Susu Ibu Utk Naurah


Alhamdulillah masok hari nie, hari ke-7 kite semua dah melalui sebulan Ramadhan. Baca entry Dayu ttg stok EBM for little Eisya yang masih lagi berfungsi dgn agak normal pd bulan puasa, teringat tentang my little angel itu. Bersyukur juga spt Dayu, my B masih lagi berfungsi lebih kurang sama spt hari-hari biasa. Sometimes adalah jugak terkurang 1-2oz. Still, malas nak runsing2 kepala. Syukur juga dapat kumpul a few bottles of frozen EBM hari tue. 2 bottles telah turun ke bawah. Kes emergency bile growth spurts terjadi Ahad lepas. Kelam kabut sekejap bile memikirkan stok hari2 tinggal 2 bottles jer. At least kene ada 4 bottles kann. Utk jalan selamat eventho sllunya Naurah consumed 3.5oz X 3 bottles jer kat nursery.

Since Naurah dah mamam cerelac, mmg dia selalu kenyang. Kat nursery jadual mamam cerelac adlh 2 kali saja sehari. Tepat pukul 10pagi & 4ptg. Itu pon sudah cukup bg membolehkan Naurah consume susu 1 ke 2 kali kurang berbanding masa fully depends on milk. Yer, cerelac itu sgt2 membantu org yg jenis perah hari nie menom esok spt aku. Syukur lagi atas penerimaan yg baek Naurah terhadap solid food seawal usianya 5 bulan 4 hari kalau tak silap aku. Mmg kalau boleh aku nak sgt start bg dia solid bila betul2 dah genap 6 bulan. Tp memandangkan stok susu yang tak berapa nak meriah, terpaksa juga menggunakan kaedah try & error that cerelac pd Naurah. Bagai memahami situasi ibunya, Naurah menerima solid dgn sgt baek. I'm so happy. At least cita-cita utk memberi susu ibu semaksima yang mungkin masih dapat diteruskan.

Insyallah. Esok Naurah akan berusia genap 6 bulan. My second stage of cita2 fully breastfeed yg x berapa fully sekali sekala tuh akan tercapai. Syukur. Syukur. Alhamdulillah. Maka bermulalah peringkat yg seterusnya iaitu 9 bulan. Ibu dah berusaha yang terbaek Naurah! Ibu harap di akhirat kelak, Ibu takkan dipersoalkan tentang hak Naurah yang 1 ini. Ibu harap Naurah membesar sebagai insan yang sihat, bijak & beriman. Ibu harap susu Ibu dapat membantu Naurah ke arah itu. Insyallah, amin =)

Popular Posts