Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2010

Syukur Ya Allah

Hari nie me, hubs & Naurah akan ke rumah Salak. Hubs dh ke sane pagi td bwk brg2 penuh se'kereta'. Hubs ade undangan perkahwinan kwn dia kt sane. So after pegi kenduri, dia akn dtg balik ke Villa Cheras utk amek aku & Naurah. Mak & the rest xtau lagi nk dtg bile. Perhaps esok after brg2 dh siap di pack utk dibawa ke Gurun, Kedah. After rumah dah betol2 kosong xde pape. Alhamdulillah surgery Abah bolehlah dikatakan berjaya. Abah masok OT dr 8 pagi smpi 8 mlm. Lame betol surgery nya. Masok OT cepat tp start surgery dlm 11pagi+ dgr ceritanya. Mase buat angiogram hari tue Dr. ckp ade 3 saluran darah Abah yg blocked. Tp mase bukak ade 4 blocked sbnrnya. So urat peha kanan & tgn kiri terpaksa di ambil utk dibuat bypass. Abah masih berada kt HUKM tp dh dipindahkan ke wad biasa. Family in law aku smlm dtg melawat. So aku & hubs bwk Naurah sekali ke sane sbb diorang dh rindu sgt dgn dia. Kata Wan nyer Naurah semakin bam-bam heheh. Siap tnya if aku ade campur susu fo…

Sudah Bermula

Right now masih menanti nanti berita dr ahli keluarga yg stay kt HUKM. Abah masok OT dlm pukul 10 pagi+. Dijangka pembedahan berlansung dlm 4-5 jam. Patotnye dh nk kuar dh nie. Tp xde sms dr sesape lagi. So tggu sajelah yer. Ya Allah, Kau panjangkanlah nyawa Abah ku & sihatkanlah dia spt sediakala, amin.
Kt Villa Cheras juz ade aku, hubby, Naurah & hubby adik aku Lisa, Mizan. Mizan bz study sbb ade exam esok. Pagi dia dh nk balik semule ke Johor. Adik aku je stay sini sbb dh apply cuti utk esk sekali. Mlm td Naurah sgt cranky. Dlm pukul 3 am baru aku & hubs dpt tido. Itu pn dlm 4.30am dia dh merengek semule & tido balik dlm pkl 5 am. Letih sgt rase badan nih. Waktu siang mudah sikit jaga Naurah sbb dia akn tido nyenyak. Emm buat pertama kali pagi td aku mandikan Naurah dgn bantuan hubby. Dan Naurah sgt behave. Mudah je mandikan dia sbb aku rase dia sndiri rasa x selesa. Melekit badan dgn muntah susunya tuh. Kejap lagi rasanya aku akn mandikn dia sekali. Klu bkn sbb Mak …

.....

Hari nie adlh hari ke-20 Naurah lahir ke dunia. Lagi 10 hari je lagi anak ibu nk genap sebulan :) Tak sabanyer rase nk Naurah cepat membesar. Kecik2 nie riso aku tgk. Hari demi hari yg berlalu buat aku rasa semakin lega sbb Naurah pn semakin kuat tulangnya. Takdelah lembik sgt terutama tang lehernya tuh huhuh. Dh 2 mlm Naurah tido bertemankn ibu & neneknya. Ayah masih work but Insyallah mlm esok Ayah dpt tido dgn Naurah semula utk semalam. Friday Ayah dh work balik but mlmnya Ayah akn ada semula. Sometimes klu Naurah terlalu cranky, aku fikir maybe dia rindu kt suara & pelukan Ayah dia kot. Anyway siang td Naurah byk tido & sgt nyenyak. Maybe dia dh biasa dgn suasana kt Villa Cheras nie. Bbrp hari je lagi yer sayang kite ddk sini. After this maybe on Saturday akn balik ke rmh Naurah sndiri kt Salak. Tak sabarnya ibu nk tggu saat tue.
Ttg Abah pulak, hari nie hari ke-2 Abah ddk kt wad. Dpt tau yg after surgery, Abah akn ditahan di wad selama 8 hari b4 discharge. So dlm tempo…

