Rezeki Tahun Ini

Morning all. Hari ni sampai opis terus sambung buat medical claim. Baru masuk bulan 4 dah almost RM1k. Tinggal separuh je lagi balance boleh claim. Macam tak cukup aje sampai habis bersalin around bulan August nanti. Redha ajelah. Untung boleh jugak claim sampai RM2k per year. Kalau nak banding dgn orang yg lebih besar amaun claim nya memang la rasa stress. Baik banding dgn org yg kurang bernasib baik drp kita. Then barulah kita rasa bersyukur tak terhingga =)

Owh yes. Semalam company dah bagi surat bonus & the slip. Hari ni dgr khabarnya td dah masuk dalam akaun bank masing-masing. My bonus sama je macam last year 2.5 months gaji. Habi banyak sikit 3 months. Total kalau di campur laki bini 5.5 months. Boleh ke campur gini semata-mata nak nampak banyak? Hahaha. Entah ape-ape je. Biasalah kerja 1 opis ni ada pros & cons nya. Apa pun rezeki ni kami sama-sama jelah bersyukur.

Kalau dibanding dgn orang yg gaji lebih besar, combine bonus kami ni pun belum tentu dpt amaun yg mereka dapat. Gaji kami berdua kat sini kira rendah or average aje sbnrnya. Tapi aku selalu ingatkan diri tentang keberkatan drp Allah tentang rezeki drp duit ni. Sikit tapi kalau berkat & pandai manage, takde masalah tak cukup ke apa. While banyak tp klu x berkat & boros, serabut jugak otak kot.

Hidup kami ni kalau nak diukur drp gaji suami isteri, siryes macam tak mampu kot hidup selesa gini. Bila kami tukar kereta baru-baru ni pun ada yang tertanya-tanya. Macam banyak duit kami ni. Maybe ada yg ingat kami ada side income ke ape. Sejujurnya memang tak ada side income pun. Once in a while habi ada jugaklah dpt job luar. Tu pun boleh dikira dgn jari sebelah tangan je bape kali setahun. Selain drp waktu bekerja, waktu bersama keluarga kami memang banyak. Weekend selalunya memang free melainkan ada emergency case for habi like server down ke hape kt Cyberjaya/Bangsar.

Kalau rajin, aku & Naurah pun ikut sekali habi buat kerja. Takdelah mengganggu sgt sbb tak selalu. Overall memang bersyukur dgn life yg sederhana ni. Maybe Allah tak berikan kami rezeki drp gaji yang lumayan. Tapi Dia bagi rezeki drp sudut yang lain. Yg tentunya lebih memudahkan & melancarkan perjalanan hidup kami. Its a blessed for us. Thank you Allah.

Sekarang aku tak sabar nak dpt surat increment pulak. Ini lebih penting drp bonus sbb effect gaji yang diterima setiap bulan. Harapnya adalah rezeki adik baby dpt lebih sikit. Hehehe. And then manelah tawu tentang revised gaji habi tu pun dpt tawu masa increment ni. We hope for a double joy again. InsyaAllah.

By the way bonus kali ni mmg tak plan nak dibuat apa-apa pun selain drp utk saving & persiapan utk menyambut kelahiran adik baby. Kalau betul dpt baby boy, akikah sok dah kena 2 ekor kambing ork? Bestnya kalau dapat buat akikah on the 7th or 21st day after he's born. This time boleh buat kat Johor kot sbb mmg nak balik kesana pun after pantang sekejap kat sini. Banyak benda nak kena fikir ni.

Takpelah. Skrg kita relax dulu jgn fikir byk sgt. Kang naik pulak BP tak pasal-pasal. Haha.







Popular Posts