Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2010

Sudah Sampe

Wawawa..aku tgh hepi ni sbb CD aku beli online semalam dh sampai. Giler cepat tuhhhh. Terima kasih Puan pengirim & Kanggaroo Worldwide Express!! Weekend nie Naurah dh boleh pakai CD yeayy yeayyy ^_^ Jenuh la hubby nk membasuh insert2 tu karang. Ibu dh beli mahal2, Ayah kenelah korban mendobi pulak. Barulah fair & square. Kan Naurah kann??kannn?? Betol tue ibu (jwb Naurah dlm hati) :p 
Sila abaikan meja yg bersepah :p
p/s: seb baek keje mendobi mmg hak eksklusif hubby hua hua...

Kantoi (Nandos)

Sungguh2 aku snap gambo Naurah after balik keje petang semalam. Kebetulan Naurah tido lambat sket dari biasa. Dekat pukul 8pm baru dia buat aksi2 nak tido (hisap jari, tenyeh2 mata :p). Ini semua penangan komen Ibu Kaisha ler nie :p Ptg semalam smpi rumah lambat sket dr biasa sbb course hubby habis pkl 5.30ptg. Smpi rmh dlm 6.45pm gitulah. Sekali masok2 rmh je nmpk FIL ade sekali tgh main2 ngn Naurah. Dah lame gak FIL x dtg rmh tu sejak parents aku tumpang duduk utk memudahkn Abah g check up kt HUKM. So spt biasa dia akan tinggalkn lauk pauk utk dinner kitorang. Save duit xpyh g Psr Mlm kt Tmn Seroja :p Hari nie x pasti lagi FIL dtg ke tak. Klu x dtg, tapau mkn kedai jelah mcm biase heheh. Tak berbaloi la klu aku nk masak hari2 lps balik keje setakat utk mkn 2 org. Lainlah klu Naurah dh blh makan mcm org beso kann. Dgn letih balik dr keje, nk layan anak pulak. Lagi mau tambah letih memasak? Huhh...klu itu mcm mmg kompem sawan aku dibuatnyer huhuh. Jadilah dpt memasak on weekend je. At…

Eyes Wide Open

Wahaha...setelah mendapat komen dr Ibu Kaisha ttg kekerapan aku menepek gambo Naurah dgn mata terpejam, aku pn beleklah entry aku yg lama2 & spt yg dijangka cuma 1 je gambo Naurah dgn mata terbuka yg berjaya di post. Itu pn gambo x full face sbb terlindung dgn botol susu. Aku pn xto knp aku suke sgt snap camera time dia tido. Klu time dia celik, aku sebok main2 dgn dia smpi x teringat lansong nk snap gambo. Hishh..nntila aku balik keje kang aku usahakan gmbr celik pulak. Naurah tido awal. Bile aku smpi rmh je, msti dia dh mengantok mintak ditidokan. Camno? MIL aku ckp, siang2 kt nursery Naurah byk berjaga. Dia main2 dgn pengasuh. Tu psl menjelang matahari terbenam dia dh mengantok. So tugas pertama aku smpi rmh je adlh utk menidurkn Naurah. Kukuh x alasan aku bg nihh?? :p

Hahh..nie gambo Naurah celik masa umur dia 1 bln 5 hari huhhh..godek2 jumpe nie je hohoh..

Nie pn mata dh layu nk tido :p

Haa..yg nie umur 1 bln 3 minggu (nenek pangku)

-Sekian- (buat masa ini :p)

