N3 Request - My Diet

Ade request n3 dr Anonymous yang menamakan dirinya Teja Chomel. Tetibe rasa cam femes benar la blog aku nie kan sampai ade org request n3? Hahaha =P

Teja bertanya tentang menu diet yang aku sedang amalkan sekarang. To be honest, aku bukanlah orang yang tepat utk cerita dgn secara detail tentang diet nih. Sebab aku pon baca dr blog orang yang mengamalkan diet atkins utk tau serba sikit ilmu diet neh. Pulak aku nie terlalu banyak derhaka makanan yang dikategorikan sebagai NO dlm diet atkins tuh. Sometimes mencicip sikit-sikit. Ada tu mmg makan aje tak mcm org tgh berdiet pong. Korang sendiri pon tau aku kan? =B

For those yang follow n3 aku saban hari, mmg tahu sangatlah diet aku nie mcm mane. Tak bape strict. Cuma masih berjaya mengelak dr membaham nasi, mee & tepung like roti dgn jayanya. Nasi je ade 2-3 suap kes makan nasi lebihan Naurah kat rumah member hari tue. Ok la sbb takdelah baham sampai kenyang ye dop? 

Sebab ada permintaan, rasanya tak baik nk tolak mentah-mentah. Aku tak kedekut ilmu pong. Korang boleh ikot diet yang strict kalo mampu. Itu lebih baik la kalo nk turun berat dgn pantas & tuntas. Tp kalo diet mcm aku pong, Insyallah ada jg penurunannya. Cuma ambil masa yang lebih lama ajelah. Pilih mana yg korang rasa sesuai dgn diri korang. Takde paksaan dalam berdiet yerp! ^_^

So diet atkins nie senang kata diet yang say NO to karbs. Karbohidrat. Juga NO to sugar. Gula. No to fruits. Gula jugak eventho natural sugar. Senang kata, korang cuma boleh makan ayam, ikan, udang (sotong x digalakkan), ketam, ikan bilis etc. Sayur-sayuran hijau digalakkan. Dan penyedap rasa, mayonaise. Yerp. Carik mayonaise yg rendah karbs. Cthnya dr jenama Kraft yang per serving (1 table spoon) cuma 1g saja karbsnya.

Peringkat pertama diet atkins ialah induksi. 2 minggu korang strict ikot menu diet yang dibenarkan, proses ketosis akan berlaku pd tubuh anda dimana tenaga akn diambil dr lemak korang yg sedia ada bukan dr karbs yang selalunya kita makan. Bila kita tak consume karbs, tubuh bdn kite detect lemak pulak utk memberi tenaga pd badan. So bila asyik guna lemak instead of karbs, lama-lama of course boleh jadik kurus. Ye dop? Hehehe. Senang aje kan teori dia?

Teori ajelah. Ingat nak buat induksi 2 weeks tu senang? Aku pon tak lepas-lepas lagi neh. Manjang derhaka. Kejap ngn durian, kejap dgn lepat ubi mak, kejap ngn dessert chocolate, kejap dgn keledek purple. Dah guane gitu? T_T

Induksi nie kalo buat lagi lama, lagi cepat la berat badan anda turun. Kalo nekad, mmg boleh aje. Kalo tak nekad, jadilah hasilnya macam aku. Yo-yo. Kehkehh. Tawa dlm tangisan neh. Ok. Taknak merapu panjang. Meh aku share contoh menu diet yang boleh diamalkan semasa proses induksi dijalankan yerp.

Nie pon salah 1 contoh menu yang sihat =) Bleh buat dinner gini...

Breakfast
2 half boiled eggs
salad + tomato + mayonaise (mayo)

Lunch
ayam goreng 2 ketul (kunyit+garam shj)
Baby carrot + mayo

Dinner
Udang goreng sambal (no added sos tiram, chili sos, gula or kicap)
Sayur kangkung tumis air

Ada yang tanya, nape ayam goreng boleh eh? Bukan mknn bergoreng tak blh mkn ke time diet? Well, dlm diet atkins nie, kalori tak dikira. So minyak dibenarkan tp agak-agak la. Jgn la deep fried pulak cam ayam kepsi tuh. Jgn salut ngn tepung juge. Ada paham? Hehe...

Tapi yg paling aku suka, diet atkins nie kita dibenarkan makan seberapa byk kuantiti mknn yg dibolehkan blh kite telan. Cth ayam goreng sekor ko nak makan. Takde masalah. Muntah tanggung sendirik. Hahaha. Tp syarat utama, jgn consume karbs lebih dr 20g sehari. Cth menu kat atas tu rasanya dh molek dah. Kurang dr 20g rasanya. Ayam goreng kunyit n garam 1 ketul lebih kurang 1.4g jerp. So korang bleh bajet2 la sndiri if tukar dgn menu lain yg dibolehkan. Takde masalah.

One more thing, air kosong sehari at least 3 liter. Ini utk meningkatkan tahap metabolisma kita. Bagi pembakaran lemak tu lebih laju dr biasa. Sekian n3 dr org yg tak bape arif ttg diet atkins. Ada silap, hrp maafkan. Aku akui byk lg yg aku tak tawu. Boleh carik blog diet yang lebih profesional yerp. Dialu-alukan. Adios amigos....




Popular Posts