Skip to main content

Handphone Masa Lalu Vs Masa Kini

Kadang aku terfikir betapa bersyukurnya masa study dulu penggunaan handphone ni tak heavy sangat mcm skrg. Handphone zaman aku study basic je. Guna utk call or sms. Internet cuma guna kat PC. Laptop or PC kat bilik pun takde connection for internet. Ada port nya tapi tak function. Kite pon tak kisah sangat sebab masetu yang paling femes pun Friendster or MySpace jelah. Hujung2 nak grad baru Facebook wujud around 2004. Itupun aku cuma bukak akaun on 2008. Punyelah tak ikot trend aku ni hehe.

Skrg bukan main lagi banyak applikasi sejak smart phone diperkenalkan. Ramai yang busy dengan handphone sebab access internet dari situ je. Kurang dah orang nak bercommunicate dengan call or sms. Buat apa bayar utk bercakap & texting kalau semua tu boleh buat free je dengan adanya internet connection kan? Thats y telco provider pun ubah strategi pemasaran more on internet access rather than for calls/sms.

Dahlah masa study dulu memang malas belajar. Inikan pulak kalau ada apps smart phone mcm skrg ni. Lagilah leka main wassap bagai. Baguslah students skrg yg boleh bahagi masa sebaiknya dengan teknologi & pelajaran ni. Kalau aku kt tempat diorang, agaknya sampai ada paper yg kena repeat ekeke =P Tak pun semester repeat. Homaiiiii.....

Umur mcm aku skrg ni vs teknologi tak berapa menggila sangat. Macam henfon Samsung Galaxy Duos ni pun dah almost 3 years pakai. Selagi boleh pakai, lenjan la sampai lunyai. Takdelah gian sangat nak tukar2 phone ikot trend semasa. Sayang betul rasa duit kalau habis sampai beribu maupun beratus hanya utk henfon. Ianya bukan priority lagi dah. Syukurlah, jimat duit haku hehe.

Tapinye duit gaji habis tu tetaplah jugak. Tak habis dekat henfon bagai, berhabis dekat benda lain pulak khennn. Well......


My bodyguard. Cukuplah kiri & kanan =P


Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…