Skip to main content

Misi Rotterdam : Rotterdam City aka Linjbaan

Since apartment Kak Ya memang dekat tengah bandar Rotterdam, hari ke-4 aku & Iz decided utk round sekitar situ je dulu dengan budak-budak. Maklomlah kaki dah penat shopping kat Primark hari sebelumnya kan. Rugilah kalau tak tour Rotterdam City itself kan? Actually kami ada beli tourist card yg membolehkan kami travel using tram & metro all day long & masuk ke sekian2 tempat menarik kat Rotterdam dengan harga korting (diskaun). Kami beli pass for 2 hari & syaratnya 2 hari tu kena beturut. Cth Selasa & Rabu or Khamis & Jumaat. Begitu. Lepas fikir panjang, we decided utk gunakan kad tu next weeknya. This week kita chillax dululah amek mood.











Lepas pusing2 kat Linjbaan, kitorang patah balik ke area apartment Kak Ya utk berehat kejap & solat Zohor. After that turun balik hari Selasa ada Pasar Tani hebat yang panjang. Kami tiba dah hujung waktu so banyak dah kedai buah buat sale clearance buah. Murah sangat lah 3 bekas besar stoberi harga 1 euro. 6 biji mangga India pun 1 euro. Besar2 pulak tu. Cherry 3 bekas pun 1 euro. Homaiii, memang kenyang makan buah ajelah kat sane huhu. Beli2 buah pastu berjalan ke mencari 1 park yang Kak Ya kata dia pernah nampak rabbit liar berlarian.







Separuh jalan sempot semua orang. HAHAHA. Budak2 pun letih so kami lepak 1 park awam snap2 pic. Tak larat dah nak berjalan semuanya. Park biasa2 pun lawa dah huhu. Jadilah asal budak2 happy dapat main kat playground.






Hari Rabu misi ke Primark semula membeli baju bajan kiriman kawan2. Adalah a few pics snap lagi kat sana. This time kami je Kak Ya kerja huhu.


Lawak gambo Naurah ni hahaha penakot pulak

Ni je pic dia bertenang. Lpstu soh snap lagi xmo dah akaka

Budak ni pun sama takot. Terus nak berdokong dgn ayah

Dinosor tu semua boleh gerak2. Tu pasal takot lebih

Muka takot
So itulah dia rangkuman hari Selasa & Rabu our first week di sana. Jumpa lagi!








Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…