Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2016

Sedapnya Durian!

Akhirnya dapat pun makan durian dengan puas setelah berbulan-bulan request kat habi. Balik dari bercuti kat PD ritu, agaknya mood happy lagi kan habi tu, so dia pun berkenan lah nak singgah tanya pasal durian tepi jalan tu berapa sekilo. Ala belinya dekat Salak Tinggi tu je pon sblm sampai ke BBST. Memang selalu lalu jalan tu tapi habi taknak stop pn sebelum ni. Saje dera perasaan aku & anak-anak sobsobs.
Akhirnya dapatlah beli sekilo RM25, 2 biji RM58. Dapat free sebiji durian yang kurang sikitla rasanya tapi sedap je kat tekak aku hehe. Rezeki. Tahan la beberapa hari dalam fridge tu. Habi tak minat sangat pon so aku dgn budak2 jelah mengulang makan. Nazif tu pagi2 dah sarapan durian hahaha. Hantu juga akhirnya pdhal bbrp tahun lepas dia tak suka sangat pun. Naurah suka tapi makan tak banyak. Jaga badan wahahaaa =P
Sekarang dah musim durian kot sbb banyak dah tempat orang jual dengan harga yang kurang mencekik leher. Ingat lagi masa kat Tesco sblm ni beli 1 pack Musang King RM30…

Telekung Naurah di Butik Nurhannah

Ngam ngam dengan Naurah telekung lycra ni. RM35 beli kat Butik Nurhannah kat Ayer8. Ritu dating kejap dengan habi kat sane. Lepak minom minom dekat Papa Rich masa amek half day lepas bawa Nadim & Nazim jumpa paed Annur Dr. Ar. Ada lagi 2 jam sblm kena punch in so ajak habi ke Ayer8 sbb tak pernah pergi lagi.  Tak banyak kedai lagi situ. But look promising la. Dah banyak sok memang makan jem la jawabnye.
Lepas habis melepak singgah Butik Nurhannah dgn tujuan nak belikan Naurah tudung baru. Dapat grab 2 helai utk dia pakai ke kindy & nampak pulak telekung ni. Teringat dia pernah request nak telekung sbb nak solat sama-sama. Dia ada 1 telekung beli kat Medan back at 2012. Tapi telekungnya tak bape best. Area muka tu pelik je hehe. So beli jelah 1 telekung yg selesa utk dia. Senang nak solat sama-sama lepas ni.
Elok je muat kat bahagian muka tu. Kain lycra pun jenis yg berkualiti & sejuk. Recommended if nak belikan utk anak-anak korang yg lebih kurang sebaya Naurah. Saiz dia …

Oh My Nadim

Muka siriyus huhu. Kesian sangat Nadim ni bila tak sihat. Susah hati lahai aku ni gaknye faktor usia sama kot hati tu jadi makin tisu. Tak ingat la pulak masa Naurah Nazif aku sesusah hati mcm ke Nadim ni. Tu yg bajet faktor usia jelah memainkan peranan. Makin tua orang kata kan makin lembut hati gitu. Makin kurang nak marah-marah. Kalau perubahan yang elok takpelah. Jgn buang tebiat jadi makin hampeh pulak ork.
Faktor usia ni sangat memainkan peranan la bila ada anak kecik ni. Badan dah tak kuat, tak macam masa bersalinkan Naurah dulu cargas aje berjaga malam pun. Masa Nazif pun boleh tahan lagilah tenaga tu. Tapi masa Nadim ni aku ngaku lah sokmo pancit hahaha. Dia punya letih tu payah nak cakap. Dalam kereta pergi balik kerja skrg sllunya memang aku membute je tak ingat ape. Mana ada masa terluang, bantai tido nak cas balik tenaga yg hilang bila kat rumah tu.
Nadim just like his sister & brother, baby cani memang jenis tido awal. Sblm pkl 9pm selalu dah sadaqallah. Since aku p…

Anniversary Ke-7 - Port Dickson

Fasa holiday dah habis. Kejap je rasa kalau benda best. Yang tak bestnya masa holiday tu Nadim demam teruk pulak kali ni. Flu, cough, fever. Pakej. To date masih belum fully recover pun. Allahu...ujian utk ibu & ayah ni. Ampunkan kami ya Allah. Hati gusar & sedih dengan kesihatan anak. Sorry ye Nadim, mesti ada kekurangan ibu bab agama ni yang awak terkena tempiasnya. Like I shared before tgh iman fasa merudum. Tak boleh terbuai drag lama sangat. Ibu kena tingkatkan balik ibadat etc. Moga Allah tolong ibu. I will try my very best my son. I pray for your health & moga Allah perkenan permintaan hamba yang banyak dosa ni :"(
Basically takde xtvt ape pun kat PD ritu. Anak tak sihat so takde mood sangat nak huha. Setakat pergi makan & layan budak2 mandi swimming pool. Jalan2 tepi pantai area hotel je pon. Overall not bad gak duduk kat Corus Paradise Resort tu. Hotel dah lama tapi dia dah refurbished here and there lah.  TV & aircond dah up to date. Cuma perabot la…

