Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

Berbahagi Kasih Sayang

Hari ni dah hari Jumaat. Bermakna sudah seminggu aku balik ke rumah sendiri bersama dgn 2 orang anak & seorang suami. Takkan 2 orang suami pulak kan. Hehehe. Itu pon nak tulis =P
Alhamdulillah boleh aje manage 2 orang anak ni. Takdelah haywire mana pun. In fact aku rasa happy je menjalankan tugas as a housewife & a mother of 2 buat masa yang agak singkat ni. Now macam dah rasa berbaloi nak duduk rumah if jaga 2 orang anak instead of 1 dulu. Boleh ke habi? Ngehehe
Even jauh di sudut hati memang nak berhenti kerja uruskan rumah tangga & anak-anak, hakikatnya aku sendiri sedar kami masih tak mampu nak hidup selesa mcm skrg if salah sorang je yg bekerja. Sos lupakan ajelah niat tu selagi belum start usaha apa peluang yg ada utk memungkinkan salah sorang drp kami berhenti makan gaji. Peluang tu mmg sentiasa ada sbnrnya. Tp aku tak kuat nak usahakan berseorangan tanpa sokongan siapa-siapa. Takpe...akan tiba masanya nanti kena ambil serius tentang peluang tu. InsyaAllah.
Semalam…

Naurah Dah Ada Adik

Update tentang jaundis Nazif semalam: Naik from masa keluar drp wad 9 to 10.6. Yer memang naik tapi rasa lega sebab tak naik banyak ke reading yang membimbangkan. Berat badan Nazif naik. Lahir 3.4kg & now 3.8kg ^^ Dah makin kuat menyusu. Keep it up yer dik! Kalau boleh tarik semua lemak yg bertempek kat badan ibu ni. Boleh la ibu melaram dpt body masa nak kahwin dulu bile anak dah 2 ni...kekeke =P
Okay, enough said on that. Entry ni sebenarnya aku nak cerita tentang penerimaan Naurah terhadap adiknya. Naurah ni dgn baby memang dia soft aje. Dia pun bukan jenis cepat tangan nak pukul budak-budak. Kalau kena pukul dgn budak lain pun dia tak pandai balas. Kite pulak yg rasa geram nengoknye T__T Rasa nak suruh dia pass baton kat kite biar kite yg tolong balas kan. Boley gitu? Hehehe
Tapi soft dia dgn baby lain tidak lah sama dgn adiknya sendiri. Ini dapat dilihat dlm seminggu pertama adik Nazif lahir kat dunia ni. Memang kecelaruan perasaan Naurah jadinya. Dia macam tak pandai nak la…

Jaundis Disebabkan Susu Ibu Sepenuhnya

Hari ni genap 3 minggu usia Nazif. Dan dia masih lg mengalami penyakit jaundice or kuning. Lama kan? Parents mana la yg tak risau bila anak tak sihat. Kuning ni mmg perkara biasa yg dialami oleh bayi zaman skrg ni. Walau ia pkr biasa, kita tak boleh ambil ringan & sambil lewa je. Sbb penyakit ni kalau reading bilirubin terlalu tinggi boleh menjejaskan otak bayi malah membawa maut.
Naurah dulu dlm seminggu je kena kuning. Pastu bila susu badan makin meriah, hilang begitu saja. So bila Nazif ni tak surut-surut reading bilirubin nya, mmg susah hati sungguh dibuatnya. Pengalaman yg baru berkaitan dgn penyakit ni. Kalau tak kena kt diri sendiri, aku pn tak tau ada istilah breast milk jaundis kat dunia ni. 
To date dah 4 malam Nazif kena duduk bawah lampu biru. 2 kali kena tahan wad sbb reading tinggi. Bila reading tinggi, sllunya mkn 2 mlm la kena tahan spital baru turun reading bawah 10. Sori aku xtau reading yg jenis ratus2 yg dipakai di hosp.gomen. Klu private mmg guna sa, belas &a…

Kelahiran Khalifah Allah Kedua

Akhirnya datang pun mood nak update blog. Ramai rasanya yg dah tau aku dah selamat bersalin khalifah Allah yg kedua spt yg di tulis dlm entry yg sebelum ni. Hari ni baby dh pun mencecah usia 17 hari. Alhamdulillah. Entry ni aku buat khas utk kenangan diri sendiri. Mengingat kembali detik bertarung dgn sakit yg seperti separuh nyawa ditarik. Kalau sakit bersalin dh mcm ni, maut apetah lagi kan? Tskk
Isnin 29 Julai 2013
Inilah tarikh keramat dimana Dr. Fatimah decided utk percepatkan tarikh utk aku di induce due to high blood pressure. Tarikh yg sepatutnya ialah pd hari Rabu 31 Julai. Dah tertulis kat Luh Mahfuz sana 29hb kan. Redha ajelah kite hehe. So as usual proses induce ni tak byk berbeza dgn masa Naurah dulu. So dh siap2 kan mental & fizikal sblm serah diri kat hospital. Pagi dlm pkl 8am baru sampai & 9am dh masuk bilik utk proses memasukkan Pitocin melalui dubur. Ni utk meransang contraction yer. So lps tu bermulalah saat penantian suatu penyiksaan. Hehe. Takde lah terse…