Skip to main content

Anak Tak Sihat

Musim tak sihat anak-anak. Nadim sejak umur 6 bln keatas dah kerap pulak flu & demam. Sebelum tu kebal dia takde pun sakit singgah. Now dah welcome mata panda to my life. Alahai...rasa tak larat naw tua-tua ni nak hadap anak tak sihat. Ahh senang kata badan dah sizen, banyak benda pun lemau je nak hadap.

Tetibe teringat lately kan bila aku check blood pressure, nampak dah ada result yang positif than before. Maybe sebab makan tu berpantang sikit, so BP tu jadi elok skek. Before this sokmo la 130+ atas, 90+ atas. Now atas masih 130+ tapi tak masalah sangat la kan pasal bawah yg lg penting. Bawah skrg dah below 90. Alhamdulillah. Sebelum puasa dah gitu, bulan puasa apetah lagi pasal proses toxin byk berlaku so makin sihat la badan agaknye. Cuma itulah badan lemau pasal kurang rehat. Super duper penat lah anak dah 3 ni. Rasa mcm dah ramai sangat anak bila 3 orang ni. Aihh mmg tak daya dah la nak menambah lagi. 

Now berulang la Semenyih- Cyberjaya kejap sampai Nadim & Nazif sihat skek sblm anto taska Khamis nanti. Sebbaek esok cuti Nuzul Quran, so dapatla balik rumah sendiri jaga deme. Rabu tu plannya nak settlekan cat rumah kat living room tu. Tak bergerak since last aku cat b4 puasa ritu. Takkan pulak nak beraya dengan cat x siap gitu hahaha. Itulah taktik aku cat sikit dulu ritu. Sbb nak xnak habi kena gak sudahkan cat. Kalau aku x start, even cat dah beli, boleh jadi tahun depan baru dia nak cat wahahaha. Kenal sangat dah peel laki sendiri. So kenalah kita ni bijak skek daripada dia bab2 ni =P

7 bulan - Nadim Zayydan

1 tahun 3 bulan - Emaar Shaaz

Sebaya tapi banyak beza haaa. Sepupunya dah berlari, dia merangkak pun belum kahkahhh...





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…