Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2015

Pengalaman Bersalin Kali Ke 3 - Finale

Kemudian bidan & nurse pun ambil baby utk dibersihkan dan habi mengikut mereka keluar. Pastu aku pun pelik eyh kenapa tak tidur lagi ni? Pengalaman 2 anak sebelum ni, aku akan ditidurkan semasa proses menjahit berjalan. Kiranya bila sedar je dah bersih semuanya siap pakai pad. Kali ni siap boleh jawab pertanyaan Doc F samada rasa sakit ke tak bila dijahit tu dan sebagainya. Memang boleh rasa bila jarum dicucuk ke daging tapi tak sakit sangat pun. Bila benang ditarik pun boleh rasa tapi tak sakit juga. Pasal sebelum tu doc dah bius lah. Pernah baca pengalaman org lain kat hospital gov dijahit tanpa dibius. Cuma hidu gas katanya. Ada yg gas pun takde. Ya Allah, macam manelah rasanya tu yer. Tak nak bayangkan pun. Seriau.

Doc F habis jahit dalam masa 5 minit gitulah. Aku rasa macam 2 kali jalan jahitan. Dari atas ke bawah dalam 5 jahitan & bawah ke atas lagi 5 jahitan. Tak pasti sangat tapi tertanya jugak banyak kot kena jahit ni. Habislah kang bius dah hilang mesti rasa denyut …

Pengalaman Bersalin Kali Ke 3 - Part II

Allahu rabbi. Lepas je pecah air ketuban, 3cm yang berikutnya adalah sangat menyeksakan. 2-3 kali contraction, aku tanya bidan if nak minta pain killer berkesan lagi ke at that time? Dia kata berkesan, InsyaAllah. Ada pengurangan sakit tu katanya. So proceed amek pain killer yg aku rasa sepatutnya tak perlu kot pasal sama je rasa sakitnya lepas tu kehkeh. Punyalah tak dapat bersabar sangat masa dah sakit kuat tu. Yang tau rasa tak tertanggung je dah. Fikir nak kurangkan rasa sakit menggila tu dan nak semuanya cepat berakhir. Itu saje.
Lepas pecah air ketuban, Doc F & bidan memang suruh kita baring mengiring utk cepatkan bukaan jalan. So aku pun mengiring ke sebelah kanan sambil memaut lengan & tangan habi yg duduk kat sebelah tu. Sekali sekala aku gigit tangan dia melepaskan sakit haha. Gigit light light je tidaklah beriya sangat. Kalau beriya mau berlobang tangannya hoho. Sambil berzikir, sambil mengaduh, sambil minta tolong. Dah bercampur aduk dah masa tu apa yg keluar dari…

Pengalaman Bersalin Kali Ke 3

Sepatutnya hari Rabu yg kena serah diri tu kena berada kat Annur pukul 7.30 pagi. Tapi kami sampai lambat sejam plus minus gitulah. Habi lalu jalan biasa, Ade jem skek kat area Kajang so it took us about 40 minutes to Bangi. Sampai je terus ke Kaunter Pendaftaran bagi form kemasukkan ke wad utk bersalin induce yg nurse bagi masa last check up hari Jumaat sebelumnya.
Nurse kata diorang reserved kan aku bilik Single Standard berharga RM195 per night. Kemain dah macam duduk hotel yer hehe. Mmg impian aku pun kali ni kalau boleh nak duduk bilik single utk memudahkan banyak benda. But it depends on habi's approval jugalah whether we can afford it or not. Alhamdulillah habi kata proceed. So deposit kena bayar sebelum warded cost us RM2,500. Gulp telan ailio jap. Habi, sila settlekan. Mwahahaha.
Then nurse pun bawa naik Floor 2 terus ke bilik. Memula aku & habi nak turun balik pasal belum breakfast. Sekali nurse tak bagi daa pasal nak cepatkan prosedur induce aku pasal datang 'o…

