Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2010

Introducing Her Name :)

Alahaii...apsal la lembab giler streamyx hari nie. Sbb weekend kot. So ramai user. Bile da lembab2 camnie, tu yg rase cam mls nk update byk. Pdhal td punyelah kobar2 nk tulis mcm2 citer after a few days tertangguh.

Ape2 pn update yg paling penting sekali tentulah tentang nama anak daro den tue kan?? hehehe.. Alhamdulillah on the 7th day she's born, hubby berjaya daftarkan nama bb kat JPN, Salak Tggi. Dan pd malam harinya, tali pusat bb pn tertanggal. Maybe dia hepi dpt nama kot :p Syukur sgt2 pd Yang Maha Esa. Kuning bb pn dah ok. Now x sabar nk tggu dia membesar sbb kecik2 nie takot sket nk menjaganya. Terlalu fragile bagi aku & hubby. Sama2 pn masih tgh belajar. Hrpnye seiring dgn masa, kitorng akn berjaya menjadi parents yg baek :)

Nama: Naurah Zayanie bt Mohd Izhar
Makna dlm Bahasa Arab: Bunga Yang Cantik
Nama Panggilan: Naurah

Ok lah. Semangat yg kobar2 nk citer macam2 dh luntur. So we cut short the story. Citer yg penting2 jer. Insyallah by 6th March, my parents akn kembali …

Jaundis Update

Alhamdulillah kuning bb dah turun sikit. But still esok kene g follow up lg. So aku dgn gigih sllu saje mengepam susu bdn ke dlm botol susu. Dpt 1-2 auns jer sllunye bile di pam tue. Alahaii...bilelah susu badan aku nk byk membuak2 nihh. Tensen sungguh dibuatnye. Lps pam je teros kempis. Beshnya klu blh kuar smpi penuh sebotol kann?? heheh. Hari nie MIL rebus jantung pisang lagi. Air Horlicks pn dah 2 cawan aku balun time pagi & ptg. Hrpnye esok pengeluaran susu akn meningkat dgn jayanya. Insyallah, amin. So esok bb akn ke An Nur sekali dgn Andak. Hubby dh start keje esok. Sedih la. Rase cam patah tgn sebelah bile hubby xde. Xde dh org nk mandikan aku pagi2 bile hubby dh kuar g keje. Ok lah. Dh nk Maghrib nie. Aku nk lepak ngn bb sat. Tata.

Bukan Senang

Sudah hari ke-6, alhamdulillah :) Pagi tadi selesai sudah sessi mengurut selama 3 hari by Wan Andak yg dtg all the way from Beranang dijemput by my PIL. Wan Andak nie bkn org lain pon. Dia kire Tok Sedara MIL aku gak. Sgt ramah orgnya & mcm x sangka umur dia dh menjangkau 72 tahun. Nmpk sgt sihat & urutan dia pn masih bertenaga. Suke berurut dgn dia sbb urutannya taklah terlalu perlahan or terlalu lembut. Kire sedang2 saja. Bab yg x besh time berurut nie sbb kt bah. 'bwh' kite tu kan masih sakit. So bile kene duduk dekat lantai, sgtlah azab rasanya. Xleh pulak nk duduk senget2 time berurut kann?? Tang menaikkan peranakan or rahim kembali ke tempat asalnya tidaklah terlalu horror bg aku spt yg sllu di war2kan. Rase cam sengal2 jelah bile rahim tu ditolak naik ke atas & mmg blh rasa sgt2 rahim tue ditolak kembali ke atas. Di sessi terakhir td Wan Andak (WA) kata rahim aku dh mengecut & Insyallah dh berada di tempat yg sepatutnya. Spjg sessi mengurut dgn WA, mcm2 …

