Unbaked Manggo Cheese Cake




Maap lah sekali lagi pagi pagi dah gambar makanan. Eksaited lah sangat dapat buat CAKE. Hahaha. At last sampai jugak seru nak buat eh gara gara terlior nak makan desserts di bulan Ramadhan. Kriteria paling utama aku buat desserts adalah bahan-bahan yang sikit & mudah didapati. Maka terhasillah unbaked ciskek ni malam tadi. Sapsoi je tak sampai sejam dah selamat masok dalam fridge. Siap bukak video kat youtube tengok steps takut ada bahan yang terlupa masuk. Al maklomlah memang tak biasa kan buat CAKE ni hewheww.

Paling best part boleh ekjas kemanisan desserts ikot level lidah kita. Using castor sugar, aku tak pakai sukatan pun masuk dalam puri mangga & batter cream cheese+whipped cream tu. Main tuang agak2 je pastu rasa sikit. Ada manis2 buah sudahlah. Kena ingat GULA adalah musuh utama kesihatan kita huhu. 

Punyelah tak menyabor, sahur tadi sempat dah rasa sepotong takbley tahan nak tunggu berbuka petang. Alhamdulillah elok kejadiannya boleh dipotong takdelah benyek. Itupun aku guna loyang yg tak proper sbb loyang yang boleh bukak bawahnya tu mahal punya masa usha kat Zemart weekend lepas. Nanti sok sok if dah jumpe yg murah boleh la beli.

Bila buat dah jadi ni seronok pulak nak buat lagi. Nantilah balik Raya kat Johor ada ramai manusia boleh la kita main2 lagi dengan cheese & whipped cream. Maybe boleh guna stoberi pulak ke as a topping. Best best.

Bahan-bahan yg aku gunakan.

Biskut Marie Bersusu
Buttercup
Kastor Sugar
Buah Mangga
Serbuk Gelatin Halalgel
Cream Cheese Tartura
Whipped Cream Emborg
Gula Melaka
Vanilla Essence

Yep itu sajalah bahan2nya. Sikit je kan? Tapi hasilnya mmg WOW. Boleh makan berkali kali sampai habis. Dah habis nanti boleh buat next desserts which is Puding Kastard dgn Kuah Gula Melaka. Or teringin jugak nak buat Bubur Som Som. Tengoklah mana yg jadi nanti.









Popular Posts