Kompilasi Sabah 2012

Alhamdulillah we touch down at lcct around 8pm last night. Penat tapi puas =) KK is a very interesting place to visit. Especially Kundasang sebab the weather there is very nice. Nyaman bak kata habi. Ala-ala Cameron Highland klu kat semenanjung tp lagi sejuk dlm bbrp degrees. Plus the scenery is very breathtaking. Just like at New Zealand bak kata orang tuh hihi.

Paling mengingatkan kite tentang NZ bila berkunjung ke Desa Dairy Farm. Lembu besor-besor yang diternak utk mendapatkan susunya. Bertompok hitam putih tidak spt lembu kebiasaanya yg kita lihat di Malaysia. Tentulah ada rasa teruja bukan? Cuaca sejuk & berkabus juga membuatkan kita rasa tidak spt berada di Malaysia. Its a very nice experience =)

But please take note that perjalanan ke Kundasang dari bandar KK agak jauh. Ada dlm 1 jam setengah to 2 hours. Then jalan pon tak berapa nak cantek. Mendaki dgn Viva auto memang agak semput jugalah. Apo nak dikato kan? Patot orang kat sana byk pakai 4 wheel drive aje. Ade sebabnya.

It just that bile sudah sampai ke KK, wajib kowt pegi Kundasang. Utk merasai sendiri suasana yang special kat sana. Kalau tak pergi, rasa mcm tak lengkap percutian kesana taw. Ini pd pendapat aku lar =P

1 lagi tempat patut pergi, pulau-pulau sekitar Sabah kowt. Of course pulau area sana mmg cantik-cantik. Pulau Mabul, Sapi, Mamutik...just to name a few lah. Tp sayangnya aku tak pergi pon kat pulau-pulau neh. Habi pown tak bape selok nak pegi. Maybe sbb kami baru je pergi area Pulau Redang & Lang Tengah bulan April ritu kowt. So macam tak teruja sgt nak ke Pulau lagi. Lebih fokus di hari terakhir utk beli some souvenirs for closest friends & borong seafood kat Pasar Ikan =D

Last day di KK kami sempat naik ke Observatory Tower di Bukit Bendera yg kebetulan kami jumpe masa pusing-pusing bandar KK mau cari Pasar Kraftangan a.k.a Psr Filipin. So naik ajelah kejap & snap a few pics. Janji dah jejak kan? Menarik jugak sbb nampak view bandar KK dgn laut diseberang sana. Woww....sgt indah bumi ciptaan Allah.

Before I forget, sape tak cari makan seafood kt Sabah memang rugi giler. Bukan saje sebab  seafood kat sane semuanya fresh. Tapi orang Sabah masak seafood memang sedap kowt. Specialty deme kat sane. Tak tawulah mmg luck kami ke ape. Tp 2 mlm mkn seafood adalah superb. Sekali di Kampung Air & 2nd night di Jln Tun Fuad Stephen, Anjung Selera. Kat AS nie kami redah aje sbb nmpk tepi jln kereta berderet. Apekah? Bila riki-riki rupanya tempat makan. So cuba ajelah....

Inilah sebahagian kompilasi percutian ke Sabah kami yang baru saja berakhir. Gambar akan menyusul kemudian yer. Esok kat opis baru transfer masok pc. 

First time rasanya update blog dari rumah di Taman Ixora neh. A few last week detect ade wifi open yg free utk kami gunakan. Tak taulah siapa punya tp ada 2-3 channel. Laju pulak tu. Terbaek. Hrp akan ade channel wifi ni sampai bebiler kt sini. Senang nak masok internet di hujung minggu. Cuma jd ralit pulak kkdg tu. Not good sgt larr huhuh....





Popular Posts