Skip to main content

Berubah Tanpa Sengaja

Lately macam terperasan yg banyak benda tentang diri aku yang aku rasa dah berubah entah bila. Tiba2 macam tersedar gitu. Contoh sebelum ni suka makan roti, tiba2 dah tak suka. Boleh gitu?Hahaha. Benda yang tentang diri kita sendiri, yang kita rasa dalam kawalan diri kita pun sebenarnya bukanlah hak mutlak. Nampak tak sebenarnya kita ni milik siapa? Tentu sekali Sang Pencipta. Amazing kan? Jangan sedih, Allah kan ada. Senang tulis tapi tak senang nak buat. Tapi takpelah, kita boleh usaha slowly. No pressure. Allah tahu.

Ok la takde mood sbnrya hari ni taktau nak cerita apa. Kak Ya dah balik Netherland. Selamat dah sampai. Alhamdulillah. Rabu ni Hirraz pulak akan fly kesana. Misi jalan2 Eropah katanya. Baru je belikan Samyang Hot Ramen Halal utk Kak Ya. Ritu bagi dah sepaket. Dia siap bawak sane xnak try sini punyela sayang. Padahal boleh je aku belikan lagi kan? Sabor jelah. So td alang2 g Pos Office singgah la Redtick beli. Kirim kat Hirraz je. Padahal xtau lagi Kak Ya suke ke tak ork? Hahaha. Sabor jelah...

Mak Abah balik semalam. Sempat ajak depa jalan2 Nilai 3. Beli karpet la, bantal la, jubah la. Laju2 je beli semuanya takde nak survey sangat pun. Even tak merewang sangat, semua pembelian adalah berbaloi. Aku beli blouse je pon 2 helai buat nak pakai ke office. Boring dah asek pakai blouse sama. Lama gila dah tak membeli baju baru. Biasalah berkira sangat if beli brg2 sendiri. Utk anak2 laju aje klik klik hahaha. Btw blouse dr Mis Claire sampai pagi tadi hehehe. 2 helai pun utk opis jugak. Yang ni guna duit aku. Yang kat Nilai 3, Iz belanja :)

Lagi 2 weeks nak balik Johor. Tak sabarrrrrrr......














Missing Rotterdam.

Next year entah ada ke tidak cuti2 oversea. Buat masa ni tak nampak lagi mane nak korek duit ikot geng blogger wassap ke Perth bulan 10 nanti. Masih belum putus asa sebab rezeki Allah tu boleh sampai bila2 masa je. Doa jelah ada rezekinya nanti. InsyaAllah, amin.







Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…