Punca Body Temperature Naik

I forgot to update about Naurah health recently. Last Friday she's down with a fever again. Or maybe it cannot called fever because like before, it just that her body temperature risen up. No flu & coughs at all.

So we headed back to AnNur Specialist at Bangi & see Dr. Khairul her original PAED since she was born. Budak dah bijak tu nampak klinik tu aje dia dah tawu nak kena jumpe doctor. Mulalah buat muka nak menangis & cakap taknak masuk bagai. Sebelum nie aku cuma nampak budak lain aje yg menangis taknak jumpa doctor. This time around anak sendiri dah dapat penyakit yg sama. Akhirnya sudah sampai ke fasa ini yer? My daughter is all grown up already.

I tricked Naurah saying that its me who gonna meet the doctor instead of her. She's kind of buying that tapi bila dah masuk dalam bilik doc, tak dapek den nak nolong eyh. Of course la Doc nak examine her body, throat and all kan? So melalak la bagai nak rak lelebih lagi bila doc mintak dibaringkan atas stretcher. Paling dia fobia bab nak check dubur semua. Maklum dah biasa kena masok ubat montot kalau demam tinggi sangat. Padahal tak sakit kot masukkan ubat tu. Tapi budak-budak kan? Apelah yang diorang tawu sangat.

This time Dr.Khairul masukkan jari kelingking dia utk rasa whether budak tu hold her stools again inside like before. Like he's expected, she was. Keras katanya. Memang itu pon masalahnya skrg nie. Budak tu being so takut sembelit keras & sakit bila nak membuang, she'd rather hold her stools inside taknak membuang. Thats the reason why she is having a fever time and time again.

So Dr. Khairul pun masukkan cecair soh membuang like Dr. Arbaiyah did before & gave us an advice on how to prevent the fever thing in the future. For 3 months Naurah has to consume laxative iaitu ubat pelembut najis supaya dia tak takut lagi nak membuang. The problem is when the stools hardened, dia jadi takut sebab taknak rasa sakit. So dia hold the stools. But if the stools is soften, then she won't hold it anymore & membuang spt biasa. 

Its a relief when Dr.Khairul said that the laxative takkan bagi apa-apa kesan yg tak baik pd Naurah. Its not addictive & often used to OKU patients as well. Sebenarnya laxative ni adalah gula. Aku tak tawu la pulak gula sbnrnya agen pelembut najis. Cuma aku agak risau takut kalau sokmo bagi gula banyak tu hari-hari Naurah tak jadi hyper ker eyh?

Buat masa nie aku lupakan ajelah kerisauan tu buat seketika & fokus utk selesaikan masalah fever on off dia tu dulu.






Popular Posts