Skip to main content

Dilamun Cinta

Tadi nampak Iz masa nak pergi toilet. Berbunga2 hati nampak dia macam tgh dilamun cinta akaka. Bila dah berdepan tu rasa nak pelok je kahkah. Over naw ko! Alhamdulillah masih ada lagi perasaan cinta tu pada suami. Iyerlah kita ni dah nak masuk 7 tahun kahwin, segala buruk baik nampak dah. Belum tambah lagi perangai buruk yang tetibe muncul bila usia makin meningkat ni kan. Annoying phase pada pasangan tu memang tengah high level orang kata. So once in a while bila dapat rasa perasaan kasih sayang pada partner kita tu rasa happy pulak. Kadang baru realized yang kita sbnrnya  sayang menyayangi & masih saling memerlukan each other.

Kitorang ni even kerja 1 tempat, bukan selalu terserempak pun since lain2 jabatan. If jumpa pun kadang dia dengan geng dia, so seganlah kita nak lovey dovey sangat depan orang kan haha. Malam ni ada orang nak belanja makan kat Ana Ikan Bakar Petai, Bangi sane. Sebbaeklah ikan bakar. Menu yang dibolehkan dalam eat clean hehehe. Cuma portion nasi tu ah kena control sepenumbuk tgn ni je. Harap adelah ulam2 boleh cover utk sayur. Dan harap tak terbabas minom air manis huhuhu.

Eat clean ni best je sebenarnya bagi aku. Tak strict sangat macam Diet Atkins yang potong langsung karbo & gula (even buah). Eat clean ni boleh makan buah like Epal Hijau & Pisang Kaki as a snack. Almond & Gajus pun boleh. Overnight oats pun boleh. 2 heavy meal for lunch & dinner memang ada nasi sepenumbuk dengan sayo (better ulaman/tumis air). The thing is cuma kena control the portion jelah. Aku ni dahlah suka makan lauk banyak2. Sbb dah terbiasa dengan Atkins dulu kan. Cuma ini first time nk try diet Eat Clean. So far so good lah. Tak lapar mana pasal air masak pun kena habiskan 4 liter. Aku buat 2 liter utk pagi, 2 liter utk petang. Itu yg diperlukan utk berat badan aku skrg.

Dan yg paling best ada geng yang sama2 buat Eat Clean. So masing2 update menu so that boleh cilok idea. Harap sangat boleh ubah eating lifestyle sampai jadi sihat. InsyaAllah. Yang penting dalam program ada cheat day taw hahaha. Tu hari yg ditunggu2 :P Kalau boleh nak enjoy je sepanjang proses menjadi lebih sihat ni. Moga Allah permudah.

Btw tak sabar nak balik Salak esok. Seminggu lebih berkampung rumah in law. HMFD Nadim pun dah kering. Rasanya boleh dah masuk taska next Monday. So aku pun boleh dah buat bekal eat clean ke office. Lagi teratur pelan makan tu. Mudah2an. Oh ye..petang ni ada zumbaaaaa ^_^


Throwback zaman anak sorang. Ala rindu pulak tengok Naurah zaman2 ni. Comel je ha huhuhu. Maseni takdelah kritikal sangat berat badan. Boleh diterima akal lagila. But now???? Oh menggg hahahha. Xleh terima weyhhh.....sampai dah tahap tak sihat haa. Kena ubahlah....





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…