Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Rebonding

Selesai saja kamus hidup aku mengandung buat kali kedua & masa berpantang, aku pun membuka lembaran baru dlm hidup. Ada beberapa benda yg dihajati perlu di usahakan utk di tunaikan. Azam nak dapatkan berat badan ideal, azam nk bebas drp penyakit darah tinggi, azam nak masukkan Naurah ke tadika yg bagus, azam nk fully breastfeed Nazif dan banyak lagi lah. Malas pulak nak taip semuanya kat sini.
Bab turunkan berat badan sememangnya tgh dlm proses. Desperate sgt nak jadi ibu yg lebih sihat utk suami & anak-anak. Taknak jd ibu yg pemalas okay! Bila gemok mmg senang jd malas -..-
Salah satu azam yg tertunai baru-baru ni ialah membuat rebonding rambut. HAHAHA. Macam buang tebiat pun ade ni. Tak pernah okay seumur hidup buat benda alah ni. Sabtu lepas merasa lah habi & anak-anak menunggu aku lebih kurang 2 jam suku kat salon rambut. Aku pun naik lemau weyh tunggu lama sangat. Tapi hasilnya mmg berjaya memuaskan hati aku. Rasa mcm jadi orang yg baru pulak bila rambut nampak rapi …

Lifestyle Maintenance...What???

Tak payah nak jeles sgt dgn gambo gegar entry sebelum ni yg kt bawah tu. Hakikatnya masih lagi double chin yer. Hahahaha. Itu semua permainan sudut aje. So korang semua sila bawak bertenang semula yer =P
Kalau betul aku dah kurus, mesti aku up gambo whole body okay. Buat masa ni belum ada keyakinan lagi. So nampak sgt masih belum kurus kan. At the moment diet sendiri aje dgn bantuan breast feeding si Nazif. Kalau dah lama sok tengok progress lembab sangat, baru fikir nak try produk yg sesuai for breast feed mom like me.
Alhamdulillah setakat ni dah sebulan lebih berjaya fully breast feed Nazif. Sebelum tu ada campur sana sini sikit pasal kes jaundis dia tu lah. Tak habis pon sekotak 600gram tu susunya. Harap memang tak payah guna lagi lah. Biar sampai berulat situ. Kemain hoverrrr...
Masa Naurah dulu kan aku fully pumping kes nipple confusion. Masa Nazif mmg berniat sgt nak direct feed. Alhamdulillah dapat juga akhirnya impian tu tercapai. Cumanya dah 2 bulan ni pun masih terkial-ki…

Aku Sudah Kembali ^^

Assalamualaikum semua ^^
Kemain lagi permulaan kata pagi ni yerp. Ape yg special nya ntah? Mestilah special sebab hari ni hari pertama aku bersiaran drp office. Hampir 3 bulan okay meninggalkan PC tercinta ni. Menaip ni pun rasa agak kekok. Pastu nampak pemandangan PC yg luas pon rasa woww..besarnya tulisan. Serba serbi pelik pd mata pandangan aku skrg. Menaip ni pun tak selaju dulu lagi. It takes time. Petang nanti laju balik lah ni. Seb baek masa menaip ni masih tak perlu nak tgk keyboard =)
Korang semua dah bersedia ke nak menghadap update dalam blog ni kerap macam dulu? Hehehe.
Rasanya aku dah kembali menjadi diri aku yg dulu. Masa mengandung dulu memang bukan aku la senang ckp. Mengandung memang beri impak berbeza yg besar pd diri aku. Maybe sebab hormon yg haywire kot. Dah tak preggy ni rumah pun dah jadi semakin teratur & bersih. Masa preggy dh mcm dilanda garuda pun ada. Itu disebabkan hormon malas melampau yer. Haha. Plus kurang sihat la kan. And then nak update blog pun…

Maafkan Ibu Sayang...

Tak sampai 2 bulan pun lagi usia Nazif. Belum lama mana pun lagi bergelar ibu beranak 2. Tapi aku dah rasa menyampah dgn diri sendiri. Dengan sifat aku yg baru terhadap Naurah terutamanya T__T
Masa Naurah masih bergelar anak tunggal, aku iktiraf diri aku sebagai ibu yg cool. Hehe. Gasak la klu org kata x cool pun. Tapi aku mmg rasa cool je haha. Kurang marah & mmg takde la nk bertempik & membebel. Memukul apetah lagi. Jauh sekali. Dan aku merasakan waktu tu Naurah adalah seorang budak yg behave. Mendengar kata & mudah dijaga. It seems so perfect for the two of us.
Tapi bila Nazif lahir, semua tu dah berubah. Semua yg aku tulis kat atas tu dah jadi berlawanan antara aku & Naurah. Siryes aku rasa benci dgn keadaan atr kami berdua skrg. Dah takde dah ibu cool & lemah lembut (ye ke? O__o) tu lagi. Budak behave tu pun dah semakin lasak menakal terutamanya bab membuat sepah & makin susah nak mendengar kata. Dia dah jadi budak yg rebellious & aku menjadi semakin …