Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

Ramadhan Al Mubarak

Insyallah, pada hari Isnin nanti, umat Islam di Malaysia akan memulakan ibadah puasa utk tahun 1432H. Dengan ini, aku nak mengucapkan Happy Fasting to all my dear readers & moga kita sama-sama berusaha memperbanyakkan amal ibadah kepada Allah. Sedaya upaya utk tidak meninggalkan solat & cuba juga utk bersolat di awal waktu.
Berbuka puasa janganlah kiranya mengikut hawa nafsu. Begitu juga sekiranya ke bazar ramadhan utk membeli pelbagai juadah. Dan jangan malas-malas utk bangun bersahur yerp! Moga puasa kali ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya. Amin.
Mohon maaf sekiranya ada entry dlm blog ini yang pernah mengguris hati orang yang membacanya. Percayalah yang aku tidak pernah berniat utk menyakiti hati sesiapa dalam setiap entry yang di tulis. Semuanya di tulis berdasarkan perjalanan hidup aku & hanya utk di jadikan kenangan di hari tua. Juga supaya senang nak mengingat peristiwa² yang pernah berlaku dalam hidup aku. Maklom ler daya ingatan manusia semakin lama semakin …

Lunch Date With The Sayams

Bangkok - Final Day

Chatuchak Market

Yeayy! Its our final day in Bangkok. At last kan? Aku pon dah naik malas nak mengingat peristiwa² masa kat sana. Keh keh. Tapi sebagai rekod di masa datang, memang ada baiknya jugaklah story mory kat dalam blog tentang holiday kat Bangkok nie kan? =)
Ok, final day, semua macam lembab sket nak bergerak & memulakan penjelajahan. Sebabnya malas nak kemas baju bajan kotor packing siap² utk check out. Since taknak terkejar-kejar utk check out if dah keluar jalan², makanya kami check out siap². Dpt juga mengelakkan dari dikenakan caj tambahan sekiranya lambat check out. Jadinya pukul 10pagi baru kami turun ke lobby & check out. Pastu bagasi semua tinggal dulu kat hotel. Taktik yang sangat bagus di gunapakai. Sama macam masa holiday 3 beranak kat Kuching bulan 5 yang lepas =)

Nak ke Chatuchak Market nie lebih senang if naik MRT. So, berjalan lagilah kami beramai-ramai menaiki pengangkutan awam itu. Memang betol² teros sampai di market bila berhenti di stesen Khampaengp…

Keluarga Bahgia? Kah kahh

Balik keje petang semalam sembang² macam biasa dengan habi dalam kereta. Tiba² dia kata esok aku kena balik rumah tumpang Siti or Mages officemates aku sebab dia nak g Stadium Bukit Jalil tengok Msia Vs Singapore. Teros aku tarik muka 28+ tahun. Mata pula ala-ala berkaca manikam. Ecewahh...
Sbnrnya aku tak suka nak nyusahkan orang numpang-numpang balik nie. Bila aku ingat² balik, rasanya habi memang pernah mention psl dia nk g stadium nih. Tapi sekali  tue jelah cakap & thats happen a few weeks ago. Manelah aku nak ingat kann?? So rase macam marah la sikit apasal pulak dah nak pegi esok, hari nie baru nak cakap. Last minute sungguh. Tak sempat aku nak buat persiapan mental menghadapinya. Sedih I taw! Padahal ngada² lebih. Biase lah perempuan......
So, 15 minutes perjalanan balik dr opis ke rumah is SILENT. Dia tanya² pasal benda lain pon aku malas nak layan. Mak sentap taw! T_T
Dalam pada aku mendiamkan diri tuh, aku fikir jugaklah yang tindakan aku memboikot habi pasal dia nak tengo…

Bangkok - Day 3

Damnoen Saduak (Floating Market)



Perjalanan dari hotel ke Floating Market mengambil masa lebih kurang 1 jam. Memang excited sket la sebab nak experience naik sampan berbot sambil membeli belah. Pukul 6.30pagi kami sudah bergerak dari hotel sebab floating market nie buka for half day only. Sampai je ke tempat yang dituju, tak ambil masa lama teros kami naik sampan bot yang memang menerujakan hati & jiwa. 
Pada aku, tak cukup haul lah kalo pegi Bangkok if tak experience floating market nih. Its very fun & exciting ok! Bila berlaga dengan sampan yang lain, masing-masing tersenyum & ada juga yang melambai. Berjumpa pula dengan school boys from KL yang maybe ade tournament bola sepak or sekadar lawatan. Rasa teruja jumpa orang senegara. Hehe.



But bear in mind yang korang tak perlu bershopping sakan di floating market nih. Sebabnya price diorang adalah 2-3 kali ganda mahal dari di Chatuchak Market. Haa....itu cerita utk esok punye shopping sakan yerp! Last day at kota Bangkok. Hee.…

Abah

Abah aku ade kat rumah aku skrg nie. Dia sensorang ajelah kat rumah since Anje hari nie ke kolej di Gombak mengambil jubah konvo utk majlis Sabtu nie.
Pagi tadi aku sempat pesan kat Anje soh belikan Abah breakfast since aku dah lewat as usual keluar dari rumah nak mengantor si Naurah ke nursery dulu sebelom ke office. Aku tak tahulah Anje belikan Abah ape. Aku soh dia tanya Abah dulu ape yg nak dimakan.
Aku lansong tak ingat utk lunch Abah nak makan ape pulak? Semalam aku tak masak since habi bwk nasi ayam dara lebihan makan-makan kat office dia 2 bungkus. Kebetulan MIL belikan Naurah nasi ayam petang tue. So dah settled pasal makan malam sebab habi just habiskan nasi Naurah, nasi yang habi bwk dr opis tu satu sorang lah utk aku & Anje. Thats y takde lah lauk lebihan if aku masak semalam.
Kat opis baru aku teringat Abah nak makan ape lunch nie? Manjang lupe aje aku nie nak entertain Abah T_T Aku harap kalo Abah lapo, pandai-pandai lah dia masak mee megi ker ape jelah yg ade kt dapur…

Bangkok - Day 2

Safari World

For hari Khamis & Jumaat kami di kota Bangkok, Abg Eddy dah chartered siap-siap van gabak yang akan membawa kami ke mana saja destinasi yang kami mahukan. Bayaran utk 2 hari chartered van adalah Thai Baht 5000 = RM500. Err..aku pon tak tahu murah ker mahal rate nih. Tapi memang puas berjalan & sangat selesa sbb van besar gabak mcm yg dlm gambar entry semalam kat Suvarnabhumi Airport tuh. Plus tak runsing-runsing pasal kenderaan pergi balik. Aku & family as usual, ikot ketua tour guide ajelah. Hehe.
Perjalanan dari kota Bangkok ke Safari World mengambil masa lebih kurang 1 jam perjalanan. Kira macam area luar bandar jugaklah sebab SW nie luas sungguh kawasan jajahannya yerp! Cuaca pagi tu mendung & hujan renyai-renyai. So sampai² je kami di sana, beli baju hujan dulu. Senang nak berjalan. Since Emriel taknak pakai baju hujan, Abg Eddy belikan dia payung comel yg kdg² Naurah pulak yg guna. Huhu.
So perjalanan kami melihat pelbagai jenis menatang pon bermula. Mu…