Naurah & Abah

Yuhuhuu....akhirnya aku berjaye kan upload gambo anak dara aku tuh. Amacam? Montel tak? ^_^ Kkdng cam pelik sungguh bile pk Naurah juz menom susu badan, tp camne leh bam-bam camtu ehh? Tp pd aku Naurah semakin hari semakin kuat menyusu. Kkdng 4 oz bley habis 2 kali menyusu jer. Klu dh menyusu tu mcm xnk berhenti. Pastu muntah pulak sbb dh terlalu kenyang. Kkdng smpi tersedak-sedak. Riso sungguh aku nengoknyer. Eventho aku dh burpp kan dia eveytime after menyusu, still muntah susu jugak. Dia cam x pandai nk control tahap kekenyangan dia. Klu blh 1 botol susu tu dia nk abeskan. Bile ditarik botol susu, menangis pulak. Then mcm mane? Ade tak mommies lain yg ade masalah mcm aku nie ek? Hmm...
Hari nie Abah dh masok wad kt HUKM after lunch td. Abg & kakak aku je hantar & uruskan proses2 lain. Aku klu xde yg penting2 sgt mmg xdelah nk suke suki jalan merata. Maybe sekali ajelah aku akn pergi ke sane right b4 the surgery or the nite b4. Tgklah dulu mcm mane. Ape2 pn td dh salam & …

All About Naurah

Naurah malu nk tunjuk muka dia :p Klu tgk betol2 leh nmpk kesan cakaran kuku dia kt bwh mata belah kanan huhuh Sedang mimpi makan eskrem :p

On The Day She's Born :)

Naurah Zayanie bt Mohd Izhar

Jalan2 Cari Perabot

Alhamdulillah. Sofa & dining table hunting sdh pn selesai semalam. Rock tak aku pd hari ke 17 berpantang sdh keluar jalan2??? (dlm hati takot2 jgk sbnrnye sbb terbayang time bentan kejap Ahad lepas huhuh). Mak aku dgr punyelah terkojot dia hehehe. Nk wat camne mak. Takkn nk soh hubby g pilih sorang2. Ntah camne design & ape kaler yg dipilihnya karang. Perabottu semua nk pakai lama bknnye kejap2. Harga pn bknnye murah2 setakat sepuloh hengget blh dpt 3 brg heheh. 1st destination of course la Encik Harimau kite (maybank lahhh). After that straight to kedai baby Manjaku kt Bangi & straight to Nilai. Haihhh..geram sungguh tgk baju bb girl yg sgt cute2 & sweet. Lagi geram sbb Naurah dh lahir & ade depan mata. Mase dia dlm perot lagi, xdelah segeram ini ok! :) Encik hubby spt biasa akn mengajak aku kembali ke alam nyata. Hadiah baju & yg seangkatan dgnnya utk Naurah sgtlah menimbun di rmh Semenyih tue. Rezeki Naurah mmg byk. Mcm2 jenis hamper dpt. Blm lagi dgn duit y…

Komitmen Harus 110%

Best tak kronologi bersalin aku? Aku rase aku bercerita mcm xde perasaan. Ntah la ek. Mcm dh lupe pn ade rasanya. Yg masih x lupe rasa sakit jahitan kt bwh nie jer. Hahaha. Aku xtaulah nk rumuskan proses aku bersalin nih samada mudah atau susah. Tp sbb BP yg tinggi, dr xnk amek epidural, di suruh amek jgk. Dr nk bersalin scr normal, kene bantuan vacuum jugak. Klu tnya skrg, aku nk bersalin lagi tak? Jwpn aku 'Nak!!'. Hehh..x serik ke rasa sakit? Emm...ntah la ek. Yg aku tau lepas nie klu pregnant lagi, aku nk baby boy pulak :p Bisa??? Insyallah :) Taklah dlm masa yg terdekat. Dlm Islam pn suggest at least jarakkan kelahiran dlm tempoh 2 tahun. So aku membayangkan maybe after Naurah dh 2 tahun+ or 3 thn, maybe blh cuba pregnant lagi. Bagi dia kawan main2 heheh. Alhamdulillah, after susu badan aku dh dpt di produce dgn jayanya, boleh kata Naurah semakin montel dgn minum susu ibunya saje :) Sgt hepi ok. Eventho aku x bagi direct dr breast, yg penting ianya susu dr badan aku. Hrp a…

