Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2009

Hubby's Routine

Ptg smlm pas balik keje, hubby ckp nk start maen bola balik ptg2. Mase bln pose lps dh berehat lame katenyer. Aku cam lupe lak rutin sblm pose dia tuh. Yelah..sblm nie aku x kesah sgt sbb aku mabok terok. Smpi2 rmh je dr opis aku teros terbongkang depan tv xleh nk buat pape. Nk sembang2 ngn hubby pn x larat. Now kesihatan dah semakin ok, rase cam berat lak hati nk bg dia bersukan. Dulu asek tgk tv jer sbb dh x blh nk buat benda lain. Nk bace buku pn x blh sbb kepale asek pening. Now tv bknlah xtvt mengisi masa lapang yg digemari. Bace buku lak lebih best mlm2 lepas solat Maghrib smntara nk menunggu timing mkn mlm. So bile hubby pegi bersukan, ape aku nk buat? Cam mati kutu pn ade rasenyer. Ape2 pn aku xleh la pentingkn diri sndiri jer kann. X smpi hati nk halang hubby pegi buat xtvt kegemaran dia tuh. Lgpn bknla lame sgt sbnrnyer. Dr pkl 6.30ptg smpi sblm waktu Maghrib jer. X smpi 1 jam pn bile kira2 balik. So smlm hubby dh start balik rutin biasenya & aku masih berfikir2 ape ruti…

Qada' & Qadar

(bkn bihun sy..cilok gmbo dr i.e jer hehe)

Smlm pas keje ajak hubby g Psr Mlm Serdang sbb nk beli bahan2 nk masek bihun goreng. Bkn tetibe rase nk buat tp sbb nk pulangkn bekas tupperware Mak Siti. Xkan la nk pulang kosong lak kann? Kbtln ade permintaan dr opismate laen & teringat sejak kawen mmg x pernah lansong bwk masakan sndiri utk jamahan teman seperjuangan. Mls lps kawen mengalahkn time single plk hehe. Since mabuk pegnen sdh ade pengurangan, maka niat hati nk berjinak2 balik dgn dunia masakan. Xdelah masak yg glemer2 pn. Yg simple2 jer mengikut mood semasa. Smpi rmh da nk Maghrib & after solat, same2 ngn hubby siang udang, sotong etc. Memule ingat nk masak mlm so pagi tinggal panaskn jer. Tp takot x sedap la plk sbb da semalaman so pagi td pkl 6.00pagi da bersilat sorang2 kt dapur. Alhamdulillah setengah jam je da settled so teros solat Subuh & kejutkn hubby. Kt rmh minum air soya je sbg pengalas perot. Tapau bihun dlm 3 bekas for Mak Siti, hubby & opismate laen.…

I'm Sad

Aku tgh sedih nie sbb hubby kuar lunch x ajak aku. Dia kate ingatkn aku ade kawan mkn ngn Mages. Pdhal Mages tapau jer. Dah aku mkn sorang2 kt cafe hotel. Dok tggu2 mane hubby ngn Kak Som nih. Pdhal td diorang blkng aku ngn Mages jer. Pas abes mkn aku call hp hubby tp x dpt plk. After Solat Zohor aku call lg & hubby ckp dia ade kt opis dh. Aku tnya dia g mane, dia kate mkn kt luar ngn Kak Som. Spt yg aku jangka la kann. Aku x jeles pn dia kuar ngn Kak Som, tp aku sedih sbb mcm kene tinggal jek. Dh la makan sorang2. Mknn x sedap lak tu hari ni. Hubby ckp Kak Som ade panggil aku tp aku x dgr rasenye. Dh ckp2 dlm phone tu aku bleh menangis pulak. Hubby digr suare aku da laen mcm teros dtg dept.aku. Aku lepak dlm meeting room layan menangis smbil hadap hamper raye sorang2 pastu hubby pn masok. Lg la air mata aku mengalir laju je. Arghh...sedihnyer..nape la hubby dtg pujuk pulak nihh??? Hubby kesatkn air mata tp makin byk lak yg kuar. Sensitif sungguh aku psl nie...tsk tsk...

