Skip to main content

Persiapan Menjelang Syawal


Aku harap tak dapat kecaman korang dengan tajuk entry ni. Awal naw ehh? Awal tak awal la jugak pasal setiap tempat pun ramai je orang shopping. Bayangkan kalau weekend weekend terakhir baru ko nak membeli. Boleh pitam dibuatnya berebut kasut baju haha.

Rindu pulak budak berdua ni. Dah second week diorang duduk rumah Atok & Wan kat Semenyih. Cekalkan hati jelah biar depa kat sana. Kalau Nadim takde sebagai peneman aku, mau meroyan gak dibuatnya haha. I just wanted them to be happy. Membayangkan diorang menghabiskan masa seharian kat transit memang agak menyedihkan la bagi aku. Thats y takpelah biar je depa spend time kat sana. Tak lama dah nak start rutin sekolah semula. Kembali lah terkejar-kejar setiap pagi menguruskan anak-anak dan diri sendiri. Menghadap jem semula di pagi hari. Itulah kehidupan.

Weekend lepas ni settled dah shopping baju raya moden for all kiddos kat Parkson IOI City Mall. Ayahnya pun dapat 2 helai shirt. Ibu je tak dapat apa-apa. Kesian kan? Takyah kesianlah sebab Iz dah offer sandal kat Bata lps dapat voucher tapi aku pulak tak rasa nak beli. Sebab macam baru sangat lagi sandal Scholl yg pakai skrg ni. Kalau nak membeli sandal baru pun aku prefer brand Hush Puppies or Crocodile. Yang tu better pergi Aeon sebab banyak pilihan. Later boleh cari kalau sempat & kalau tak ada pun mak tak kisah. Pakai ape yg ada je.

Now tinggal nak beli baju tradisi jelah. As usual kami akan tuju 1 kedai je kt Nilai 3 sane. Situ selalunya cukup lengkap semua saiz kami. Beli 1 tempat boleh bargain harga kaw kaw. Agaknya depa pun dah kenal kami pasal tiap tahun mmg beli sana je since 2-3 tahun lepas. Aku ni sejenis bukan rajin sangat survey sana sini. Sejenis tak cerewet sangat juga asal ada saiz, aku belasah je. Huntong masih ada lagi saiz dgn badan gempal gini. Saiz terakhir yang usually orang buat kurung ready made akan buat. Kalau naik lagi badan memang babai la kurung ready made. Welcome kain & tailor utk tempahan yang pastinya akan menyebabkan lg banyak RM terbang.

So target aku senang je. Kalau tak dapat kurus, sila maintain mcm ni je. Kesian. Ni bulan puasa turun la sikit berat badan. Dapatlah rasa longgar sane sini sikit. Harap dapatlah istiqomah lepasni menjaga pemakanan. Payah betul bab mengekang hawa nafsu bab makan ni. Never ending story. Rimas. Taknak fikir tapi terfikir jugak. Acaner tuh? 

Persiapan raya korang mcm mana? Banyak beli dah?

Oh by the way next year shopping aku nak tukar dr Parkson IOI tu ke Parkson Metro Kajang pasal situ lagi banyak pilihan plus diskaun lagi kaw-kaw. Semalam ah beli kasut kiddos kat sana sekali lagi bulat mata aku tengok pilihan yg ada. Takleh tahan aku rembat jugak baju basahan utk Nadim brand Anakku. Bayangkan 3 pasang baju malam berharga RM49. Brand Anakku hokeyhhhh!!! Selalu payah nak jumpa Anakku sale sampai murah gitu sekali. So for those yg blm sopim lagi baju anak-anak bolehlah terjah sana yer!

Brand yang ada kt Parkson antaranya ialah Anakku, Cuddles, Fila, Polo, Tiny Button, Pigeon, Kiki Lala, Kiko and banyak lagi kot. Itu je aku ingat. Ada rezeki utk budak-budak, shopping jelah kat sana even aku tau kat Kenanga or GM Klang boleh dapat lagi murah. One day kalau duit pun tak meriah, boleh je kesana takde hal. Kita berbelanja ikut kemampuan diri sendiri, bukan ikut orang lain punya kemampuan yer. Kalau ada duitnya, I don't mind spending money for them barang-barang or baju bajan yang branded. Bukan selalu pun shopping baju kiddos sekali banyak mcm ni kan? Setahun sekali 2 je pun ikut rezekinya. Beli sikit-sikit tu bolehlah ushar kat website Next UK. Begitulah.





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…