Kisah Sebelum Bersalin

Assalamualaikum readers ;)
Jarang sangat rasanya bagi salam kat blog sendiri ni hehe. Nampak sangat special eyh entry ni. Special pasal now I'm a mother of 3 NZ. Jyeahhhh. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar buat kami sekeluarga hingga saat entry ini ditaip. Nikmat Allah yang manakah mahu aku dustakan. Terima kasih Tuhan.
Pada check up terakhir aku on Friday the 13th, Doc Fatimah check serviks & katanya dah buka 1cm. Pangkal rahim dah lembut & dia twist lagi utk trigger bukaan jalan. Then we decided the date to induce on my 38th weeks on the 18th Nov, Rabu. Suka sebab dapat sama haribulan dgn Naurah. Senang nak ingat.
Doc F pesan kalau dah rasa sakit datang jelah hospital tak payah tunggu. So on Friday tu terus dapat MC sampai hari Selasa. Yahooo. Lega sangat tak payah pergi kerja dah. Siryes dah talarat. Dalam otak fikir nak bersalin & jumpa baby je. Dapat berehat sebelum tiba harinya memang satu nikmat yg dinantikan. Gasak lah MC melambak. Malas nak fikir dah.
So…

Naurah Dan Impetigo

Kesiannya Naurah. Belum habis dengan HSP, dapat pulak penyakit baru. Syukur lepas doc tahu apa penyakitnya, sapu ubat krim & on antibiotik, a few days later elok dah penyakitnya tu. Impetigo tu macam kudis & ianya highly contagious. Naurah kena kat bawah hidung. Ingatkan luka sebab dia gosok hidung pasal flu. Rupanya penyakit lain pulak. Horror taw impetigo ni kalau korang gugel gambarnya. Aku nak snap hidung Naurah pun tak jadi sebab tak suka tengoknya. Hidung dia siap mcm berdarah gitu bila infection. Merisaukan sangat tengoknya.
Sakit tak bagi sentuh lansung hidungnya tu. Nak sapu krim pun pakai putik kapas slowly 2 kali sehari. Thank god aku cuti 4 hari bersambung dengan Deepavali hari tu. So dapat jaga dia sepenuhnya sampai sembuh. Masa hari Selasa, kudis dah mengering & aku dapat bersihkan hidung dia dengan putik kapas buang keruping slowly pasal dia pun dah tak rasa sakit sangat hidungnya. Puas bila dapat bersihkan. Barulah nampak molek semula hidungnya. Darah keri…

Flash Sale Lazada - Diapers Onwards

Ohhoiii happynya rasa dapat beli diapers brand Onwards ni dengan harga yang berbaloi-baloi sempena Lazada Flash Sale tadi. Bila depa reveal je harga diapers ni, rasa macam rugi sangat kalau tak beli. Since Nazif pakai diapers jenis pants, so belilah stok untuk adik baby je. S80 dapat 4 packs dengan harga RM79. Free shipping pulak tu. So jatuh 1 pack diapers tu cuma RM19.75. 
Sebelum tu sempat gugel dulu performance diapers ni. Semua good review. So beli jelah kan lagipun diapers utk baby ni yang pentingnya kuantiti bukan kualiti sangat pasal kerap tukar utk elakkan nappy rashes.
Kalau takde sale, harga Onwards ni kat Lazada utk 4 packs RM140. Jatuh 1 pack RM35. Kan banyak bezanya tu. So berbaloi-berbaloi lah kan aku dapat grab dengan harga Flash Sale tadi. Alhamdulillah rezeki makyong & baby hari ni =)
Memule nak rembat Daypants Pet Pet utk Nazif jugak. Pastu tetibe rasa mcm kedekut. Hahaha. Pasal diapers budak tu yang sebelum ni pun aku sponsor 3 packs bukan apaknye. Eh ehhh sem…

Baby Nenas Manis Leting

Macam-macam gaya haaa deme bergambar dengan baby nenas. Kemain happy tengok nenas comel macam deme yer. Hehe. Akhirnya lepas pun keinginan nak merasa baby nenas yang viral ni. Asal dapat makan walau sekali dah puas dah. Takde teringin lagi. Pulaknya baby nenas ni mahal rupanya. RM18 utk 5 biji tu. Dah la comel-comel saiznya kan? Tapi dek kerana teringin, kupejamkan mata membayarnya huhu. Geleng kepala habi tengok peel bininya ni =P
Tengok rupa nenasnya macam pucat aje kan. Tapi rasanya siryes manis weyh. Macam direndam gula gitu. Makan sejuk-sejuk berjus gitu perghhhh. Tak payah tabur asam dah. Makan gitu je dah cukup nikmat bagi aku. Nazif makan suku. Naurah makan half. Lepastu mak bagi perabis. As usual haha
Kebetulan org yg jual baby nenas ni jual sekali popia roll inti otak-otak. Goreng dah hari tu sikit kunun utk Naurah tapi pedas lah pulak intinya. So suruh dia gigit hujung yang takde inti, selebihnya mak lagi yang perabis. So tak payah nak heran kenapa mak badan macam tong dra…