Pening Raya

After berkampung di rmh in law dr raya ke-3, akhirnya smlm after lunch bertolak balik ke teratak di Salak Tggi. Balik naik kete asing2 sbb Kelisa gue simpan kt rmh in law. Punyelah lame x drive kete so rase cam kekok jgk. Ape2 pn i still enjoy driving. Dulu mase single mmg jd drebar pn klu kakak aku nk g beli brg2 dapur kt shopping complex. Lps kawen bleh kate da bersara gakla dr men'drive' kete nih. Jd penumpang je ddk sebelah driver. Lglah sejak2 pegnen nih, kepala asek senoneng jer. Nk drive mmg jd 1 masalah sbnrnye. Alhamdulillah smlm rase sihat sket or xpon buat2 sihat sbb nk xnk kene drive gak. No choice. Syukur selamat smpi ke destinasi.

Beraya di belah suami x menjadi masalah pn. Seme mak2 & bapak2 sedare sporting. So enjoy jelah sembang2 & join beraya ke rmh sedara mara diorang. Cheras, Ampang, Hulu Langat, Bdr Tun Hussein Onn & Sg.Buloh atr tempat2 yg dikunjungi. I'm not fully recovered from muntah2 & pening2 tp masih blh gagah2 diri lg la. Better …

Azam Tahun 2010

I'm back to work today. Mood Raye masih menebal lagi. Kt dept. nie pon bape kerat je yg ade. Main opis pon lengang je time ke sane td. Ramai yg amek cuti seminggu teros. Isnin nnti meriah la balik. Pagi td pegi keje from rmh in law kat Semenyih. Kajang Silk yg sllunye sesak tuh berjalan dgn sgt lancar & nmpk la kekurangan kereta drpd time2 biase.

Kesihatan hari nie masih so-so. Pagi td bekpes teh & roti je. Itu pon abes muntah balik semuanya. Ade 3 kali muntah yg kbnykkannye air tp kesan drp muntah xla seteruk sblm2 nie. B4 this klu muntah kompem lembik giler bdn. Smpi kene baring kt Surau sbb x larat giler. Now even muntah byk, masih blh gagah lepak kt opis jer. Yg paling tensen bab pening jelah. Cam berpusing je 1 dunia nih. Nk letak minyak kapak cam da mls sgt skrg nih. So tahankn jelah buat2 x layan sgt. Lunch kt cafe hotel je td. X mkn byk sgt sbb takot weight naek lg. Alhamdulillah rase sihat sket & hopefully da x muntah2 lg. Pagi td tu muntah sbb perot x bape nk …

Selamat Hari Raya!!

Alhamdulillah selamat suda pegi 2nd check up di An Nur. Yg x beshnya tggu lame giler sbb Dr.Fatimah masok lambat rasenye. Daftar pkl 9.05am pukul 12.15pm baru nama kene panggil. 3 jam ok menunggu smpi hubby pn asek menguap ntah bape belas kali da. Sempat dia g bayo bil2 yg patot seme. Dh la kesihatan pn ala-ala. Bile kene tggu lame camtu mmg sgt2 la menguji kesabaran sbnrnye. Ok mls citer psl tue dah, masok2 bilik Dr. je dia bgtau result ujian darah yg amek last month & said everything is normal, alhamdulillah. Bab yg di nanti2 mstila bile buat ultrasound. Nk tgk baby kt dlm tu tgh buat ape kann. Mummy dia punyelah pening menahan rase nk muntah. Kt dlm rupenye baby buat exercise. Siap angkat tgn sebelah letak atas kepala. Mmg kelakar betol smpi Dr.pn kate baby tgh bersenam kekeke. Denyutan jantung nmpk dgn lebih jelas. Baby asek bergerak2 jer. Sgt aktif. Tp jantina masih x nmpk lagi sbb kate Dr.blm btl2 sempurna. Insyallah ade rezeki next appointment when masok 5 months blh nmpk d…

So Down

Ya Allah, x beshnya aku rase skrg nie. Rase nk muntah tp cam tersekat. Kepala pon penin jek. Di akhir2 Ramadhan nih dugaan semakin hebat plk. Jujur ckp, aku sgt menantikan kedatangan 1 Syawal. If tahun lepas rase sgt sedih nk tinggalkn Ramadhan, tahun nie sbb kesihatan yg sgt2 tdk memuaskn, makanya terbalik plk jadinya. Cepatlah hari ni berakhir sbb esok adlh last day aku keje. Yahooo!!! Dh x sabar sgt rasenye nih. Means mlm esk akn bertolak balik ke Jhr. Ya Allah, selamatkanlah perjalanan pergi & balik kami nnti, amin. Dan esk jg my 2nd check up at An Nur with Dr. Fatimah. Nk tau gak weight aku menaik ke menurun sempena puasa nih. Paling penting nk tau condition baby ok ke tak. Result darah pon akn tau esk jg. Hopefully semuanya baek2 saje.