Perasaan Ini

My 2nd entry for today. Now bb tgh melalak lalak kt dlm bilik Wan nyer. Dan aku mengadap latop menulis kt sini. Ibu apekah aku ini??? Msti ramai yg pk aku cam hampeh je cam x pedulik anaek sndiri kan? Hakikatnya ape yg Wan dia alami skrg nie adlh ape yg aku dh alami sjk bbrp mlm lepas bersendirian bile hubby pn dh give up x sggup nk berjaga smpi ke pagi. Maybe PIL aku ingat aku x pandai jaga anak aku sndiri sblm2 nie bile dgr bb melalak x hengat dunia mcm tue. So aku bg diorang peluang bile tiba waktu mlm2 mcm nie ape yg aku terpaksa hadapi dgn karenah anak sndiri. So hopefully lps2 nie diorang akn lebih faham & x fikir yg bukan2 lagi. Nmpk cam aku bersangka buruk pd PIL aku tp hakikatnya aku cuma meletak diri aku di tempat mrk. Lumrah manusia bile x tahu, suke anggap or fikir yg bkn2. So aku cuma nk diorang faham dari awal lagi dgn situasi aku yg sgt stress bila menjelang waktu mlm hingga ke pagi. Hrpnye xdelah persepsi yg -ve lagi ttg aku lps nie. Insyallah :)

Disbbkn aku masih b…

Introducing My Baby Girl...?????

Salam to all :)

First of all nk mintak maap bebanyak sbb x dapek nk upload gambo baby sbb laptop bro in law nie xde software installation Sony E nyer phone. Plus wyre connection mine & hubby dua2 tinggal kat opis. So mmg x dapek den nk nolong ehh psl gambo bb nihh. Xtolah bile blh post gambo anak daro den tue heheh. Hrp bersabar ye kawan2 sekalian. Yg pastinya rupa baby rmi yg kate ikot ibu dia. Tp sbb baru berusia bbrp hari (4 hari), makanya mata baby masih bengkak & nmpk sepet mcm amoi mane ntah. So org yg dtg panggil Amoi jelah skrg nie haha. Actuallynyer nama baby scr unofficial dh ade. Tp masih blm di war2kan kt semua org. In fact PIL pon xtau lagi heheh. Ramai yg dtg melawat, ktorg ckp xde nama je lagi :p Sonang citer huhu. Hubby plan nk daftar nama bb hari Rabu nti bersamaan hari ke-7 kelahiran bb. Ikot sunnah Nabi SAW kunun2nyer kekeke. So after daftar nnti barulah nama bb akan di'reveal' pd semua, Insyallah :) Hrp maklum & moga dpt bersabar ye kwn2 sekali…

My Last Entry B4 Deliver

Bismillahirrahmanirrahim...

Intro baek sket utk hari nie :p

Well, pagi td aku ade check up kt An Nur. Hasilnya aku on medical leave utk hari nie & esok. Tp skrg nie aku kt opis utk mengemas & delegate tugas + buat ape yg patot. Sbbnye hari nie adlh hari terakhir aku masuk keje sblm start cuti bersalin on 17/2/2010 (Rabu). Tulis dgn kompiden sbb Dr. F kate if aku x bersalin lagi sblm tarikh tue, aku akn di paksa bersalin (induce) jgk on that day. Semua nie psl blood pressure aku yg naik smpi 139/93 mase check up td. Dan buat pertama kalinya aku telah 'diseluk' kt bawah tu ok -_-" huhuu...Syukur, rasenye xdelah horror sgt. Mmg kene tarik napas dlm2 time tue. Kalau tak, mmg semacam la rasenya heheh. Rase senak2 la sket tp xdelah sakit sgt. Boleh tahan lagi :p Tp td mase smpi opis & g toilet nk buang air kecik, tup2 nmpk ade darah setompok kt seluar. Aku yakin bkn darah nk bersalin tp sbb kene 'seluk' tu tadilah. So juz basuh bersih2, tanggal panties & s…

