Skip to main content

Team Building, PNB Ilham Resort, PD










Alhamdulillah settled dah team building SHSB 2016.

Kesimpulannya adalah FUN. Once a year okay lah nak join benda gini. Biasalah cabaran utama bila dah jadi mak orang ialah bab meninggalkan anak-anak selama bbrp hari. Itu je sebenarnya. Aku okay je. Keep on +ve jelah. InsyaAllah anak2 OK je sebab pergantungan kita adalah kepada Allah sebenarnya. Bila kita letak Dia Nombor 1, InsyaAllah kita boleh hadapi ujian ni dengan tenang.

Minta pada Dia jagakan anak2 & suami kita. Doa. Lepastu tawakkal. 3 hari 2 malam tu sekejap je. Ingat lagi masa pergi Umrah back at 2014, masatu Nazif 8 bulan kot. Lagilah 2 minggu nak tinggal dia. Dgn masih breastfeed nya. Siapa yang tak sedih weyh?

Tapi bila kita meletakkan Allah pada nombor 1, InsyaAllah semuanya akan baik2 aje. Aku pun bukanlah bagus sangat kata kompiden je letak Allah nombor 1 dlm hidup aku. Aku sendiri struggle nak psiko diri pasal ni. Senang cakap drp buat. Aku pun sama je macam orang lain ada kelebihan & kelemahan. Cuma bila kita fikir dengan rasional, fikir relax2 chill2, InsyaAllah akan dapat buat keputusan yang betul.

Dalam 365 hari setahun, cuma 3 hari 2 malam je kampeni yang kita berkerja, yang jadi channel utk kita dapat rezeki drp Allah, perlukan komitmen kita. Berapa besar beza hari yang kita ada dgn hari yang kita diminta berkorban tu. Simple je benda ni xyah serabut otak fikir pun. Nak 1000 daya, taknak 1000 dalih. Pepatah yang sesuai.

Emm...thanks to Iz aka habi for his full support for me to join this TB. Kalau takdpt suami yang menyokong, agak payah jugaklah kan. And thanks to PIL lah sebab jagakan anak2 sama.

Alhamdulillah, berlalu dah TB ni. Settled. Xyah fikir dah. The End.




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…