Kronologi Bersalin - Part 2

- Bile bukaan dah semakin membesar, sakit yg datang semakin bertambah. Eventho ade epidural, bahagian perut masih terasa sakit contraction. Ntah kenapa bahagian peha kanan ke smpi ke paras lutut pn tersangatlah sakitnya. Tp kt bahagian 'bawah' tu mmg lansong xde rase. Smpi bile Dr. F check bukaan pn cuma rasa senak sket jer. - Start 11.30 am nurse dh suruh aku try push utk bg baby semakin turun ke bawah. Time nie nurse ckp bukaan dah 9 cm. Kbltln sblm di suruh push tue, opismate aku Siti called hubby & dlm pd aku sakit2 giler tue, sempat lagi aku sembang gelak2 dgn dia. Cam pelik sungguh opismate aku bile aku ckp bukaan aku dh 9 cm, dlm Labor Room, tp still leh gelak2 ngn dia. Dia ckp aku mmg rock. Hahhaha. Pdhal sakitnya Allah & org2 yg pernah bersalin jelah yg tahu. Ada 2 posisi time nk push yg nurse soh aku buat. Sometimes dgn posisi mengiring ke kiri & sometimes menelentang. Klu posisi mengiring, peha kanan smpi ke pinggang mmg sakit giler. Tp kate nurse itu adl…

Kronologi Bersalin - Part 1

Rabu 17 Feb 2010 -Kunci alarm kt h/p pkl 6 pagi. Terngiang ngiang Dr. F soh smpi kt HPAN pkl 7.30 pagi. Bersiap & dpt jgklah tepati masa. Proses nk masok wad berjalan dgn lancar. Borang masok wad dh isi siap2 after Dr.F bagi masa last check up. Mase nie perasaan aku relax jer. Takde debar2 pn. Juz cam blur sket sbb x tau nk expect ape. So ikot jelah arahan nurse yg melayan kitorang. - After settled proses pendaftaran, nurse soh ikot dia naik tingkat 1. Tingkat 1 nie aku dh pernah pergi masa last check up yg kene buat CTG tuh. Kbtln aku disuruh masok dlm bilik yg sama ngn yg hari tue. Mase tu cam confused sket. Ini ke wad yg aku akn ddk smpi bersalin? Tp simpan dlm hati jelah persoalan tu. Hubby yg setia menemankn aku pn kompem xde jwpn pd soalan aku tue kan. Prosedur pertama x salah aku nurse masukkan ubat dlm lubang dubur utk mencetuskan contraction. Pas masok ubat tue, x salahnya aku disorong naik ke tingkat 2. Ohh..barulah masok wad 2 org sebilik yg kitorang choose tuh. Yg td tu…

Bentan??

Nak tau ape yg terjadi pd aku ptg Ahad lepas? Haha..MIL aku kate aku 'bentan'. Mmg giler lah. Tetibe je badan jd seram sejuk, tulang temulang jd sakit2 & suhu badan naik dgn jayanya. After aku update ttg nama Naurah hari tue, aku masok bilik nk lelap mata kejap. After terjaga teros rase semacam & bile hubby masok dlm bilik ckp ade org dtg melawat, aku ckp aku x larat nk bangun. Teros hubby rasa dahi aku & dia ckp bdn aku panas sdgkn aku rasa sejuk giler smpi soh hubby selimutkan. Aku teros baring & after tetamu semua dh balik, MIL check aku & bile dia rasa bdn aku panas giler, terus semua org jd panik. Pdhal time tu aku dh rase lega sket after hubby bg telan 2 panadol. PIL berkeras soh aku g klinik jugak takot melarat. So ptg2 tue dgn berkain batik & berstokin, aku & hubby pegi ke Klinik Penawar kt pekan Semenyih. Mcm segan jgk nk kuar kereta pakai mcm tue. Kbtln ade pasar mlm pulak. Cehh. Buat x nmpk org jelah kan heheh. Smpi2 je xde org. So dlm 5 …