Well, hari nie aku start pakai baju ibu mengandung eventho perot x beso mane pon hehehe. Bkn ape, aku da mls nk pilih2 baju yg masih blh muat. Baju pegnen nie seme longgar2. So sgt selesa bile pakai. Itu pn yg paling penting sekali kan? Kesel…

New Born

Congratulations to my colleague Mohd Suhairi (Technical Dept.) & Wife (Erin) for their new born son Airell Wafry Imran. Sgt cute kann?? Heppi for both of you ^_^ Hari Raya kamu berdua pasti lebih bermakna dgn kehadiran si kecil. Congratss!!!

Week 15

Kehh. Nak citer sket psl ape jd Jumaat lepas. Abes opis hour kuar ngn hubby memule ke Anjung Pjaya nk kuar duit tp x bejaye. Ntah nape ntah kate wang anda sdg diselenggara. Bkn aku je yg keluar ngn perasaan hampa. A few other people yg q pon mengalami naseb yg same. So ingatkn cancel la niat suci nk beli baju preggy. Tp hubby bekeras nk pegi gak eventho bkn destinasi yg di plan tp da tuka ke Warta Bangi. Dlm hati da kate mesti jem giler nih. Dh la ari jemaat, gomen servant pon da balik time tuh. Sbb stereng bkn di tgn penulis blog ini, makanya ddk senyap jelah kt sebelah driver. B4 that da ckp gak ngn hubby 'kompem jem ni bang'. Tp hubby buat2 x dgr plk but sempat bls 'abes tu awal lg nih, xkan da nk berkampung kt balai polis cyber tuh?'. Makanya aku pn diam jelah. Biar dia yg buat kptsn. Mls nk ckp byk sbb kepale pn mmg tgh senoneng. Seb baek bwk plastik sbbnye muntah je spjg jln. Busannn...

Akhirnya dlm pkl 6.00ptg smpi gak ke Warta & teros tuju ke kedai Bintang y…

Berbuka di Hotel

Kesihatan hari nie masih lg so-so. X reti dh nk describe mcm mane lg. Yg aku tau mmg rase x sehat sgt. Cam ade gelembung udara tersekat dekat tekak mmbuatkn rase sgt x selesa. Dh 2 kali muntah hari nie. Pening masih ade seakan xnk hilang smpi sudah. Ptg nie nk ckp ngn hubby xnk la g Jusco Equine. Dgn cuaca yg panas rase cam x larat jer. Juz nk ajak dia ke Anjung Putrajaya sbb nk g atm bank islam kuar duit sket. Sllu kt situ ade jual baju2 raya, kuih2 raya, telekung, kain pelikat etc. Tak taulah if abes opis hour dh x bukak dah kedai2nya. Tgk jelah nnti mcm mane.

Klu x sbb semua staff co. hubby wajib pegi, aku mls sungguh nk join majlis buke puasa kt balai polis cyber ptg nih. Klu teros balik rmh blh gak aku guling2 atas tilam smntara tggu nk berbuke. Klu kt tmpt org nak xnk kene buat2 sihat jgk. Dulu mase bujang, akulah champion makan bile kontraktor belanje mkn kt hotel2. Bos paling suke ajak aku pegi sbb rase berbaloi (sbb mkn byk la hehe). Last year aku x join 1 pon majlis buke puas…

Kuih...kuih...kuih raye...

Hari nie penin jugak. Perot pn berangin smcm smpi tepakse sapu minyak angin sket. Klu sapu minyak angin kt perot, muntah akn kurang. In fact now kire catat rekod baru sbb pkl 2.00ptg tp aku x muntah pon lagi. Ajaib gak nehh. But still rase x sedap badan la kan. Nk wat camne? Mmg mcm nielah keadaan aku seadanya sjk pegnen nih. Klu org tnya, "sihat ker"? Aku juz blh jwb "mcm nie jelah....so-so". Nak MC tp malas plk sbb klu x buat keje lansong, boring jgk. Tu yg gagah gak dg keje tuhh. Bos nk xnk kene phm la klu aku sllu hilang brg sejam dua. X len x bkn terbaring kt Surau cube menghilangkn kepeningan & angin2 yg bertapa dlm badan nih.

