Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

Eczema & Naurah

Cik Bunga telah mendapat alergi/eczema yg sgt teruk bermula pd hari Khamis lepas & kemuncaknya pd hari Jumaat. Mmg sedih giler tgk muke dia merah2 kt pipi, belakang telinga, belakang badan, pergelangan tgn & montot sikit. Merahnya mmg nmpk horror & dr jauh pn dh blh nmpk. Bkn mcm ruam biasa yg bile dekat2 baru nmpk tu okeh. Dan Ibu mmg rasa bersalah giler sbb bile pk2 balik ibu ade mkn udang ke? Xde. Tp yerrr...ibu ade makan ketam yg ditangkap masa g holiday kt PD hari tue. Dh la ketam fresh. Tu yg menjadi2 betul alergi Naurah tuhh. Flu blm betol2 baek, dh kene penyakit lain pulak. Sedih giler ibu tgk Naurah. Ubat yg KK Salak bekalkn masa 1st time Naurah kene ruam sbb ibu mkn udang dah habis. Yg Klinik Bakti kt Bdr Tenggara, Jhr bagi pn dah habis. Dlm otak ibu nak beli Buds Organic - Super Soothing Recue Lotion yg khas utk baby ade kena eczema mcm Naurah. So after attend wedding kt Putrajaya, we went to kedai baby Manjaku kt Bangi. Mmg ade jual mcm2 brg Buds. Tp boleh tak …

Bahaya On9 Shopping

Lately aku menjadi seorg yg sgt boros. Boros bile berbelanja brg2 utk Cik Bunga. Dan kbnykannya by online shopping. Bahaye betol lah medium pembelian yg kunun2nye utk memudahkan pengguna nih. Mudah mmg la mudah. Masalahnya duit tu laju je keluar. Maklumla..semuanya dihujung jari anda -_-". Paling haru bile aku x rase menyesal pon beli brg2 yg aku dh beli tue. Klu menyesal, msti aku dah stop beli mcm2 kan huhuh.  Plus semua yg aku beli tu semuanya digunakan dgn jayanya. Duit dlm bank makin lame makin menyusut. Mcm separa sedar jer buat semua klik2 dihujung jari tue hohoh. Kembali ke alam nyata bile kuar duit kt ATM, receipt keluar, 'Ehhh...segini je ker duit aku tinggal?'. Bile fikir2, lama2 aku jadi nk marah kt hubby pulak. Sbbnye cam aku jer beli mcm2 utk Naurah. Dia xde beli ape ponggg. Tp cam x logik pulak nk marah sbb bkn hubby yg soh beli pon kann. Hehehe...dah miong gaknye aku nihh...haihhh...Terbaru aku nak beli 3 barang utk Naurah yg bernilai RM200. Aku asyik dok …

Busha & Prudential

Ade 2 je benda baru yang guwe mahu share. Pertama, beli Busha Legging utk Cik Bunga semalam & telah sampai dihantar oleh Pos Laju di opis pagi tadi. Inilah busha itu.

Spt biasa, sila abaikn meja yg serabai (aku mmg byk kejelahhh!!)
Kedua, semalam Incik Wan Erman our Prudential Agent hantar policy PruMyChild utk Cik Bunga Yg Cantet. Nanti utk adik Cik Bunga (bile tuu??hua hua) masa dlm kandungan lagi aku nk buat dah. Mase pregnantkn Cik Bunga, polisi nie masih blm berkuatkuasa. Tp polisi yg Cik Bunga punya nie lain2 benefit semua sama saje kecuali telah di protect sejak dlm perot sajelah.

Maka secara rasminya sekeluarga kecik ini telah pon dilindungi dengan insurans Prudential. Dulu aku sgt menyampah bile dgr org promote psl insurans. Seiring dgn peningkatan umur yg bermakna peningkatan kebijaksanaan, akhirnya aku beli jugak polisi utk diri sndiri. Klu beli awal2 dh lg byk saving aku huhu. Nyesal kemudian xde guna. Lagi nyesal klu x amek lansong & benda dh jadi baru nk tengadah. S…

