Desa Dairy Farm, Mesilau Kundasang

Best ke pergi ke Desa Dairy Farm, Mesilau Kundasang tuh?

Soalan diatas adalah dr ak yuyunz kawan blogger. Boleh kowt tulis kawan kan? Kite saling membaca blog masing-masing. Boleh ajelah kehkehh =P

Pada aku, kalau dah sampai Kundasang, memang wajib pergi kowt. Perjalanan nak sampai ke DDF tu memang mencabar kalau bukan naik 4WD. But its all worth it bila tengok scenery kat sana. Memang terasa ala-ala New Zealand. Rumput yang dimakan lembu rasanya memang ditanam khas utk deme. Ntah-ntah rumput pon import dr NZ kowt? Bila tanam seluas mata memandang, nampak lawa sesangat. Thats y lar selain cuaca kat sana yg nyaman, scenery dia memang superb. Kalau nak tipu kata kat NZ pown mesti ade orang yang tertipu hikhik.

Scenery aje dah cukup berbaloi bagi aku. Selain itu kat DDF nie pukul 3ptg diorang akan start perah susu lembu. Bukan pakai tangan tp machine yerp. Byk lembunya noks! Hihi. Then deme gak ada jual susu lembu yg dh siap dipekkan. Samada susu biasa or perisa cokelat. Wajib beli sebab sedap. 1 liter RM5. Minum susu lembu sambil tengok lembu diperah susunya adalah heaven. Ehhh? Hahahaha....

When we go to KK, aku ada 2 pilihan samada nak habiskan sehari merayap kat pulau-pulau di Sabah yang mabeles tu ker atau ke Kundasang. Aku & habi chose Kundasang sebab dah pergi ke Pulau Redang & Lang Tengah April lepas. Kalau buat percutian 4h3m, maybe boleh juga merayap ke pulau. Semuanya bergantung pd pilihan & masa yang kita ada ajelah. 

Aku tawu nak sampai kesana bukanlah mudah. Tak tawu bila nak sampai lagi ntah. Tp pd aku holiday adalah dimana kita melihat tempat orang sambil bersantai. Ada orang memang gila-gila punya itinerary nak menjelajah semua tempat yang sempat. Penat badan pon penatlah. Janji dapat pergi banyak tempat. Well, aku & habi bukanlah jenis holiday hardcore macam tu. Lelebih lagi bila dah ada anak neh. Kite tak boleh fikir larat kite aje nak pergi mana. Fikir sikit anak tu macam mana. Penat ker dia, cukup tido ker dia..so on.

Dapat pergi 2-3 tempat pon dah cukup baik pd kami. Tak perlu nak penatkan badan sgt. Mana yang sempat, kite terjah. Yang tak sempat, InsyaAllah ada rezeki lagi boleh pergi =)

For those yang suka ambil gambar, Sabah sememangnya tempat yg sangat sesuai utk dikunjungi. Pulau-pulau yang sangat cantik (nampak dr flight aje pown hihi) & scenery yang breathtaking at Kundasang adalah sangat wajib utk dikunjungi. Lain drp kebiasaannya kita di semenanjung. Silalah berkunjung ke Sabah utk merasainya sendiri...







Popular Posts