Esk ade majlis berbuka pose kt Balai Polis Cyberjaya. Kompeni hubby penaja bersama so kene ikot jgk. Hrpnye esk ok sket la kesehatan nih. After opis hour hubby ajak g Jusco Equine dulu katenye carik baju pegnen aku lagi. Aku folo jelah eventho dlm hati dah tertanya2 'larat ke aku nk jalan?'. Itu kite tgk jelah mcm mane esk. H…

Its So Hard

Mabok pegnen da kembali menyerang??? Since smlm termasok la hari nie asek rase x besh jer. Perot x besh, kepala fenin. Cam mase awal2 pegnen dulu pulak. Seb baek x muntah coklat je lg. Smlm smpi je rmh teros baring kt katil & tido. 5.45ptg baru bangun join hubby tgk tv kt bwh. Tu pn terbaring je x larat buat pape. Muntah smpi 5 kali smlm buat badan lembik giler. Berbuka dgn kue teow sup & air mata kucing jer. Alhamdulillah x keluar balik. Still badan rase sgt lemah & terbaring memanjang. Last2 hubby soh telan panadol & aku mkn sebiji je takot effect kt baby. Dlm pade pening2 tu sempat berjaga sbb nk tgk citer Kuntilanak kt TV2. Pastu lansong xleh tido pulak. Sbb pk nk bangun pagi utk sahur, tutup gak tv & try to sleep. Ntah bile akhirnye tertido jgk & sedar2 je sbb alarm bunyi 4.45am. Tutup alarm & pkl 5.00am baru hegeh2 bangun panaskn lauk & buat air panas utk hubby. Makan, solat & tido balik. Pkl 7.00am bangun, mandi & gosok baju hubby. Bersia…

Tak Sabo Nak Balik Kg.

(bkn masakan gue yg sebenar..cilok kt tenet jer huhu)


Ok, akhirnya aku dh bejaye membeli 1 baju yg agak sesuai utk perot yg akan membesar bagai johan tdk lame lg, Insyallah :D Itu pn punyelah susah nk jumpe. Asek2 baju raye je yg melambak. Skali terselit lak 1 baju yg tdk ber'shape' & after hubby bg green lite, teros campak dlm troli. Dlm hati kate ' klu kecik, bg jelah kt sape2...lgpn x mahal sgt (RM19.90)'. Ayat utk sedapkn hati if tersalah bajet saiz hehe. Jumpe baju tu kt Kafu Alamanda last Friday. Carik kt Parkson x jumpe lansong. Mmg xde section baju preggy ek? Aku pn xto. Dh hubby ajak masok, aku ikot jelah. Hubby soh gak carik baju raya if ade yg bekenan. Aku aim nk beli jubah je teros. Bleh buat utk bj preggy skali. Malangnya x jumpe pn yg berkemampuan. Kt Gulyn punyelah mahal baju2nye. Saje masok Modernmum, pon xde less. Ok, dah malas nk carik dah kt Alamanda. Pasni tuju Jusco Equine lak. Juz xtaulah bile nk peginya. Spt biase bergtg pd tahap kesihatan tsk…

Johnny's Turn

Diluar hujan sdg lebat. Alhamdulillah. Suke sgt klu hujan. Rase nyaman jek. Anyway hari nie agak penin kepala sket dr pagi. Beranikn diri sapu minyak kapak sket kt perut. Kate Siti opismate yg dh ade 1st baby berusia 7 bln, buleh sapu kt perut tp bkn dekat bawah perut dekat janin baby tue. Sbb dah x tahan sgt dgn rase sebu, aku sapu la sikit. Pas sapu je angin keluar naik atas lalu mulut cam sendawa. Smpi blh dengar bile angin bunyik2 nk naik atas tue. Leganya hnya Allah saje yg tau. 2-3 kali sapu still ade keluar angin. Now da x sebu sgt, so xnk la sapu lagi. Asal blh tahan ok lahh.