PD Holiday: 1st Anniversary - Full Entry

Alahai..rase cam byk betol aku nak menaip tp mase pulak xde huhuh. Ditambah pulak aku skrg kene flu buat kali kedua dlm tempoh 3 weeks. Aisehh..senang pulak nk kene flu skrg nie. Mak, nape bagi kite menom FM kecit2 dulu? Nape? Nape? Haha..nk salahkan mak pulak. Pdhal duduk dlm bilik beraircond plus tegok air batu mcm x hengat. Blh dikatakan 1 family kecik aku nih tgh flu. Naurah dh baek fever, tinggal flu. Hubby mmg dah kene awal2 lps aku kene hari tue. Pastu jangkit lagi sekali kt aku pulak. Dugaan sungguh. Sudahnya ape jadi dgn holiday anniversary yg julung2 kalinya hari tu? Emm..masih ok. Cuma lepas check in chalet, kami sekeluarga bertapa dgn jayanya. Dinner mlm tu hubby sorang je keluar pegi tapau nasi. Nk kejut Naurah bangun tido, x sampai hati pulak kann. So gitulah jadinya. Anyway berbaloi-baloi la bayar water chalet yg pricey tu kan. Paling best sekali chalet yg ditempah telah di upgrade tanpa melibatkan sbrg kos tambahan. Aku booked Deluxe Water Chalet Normal Sea View tp dap…

PD Holiday: 1st Anniversary - Teaser

Budak Sembelit

Lupe nak citer hari Ahad lepas Naurah sepanjang hari meragam. Letih sungguh melayan si kudik ibu tuhh. Klu hari2 mcm tue, blh demam ibu dibuatnye huhuh. Lewat petang baru paham knp kudik jd mcm tue. Rupenyer dia sakit perot nk yak2 yg sgt byk smpi nak terkeluar dari pampers kekeke. Spt biase Ayah akn salahkan ibu sbb mkn mcm2. Ibu mane ade mkn mcm2. Ibu makan cam biase jer. Ntah pape ntah Ayah tue. Terpaksalah ibu bawak kudik pergi sinki nk basuh montot yg penuh dgn yellow cream kui kui. Lps yak2 perut pn dah lembut. 4 oz susu sekali hadap jer. Dasat kudik ibu nihhh. Manelah tak naek smpi 500gram sebulan huhuh. Ape2 pn i like the fact that she gain weight & not decrease which is not normal/good for babies okeh. 
Meh tgk muke budak sembelit nihh....(x sembelit pn, tp klu Naurah meragam xde flu/fever, ibu mmg suke ckp bdk kene sembelit ;p)
Muke masam giler...huhuhh..Ayah tgh melayan ragam kudik, ibu jd paparazzi ;p
Tgk tue...muke x puas hati lansong...huhuhh
Sedaya upaya nk lepaskan di…

Naurah 1st Fever

Semalam aku on emergency leave. Naurah kene flu & minor fever. Pdhal guwe & hubs dah mandi & siap2 nk g keje dah. Tetibe Naurah merengek rengek asyik nak melekap kt ibu jer. Tak sampai hati pulak nk hantar dia ke nursery bile dah mcm tue. Klu g opis pn kompem hati x tenang. Sudahnya ibu & ayah dua2 EL. Mule2 ingat nk pegi klinik yg Salak tu jer. Skali ayah Naurah ckp pegi jelah teros klinik kt Nilai tempat Naurah amek injection sllu tue. Kbtln mmg dah sampai masa utk 3 months injection. Klinik tu bukak lewat, pkl 10 pagi. Sampai sane dlm 10.20am tp masok2 bdk kt depan tu ckp Doktor ade talk & masok klinik pkl 12 tghari. Mcm dah hangin jugak time tue. Lebih2 lg dgn keadaan Naurah yg tak bape sihat tuh. Lambat pulak di beri rawatan. Sudahnye plan pn bertukar pergi beli brg2 dapor yg byk dh habis dulu & then baru pegi klinik balik. Sempat singgah kt Klinik 1 Malaysia yg sederet dgn Poliklinik tuh, tp diorang x terima baby (utk injection) or check up utk ibu mengan…

Naurah & Her New Gadget (II)

Wahhh...i'm so bz today sampai xleh nk type banyak. Anyway nie ade 2 gadget baru Naurah. Skrg bile nak tido asek nk hisap baju ibu bile di dukung. Takpon hisap tangan dia sndiri. Kesian pulak ibu tgk. So ibu belikan la teething cloth nie yg lebih selamat utk dihisap & digeget-geget. My Kitty tu pulak Naurah's 1st soft book. Sbb ibu suke kucen, ibu belikan buku kucen khas utk Naurah. Hrp dah beso sok Naurah pn suke kucen gak mcm ibu. Jgn ikot Ayah yg takot dgn kucen ok! ;p

3 Months Already!

Hepi 3 months besday kudik!!! Kudik nak ape ek? Ibu bwk kudik jalan2 kat PD nak tak? - Nak Ibu! -  Ok, hari Ahad nanti kite g jalan2 bertiga ek. Sempena besday kudik & anniversary ibu+ayah jugak. Ibu dah tak sabar nak pegi nihhh ^_^
Ibu + Ayah

Kudik
to 


PD Water Chalet

Random (4.0)

" Abang...esok org nak puasa lah. Ade 5 hari lagi nie kena ganti puasa...Skrg pon dah bulan bape dah nie..Kejap je dah nak masok bulan puasa nnti....."