Antenatal Class - Detail

Appointment dgn Dr. F hari nie postponed ke esok sbb ade renovation sket kt An Nur. Sudahnya pergi ke Bangi semata2 utk bersarapan pagi saje. Rupenyer staf An Nur ade sms ptg smlm ttg penangguhan appt. Malangnya aku x perasan lak ade sms masok. Mcm hangin jgk sbb dh dtg jauh2 kan. Spttnye diorang kene call utk pastikan betul2 semua org yg ade appt. diberitahu. Hmm..benda pn dah jadi. Malas nk pk byk. Esok kenelah pegi lagi nmpknye. Harus bangun lebih awal dr biasa sbb bajet msti org lebih ramai dr biasa. Hrpnye blh la bangun awal :p

Atas permintaan Pn. Dayu, aku try tulis balik ape tips2 yg aku ingat mase pegi Antenatal Class last Sunday. Tak semua org berkesempatan pegi kelas2 mcm nie kan. So xde salahnye klu aku share tips2 yg diberi yg pd aku sgt2 berguna terutamanya utk ibu2 or bakal2 ibu or bapa2 or bakal2 bapa. Aku tulis balik semua nie berdasarkn ingatan aku. Hrpnye aku x bagi info yg salah kt korang pulak hehehe.

Slot 1
- penerangan oleh Imam masjid kt depan Hosp. An Nur ttg cara…

Short Entry

Hari nie x dpt nk tulis byk sbb agak bz. Ade lebih kurang 20 hari saje lagi sblm EDD aku sampai. Makanya sessi mem'pass' kerja kpd staf yg lain harus perlu bermula. After aku confinement, aku pulak kene buat kerja opismate yg start confinement dia pulak. So bygkan la betapa bznya aku nk bg task aku kt org lain & menerima task dr org lain. Hrpnye aku x lupe sistem2 yg diajar kt aku after cuti pjg nnti. Tu sbb kene buat notes in case hilang ingatan naik keje sok :p

Esok aku ade check up utk yg kesekian kalinya di An Nur. Mggu ini adlh mggu ke-37 kehamilan. Baby nie masih lagi sgt aktif bergerak ke segenap arah perot aku. Sometimes mmg rase sakit & senak jgk perot nih. Maklomla bb dh semakin besar & berat. Kene pulak dia tendang kt tulang rusuk tuuu. Huii...merah padam jgkla muka aku menahannye. Teros naik BP aku dibuatnye huhuh. Emm..xtau nk expect ape time check up sok. Cam debar2 jgk if Dr. F tetibe ckp kene bersalin cepat b4 EDD psl kes BP aku tuh. Hrpnye xler smpi…

Antenatal Class 07012010

Alhamdulillah weekend lps dpt diharungi dgn penuh jaya. Rase mcm x rehat lansong pon ade. Sgt aktif pulak mak buyung nie lately. Klu x mudah nk bersalin sok, xtauler nk kate ape dahh :p. On Sabtu after a few hours spent at Genting H, dlm pkl 2ptg sdh bertolak balik ke KL. Dlm kereta terlelap la sekejap mak buyung ini setelah kepenatan pusing2 kat indoor game. Dpt naik calterpillar train pn sdh cukup untung. Masih ade hati nk main roller coaster tp cepat2 menyedarkn diri huhuh. Aku sndiri sbnrnye x sangke gak aku masih blh ketchup ngn diorang seme jalan merata. Syukur Allah permudah utk xtvt bersama keluarga nih. Smpi KL perot semua dh berdondang sayang. Abg Eddy suggest mkn kt Wangsa Walk tp tgk tempat parking full pulak. Sdhnye ke Jusco Setiawangsa mkn kt foodcourt jer. Seb baek mknn not bad. Smpi Villa, kakak sulung guwe sdh sedia menunggu. Abg Eddy bertolak balik ke Keramat & aku ke BBST. Kene balik awal nk rehat2 sbb esknya ade antenatal class. *Bangun pagi2 lagi -_-"*

Ant…

Genting Highland 6/01/2010

Kabus ooo...

