Dengki

Perasaan dengki ni memang selalu ada kat manusia. Tapi dengki yg ini aku nak cerita tentang dengki terhadap adik beradik. Hehehe. Siapa lagi la kalau bukan anak dara aku si Naurah tu hah. Lately makin nampak pulak sikap mendengki dia tu kat Nazif. Sabokan ajelah...

Contohnya malam td. Lepas habi dah settle buat rutin kerja rumah dia, kami pun nak tukar tempat la tolong jengukkan si Nazif tu. Its time for me to have a shower & perform my Isya' prayer. Si Naurah ni bile nampak je aku bangun sambil dukung Nazif nak bagi pd habi, kemain lagi dia laju-laju nak duduk atas lap habi. Padahal sebelum tu elok je main toys dia -..-

Nak kata tak dapat bermanja dgn kami sebab jarak umur yg dekat dgn adiknya, menipu sangat la kan. Sometimes it has nothing to do with age differences. Sikap budak-budak ni memang boleh develop naturally. Makin dia membesar, keperibadian dia pun makin terserlah. The intelligence of a kid is built by its own. Boleh nampak dari hari ke hari. Kepetahan bercakap pun macam tu jugak.

Toddler macam Naurah memang kita tak berapa nak kisah sgt dah dgn milestones dia monthly. Tak macam baby kan. Every month boleh nampak sgt dia develop kebolehan yg baru like meniarap, merangkak, menyusur etc. Tapi kalau kita selalu bersembang dgn anak kita yg dah toddler ni, kita mesti akan perasan as they grow older, their brain works is just amazing. How they think etc.

Latest aku tengok Naurah ni kemain lah emosinya bile bercerita sampai boleh mengalirkan air mata. Contohnya bila dia cerita ttg Wan yg dah semakin tua. Kesiannya Wan dah tua. Mata Wan dah tak nampak. Nanti Wan tinggal sorang-sorang. Then dia meleleh air mata. I was like ???? Bijak jugaklah sbb dia tahu getting older tu agak menyedihkan la kan. Hahaha.

Then dia bercerita tentang kisah telinga nenek dimasuki semut. Kisah ni mak aku cerita sekali aje pd dia hari tu. Sampai skrg dia boleh ulang cerita tu perfectly. How the ant bite causing the inner ear to be painful and how the doctor using the torchlight to look in the ear etc.  Memek muka dia bila bercerita pun betul. Bila scary kenalah tunjuk muka mcm scary gitu kan. Hehe...

InsyaAllah, keputusan utk masukkan dia ke tadika tahun depan mmg tak salah. Its not too early for her. She's ready. She's a smart girl already.

Now every morning in the car on our way to send her & Nazif to taska mesti nyanyi lagu A for Ayam, B for Beruang, C for Cicak etc. Comel sangat ^^


Kemain lentok terlebih tak hengat

Huiyohh...siryes nyerr


Popular Posts