Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

Habi's Gone

Hubby dah pergi. Dia tinggalkan aku & Naurah. Sangat sedih oke! =( Sampai hati dia tinggalkan kitorang. Tak sangka dia tergamak buat aku & Naurah mcm nie. Bencik!!'
Hahha..ayat awal tak menahan. But its true oke. Habi sudah pergi pagi tadi menaiki bas bersama rakan2 sepejabatnya ke Jeram Besu, Pahang for Team Building.=D Aku tak tipu kan? Dia pegi hari nie & dijangka balik hari Ahad nnti. Seb baek Mak & Anje ada kat rumah. So xdelah aku terkontang kanting dengan Naurah je kt rumah tue. At least ada org leh tgk2 Naurah time aku mandi ker tido ker hihihi. Habi pon klu ade choice tak hadap sgt nk pegi TB tue. Lagi besh guling2 dgn anak isteri kt rumah katanya. Tp sbb compulsory, tak dapek la nak mengelak. Every year pon habi kene pergi. Last year masa dia pergi, kitorang baru je kawen. Sedih jugak masa tu kene tinggal sorang2 kat rumah MIL. Time tu kitorang belom pindah kt rmh skrg nie lagi. This year habi tinggalkan 2 org. Isteri & anak. Sekejap je status dah bert…

Contest Update

To date sudah 10 peserta yang join Contest Mrs Teppei. Terima kasih daun keladi kpd yg sudi hantar penyertaan. Kpd yg masih blm join, jangan panic. Masih ada 2 hari lagi sblm tarikh tutup. On Monday proses penghakiman akn bermula. Sekali baca, sudah ade bbrp penyertaan yg berjaya meng'capture' hati judge tunggal ini. Ada gambar dgn caption cerita yg gembira, ada yg kelakar & ada juga yg sedih. As I said before, picture tells a thousand stories behind it. Interpretasi stp individu juga berbeza. Ada gambar yg biasa2 saje. Tp caption yg ditulis menyentuh perasaan sungguh. Siapa pandai karang ayat mmg dpt markah lebih dr judge. Maklomlah, judge dulu masa SPM dapat A1 for BM huhuh. So bila lagi nak guna kebolehan menilai karangan bahasa melayu yg terbaek kan? =D
So kpd peserta2, harap bersabar menunggu keputusan dr judge yer. Takde main pilih kasih sbb kawan lama whatsoever. Judge adalah sgt adil oke! =p Kpd yg guna anak2 utk meraih simpati judge, taktik anda tidak berkesan...ha…

Naurah Love Nenek

Naurah sudah kerek sama Ibu. Dah ade Nenek & anT Anje, Ibu pon dah tak pandang yerrr. Sedih Ibu taw! tsk tsk. Haha...intro x tahan tue. Syukur sbb Naurah serasi sgt dgn Nenek. Nenek mmg pandai layan bdk tecit. Ekceli Nenek & Atok Johor mmg suke sangat dgn Naurah. Diorang kata Naurah budak baek. Tak banyak karenah. Dah besar sikit nie, asal ade org layan dia main2, dia senyap jer  senyum2 & kekek2 ketawa. Mak kata maybe sbb dia dah puas peningkan kepala aku & mak masa kecit2 dulu. Bangun pukul 1 sampai 4 pagi. Nak layan berdodoi dgn tangan. Sampai naek kurus tangan Ibu. Tangan je yerrr....kui kui. Now dah besar, dgn Nenek lagi senang dia tido. Bile dah penat bermain, dia akan tido sendiri kata mak. Dia pelok bantal bushuk belang2 biru  tue, pintal2 dgn tangan, teros lelap. Tak payah nk tepuk2 montot pon. Senang hati Ibu bile Nenek report mcm tue. Mak tu kudratnya bukan kuat sangat lagi. Mane larat klu si bam-bam tu asek nk berdukung ajer. Bile Naurah sgt behave, Ibu pon…

Naurah In Action

Ibu tgh pumping. Ayah tgh basuh pinggan. So merasalah ko menom susu sendiri yer Naurah =B Dah kenyang, dilepasnya botol susu. Teros buat gaya Titanic hihih Bile dah boring, mulelah carik toys. Dan dia telah jumpe diapers yg masih blm dipakai. Teros tekap kt muka nk masok mulut. Main2, guling2..dah sampai kt tepi. Bahaya sungguh.... Bile dh penat main, pandai pulak carik susu semule. Clever girl.

Phewww

Phewwww..... (tulisan pon wane merah. sbg lambang kelegaan yg amat..kakaka)
Aku lega bendera merah sdh blh dikibar. Tp sedikit duka krn  mlm ini adlh malam Nisfu Syaaban. Esok hari Nisfu Syaaban. Baca Quran x dapek, puasa pon x dapek. Sadissss....

