1 Holiday Je

Aigooo...sedih pulak bila tengok cuma ada sekali je holiday ke Holland aka Netherland untuk tahun 2016 ni. Betapa pergi kesana memberi impak yang besar pada kewangan family HUHUHU. Pasal best sangat dapat kesana tu, cukuplah gaknya Allah kata rezeki holiday kami untuk tahun ni. Mak pasrah. Tahun 2016 pun tinggal berapa hari je lagi sebelum 2017 say Assalamualaikum. So kita tak perlulah toleh kebelakang lagi, just move forward and expect great things to happen in 2017. Sentiasa optimis, bersemangat & positif utk kehidupan yang lebih baik. Mudah-mudahan. Kan Allah dah kata ' manusia akan hidup mengikut sangkaannya'. Jadi marilah kite sama-sama berfikir yang baik-baik aje. Bersangka baik atas setiap ujian yang diberikan. Just do our best. Allah kan ada :)

I also feel good that I have started my journey to change my eating lifestyle. Dengan harapan dapat lebih sihat utk tahun 2017 dan tahun-tahun seterusnya, InsyaAllah. A few years back when I was on my 2nd pregnancy (Nazif), Dr. Fatimah Mustafah which is my gynae for all my kiddos at Annur Specialist Bangi pernah beri tazkirah yang panjang tentang penyakit. As usual, just like on my 1st pregnancy (Naurah), aku ada high BP. So Dr. F sangat concerned lah. Lama dia bercerita tentang pengalaman dia dengan pesakit-pesakit lama. Dan ada ayat dia yang aku tak lupa sampai sekarang is menjaga tubuh badan kita yang Allah anugerahkan kat dunia ni juga merupakan satu tanggungjawab & amanah. Allah bagi kita badan ni, kita jagalah sebaiknya. Bila kita ada penyakit, kita patut rasa bersalah sebab kita tak jaga dengan baik body kita ni. Dan punca utama banyak penyakit datang ialah dari pemakanan aka perut. You are what you eat. Of course ada lagi sebab musabab lain yang kita tak boleh tolak juga kan.

Cuma dalam kes aku ni, dengan ada history penyakit dari Mak Abah, patutnya aku lebih berjaga-jaga menjaga bab pemakanan. Masalah high BP aku ni dah dapat detect when I was in Form 5. Masetu badan kurus lagi. Aktif sukan. Berat 50kg je dengan tinggi 159cm. It was the fist warning to me tapi biasalah rasa tak penting pun kan HUHUHU. The big problem is that I LOVE TO EAT. I really enjoyed foods & selera memang besar. Perut besar ke gane tah HAHAHA. But I was once kurus kan? Maybe pasal dulu aku aktif lah. Bila makin dewasa, makin tak aktif. Duit ada, boleh beli apa je foods yang aku suka. Zaman dulu masa students duit pun bercatu. Mana nak makan mewah2 kan. Faktor kenapa boleh kurus jugak tu HEHE.

Risau pasal berat badan yang makin naik but at the same time makan tetap makan HAHAHA. Diet bila datang semangat & bila risau melampau. Dapat ilmu dari Mr. Google, caca marba pastu tak turun berat stress dan makan banyak semula akaka. Haihh..kelakar lah kalau ingat2 balik kisah lama. Hari ni hari ke-21 aku makan dengan betul. Eat what is right with the right portion. Siscube sebaiknya utk kekal konsisten sampai bila2. Ilmu yang dapat adalah utk seumur hidup. Ilmu kalau tak amalkan memang tak guna juga HIHI.

Ya Allah, kalau dapatlah aku sihat semula & dapat berat yang ideal macam dulu, tak terkata gembiranya. Perjalanan masih panjang (kalau belum sampai ajal lah kan). Aku harap bila aku mati sok tidaklah menyusahkan orang nak angkat mayat yang gemok. Biar selim, mudah nak masuk liang lahad. Permudahkan kerja orang, maka orang permudahkan kerja kita. InsyaAllah.

Mahu kesini lagi dengan tubuh badan yg sihat & penuh stamina. Mahu all out sekali lagi. Perhaps by 2018. My new target. Menanti dengan sabar jemputan-Nya.



Popular Posts