Skip to main content

Aqiqah Nadim Zayydan

Aaaa takde idea nak update ape hari ni. Ok dah dapat dah. Nak cerita pasal Akikah Nadim weekend depan. Masa Naurah dulu buat kat Semenyih jugak. Nazif buat kat Johor. Now turn Nadim buat kat Semenyih balik lah. Lagipun sejak Kak Ya berhijrah ke Holland last year, rasa suram dah perasaan nak buat pape majlis kat Johor. Tonggak utama dah takde memang gitulah jadinya kan hehe. 

Last weekend tetibe Abg Eddy wassap kata nak join akikah Nadim & Marissa (anak my SIL). Yep kami buat sekali je akikah dengan Majlis Kesyukuran PIL nak pergi Umrah 20hb nanti with sorang my BIL. Jimat kos kan buat sekali harung je. Abg Eddy cuma nak join akikahkan Emaar je. So dia bayar kos kambing sekali dengan masak. 2 ekor kambing sekali masak total of RM2400. Sama je dengan apa yang kami bayar utk Nadim. Bezanya side Abg Eddy takde jemputan lah. Invite belah SIL family yang terdekat je.

Untuk goodies bag, aku & SIL share the cost. Aku bayar lebih sikitlah pasal lebih tua hehe. Tak kisahlah bab tu kan. Ada rezeki kita sama2 merasa. Disebabkan aku ni tersangatlah 'rajin' orangnya, maka aku dah order goodies bag for 150 pcs kat Yaya. Tolong kawan2 buat bisnes apa salahnya kan. Aku order jugak Puding Sedut from Hany. Tak banyak lah pasal bajet ciput. Buat tambah2 je dalam 100 bekas.

So majlis akikah ni nanti ada 5 ekor kambing akan dijamu pada semua tetamu. Ada jugalah lauk pauk lain. FIL yang settlekan bab makan ni. Jemputan dalam 250 orang. Gaya macam besar-besaran aje ork huhu. Yelah saudara mara PIL ramai. Tambah dengan jemputan dari belah kami & BIL bagai. Kawan office, kawan wassap, kawan blogger semuanya ada.

Aku pun tengah memikir ni sape2 lagi kengkawan yang belum di invite kot tercicir pulak. Maklom urat dah banyak putus, pelupa sangat skrg ni. Kengkawan blogger if baca entry ni & rasa nak datang on 13/2 Sabtu nanti silalah roger di FB messenger yer. Takpun emel sitisharena@gmail.com. Anda dialu-alukan datang memeriahkan majlis =)

Budak dobot bot bot





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…