Guling2 Mcm Tenggiling

Sabtu adlh hari utk Naurah berguling-guling mcm tenggiling with Ibu & Ayah Tgk la muka dia merah2 dgn eczema. Pagi td Ibu tgk dah xde merah2. Tinggal tanda2 jer =D  Seronoknya dpt berdiri atas perot Ayah. Lembut rasa tapak kaki memijak platform sebegitu. (Ayah nie sepsi laaa..kikiki) Duduk pon best jugak. Ayah, sila makan kaki saya. (kecit2 dh jd pembuli)
Nenek Johor & Auntie Anje telah ibu import khas utk menjaga Naurah selama seminggu. Diorang sampai malam td by bus. Abah x dpt ikot sbb nk pantau org buat construction sket kt rumah. Ibu, Ayah & Naurah jempot diorang kt Hentian Nilai pkl 10.30malam. Mule2 si Kudik nie mcm nak nangis jugak nenek pegang & cak2 dgn dia. Maklom la dah start kenal orang. Punyelah tenung nenek, mcm nak tembus. Dia try nk ingat2 kot rupa & suara nenek tue. Alhamdulillah pagi td masa bagi pd mak, dia sudah mahu. Senyum2 & kekek2 ketawa. I bet she's remember her granny now. Lunch hour td called mak tnya dia nangis ker? Mak kate x nangi…

Nursery Di Serang HFMD

Around 11.37am this morning. Received call from Naurah's nursery. Dah cuak giler apsal tetibe org nursery call pulak kann. Bdk tu pulak cakap mcm termengah-mengah. Suspen gilosss. Masa tu habi on the phone (office) & tak sempat lagi pn ckp ape2 dgn dia. Soh dia hold kejap. Then bdk nursery tu pn cakap..
" Kak, boleh datang amek Yanie tak? nursery kene tutup lah kak...'
" Hahh?? tutuppp? Nape dik?"
" Td org kesihatan datang buat check up mcm biasa. Pastu ade kes sorang budak tu kene penyakit kaki, tangan & mulut. So nursery kene tutup seminggu. Start hari nie pukul 12.00tghari dah kene tutup."
" Ohhh...ye kerrr...mcm tu lah pulak yerr....hmm, oklah nnti akak dtg amek dia".
Dalam hati lega lah sikit. Ingatkan ape2 jadik kat Naurah. Hisshhh...berderau darah den. Tp tetap riso jugak sbb kebetulan Naurah pon kene eczema kt muka. Pastu kat tangan dia smlm mcm bintat2 mcm kene gigit nyamok. Dengar ade penyakit kaki, tgn & mulut tue, teros ri…

I'm So Sorry

Yesterday i'm on MC. Bad flu & coughs plus headache. I really need a rest. My body ached everywhere. Sgt letih & mengantuk. Sleepy itu thanks to Naurah Zayanie yg mencipta habit baru bangun di tengah2 malam yg sunyi or pagi2 buta yg hening mengajak org bermain2 melayan karenahnya. Semuanya bermula dari Isnin lepas. Imagine every nite selama 1-2 hours terpaksa bersengkang mata melayan bdk itu mengekek, senyum2, lompat2 atas perot Ibu. Hasilnya semalam sdh sgt letih. Ditambah dgn penyakit sedia ada (flu tuelahh). Flat giler rasa. Dgn berat hati benarkan habi hantar juga Naurah ke nursery. Klu bdk tecit tu ade, blh ke Ibu rehat? Kompem la x buleh kann. So MC jugaklah. SMS boss tulis 'i really need to be on MC today. flu+coughs hd worsened.tq'. Got reply by boss 'ok, take care'. Lega. I hope she's understand. I know that she always doesn't like the idea of her staffs to be on MC a few times in a month. Kan aku da MC awal bln due to saket perot tue. So i…

Last Weekend

Sabtu 17/7/2010
Plan nk cucuk Cik Bunga sbb da nak masok 5 months esoknya. Cepat sehari takpe kan? So pegilah klinik kt Nilai tempat sllu cucuk tue. Tp ntah ape kene, tutup. Hangin sungguh. Tgk2 klinik laen, mcm tak berkenan sbb bkn klinik keluarga. Plus byk klinik run by Indian. So habi try tnya kt Pusat Raw.Islam Darul Zaqwan. Boleh buat kt situ. Tp Dokter dia punyelah skema. Soh dtg cucuk esok jugak. Time Naurah betol2 genap 5 bln. Cehhh. So x pegilah jugak cucuk. Last2 g jalan2 lagi & lagi kt Giant Nilai. Tu yg g menom2 kt Rest. SAS Ayam Kg. tuh. Order ABC, honey dew & fries jer. Simpan perot sbb ade 2 kenduri nk attend ptg tue. Sempat jugak beli carrier spt dlm gambar utk Naurah. Murah jer. Sbb tu habi agreed nk beli. $25. Comel je tgk Naurah duduk dlm tue. Dlm kedai tu lg dah pakai teros =p
Kenduri kesyukuran rumah Kak Ainol start pkl 3ptg - 6ptg. Habi ajak g lewat. Pkl 5ptg baru gerak. Sudahnya ramai office mate aku dh balik. Kompem kene kutuk bile masok opis hari Isnin t…

