Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2014

IOI Putrajaya Mall

Orang lain dah banyak kali kot pergi, aku barulah sekali sampai hehe. Shopping mall besar yang paling hot sekarang ni. Warga sekitar Putrajaya mesti happy gila. Selamat tinggal Alamanda :P Now parking masih free. So gunakanlah kesempatan yang ada utk berjimba berjam-jam lamanya disana spt yg aku buat Sabtu lepas. From 1 - 7 berjalan turun naik lif dengan Kak Ya & Hirraz yg datang all the way from KL. 
Kesimpulannya, best lah. Ada Home Pro yg ala-ala Ikea memang berjam pusing kat situ. Daiso pun sejam mmg tak sah. Urut kaki kat Ogawa. Makan kat Tony Romas & Gyudon Japanesse Food. Daebak!
Cakap banyak pun tak guna. Tengok jelah pic masa kat sana yer :D













Nasi Lemak Kasih Sayang

Kemain nama menu ekekeke. Amacam? Nampak menggiurkan tak? Pagi Ahad kemain lagi semangat nak buat breakfast lain drp yg selalunya. Weekdays boleh kata asyik la bergelumang dengan mee, bihun & macaroni. Jarang sangat masak selain drp mee-mee. So bila weekend datang, dapat lah masak menu lain sikit pasal tak kejar masa.
Naurah & Nazif memang lebih gemarkan nasi drp segala jenis mee. Tapi nak buat macam mana kan. Pagi tak boleh nak masak yang rumit sangat pasal nak kena siapkan anak-anak ke sekolah & siapkan diri lagi utk bekerja. So pilih menu yang cepat ajelah. Kadang dah tak sempat sangat goreng naget pun boley. Sekali sekala. Menu emergency namanya hehe. Yang penting perut anak-anak berisi. Memang semua jenis perut cepat lapar waktu pagi. Kenalah ubah time schedule demi semua orang.
Sotong kering tu di rendam semalaman supaya garamnya dpt ditawarkan. Kalau tak rendam lama, kang aku tak boleh makan pulak. Naik darah tinggi huhu. Ingatkan bila dah rendam lama, lembut lah s…

Ooo Balik Kampung

Kemain lagi lamanya bercuti balik kampung sampai seminggu tak hapdate blog yer. Hehehe. Padahal ade je ni bekerja kat office. Cuma mood tak mari nak menulis. Tu yang mendiam aje kat sini takde pape.
Balik kampung hari tu sangat best. 4 hari memang rasa tak cukup. Khamis pagi dah sampai & terus lah sibuk buat persiapan majlis bacaan Yasin utk hari esoknya Jumaat. So 2 hari gone mcm tu je kat rumah buat itu ini. Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar. Menu ialah soto & roti jala. Soto kami masak beramai-ramai anak beranak while roti jala mak order. Kari daging je my bro in law masak. Pandai lah dia masak. Sedap.
Hari Sabtu aku keluar bawak sekali cousin Naurah 2 orang ke rumah Afni di Taman Seri Saujana, Kota Tinggi. Setengah jam je dah sampai ke rumahnya. Dekat sangat hokay. Dekat sampai pergi 2 kali rumah Afni pada hari yg sama. Apekah???
Entah mcm mana balik dari KIP Mart beli barang dapur bagai, cari henfon aku sekali terkeluar henfon Afni. Ajaib sangat mcm mana henfon…

Oh My Nazif!

Whoaa...Nazif makin membesar makin banyak akalnya. He's totally different from Naurah. Naurah when we said don't! she paused & go away. Nazif when we say don't! Tak beri kesan apa-apa pun. Hahaha. Selamba badak dia je buat jugak apa yg ditegah. Oleh itu tak payahlah bazir masa cakap banyak dengan dia. Cepat-cepat lah alihkan apa yang kita taknak dia buat tu org angkat je dia letak tempat lain. Dan pastinya dia akan mengamok menangis nak buat apa yang hatinya mahukan. Bersabar sajelah.
Hari Isnin dia dah siap mandi & pakai baju bedak comey-comey sebelum ke taska. Now pagi-pagi Naurah & dia memang mandi bersama dalam bath tub with air suam. Wangi anak-anak aku pergi day care & kindy. Bila aku siapkan diorang pagi-pagi macam tu, teringat pulak masa mak aku siapkan aku nak ke tadika Kemas dulu. Now I'm doing it to my clildrens. How time flies. And what a great moment to remember ;)
Oh ye hari Isnin lepas tu, Nazif dah siap wangi aku lepa kejap je basuh per…

EPF Menyusahkan Aku!

