Skip to main content

Persoalan Demi Persoalan

Rasa macam dah banyak kali jugak hujan. Tapi kenapa dalam paper masih kata empangan makin surut airnya? Catuan air pun masih lagi belum berakhir. Malah dah tambah beberapa lagi kawasan. Kenapa jerebu masih kelihatan dengan jelas kat area Cyberjaya/Putrajaya ni yer? Masih banyak lagi ke kawasan semak samun yang terbakar disana sini? Korang rasa pelik tak? Hurmm.....

Pagi-pagi lagi dah banyak persoalan aku ni. Hehehe. I'm just curious you know.

Kalau fikir tentang sedang hidup pada hari di ambang kemunculan Dajjal laknatullah ni, memang rasa risau sokmo. Risau terpedaya dengan fitnah dajjal & risau dengan amal ibadat yang sikit. Risau dengan nasib anak cucu di masa depan. Entah macam mana agaknya dunia diorang masa tu. Maybe lagi dasyat daripada yg aku rasakan skrg ni. Kasihan.

Aku doa pd Allah moga anak-anak cucu cicit aku nanti semuanya teguh iman di dada. Dapat bezakan mana baik & buruk. Solat 5 waktu, Puasa bulan Ramadhan. Senang kata jadi muslim sejati lah. Rasa mcm dah tak penting sangat dah diorang kena ada pekerjaan yg hebat masa tu kot. Kerja biasa-biasa je pun tak apa asalkan bab agama ni hebat. Itu harapan aku.

Naurah & Nazif kalau ikut aku memang nak hantar masuk sekolah agama aje. Nazif tu masuk Pusat Tahfiz pun bagus. Kena didik drp kecik ni lah supaya timbul minat bila dah besar sok. Sebab tu aku masukkan Naurah ke tadika Islamik. Nazif sok pon InsyaAllah akan ikut jejak langkah kakaknya. Takpelah bayar mahal sikit asalkan bab agama ni ditekankan lebih drp ilmu yang lain.

Ohh..semalam Naurah ada lawatan ke Kilang Gardenia & Masjid Shah Alam. Alhamdulillah dia seronok cerita itu ini dalam kereta. Tak sempat balik rumah dah kepochi. Haha. Nazif pulak dah beberapa malam asyik tidur tak lena. Aku saspek sebab kahak dia tu. Running nose dah takde. Tapi tu ah, batuk once in a while & kdg dgr bunyi kahak kat tekak dia tu. Doc check kata clear je. Haihh..entahlah. Risau dibuatnya. Hrp sgt aku je yg over worried & he is all fine. Amin.

Esok ada majlis doa selamat utk semua bakal jemaah Umrah di pejabat Tan Sri, Damansara Perdana. Diwajibkan hadir. Plus penyerahan beg oleh pihak TH Travel. By 12pm akan bertolak dari sini. Majlis start at 2.00-4.00pm. Lepas settled terus balik Semenyih. Malam ni balik kesana. Esok Naurah tak ke kindy, Nazif tak ke taska. PIL will attend them sebab tak tahu esok dapat balik rumah pukul berapa. Jalan selamat ialah minta tolong PIL jagakan saja.


Office landscape

Hurmmm???

Sama je aksi

Macam sedih je muka dia..tsk

Selfie pagi ni dlm kereta. Sempat ko! Hahaha

OK. Dgn kakak sekali barulah lengkap






Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…