Contest Mrs. Teppei

Ini contest suka suki namanya. Adoiii aiii....tak reti sungguh aku nk buat cenggane taw! Nielah bahana gatal sgt kunun2 nk buat contest sndiri. Last2 jd fenin takto nk buat cenggane. Sampai migraine dibuatnye huhuh. Seram2 sejuk kuku kaki nak post entry. Takot2 ade yg rajin menanya. Bile nak buat contest nyerr? Hahaha. Tak buleh nak lari dah sbb at least 4-5 org dh confirm nak masok. Hadiah pon sampai tempat ke-3. So molek sgtlah klu nk buat contest. At least tak mengecewakan byk hati bile tak ramai peserta nihh. Hahah..bisa gitu?? 
Ok lah. Sbb ramai kwn2 bloggers pon 1st time mommies mcm guwe. Makanya haruslah contest ttg anak kan. Contest bergambar paling senang. Blh enterpreme anak masing2. Aku cume nak korang buat entry 'Contest Mrs.Teppei'. Tepekkan gambar anak samada secara individual, bersama ibu, bersama ayah or anak bersama ayah & ibu. Gambar itu mestilah yang paling bermakna bagi diri korang as a mother. Kire cam buat ayat sketlah kenapa gambar itu yang korang pil…

Stand In For Ibu

Hi kawan2 Ibu. Ibu skrg tgh pening cari idea nk buat contest ape. Sbb tuelah sy ganti tempat Ibu kejap =P Ibu & Ayah bwk sy g Restoran Ayam Kg. kt Putra Nilai. Sy excited sgt sbb byk benda warna warni dlm restoran tue. Tu psl Ayah kene dudukkn sy atas meja. Sy paling suke main jam Ayah yg wane oren nih. Rase cam nk geget2 jer hihi. Sy nmpk Ibu mkn benda nie. Teros sy jadi terliur. Tak dpt nk control air liur huhu.. Sbb sy x duduk diam, Ayah baringkn sy atas kerusi. Sedih. Sedih sgt smpi rase cam nk cabut je topi nih. Ehh..ape Ibu?? Upah mamam?? Cam besh jer tue... Nyum..nyumm. Sedap. Time kaseh Ibu!! + Ayah =B

Hiksss... Contest???

Toys Naurah bile mandi dlm tub =) habis air dicepuknya nk catch ducks yg berkeliaran hahah..
Td cam kobar2 nk join contest yang Dayu ajak. Masok blog yg dimaksudkan, rasa cam byknye syarat. Teros padam niat kobar2 tue. Nk jd follower 2 blog, add dlm blog list 2 blog, tepek 2 banner.. yadda yadda. Ishh..nape cam leceh sgt nk buat seme2 tue ehh? Tp aku tgk ramai je yg join contest tue. Rajin. Means aku je yg rasa leceh kott. Hikss =P Tibe2 (lately byk tulis perkataan nie huhuh) aku rasa nape aku x buat contest utk kwn2 blog ehh? Yg x byk syarat & saje utk suka2. Ramai org buat contest utk promote blog sendiri. Sbb nak jual brg2 baby  or bkn baby online or spy traffic yang masok tak putus2, leh generate income dgn cara paling mudah. Then aku nak buat contest nie utk ape pulak? Takde brg nak dijual, juga takde niat nk promote blog sndiri pon. Buat blog nie pn utk kenang2an jer. Tak perlulah nak ingat semua kejadian yg berlaku pd diri dlm otak yg sendat nih (ye ker?). Klu lupe, refer j…