Mase naik caterpillar train - indoor game jer sbb rmi OKU :p

Emriel Syahran with hubby & Abah

Anak sapelah nie mkn gula2 comot giler

Dh mule buat muke poyo

Practice makes perfect..nape gambo aku xde nihh??? -_-"

Whatever Lah

Misi membeli brg2 keperluan dapur di Giant, Nilai telah tercapai ptg smlm. Terlepas pulak citer Na O Mei & anime Bleach huhuh. Sempat beli titbits sket utk kunyahan di opis. Niat nk bayar sndiri tp apekan daya, purse telah tertinggal di opis. Hasilnya hubby la terpaksa bayar semua brg2 yg aku kaut dgn rakusnya itu (termasuklah majalah Mingguan Wanita yg dpn gambo Rita Rudaini & baby). Nyahaha...(gelak jahat nih :p) Dh penat proses kaut mengkaut, terliur plk tgk Twister KFC. Maka berat badan pasti akn bertambah dgn jayanya. (Bb jgnlah besar sgt dlm tu k! Mommy besar xpe leh diet..hua hua...ayat apekah ini?) Tp serius la weyy. Perot aku mmg besar gadabak skrg nie. Takot ooo bile bygkn berat bb ntah2 nk mencecah 4kg. Eee..cuak dah nie..uuuuu...K stop thinking!

Hari nie plan ngn hubby nk ke Psr Borong Selangor kt Seri Kembangan nuu. Dh lame sungguh x berkunjung ke sane. Hrpnye dptlah idea nk masak menu lain dr kebiasaan. Ha'ah la. Cita2 nk masak mee bandung ala2 Muar masih tdk …

HUKM, CNY & Giant

Alhamdulillah. Abah dpt kebenaran utk keluar dr Wad Pemulihan Jantung, HUKM petang smlm. Skrg Abah rest kt Villa Cheras dgn Mak, Kak Ya & Anje. Tarikh utk buat bypass surgery masih blm ade. So menanti2 sajelah call dr HUKM ttg perkembangan selanjutnya. Bile cerita psl kes Abah, msti terbayang sekali ttg kematian. Sedih la. Rase mcm masih blm bersedia utk menghadapi saat2 itu di kalangan ahli keluarga yg terdekat. Tp sbg seorg mukmin, kite kene redha dgn segala ketentuan Allah SWT. Bersedia atau tidak bkn persoalannya. Moga Allah kurniakan aku kesabaran & ketabahan utk menghadapi apa jua kemungkinan di masa hadapan. Amin.

Hari nie aku sgt bersyukur sbb kesihatan agak tip top. Bb pn masih aktif bergerak. Hrp ianya menunjukkan yg bb sentiasa sihat. Kt opis nie smua staf dh start mandi buah limau. Berkotak-kotak supplier hantar sempena sambutan CNY yg dh x brp lama lagi jer nih. Mggu depan aku yakin akn berkotak-kotak lagi yg akn menyusul. Sehari smpi 3-4 biji kkdng tu aku tibai.…

My Story Pulak

Tak dinafikan aku semakin mudah diserang penat & mengah bile byk berjalan. Tp dek krn asyik terngiang ngiang nasihat & saranan para ibu sedia ada kt opis nie, aku gagahkn jgk berjalan sebanyak yg mungkin. Smlm, seharian di KL krn kes Abah kt HUKM, sempat lg sblm discussion dgn Doktor Bedah pd pkl 9pm+, jalan2 with hubby kt Jusco Tmn Maluri. Takde beli ape2 pn eventho mata dh terlekat pd baju gown berwarna pink yg less smpi 50%. Cepat2 hubby ckp 'tggu bb dlm perut tue keluar dulu ehhh'. Cam kejam betol Encik Suami pd aku pd waktu tue tsk tsk.

