Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Nikmat Masa Semakin Ditarik

Entah kenapa sejak bulan 2 yang lepas, rasa serabut sangat dengan hal rumah. Setiap weekend sentiasa tak lekat rumah. Hasilnya kerja rumah banyak yang terbengkalai dan itulah yang buat jadi serabut mata & otak memikirkannya. 24 jam skrg terlalu pantas masa berlalu. 12 jam waktu siang dah habis di tempat kerja. Sampai rumah matahari pun dah tenggelam. Usai Maghrib & makan, Isya' pun menyusul. Kemudian sibuk pula dengan mengajar Naurah buat homework & Nazif yang sentiasa mahu berkepit.
By the time anak-anak sudah tidur, kita pun mata dah layu sama. Kadang kuatkan diri jugak bangun ke bawah basuh pinggan. Kadang lipat baju bajan yang bergunung ganang. Kemudian tidur & tau-tau sudah kedengaran azan Subuh. Ya Allah, nikmat masa sudah semakin ditarik oleh Allah. Baru saja rasa masuk tahun baru 2015, skrg sudah mahu bulan 4. Serasa tidak berbuat apa pun lagi.
Bertepatan dengan Surah Al Asr yang Allah turunkan beribu tahun dulu tentang masa. Demi masa, sesungguhnya manusi…

Meminta Hanya Pada Allah

Tak ada sesiapa pun kat dunia ni yang tahu pengakhiran hidupnya bagaimana. Allah yang maha Perkasa saje yang tahu. Ya Allah, berikanlah aku pengakhiran hidup yang baik. Kau telah lahirkan aku ke dunia dari mak & abah yang beragama Islam. Satu nikmat yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Aku rasa amat beruntung kerana dilahirkan sebagai orang Islam. Kalau saja dilahirkan oleh ibu bapa yang kafir, belum tentu lagi aku akan mengenal agama Allah ini. Terima kasih Allah diatas nikmat yang pertamanya kelahiran aku di dunia Mu ini.
Being a human yang serba lemah, kita selalu take it for granted nikmat yang pada kita telah pun dikurniakan. Being a muslim, I am not the so good one. Biasa-biasa saje. Tapi Alhamdulillah yang telah mengurniakan keinginan utk cuba menjadi hambaNya yg lebih baik pada masa-masa tertentu. Bila rasa diri sudah terpesong jauh, hati berasa tidak aman. So I need to do something about it.
Dengarlah ceramah agama. Dengarkan bacaan ayat al Quran yang indah. Ba…

Penyakit Hati

Ya Allah, rasa kerasnya hati aku sekarang ni. Aku tahu memang salah sendiri. Nak tulis pun tak gamak macam membuka pekung di dada. Jadi aku kena muhasabah diri balik lah. Ya Allah, tolong pimpin aku ke jalan yang benar. Jangan biarkan aku terus hanyut dengan dunia kelalaian ini. 
Kena wake up semula. Dengar balik ayat-ayat al-Quran, dengar ceramah agama. Itulah antara cara yang aku jumpa untuk memulihkan balik hati yang penuh dengan kekotoran dunia ni.
Tiada daya & kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah.
Ya Allah, aku cuma seorang wanita & manusia yang lemah. Bantulah aku untuk merawat hati. Moga ia jauh dari sikap mungkar kepada manusia yang lain dan sebagainya. Amin ya rabbal alamin.

Wedding Apek

Perancangan Terhebat

I have to write this right away. Sebijak mana pun perancangan manusia di dalam dunia ni, ianya takkan terjadi selaras dengan kehendak Allah SWT. Allahu Akbar.
I am watching a video on youtube about a white woman who embraced Islam through a journey of her being a journalist at Palestine. She is also a sister in law of Tony Blair, once a Prime Minister of Britain.
I cannot stop to shed my tears upon hearing her story about how she finally be a Muslim. What she saw at Palestine etc. It feels close to my heart.
Tragedi 9/11 di US. Apa yang berlaku di Palestine. Semuanya merupakan perancangan jahat manusia yang memerangi agama Islam. Tujuannya hanya satu iaitu untuk memburukkan pandangan manusia di seluruh dunia tentang agama kebenaran iaitu agama Islam. As we know, saluran media massa di seluruh dunia ini kebanyakkannya di kuasai oleh musuh agama Islam. Maka segala informasi yang diberikan kepada penduduk seluruh dunia adalah mengenai agama Islam yang kejam, menindas & jahat.
Namun …

Oh Meng!

Haa..sebut-sebut lagi kan pasal ef-fiance, kan dah ternampak muka dia. Hahaha. Hari tu ah kat Majlis Resepsi my BIL kat Dewan Seri Melati, Putrajaya. Tengah melayan Nazif nak tengok ikan bagai, tiba-tiba dalam keramaian orang tu nampak kelibat dia. Aku yakin aku tak salah orang pasal baju t-shirt yg dia pakai tu aku kenal sangat kot. Lepas nampak seimbas lalu tu aku terus ke area yang bertentangan dgn tempat dia pergi. Tak koser ah nak bersua muka.
Meninjau jugak if dia ke wedding BIL ke. Tapi tak nampak pun. So aku rasa dia ke wedding di Floor 1. Thank God. Eii tak koser mak taw nak bertentangan mata dengan dia. And then aku pun ceritalah dekat habi aku nampak ex tu. Being me, semua benda nak cerita dengan dia hehe. Tak ada apa nak di sorok ahh. Habi tu bukan jenis penjeles pun. Aku lupa habi balas apa tapi dia mcm kenakan aku balik jer. Menyampah! The story ends there.
Bestnya kalau dia nampak betapa happynya aku dengan suami & sepasang anak yg comel itu. Saje kan kalau boleh n…