Skip to main content

1 Holiday Je

Aigooo...sedih pulak bila tengok cuma ada sekali je holiday ke Holland aka Netherland untuk tahun 2016 ni. Betapa pergi kesana memberi impak yang besar pada kewangan family HUHUHU. Pasal best sangat dapat kesana tu, cukuplah gaknya Allah kata rezeki holiday kami untuk tahun ni. Mak pasrah. Tahun 2016 pun tinggal berapa hari je lagi sebelum 2017 say Assalamualaikum. So kita tak perlulah toleh kebelakang lagi, just move forward and expect great things to happen in 2017. Sentiasa optimis, bersemangat & positif utk kehidupan yang lebih baik. Mudah-mudahan. Kan Allah dah kata ' manusia akan hidup mengikut sangkaannya'. Jadi marilah kite sama-sama berfikir yang baik-baik aje. Bersangka baik atas setiap ujian yang diberikan. Just do our best. Allah kan ada :)

I also feel good that I have started my journey to change my eating lifestyle. Dengan harapan dapat lebih sihat utk tahun 2017 dan tahun-tahun seterusnya, InsyaAllah. A few years back when I was on my 2nd pregnancy (Nazif), Dr. Fatimah Mustafah which is my gynae for all my kiddos at Annur Specialist Bangi pernah beri tazkirah yang panjang tentang penyakit. As usual, just like on my 1st pregnancy (Naurah), aku ada high BP. So Dr. F sangat concerned lah. Lama dia bercerita tentang pengalaman dia dengan pesakit-pesakit lama. Dan ada ayat dia yang aku tak lupa sampai sekarang is menjaga tubuh badan kita yang Allah anugerahkan kat dunia ni juga merupakan satu tanggungjawab & amanah. Allah bagi kita badan ni, kita jagalah sebaiknya. Bila kita ada penyakit, kita patut rasa bersalah sebab kita tak jaga dengan baik body kita ni. Dan punca utama banyak penyakit datang ialah dari pemakanan aka perut. You are what you eat. Of course ada lagi sebab musabab lain yang kita tak boleh tolak juga kan.

Cuma dalam kes aku ni, dengan ada history penyakit dari Mak Abah, patutnya aku lebih berjaga-jaga menjaga bab pemakanan. Masalah high BP aku ni dah dapat detect when I was in Form 5. Masetu badan kurus lagi. Aktif sukan. Berat 50kg je dengan tinggi 159cm. It was the fist warning to me tapi biasalah rasa tak penting pun kan HUHUHU. The big problem is that I LOVE TO EAT. I really enjoyed foods & selera memang besar. Perut besar ke gane tah HAHAHA. But I was once kurus kan? Maybe pasal dulu aku aktif lah. Bila makin dewasa, makin tak aktif. Duit ada, boleh beli apa je foods yang aku suka. Zaman dulu masa students duit pun bercatu. Mana nak makan mewah2 kan. Faktor kenapa boleh kurus jugak tu HEHE.

Risau pasal berat badan yang makin naik but at the same time makan tetap makan HAHAHA. Diet bila datang semangat & bila risau melampau. Dapat ilmu dari Mr. Google, caca marba pastu tak turun berat stress dan makan banyak semula akaka. Haihh..kelakar lah kalau ingat2 balik kisah lama. Hari ni hari ke-21 aku makan dengan betul. Eat what is right with the right portion. Siscube sebaiknya utk kekal konsisten sampai bila2. Ilmu yang dapat adalah utk seumur hidup. Ilmu kalau tak amalkan memang tak guna juga HIHI.

Ya Allah, kalau dapatlah aku sihat semula & dapat berat yang ideal macam dulu, tak terkata gembiranya. Perjalanan masih panjang (kalau belum sampai ajal lah kan). Aku harap bila aku mati sok tidaklah menyusahkan orang nak angkat mayat yang gemok. Biar selim, mudah nak masuk liang lahad. Permudahkan kerja orang, maka orang permudahkan kerja kita. InsyaAllah.

Mahu kesini lagi dengan tubuh badan yg sihat & penuh stamina. Mahu all out sekali lagi. Perhaps by 2018. My new target. Menanti dengan sabar jemputan-Nya.



Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…