood baek la katekan.....
Kegemaran terbaru. Geget jari Ibu sekuat hati.
Jakun la pulak tgk embroidery
Tengah aim tgn Ibu. Sedap klu dpt geget nie....
Asyik2 buat muke terkejut. Ntah pape....hahah

Popular Posts