Nasib masih tak menyebelahi. EPF taknak terima copy agreement PTPTN yang Ujrah. Mahu yang dedulu punya jugak yang first kita sign agreement tu. 3 kali ke EPF weyh. Mau aku tak mengalir air mata kat pintu utama EPF tu. Tak menyempat sampai ke kereta dah berjujuran air mata aku. Habi senyap je tengok. Aku dah tak malu dah masa tu. Lantak la orang nak nampak pun. Tak boleh tahan lagi dah T_T
If so, bagitau lah sesiap dalam website agreement Ujrah tak diterima. Masa yang sampai first time ke EPF pun ada orang deme semak, tak perasan pulak agreement aku tu Ujrah. If dia perasan and kabo sesiap takdelah aku ke EPF buat kali kedua & ketiga tu. Of course la aku dapatkan dulu copy agreement lama kan? Ini dah buang minyak kereta, buang masa aku & habi. Haihh..segalanya lah. Mau aku tak menangis dan-dan tu jugak.
Nasiblah aku ni bukan jenis maki orang. Cuma aku ckp jugaklah dah 3 kali saya pergi EPF tak settle settle lagi urusan saya ni. Kejam sangat lah rules EPF ni. Strict tak bertemp…

EPF & Dancing Fish

Dua kali pergi EPF, dua kali jugak tak bernasib baik. Ke EPF Kajang, agreement original PTPTN lupa bawak. Ke EPF Shah Alam, tutup kerana sistem down. Rasa bersalah betul kat habi pasal dia driver nya kan. Minggu ni try lagi lah. Harap kali ketiga semuanya smooth. Amin. 
Dah alang kepalang sampai Shah Alam, ajak la habi ke Setia City Mall. Kami makan di Dancing Fish. An Indonesian Cuisine. Sedap tapi mahal hehehe. Sekali sekala boleh la pergi especially kalau habi willing to belanja. Mwehehe. Cheapskate punye bini. Sejam jugaklah kami melepak makan dengan relaxnya. Kami je pun pelanggan yg ada. Dah nak balik baru ada 1 family masuk. Maybe sbb makan situ mahal kot.
Tapi puas hati lah sedapnya tu. Pada aku berbaloi. Air barli sejuk pun free flow RM6.90. Aku and habi amek set je senang. Set Ayam goreng & set ayam Panggang. Per set RM25.90. Naurah kami orderkan kids meal spagethi siap ada sate secucuk RM12.







Lepas makan kami round the mall ajelah. Singgah MPH beli tafsir  Quran saiz ke…

Free Mori Cake

Semalam ada ejen baik hati datang office bawa bersama cake dari Free Mori. Sedap sangat kek ni pasal dia less sugar. Cream puff atas tu pun best sangat. Fresh cream dalam tu banyak so memang heaven je makan. Hati tertawan gila kot. 
Terus gugel kedainya & their website pun cute je. Mostly outlet kat area Shah Alam sbb kilangnya ada kat sana. Korang chekidout lah yer. Siryes sedap keknya. Lembut je. Makan sejuk-sejuk mmg heaven.







Kita Semua Ada Kekurangan

Ini bukan masalah aku. Tapi aku rasa annoying sangat berjumpa dengan orang yang berperangai sebegini. Yang sentiasa menganggap dirinya betul & langsung tidak mahu mengaku kekurangan & kesilapan diri. Apalah salahnya kita mengaku salah & cuba perbaikinya drp berburuk sangka pada orang lain.
Hal kerja. Kita semua kerja makan gaji. Its nothing personal. Kita buat kerja, bila kita tahu ada benda yang perlu diperbaiki atau salah, kita share dengan bos. Takde niat lain pun kecuali nak menjaga imej syarikat drp dipandang rendah oleh syarikat -syarikat lain yang berurusan dengan kita. 
Tapi ada orang dia menganggap apa yang kita cuba perbaiki dalam hal kerja itu bersangkut paut pula dengan sengaja mahu memburukkan imejnya. Juga menyangka kita melakukannya utk kepentingan diri kita sendiri spt utk dapatkan increment atau bonus yang lebih banyak drp orang lain. I cannot digest this kind of perception. How could you think of that to your colleague yang membanting tulang mengorbankan…

Family Trip : Pangkor Part 2

Sampai Jeti Lumut, hujan pun turun. Tapi tak lebat sangat lah. Kami tunggu cousin adik ipar aku datang jemput bawa kami dinner kat tempat makan sedap. Apa ntah nama restoran tu. Kat Pekan Manjung lah. Dia tulis Tomyam & Steamboat. Memang sedap pun makan situ tapi ramai orang so dapat makanan pun lambat. Dah la datang lauk satu per satu, nasi tarak lagi. Meratah lauk dulu pasal dah kelaparan. Menu malam tu ikan merah stim, sup tulang, sup ayam, sayur campur, udang masak sambal & telur dadar. Murah rezeki kami malam tu makan di tanggung oleh cousin adik ipar yang katanya seorang Kapten TLDM. Naik pun kereta Audi okay. Kenalah jaga air muka ekekeke =P Terima kasih banyak-banyak lah yer belanja kami. Moga murah rezeki.







Kualiti gambar cikai betul lah. Adakah itu petanda kena tukar kepada Iphone 6? Haha. Macam la ade duitnya pun. Berangan boleh la. Ohh tu semua pic masa wedding cousin. Snap mana yang dapat jelah. Abah kemain lagi tak duduk diam dok beramah mesra dengan kawan-kawan …