Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2016

Uniform Sekolah SRAI Salak Tinggi 2017

Supposedly list kelengkapan uniform sekolah SRAI ni dah dapat masa sessi Taklimat Ibu Bapa masa Naurah ambil exam tengah tahun ritu. Entah kenapa aku pegi buang pulak kertas tu sebab rasa macam takde peluang dapat ke gane tah. Aku pun tak tahu ape dalam fikiran aku mase buang kertas tu. Bengong kan? Hahaha. Aku ingat baca sekali lalu je list tu. So ada yang ingat, ada yg lupa. Semalam geng blogger yg ada kakak sepupu anaknya pun Tahun 1 next year kat SRAI ST share list of uniform yg SRAI ST mahukan. Now dah boleh beli tanpa was2 lah. So let me share here manelah tau ade parents yang nak tau. Kena take note yer lain SRAI aku rasa lain kelengkapannya. Yg aku share ni utk SRAI Salak Tinggi.
1. Isnin - Khamis *pakaian seperti sekolah kebangsaan *baju putih, kain/seluar biru tua
2. Jumaat *kain/sampin hijau, tudung & anak tudung putih/songkok hitam
# tudung yang tiada awning. berlapis 2 dan berjahit
3. Telekung berwarna putih sahaja utk solat 4. Kasut & stokin hitam. belt biru tua/hitam
Pa…

Berubah Tanpa Sengaja

Lately macam terperasan yg banyak benda tentang diri aku yang aku rasa dah berubah entah bila. Tiba2 macam tersedar gitu. Contoh sebelum ni suka makan roti, tiba2 dah tak suka. Boleh gitu?Hahaha. Benda yang tentang diri kita sendiri, yang kita rasa dalam kawalan diri kita pun sebenarnya bukanlah hak mutlak. Nampak tak sebenarnya kita ni milik siapa? Tentu sekali Sang Pencipta. Amazing kan? Jangan sedih, Allah kan ada. Senang tulis tapi tak senang nak buat. Tapi takpelah, kita boleh usaha slowly. No pressure. Allah tahu.
Ok la takde mood sbnrya hari ni taktau nak cerita apa. Kak Ya dah balik Netherland. Selamat dah sampai. Alhamdulillah. Rabu ni Hirraz pulak akan fly kesana. Misi jalan2 Eropah katanya. Baru je belikan Samyang Hot Ramen Halal utk Kak Ya. Ritu bagi dah sepaket. Dia siap bawak sane xnak try sini punyela sayang. Padahal boleh je aku belikan lagi kan? Sabor jelah. So td alang2 g Pos Office singgah la Redtick beli. Kirim kat Hirraz je. Padahal xtau lagi Kak Ya suke ke tak o…

Sengkek

Dah masuk bulan ke-3 aku sengkek huhuhu. Unpaid leave punya pasal. Renew insurans JHT pun yer. Bertabah sajelah. Barang sekolah kiddos pun tak beli ape lagi. Memang tala ke Ayah ajelah. Tak cukup kalu keluar lah saving budak2 especially utk annual fees yang pastinya menghampiri ribuan ringgit. 2 orang anak khen. Begitulah yer kos hidup yang semakin mencongkam leher ibu bapa. Itu masuk sekolah & kindy biasa2 jer tu. Bayangkan kalau yg masuk private school & kindy femes2 berapa parents kena spend?
Jujurnya aku kalau duitnya ada, sokay je nak berhabis utk pelajaran anak2 ni. Tapi dah duitnya pun segitu je, kita enroll ikut kemampuan ajelah. Alhamdulillah masih ada baki duit gaji lepas tolak semua komitmen. Idokler kena downgrade sangat sampai makan telur hari2. Syukurlah. Rezeki datang dari Allah. He knows the best for us :)
At the moment masih lagi duduk kat Semenyih since Nadim ke HMFD. Esok jelah kena balik jugak ke rumah Salak pasal nak babai Cik Ya kat KLIA plus rombongan N…