Jalan2 Giant Nilai

Ptg smlm pas keje g jenjalan Giant Nilai. Keluarga kecik  nie kalau hari2 berkerja tak sah kalau tak berjalan sehari dua after kerja. Bwk budak gedik yg suke berjalan tuh. Tempat permainan, perlulah yg dekat & havoc. Bandar paling dekat Nilai. Paling havoc kt Giant tuelah hihi. Takkn nk bawak g Nilai 3 pulak kan.  So g Giant dgn niat nak jalan2 jer. Tp spt biasa terbeli lah 5-6 brg hohoh. Tibe2 Ibu ternampak blaus yg agak menarik (mcm ayat karangan sekolah jer hihi). Ayah soh try kt fitting room. Eventho malas tahap gaban nk bukak tudung bagai, Ibu pegi jugaklah. Itu pn try tanpa membuka baju sedia ada. Dasar pemalas punya olang hahah. Penat bersilat dlm fitting room, kuar2 Ayah ckp tadi mase Ibu xde, ade 3 org bdk ppn cam student kolej main2 dgn Naurah. Tp bile salah sorg nak amek bdk gedik tue, dia buat muka mcm nak menangis. Teros lari itu budak 3 ekor kekeke. Beli2 brg, Naurah sampai tertido atas bahu Ibu. Biasalahh..dah timing dia tido kan. Keluar2 Giant Ibu teros teruja tgk …

Soya Bean: Marigold

Sedap ahh air soya Marigold nie. B4 this x pernah nmpk pon. Baru kott. (Hrp2 production susu meningkat dgn sekotak air ini. Amin)

Kudos To Me =B

Cam boring je pagi2 nie. Busan. Keje ade tp taknak buat. Bisa?? So layankan jelah gambo2 Kudik malam tadi. Sronot jd paparazzi utk anak sndiri eventho asek kene perli dgn habi ttg hobi baru yg makin menjadi2 nih. Sanggup tonggang terbalik semata2 nk snap gambar yg terbaek. Well, for me those moments will never be repeated again in the future. Bisa kah anak yg sdh besar menjadi kecil kembali? So, tak kesah lah di gelar gilos, poyo or whatever, yg penting those prescious moments tetap akan menjadi kenangan yg terindah buat aku & Kudik (+habi) in future. Kudos to me =P
In 3 different shots Sephia Mode Black & White Mode  Normal Mode

Solid Foods - 4 to 6 months

Credit to here. Senang nak buat rujukan. This is for first stage. The upcoming stages will update from time to time. Naurah semakin kuat menom susu. Rase cam da xleh nk ketchup utk bekalan dia ke nursery tsk tsk. Tak sabo nk jumpe her paed this Saturday to discuss whether she can starts solid food at 5 months.
Hari nie mood cam ade kureng. Production susu pon agak merudum. Pimples dah start mencanak naek di  dahi. Tanda2 'bendera merah' sudah semakin menghampiri. Siap sedia utk di kibar. Lepas delivered Naurah, kulit muka mmg bermasalah sungguh. Sgt mudah naik pimples. Sdgkn sblm nie aku blh kate xde masalah lansong dgn musuh utama org ppn nih. Hormone changes kot. Ade org kene masa pegnen. Pas bersalin, hilang. Aku pulak time pegnen ok, lps pegnen lak yg hampeh. Naseb masing2 la kan. Guwe pasrah.

Entry Hari Raya???

Dari td aku dok meng'refresh' page nk tgk ade x blogger laen yg update blog diorang. Nk update blog sndiri rasa malas pulak. Tu yg dok asek meng'upload' gambo Kudik, pastu tulis caption je kt bawah. Itu entry org pemalas namanya heheh. Ntah ler. Rase cam xde ape sgt nk citer. Pasal weekend, 2 hari mmg ddk saje je kt rumah. Kudik flu, hubby fever. Tak sampai hati nk heret diorang g jalan memane. Aku pon saket2 badan sbb 2 malam tido atas toto depan tv. Gara2 world cup -____- (seb baek Spain menang huhuh). Ptg semalam spttnya nk g lepak2 kt taman amek gambar Kudik dgn kamera EOS power hubby tuh. Plus dpt panggilan dr FIL ajak jalan2 soping2 kt SOGO. At the end dua2 pon cancel di atas sbb2 yg aku nyatakan di atas. Hari nie hubby MC, Kudik tetap ke nursery & aku g keje drive JHT. Merempit pagi2 sbb rasa cam dah lambat. Tibe2 terkenang saat2 single mingle hari2 pegi balik keje drive sensorang sambil dengar lagu Sami Yusuf. Rindu pulak dgn waktu2 itu. Saat2 diriku masih …

Naurah: Over The Weekend

Weekend nie Ibu mandikan, Ayah tolong siapkan Kudik. Thanks Abg! ^_^ Tengok la tue. X reti duduk diam. Kejap2 nk meniarap..poneng Ayah hihi Gaya Titanic. Itu tanda nk soh org dukung huhuh Muka dah start naek ruam sbb berpeluh. Susah kulit sensitip nihh. (sila abaikan ape yg x patot -__-) Pantang nmpk Ibu, msti depang tgn soh amek...ish ishh Jalan2 kat luar rumah lak See. Sy da pandai duduk la Ibu.....yeahh rite Kepenatan. Bye-bye.