Insyallah hari nie pas balik keje akn terus ke Alamanda nk beli brg2 dapur & shopping baju pegnen (klu ade yg berkenan dihati). Berbuka pn nmpknye kt sanelah. 1st time buka kt kedai dgn hubby. Aku da buat reservation kt Johnny's utk 2 pax. Takot xde tempat lak nnti kann. Of course hari nie aku yg belanje sbb today is my hubby 29th Birthday :) Moge Abg sihat2 selalu sbb nk kene jage org yg pegnen ni…

My Fave Slipar

Ape yg di plan ttg berbuka pose smlm x menjadi kenyataan pn. On the way balik rmh ajak hubby singgah pasar basah kt Dengkil nk carik cendawan. Pegi 2 pasar tp hampess. 1 pasar xde jual & 1 lg dah x fresh. So x dpt lagila mkn sup cendawan. Nmpknye tggu esk jelah skali g shopping brg2 dapur kt Kafu Alamanda. Klu xde jgk xtau nk ckp la kann. Mase singgah pasar 1st nmpk ade org jual lauk pauk berbuka. Nmpk lauknye cam besh la plk kan. So aku tapau nasi putih, ayam goreng, pucuk paku masak lemak & sambal belacan. Still singgah bazar kt Salak sbb hubby nk mkn benda lain. Bile kire2 dekat RM20 duit abes. Bising lak hubby. Aku ckp xpelah asal mknn jgn membazir sbb stakat nie beli jarang x abes. Tp klu hari2 mcm tu bankrap la kan hehe. So hari nie hrpnye bleh control sket napsu membeli tuhh. Anyway hari ni nk beli lauk kt kedai smlm gak. Sedap lak lauk2 dia masak. Kene dgn selera ibu mengandung nihh heheh. Juz tuka menu la plk. Mkn ikan pulakk.

Smlm spt yg aku jangka hubby ajak berbuka …

Baju Ohh Baju....

Insyallah hari nie adlh hari ke-5 aku berpuasa pd bln Ramadhan nie. Dh bbrp hari puasa, muntah kuning je yg keluar. Alhamdulillah blh tahan lagilah klu setakat itu jer. Ade 1 masalah skrg nie. Tak tahu nk makan ape bile buka puasa. Nk mkn ringan2, mlm kompem lapo balik. Mkn nasi, lauk xde yg menyelerakan. Ape2 pn hari nie aku nekad nk masak sndiri. Dr smlm aku asek terbayang ikan bilis goreng kicap. Haha..jgn gelakkn aku k dgn ape yg aku nk mkn nih. Selera skrg mmg pelik sket. Tak bape suke mkn yg berempah2 sgt. Samada masak air/sup or goreng je yg jd pilihan. Kari ker rendang ker gulai ker..x layannn. Smlm hubby belikan laksa penang utk buka pose. Tp rase x lalu la plk. Last2 aku mkn sambal tempe goreng ikan bilis & ikan mayong masak sambal yg mak bekalkn mase balik kg. hari tue je. Jadilah..ape2 pn klu mak yg masak, sedap aje..heheh..Juz hari nie lauk tu da habes. So tu yg aku teringin nk mkn ikan bilis goreng masak kicap tue. Pastu cendawan sup. Alahaii....nikmatnya klu dpt 2 …

Tentang Kampung

Jumaat mlm lepas bertolak dr Salak pkl 10.00pm dgn 2 adik aku yg paling kecik. Rupenye diorang merempit dr Cheras naik motor. Penat je aku tggu2 bunyik phone kununnye nk amek diorang kt ERL. Last2 bunyik motor masok rmh. Tu pn aku ingat kawan org sebelah. Bile bg salam aku x cam pon suara adik aku yg bongsu. Hubby lak tgh mandi time tu. So aku buat x phm jelah teros tgk tv. Tp bile ade bunyi ketukan kt pintu, sah2 la tetamu rmh aku. Bukak2 je tgk terjongol muke adik aku 2 ekor heheh. Anyway smpi kg. pkl 1.00am means 3 jam je perjalanan. Cam rase sekejap lah pulak. B4 this dr KL paling cepat 3 jam setengah. Sllunye mkn 4 jam la senang kire. Beshnya perjalanan balik kg.da jd pendek. Bleh la balik sllu kan hubby kann? hehehe...Boleh jer kate hubby..tp ongkosnya aku tggung...hoho masakkkk!!

Spt yg aku jangkakan, kesihatan diri bile balik kg. je pasti baek2 saje. Means rase better la than kt sini. Nk kate 100% sihat tu xlah kann. So aku pn beranikan diri puasa hari Ahad lepas & alhamdul…