Babai Sofa Lama

Lantak la gambo taknak tegak HAHAHA. Cuma nak cerita sofa berusia 7 tahun ni dah selamat berpindah pemilik malam semalam. Masa beli harganya RM1k. Setahun susut nilai RM100 so kami jual pd harga RM300 hehe. Alhamdulillah mudah je urusan ni walau ambil masa sikitlah sebab aku tak all out pun iklankan. Tengok2 post kat group FB Pddk BBST nampak ada org tanya pasal sofa second. So aku pun tepek la kat post dia tu sofa aku ni. Dingdong bla bla ckp bajet dia RM300 je. So aku pun agreed jelah sebab sofa baru dah pun tempah. Nak taknak kena kuorkan jugak sofa lama ni. Tup tup diam pulak dia hahaha. So habislah begitu saja.
Then last week tiba2 dapat noti kat FB ada org tanya ada lagi ke sofa aku tu. Maybe dia baca perbualan aku dgn tuan punye post sblm ni nmpk gaya mcm org tu tak jadi beli kan. So dia pun tanya jela. Aku pun kabo ler ada lagi. Dia tinggalkn no.fon & aku pun wassap dia. Dari wassap je kami deal & akhirnya malam semalam dia datang dengan 2 kereta & 1 lori hangkut …

6 Months Journey

Happy 6 months old Nadim Zayydan. I am so happy to have you as my son. Awak baby yang cool & very easy to take care. Harap awak happy dapat jadi anak Ibu & Ayah. Ibu & Ayah akan cuba yang terbaik menjaga awak. Bagi ilmu agama supaya awak jadi seorang lelaki yang soleh dah besar nanti. Bila awak dah kahwin, dapat jaga isteri & anak-anak sebaik Ayah awak menjaga Ibu & adik beradik awak semua.
Moga kat negara Akhirat nanti kita semua dapat berjumpa dalam suasana yang gembira iaitu di Jannah. InsyaAllah. Ibu selalu doakan yang baik-baik utk keluarga kita. Moga Allah perkenankan. Amin ya rabbal alamin,
Ya Allah, pinjamkan suami & anak-anakku dengan lebih lama. I will try my best to be a good muslimah. Its for our own happiness too right? May You ease it for us. Terima kasih.







Mencari Diri

Dah kurang passion lately menulis kat blog ni. Bersabarlah blog. Ini merupakan waktu2 gelap bagimu. Penulis ini banyak yang nak ditulis tapi mood tada mari hehe. Banyak yang nak di share tapi itulah dia hajat tak sampai. Bila mood datang, waktu kerja dah habis nak balik rumah pulak jumpa anak2. Macam2 alasan lah boleh bagi. Kesimpulannya, bersabar sajelah hehehe.
Lately otak ni tak berapa nak rasa damai. Ada keserabutan tapi tak terungkapkan. Ewah ayat hahaha. Siryes siryes ini bukan cobaan tapi betol2 ya. So aku pun tengah mengkaji diri sendiri, menyelami hati sendiri & do some thinking kat mana yang tak betulnya skrg ni. Iman tengah merudum. Maka ianya perlu disuburkan. Sdg berbuat & berusaha kearahnya tapi kali ni dugaan lebih hebat drp biasa. I don't know. 1 fasa yang baru sedang berlaku & I need a new strength to face it. Mohon bantuan Allah moga dipermudahkan. Tunjukkan jalan. Tolong aku Tuhan.
Allah, macam inilah hidup manusia kan. Tak pernah putus dari diuji d…

Update Marathon

Tiba2 je banyak membeli barang rumah. Dimulakan dengan cat rumah yg telah diselesaikan oleh Abah. Dalam rumah jelah yer & itupun tak semua dinding. Pastu cat pintu depan tu sekali utk hapuskan kesan lukisan Naurah & Nazif. Pintu kaler white pearl mmg senang nampak kotor ye tak? Saje bagi Abah xtvt masa dia & mak datang rumah aku time habi o/s Beijing ritu. Kemain happy Naurah kata lawa lah rumah kita. Nampak naw sebelum ni tak lawa eyh. Haha.
Hoyeayh langsir kat Kamdar pun dah siap & selamat diambil. Yang tu tunggu nak Raya lah baru pasang. Melampau naw nak pasang skrg walau dalam hati aku ni sbnrnya tak sabar nak soh habi pasang kehkeh. Kutahan jebat napsu itu. Sabarrrr
And then kami dah tempah sofa baru hehehe. After 7 years akhirnya bertukar pun sofa. Itupun sebab sofa jenis fabric, so sponge dah masuk kedalam bila duduk. Tenggelam bontot rasa macam giant sangat aku ni haha. Plus dah ada yg koyak sikitlah here & there. This time around kami pilih casa leather m…

Fasa Out Station Sudah Berakhir

Alhamdulillah Nadim dah kebah demamnya. Malam semalam dia cranky sangat sampai melonjak lonjak badan bila aku dukung. Entah apa tak kena. Rasa kepala dia macam dedar tapi bila check suhu tak demam pulak. Aku pun keep on lah sapu krim Tropika kat perut & belakang badan dia sbb bajet dia sakit perut ke ape kan. But to no avail. Mata panda aku dia bangun 2-3 kali at awkward time. Lemau je kerja semalam tak cukop tido. Tabahkan ajelah kan. 
Then mak wassap kata Nadim demam. So aku soh mak bagi PCM 1.5ml. Rupanya memang dia nak demam eyh. Sabor ajelah. Gusar jugak hati sebab first time Nadim demam. Weekend sblm habi ke Beijing memang kami bawa dia ke Annur cucuk utk 5 bulan. Doc Ar kata mmg ada possibility demam tapi selalunya memang dia takkan demam. Agaknya ambil masa sikit sblm vaksin tu menyerap dalam badan dia. Aku pun tak pasti sangat lah pasal ni. Andaian je.
Tak sabar nak balik kerja ptg smlm sampai PC pun aku lupa shut down hehe. On the dot terus punch out & sampai rumah …