Hubby gelak..sengih....

" Eee...Abang nie asek nak ketawakan org jelah. Taknak bagi sokongan lansong.....bla...bla..bla..."

Hubby masih senyum meleret

2 minit kemudian....

" Ehh...nak puasa apenyer....kan org period.....apelah Abang nie..."

" Sbb tuelah Abang gelak tadi....."

-_-"

Big Gathering

Cam dah lame x citer pasal Naurah. Aisehh..nape cam xde idea nk menaip nih? Kt opis skrg nie aku ade byk keje. Nie pon cam curik2 mase update & bace blog kawan2 seme. Maybe payah dah la nk update blog nie sekerap sblm nie. Cerita psl Naurah, esok akn genap 3 bulan usianya. Insyallah. Dh beso anak ibu nihh. Suke betol aku. Bermakna misi mem'fully breasfeed' pn sdh mencapai ke stage pertama. Lepas nie haruslah perbaharui azam utk capai stage yg seterusnya iaitu 6 bulan :) Insyallah, ibu akan cube sedaya upaya yer kudik! Usaha (rajin pump)+doa (moga rezeki Naurah sntiasa ada) & tawakal (pasrah pd apa pn yg Allah sdh tetapkan). Berkenaan solid food utk Naurah, belum boleh lagi ok. Ada baby seawal 4 bln dh dibei solid food. Aku mmg teruja nk bg Naurah solid food nih. Tp masih berbelah bagi jugak. Ade yg kata, seeloknya bagi masa umur baby cecah 6 bln. Masa tu perot baby sdh sgt bersedia utk terima solid food. Xpelah..ade sebulan lagi masa utk ibu fikirkan nak bagi ke hold d…

Saat Bayi Ingin Dilahirkan

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia...

Dia bertanya kepada Tuhan : " Para malaikat disini
mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya
kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya
begitu kecil dan lemah ?"

Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat
untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu ."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga
ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan
tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia."

"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu
setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan
menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti di saat orang-orang
berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka?"

"Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang
paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh
kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."…

Aku & Blog

Blog aku nie kbnykkan entry adlh berkisar ttg kehidupan aku & org2 di sekeliling aku. Antara yg aku selalu cerita adlh ttg perasaan, suami & anak, family, office mates & mcm2 lagilah. Aku anggap blog nie mcm diari aku tp x bape personal sgtlah sbb xkan nk share semuanya dgn semua org kann. Ada yg perlu di tapis, aku tapis la siap2. Klu x update blog, rase cam busan la pulak klu xde keje kt opis nih. Dan lagi 1 aku cam nk buat kenang kenangan ape yg aku tulis kt dlm blog nie. Otak kite nih bkn boleh ingat semua benda. Sometimes aku godeh balik entry aku yg lame2 yg kdg2 buat aku nk tergelak bile bace semule. Takpun buat aku teringat ingat semula dugaan & halangan yg pernah aku harungi bbrp tahun yg lepas. Aku masih ingat keadaan2 yg pernah buat aku rasa mcm sgt berputus asa & rasa mcm dah xnak hidup kt dunia nih. Rase mcm dah xleh handle masalah2 yg dtg pd satu2 masa tu. Tp akhirnya aku ada kt sini skrg sdg menaip entry ini. Bermakna semua masalah yg aku rase aku x …

Hati Perempuan

Hati perempuan mmg dicipta Allah sgt lembut & sensitif. Otak kalau tak banyak fikir (which is hasutan syaitan) & bila hati dibiar menguasai (which is a bisikan malaikat), semua rajuk & amarah hilang begitu saje. Spontan memandang wajah si dia, hati menjadi sebak. Mcm-mcm perasaan datang. Sedih & rindu silih berganti. Akhirnya air mata yg tertahan tumpah jua. Tanpa sepatah perkataan keluar dari mulut, mata seakan dapat membaca hati masing-masing. Tangan bertaut, dicium tanda kasih & hormat. Dahi dikucup tanda sayang & redha. Yes, we are made for each other. Alhamdulillah.