Terkenang Masa Lalu

Cuba teka yang mana satukah aku?
Kenduri kahwin pakcik ke makcik ehh maseni. Aku pun dah tak ingat hahaha. Yang pastinya adik Abah la. Ni rumah kampung kat Batu Pahat sane. Bertahun dah tak jejak kaki aku kat sana. Ada dalam 15 tahun kot since arwah Nenek meninggal on 2002. Itulah tahun terakhir aku jejak kaki kat sana. Dah takde siapa dah rumah tu sekarang. Dulu disewakan sekarang rasanya dah kosong.
Ini semua sepupu sepapat aku belah Abah ler. Masa kecik2 ni seronoknya lahai balik kampung main-main dengan kazen semua. Mandi air sejuk macam ais. Seronok berkumpul ramai2 even tidur sempit sempit bergelimpangan kat ruang tamu. Maklumlah ramai kan. Kita masa kecik tau seronok aje macam tu. Mak Abah kita lain pulak rasanya.
Samalah macam aku skrg since dah jadi mak orang ni kan. Utk anak2 ofkos deme happy je if balik rumah Wan/Nenek takde fikir apa. Cuma anak2 aku takkan merasa la tidur berhimpit ramai2 kat ruang tamu pasal rumah Wan & Nenek dedua besar gabak huhuhu. Banyak bilik so…

Ujian Datang Lagi

Ujian datang lagi. Kesian Nadim bertimpa-timpa datang penyakit. Malam tadi baca wasap grup taska the boys, ada kids yang kena HMFD. Aduhaiii, dah rasa tak sedap hati dah masetu. Bangun pagi check Nadim nampak dah blisters kat jari tgn & kaki. Allah....dah kena virus HMFD nampaknya dia. Tak habis lagi dengan flu & batuk, datang pulak sakit baru. Harap Nadim kuat. Cepat sembuh yer sayang. Ujian buat awak & kita 1 keluarga. Ibu redha. Ayah pun redha. Takde arah terpaksa jugak mintak tolong Wan & Atok jaga awak, abang & kakak sekaligus. Naurah pun kami pontengkan ajelah dari kindy. Lagi bbrp hari je pun dah nak cuti sekolah. Takde belajar apa dah. Cuma Ahad ni Naurah ada lawatan ke Petrosains, KL. Khas utk pelajar 6 tahun spend time dengan teachers semua. Tahun depan berpisah dah.
Marissa hantar ke rumah mertua BIL. So my kiddos semua ada kat Semenyih lah. Kena asingkan karang berjangkit pulak. HMFD ni dahlah senang berjangkit. Hari ni taska orang Klinik Kesihatan dat…

Klinik Pakar Kanak-Kanak Nilai

Sampai opis lewat aku hari ni. Bawak Nadim pergi Klinik Pakar Kanak-Kanak Nilai. Malam tadi mengamok sakan dia sampai kaki tendang2 macam kesakitan yang teramat. Ya Allah, panik sungguh la mati kutu taktau nak buat gane dah. Dia flu, batuk & ada fungal infection kat private area. Dengar macam kentut2 sakit perut sama. Tak tau nak tackle sakit yg mana. Sudahnya aku bagi PCM jelah untuk kurangkan sakit yang tak tau apa tu. Banyak sangat sakitnya. Aku syak sakit telinga sama. Allahu....risau sungguh kalau pecah lagi gegendang telinga dia due to flu lama sangat. Kesiannya awak Nadim. Kalaulah ibu boleh ganti tempat awak tanggung semua kesakitan tu. Ibu sanggup. Most of mothers ofkos la selalu fikir macam ni kan. Biarlah anak tu sihat walafiat saje, biar kita je yang sakit. Tapi hidup ni tak mengikut aturan yg kita nak. Allah yang mengatur semuanya. So let it be.
Pagi tadi Nadim berak banyak. Betullah sangkaan aku yg dia sakit perut tu. Tapi itulah...dah sapu krim tropika pun mengamok…

