Skip to main content

Unbaked Manggo Cheese Cake




Maap lah sekali lagi pagi pagi dah gambar makanan. Eksaited lah sangat dapat buat CAKE. Hahaha. At last sampai jugak seru nak buat eh gara gara terlior nak makan desserts di bulan Ramadhan. Kriteria paling utama aku buat desserts adalah bahan-bahan yang sikit & mudah didapati. Maka terhasillah unbaked ciskek ni malam tadi. Sapsoi je tak sampai sejam dah selamat masok dalam fridge. Siap bukak video kat youtube tengok steps takut ada bahan yang terlupa masuk. Al maklomlah memang tak biasa kan buat CAKE ni hewheww.

Paling best part boleh ekjas kemanisan desserts ikot level lidah kita. Using castor sugar, aku tak pakai sukatan pun masuk dalam puri mangga & batter cream cheese+whipped cream tu. Main tuang agak2 je pastu rasa sikit. Ada manis2 buah sudahlah. Kena ingat GULA adalah musuh utama kesihatan kita huhu. 

Punyelah tak menyabor, sahur tadi sempat dah rasa sepotong takbley tahan nak tunggu berbuka petang. Alhamdulillah elok kejadiannya boleh dipotong takdelah benyek. Itupun aku guna loyang yg tak proper sbb loyang yang boleh bukak bawahnya tu mahal punya masa usha kat Zemart weekend lepas. Nanti sok sok if dah jumpe yg murah boleh la beli.

Bila buat dah jadi ni seronok pulak nak buat lagi. Nantilah balik Raya kat Johor ada ramai manusia boleh la kita main2 lagi dengan cheese & whipped cream. Maybe boleh guna stoberi pulak ke as a topping. Best best.

Bahan-bahan yg aku gunakan.

Biskut Marie Bersusu
Buttercup
Kastor Sugar
Buah Mangga
Serbuk Gelatin Halalgel
Cream Cheese Tartura
Whipped Cream Emborg
Gula Melaka
Vanilla Essence

Yep itu sajalah bahan2nya. Sikit je kan? Tapi hasilnya mmg WOW. Boleh makan berkali kali sampai habis. Dah habis nanti boleh buat next desserts which is Puding Kastard dgn Kuah Gula Melaka. Or teringin jugak nak buat Bubur Som Som. Tengoklah mana yg jadi nanti.









Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…