Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2015

Terima Kasih

Setakat ni aku tak war-warkan sangat pasal pregnancy ni sebab masih terlalu awal. Family members yang tahu cuma Kak Ya & Mak Abah. Group wassap. 4 orang colleagues yang rapat kat office. Then cerita kat sini jelah. Blog ni pun aku dah private kan. Readers by invitation je. Lagi selamat macam tu sebab aku pun tak minat dah ada orang yang aku tak berkenan nak judge aku dari penulisan kat sini. Tak ada ramai pembaca pun tak apa sebab takde kena mengena pun dengan sebab aku menulis kat sini.
Am planning to go to clinic for official confirmation on my pregnancy after we come back from Johor early next month. Aim for check up nak buat on Saturday je pasal annual leave dah tak banyak mana. Akhir bulan depan dah nak ke Krabi pulak. Kena apply 2 hari cuti lagi. Raya lagi. Emergency pun kena beringat jugak. Selagi boleh jimat cuti, aku try jimat.
Mood shopping online pun dah kelaot skrg ni. Baguslah boleh simpan duit. Alahan pregnancy, setakat ni aku rasa yang paling OK berbanding 2 pregna…

Alahan

Alahan pregnancy sudah semakin menampakkan dirinya. Solat pun makin kurang kualiti. Ya Allah, hebatnya ujian-Mu. Berikanlah aku ketabahan ya Allah. Berikanlah jua suamiku kesabaran diatas ketidakupayaan diriku ketika ini.
Semua ujian ini merupakan kifarah dari Allah utk segala dosa-dosaku yang lepas. Aku redha ya Allah sekiranya ia juga merupakan petanda yang baby dalam kandunganku ini sihat membesar didalam sana. I know its alright when I experience all these sickness. InsyaAllah.
Untuk kali ini aku bercadang utk permulaan nak buka buku di klinik biasa sebelum ke Annur sewaktu hampir bersalin nanti. Tak daya dah nak tunggu lama dalam clinic yang sempit dan ramai umat manusia spt sebelum ni. Am thinking to do the monthly check up at Annur Clinic at Presint 15, Putrajaya. N sblm ni masa pregy Irine buat kat sana. Dia kata tak tunggu lama pun. Doctor pun okay. Dekat sikit dengan Cyberjaya.
Plan nak buka buku lewat macam Nazif dulu masa bulan ke-4. Tapi rasa risau pulak pasal high risk …

Allah Sebaik Perancang

My husband. Tak ada suami yang lebih baik aku boleh dapat selain dia. Tq Allah for pairing us together. The moment he knows I'm pregnant again, kasih sayang dia semakin di tunjukkan. He kept hugging me & kissing my cheek. Like he is thanking me for carrying this child in many difficulties. Dia tahu I really need his support.
He knows what pregnancy will do to me. Aku akan selalu tak sihat. Aku akan selalu letih. Muka aku akan jadi semakin kusam dari yang sedia ada. Badan aku akan jadi lebih tak menarik drp sedia ada. Aku akan selalu moody. Aku akan jadi isteri yang sangat tak baik utk dia. Because all I can think at the moment is about myself only.
Dengan 2 orang anak yang sedia ada, keupayaan aku terbatas utk menguruskan diorang. Selagi boleh, aku gagahkan. Bila rasa tak daya, I need my husband to help. Aku rasa sangat tak berdaya. Kasihanilah aku ya Allah. Kasihanilah juga suamiku. Moga dia sentiasa sihat utk menjaga kami. Kasihanilah juga anak-anakku yang akan sentiasa mah…

Tanda-Tanda

Diantara tanda2 preggy awal utk aku ialah pertamanya muntah kuning di waktu pagi. Kemudian perut senang masuk angin. Badan jadi tak sedap sebab angin macam banyak gitulah. Tengok makanan dah rasa meloya. Start picky on foods. Dah la susah sangat nak buat pilihan.
Suka makan buah. Macam nikmat gitu especially mangga muda yang lemak manis tu. Letak serbuk asam. Sejuk2. Perghhh. Terlior je. Tak suka minum air masak. Mcm jadi pahit gitu mulut. Seksa nak habiskan seliter aje pun. Mula suka minum air manis. Rasa puas gila bila dapat minum.
Kuat tidor. Mulalah dalam kereta pergi balik keje membute je keje aku. Malam pun tido awal. Pagi-pagi buta dalam pukul 3-4pagi gitu terjaga tanpa sebab.
Malas tahap petala langit ke-7. Dahlah memang sedia adanya pemalas. Bila pregy, makin malas jadinya. Asyik nak baring layan rasa tak sihat. Aku memang insan yang sangat lemah bila preggy. Bertabah lah suami ku huhu
Satu yang aku paling fobia tentang pregnant ialah pasal mabuk. Ianya susah pasal aku kena …