My Familia

Pau Cendawan

Nothing much to share on my weekend. On Saturday we olls pergi IOI City Mall Putrajaya. Takde spesifik tujuan pun. Cuma nak spend time with kiddos. Happykan deme keluar drp rumah & taska. By all means thats what weekends for right? Masa utk bersama family. Memanglah kat rumah pun boleh spend time sama-sama, cuma keseronokkan tu kurang lah. Better keluar jugaklah dapat rasa persekitaran yang berbeza. 5 days a week cukuplah kat rumah, taska & office. Weekends kalau boleh memang nak lari drp 3 tempat tu. Lemau.
4 jam jugaklah merewang kat sopim complex tu. Sampai sakit kaki dibuatnya haha. Ahad pulak grocery shopping. Biasalah kena beli lauk pauk for a week. Lajak pulak ke Bangi beli botol susu baru for Nazif. Yang lama tu dah teruk sangat. Singgah Gadgets World beli casing G8 aku yang baru. Yang lama tu buanglah. Dah pakai sejak beli henfon ni kot. Teruk sangat dah rupanya.
Harini aku puasa nazar. Lama sangat dah tangguh. Alhamdulillah okay je takdelah lapor sangat even tak sah…

Nadim 1 Year Old

Selamat Hari Lahir ke dunia yang PERTAMA my son Nadim Zayydan bin Mohd Izhar!!!! Syukur kepada Allah yang memanjangkan usia kamu sehingga ke hari ini. Tahun lepas pada hari ini, waktu Ibu menaip ni kalau tak salah memang dah rasa contraction yang agak dekat. Less than 10 minutes sudah. Waktu kakak awak dulu, induce pagi hari ini, esok tengahari baru Ibu bersalin. Abang awak, induce pagi, pukul 10 malam bersalin. Untuk awak, induce pagi pukul 6.00 petang Ibu dah bersalin. Alhamdulillah setiap anak makin dipermudahkan semuanya.
Nadim, 
Masa bersalinkan awaklah yang paling Ibu rasa REAL sekali. Ibu paling tenang, paling relax, paling enjoy the moment. Maybe sebab Ibu dah putuskan utk awak jadi anak bongsu Ibu sepanjang Ibu hidup kat dunia ni. So Ibu memang nak enjoy je dengan apa yang Ibu akan rasa & alami utk proses yang Ibu rasa akan jd yang terakhir untuk Ibu.
Sempat jugaklah Ibu habiskan baca Surah Maryam masa tengah contaction. Waktu awak semakin nak keluar drp alam rahim ke al…

Motherhood

Aigoo....risau sungguh kalau terlupa beli kek malam ni. Esok Nadim turn 1 year old. Ya Allah, cepat sangat masa berlalu. Si bongsu dah boleh letak tahun dah, No more bulan yer hehehe. Malam tadi dia bagi surprise kat Ibu 2 kali bangun berdiri sendiri masa tengah suap makan. Kesian budak tu lapar rupanya patutlah golek2 tak mau lelap mata. Sekali Iz dah siap masak, as usual akula tukang suap budak2 makan dulu kan. Kemain dia bingkas bangun soh suap dia dulu huhuhu. Jerit2 marah pulak bila lambat suap. Dah bising kakak & abang apasal Ibu suap tak ikut turn hahaha. Mengelat eh asek suap adik je dulu.
Bab suap makan ni je dah boleh buat aku happy. Really appreciate motherhood. I love being a mom. Macam tengok dokumentari ibu burung siap anak2 makan cacing tu kan akaka. Gitulah gayanya cuma aku manusia la takkan burung pulak kahkah. Anak2 3 orang keliling duduk sua mulut nak ibu suap. Feeling dia tu tak boleh nak describe. Dia punya puas dapat suap anak2 makan tu, priceless. Nadim pal…