Isu Bersalin Lagi

Tak habis lagi perdebatan pasal isu bersalin dgn doktor lelaki. Kali ni bila ada wanita yg sanggup bersalin dgn doc lelaki semata mata sbb doc tu hensem. Allahu Akbar, beginilah masalah akhir zaman. Sudah tiada segan silu melanggar hukum perintah Tuhan.

Speechless. Tak tau nak kata ape dah. Kite ni punyelah bersusah payah kumpul duit semata mata nk jaga kehormatan diri usaha nak bersalin kt private hosp yg semua urusan bersalin dgn nurse & doc perempuan. Tak mampu tapi aku mmg bertegas dgn habi pasal ni. Kalau nak ikotkan dia, mcm tak kisah sgt esp bila memikirkan kos & bersalin gov pn skrg kita blh je request doc ppn. Dan dlm kes2 darurat, tak jatuh dosa pd suami bila doc lelaki yg terpaksa handle isteri. 
But since aku sgt bertegas dlm hal ni sbb rasa kami masih blh berusaha bab kos tu, habi akur. Aku pn tidaklah lps tgn serah semua beban kos pd habi. Bantulah serba sikit yg termampu. Kerjasama. Sape tak jeles bila dengar kos bersalin kena puluh-puluh ringgit aje sedangkan …

Pendapatan Tambahan

Semenjak 2 menjak ni aku perasan makin ramai orang yang mencuba untuk berniaga secara kecil-kecilan. Agaknya pasal cost of living yang makin menekan. So bukan aku sorang jelah yang terasa bab ni kan? Dapat rezeki sikit-sikit pun jadiklah agaknya buat menampung lobang-lobang perbelanjaan yang ada. Inilah topik dalam kereta otw ke office antara aku & habi pagi tadi.
Sejujurnya aku suka membeli drp peniaga kecil-kecilan ni. Beberapa minggu yang lepas aku join group Pddk BBST kat FB. Haa..ramailah peniaga kecil kat situ mencari rezeki dengan mengiklankan produk yg mereka jual. Aku suka sebab most of them buat delivery ke rumah. Maklomlah time-time macam ni aku bukannya rajin sangat nak keluar kesana sini. Asyik fikir nak membesarkan merehatkan badan aje.
Setakat ni dah 2 kali peniaga kecil dari dalam group sane yang delivered produk jualan mereka ke rumah. First aku beli tilam kekabu campur drp Indonesia. Buat letak depan TV utk Naurah & Nazif baring sambil menyusu. Puas hati. Se…

Penguin Jadian

Punah harapan nak bersalin cepat. Ciskek betol hahaha. Aku dahlah seriau baby besar, lagi doc mau postponed kalau boleh sampai 38 weeks. Stress kejap aku dengar. Doc boleh baca gaknye fikiran aku, dia kata sabar ye mama. Hahaha. Masalahnya mama ni dah talarat sangat doctor mau ulang alik pergi kerja. Dok menghabiskan baki MC setahun limit 22 hari je sekarang. Kang dah habis, terpaksa pulak guna Annual Leave yang tak seberapa je tinggalnya tu. Tak cukup lagi, kena Unpaid Leave pulak. 
Apepon kenalah ikut cakap doc jugak. Bersabar ajelah. Next check up will be on 13/11. Masa tu dah genap 37 weeks pun. Agaknya the following week lah aku bersalin sebab doc cakap dah dia akan check bukaan jalan next check up ni. Harap baby dah engaged lah time tu yerp. InsyaAllah, amin.
Kalau dapat tarikh 18/11 pun OK jugak. Sama haribulan dengan Naurah. Bulannya je lain. Senang nak ingat. Tengoklah nanti kalau boleh request. Cuba nasib. Si Naurah pun asyik la tanya Ibu, bile baby nak keluar? Pastu cakap …