Tentang Botol Susu


Syukur Alhamdulillah. Setelah bbrp lama tertangguh, hasrat utk beli botol susu baru Naurah sudah pon tercapai Sabtu lepas. Spt biasa, aku guna Philips Avent jugak. Pertama krn Naurah sudah biasa dgn puting Avent. Pernah try puting lain tapi dia reject. Kedua, Naurah juga reject botol susu yg kaler dia selain dr warna honey or white. Ketiga, aku suka dgn botol susu yg simple designnya. Macam aku jugak. My life as a simple person =b

Tapi semalam, on the way balik dr Johor ke Selangor, aku tiba2 musykil dgn botol susu Avent nih. Masa tu Naurah sebok nak main kotak botol susu baru dia tue. Dlm pd dia main2 tuelah aku terfikir tiba2 jer. Kalo kite tgk botol susu jenama lain yg BPA free, selalunya warnanya kebanyakan adalah milky mcm tu kan? Yg jenis terang2 or putih lutsinar tu dikatakan sllunya adlh tidak BPA free.

Tp kenapa Avent punya botol kaler dia cerah jer tak milky ehh? Sudahhh. Aku beli botol Avent 'pirate' ker nih? T_T Susah hati aku time tu wehhh. Aku dok baca2 cari2 ape yg patot kt kotak & buku kecik guidance tue ulang kali. Tetibe aku nampak tanda recycle diikuti dgn nombor 7. What the tuuuuttt. Bkn BPA Free No. 5 ker? Nape Avent punye No. 7? Whyyy? Whyyyyyy? T_T

Tak puas hati betol aku dibuatnye. Takkanlah Avent jenama yg tersohor nie boleh amek mudah benda2 mcm nie. Depan kotak terang2 tulis BPA Free. Takkan diorang nak tipu ehhh? Tanya kt habi, dia pon takde jwpnnya. So aku teruslah berada dlm kemusykilan sampailah semalam. Bila teringat, aku pon google carik info tentang botol susu Avent. Alhamdulillah, semua kemusykilan aku telah pun terjawab di >>sini<<.
If korang malas nk bace, meh aku listkan sikit jwpn2 diorang pd bbrp persoalan yg menjadi kemusykilan aku smlm.

1. Kenapa botol Avent guna No. 7 instead of No. 5 yg dikatakan paling selamat?

The number 7 that many people refer to often appears as follows:
It does NOT indicate whether an item contains BPA. It is a globally used labeling scheme that tells people the type of plastic and how / if it can be recycled. The number 7 is used for several plastics, including those that contain BPA as well as those that DO NOT CONTAIN BPA. Simply looking for recycling code 7 will not determine whether it contains BPA. To help parents, Philips AVENT clearly labels the packaging of BPA-free products as BPA-free.

2. Kenapa tak ada sebarang nombor tertulis di botol susu Avent?

These symbols were created to identify plastics for recycling purposes. To help parents, Philips AVENT clearly labels the packaging of BPA-free products as BPA-free.  3. Drp bahan apakah botol susu BPA Free Avent diperbuat?  • Poylethersulphone – commonly called PES. A BPA-free plastic with a honey color.

• Polypropylene – commonly called PP. A BPA-free plastic with a slightly milky hue.

Okehh. Dengan 3 soalan telah dijawab spt diatas, dah sgt2 melegakan hati aku. Aku ingat dah bg Naurah botol susu yg hampeh selama setahun lebih. Rasa bersalah giler. Nasib baik cuma salah faham jer. Huk huk.

Aku mmg suka beli yg honey color punye botol. Sebabnya dia tahan lebih lama dari yg putih biasa tue. Masa mula2 nak beli botol Avent kt Mothercare Alamanda dulu, kami suami isteri dah tanya pd sales girl tentang beza botol Avent yg kaler putih & honey tue. Dia kata yg putih tahan dlm 3 bln. Yg honey tahan lebih lama dlm 6 bulan. Mmglah yg kaler honey lebih mahal. Tp klu tahan lebih lama, apa salahnya kan?

Lgpn kite parents nie kdg2 mudah terlalai. Lupa yg anak dh guna botol susu tamat tempoh. Tau2 je dah exceed bbrp bulan. Bahaya betol. So cara yg paling mudah, belilah botol yg tahan lebih lama. Plus the sales girl ckp, kalau yg honey tu klu takde scratches dlm botol, boleh jer dipakai lebih lama. Insyallah xde masalah. So lagi lega lah kami. Nasib baik jumpe sales girl yg boleh diharap & tau byk maklumat. Kalo dpt yg jenis tak kisah, mmg sakit hati jelah yg dapat.

And one more thing, Avent tak pernah mengeluarkan produk yg plasticnya tidak BPA Free. Semuanya adalah BPA Free termasuklah breast pump, sterilizer waima berus botol susunya. Lega. Legaaaa =)
 

Popular Posts