Cara berjalan skrg adlh sgt huduh ok. Cam kengkang bak penguin pn ade. Hahaha. Tp perot masih blm turun bawah lagi la. Means bb masih blm btl2 engaged di laluannya. Masih tinggi perot yg memboyot ini. Aku rase sometimes aku dh mengalami Braxton Hicks or kontraksi palsu la kate org. Cuak gak kkdng tue tp aku try relaxkan diri. Tak lame pastu rasa sakit tue hilang. Alhamdulillah. Pastu kejap2 je nk buang air kecik. Sehari msti nk buan…

Abah

Entry nie mmg nk citer psl Abah saje. Surgery for angiogramme balloon smlm adalah tidak berjaya atau dlm ertikata lain, GAGAL. Maka prosedur terakhir utk memulihkan kesihatan jantung Abah adlh dgn membuat bypass surgery. Which means dada Abah akn dibelah, 3 salur jantung yg sdh 'blocked' akn dibuat bypass dgn menggunakan salur urat dr peha atau tangan kanannya. Abah adlh spt sgt nervous utk surgery ini gara2 terbayang2 bagaimana dadanya akn dibelah & dikopak spt dlm post mortem siri2 kegemarannya iaitu CSI. Hakikatnya mmg lebih kurang spt itulah yg akn berlaku & sape yg x takot siot dgn major surgery mcm tueee????

Bercerita ttg angiogramme smlm, surgery tu dibuat pd waktu pagi. Hasilnya para Doktor dpt mengesan terdapat 3 saluran darah ke jantung Abah yg blocked. 1 saluran sdh 97% & 2 saluran lagi sdh 70% blocked. Surgery angiogramme hnya akn berjaya or blh diteruskn sekiranya blockage adlh dibawah 50% blocked. Makanya dlm kes Abah, ia sdh tidak blh dilakukan lagi. …

Ape2 Jelahhh...

Last weekend mmg x senonoh betol xtvt kt rumah. Sleeping & eating the whole day. Badan pn smpi naik sakit2 sbb ter'over' rest. Hari nie nyaris2 MC sbb hubby agak tak sihat. Mlm td dia berperang dgn demam yg baru nk menjelmakan diri. Telan panadol & minum 100 Plus. Pagi td dia dh start berpeluh & cam excited sungguh nk pegi keje. Aku lak rase cam sakit kepala sikit. Last2 gagah diri jgk gosok baju hubby & sudahnya kami dua2 pn pegi keje. Lgpn aku dh teringat ade keje sket kt opis kene settlekan. Mls ahh nk dengar bos bising2 bile naik keje nnti. Xpelah aku bersabar sket sblm cuti 2 bln nnti...wuhuhuuu :P

Tgk la kt counting tue. Genap 30 days b4 my EDD :) Takot2 tp nak xnk kene hadapi jgk saat2 bersalin tue kan? Takkan nk simpan je bb nih smpi sudah :p Rase makin x sabar ok bile tgk itu counting. Bace post kawan2 blogger yg sdh blh bwk anak pegi outing, sgtlah menguji kesabaran. Dpt main2, peluk2 & cium2 bb. Alahai syoknyer. Yer..itu part yg syok. Yg x syok te…

Induce Labor - Part IV

Are there any techniques I can try at home to get my labor going?No do-it-yourself methods have been proven consistently to be both safe and effective. Here's the scoop on some of the techniques you may have heard about:• Sexual intercourse: Semen contains some prostaglandins and having an orgasm may stimulate some contractions. A few studies have shown that having sex at term may decrease the need for labor induction, but others have found no effect on promoting labor.• Nipple stimulation: Stimulating your nipples releases oxytocin and may help start labor. While it's a time-honored approach, more research is needed to determine how effective it is. And because there's a possibility of overstimulating your uterus (and stressing your baby), it's not something you'd want to try without being monitored. Sometimes – more often when the end of labor is in sight – a practitioner will suggest nipple stimulation to provide a little extra help with contractions.• Castor oi…