Sleeping Beauty

I 'm Trying

Dulu mase blm ade Naurah asek citer psl diri sndiri & hubby. Skrg blh kate stp entry msti ade citer psl si kudik tue. Dah kate status pn dh bertukar, cerita pn haruslah berubah same kan? Aku smpi jd xde idea nk cerita ape klu bkn psl Naurah. Klu ade idea pn pd aku dh kurang menarik utk di share hehe. Bercerita ttg diri aku, skrg nie aku tgh menanggung kesakitan kt mata kiri. Smpi lebam jadinya mata aku sebelah mcm kene tumbuk. Bile org tnya, aku ckp je Iz (hubby) tumbuk. Miahaha. Hubby aku lg hampeh. Asek ckp aku skodeng org jer. Sape siot aku nk skodeng klu bkn dia hahah. Xpon skodeng Naurah time nk tukar diapers (di kira skodeng ker nie?). Aku rase mata aku jd mcm nie sbb nk tumbuh ketumbit. Hehh..da lame betol menatang nie x menjengah dlm idop aku. Sekali dia menyerang, smpi lebam mata dibuatnya. Ntah atok ketumbit gaknyer yg dtg kt mata aku nih. Dan yg peliknya ketumbit x muncul2 jgk. Ape dia nak, aku pn tatau. Huhh. Lebam & bengkak. Nk bukak mata pn cam susah. Ramai soh g…

Tido Lagik!!

Asek tido jelah kudik ibu nih. Ibu suke betol snap gmbr Naurah time tido. Nape ntah. Nmpk cam tenang & aman je Naurah. I like ^_^

Saje tepek gambo Naurah sbb guwe tgh bz la skrg. X sempat nk update byk2. Nanti2 la yerr...

Tidak Ku Sangka

Aku x sangka. Betol2 x sangka ade community yg Exclusively Pumping (EP) their breastmilk for their children. Ini krn aku adlh salah seorang drp mereka. Teros2 aku tepek badge yg disediakan utk ibu2 yg EP kt sebelah nie hah. Sblm nie aku malu sbnrnya nk mengaku yg aku mengEP sepenuhnya Naurah. Rasa mcm aku sorang jelah ibu yg hampeh xnk direct BF anak. Tolong jgn cepat buat konklusi yer. Ingat gua saje2 xnk bg direct BF ker? Eventho aku mpyai kekurangan, tp aku ada kesedaran. Kesedaran ttg betapa bernilainya susu ibu pd anaknya. Thats y aku masih gigih mengepam susu utk Naurah eventho aku dh kembali bekerja. Dan ingat senang ke nk fully bg anak breast milk by pumping? Sgt meletihkan ok! Kat opis nk pam, kt rmh nk pam. Nak basuh gadget2 & sterilize bagai. Bangun pagi2 bute mengepam while org lain tgh mimpi yg enak2. Its not easy ok.

Aku jd emosional sket bile ade org2 terutamanya yg blh bg direct BF kt anak diorang cam pandang serong kt aku yg EP nih. Pernah masa aku blm naik keje, k…

3 Bukti

Bukti sudah ade (terpengaruh dgn chempaka :p). Tp knp seme org ckp muka Naurah mcm hubby??? tsk tsk. Sadissss...

Naurah Love Ayah

Naurah berusia seminggu. Time nie jam pukul 4-5 pagi. Pengorbanan seorg ayah.

Alhamdulillah. Naurah sdh mahu dgn Ayah :)) Sgt2 lega sbb xdelah asek ibu je yg nk dukung jalan sana sini bile Naurah cranky. Aku tau ape puncanya dulu Naurah xnk dgn Ayah dia. Sbbnye mase Naurah kecik2, Ayah jarang pegang Naurah. Ayah takot sbb Naurah kecik lagi. Pastu mase ade parents aku, nenek Naurah & ibu je yg sllu pegang Naurah. Aku dh penah ckp ngn hubby, sllulah main2 or dukung Naurah bile ade peluang. Jgn bile dia nk menangis je teros bagi kt org lain. Try la pujuk dulu. Tp hubby xnk dgr ckp guwe. So bile Naurah x bape nak dgn dia skrg, tau pulak hubby rase cam sedih. Kesian pn ade tgk hubby, tp salah sape? Salah sendiri huhu. Tp tu citer lame. Sejak parents aku g jln ke rmh kakak aku kt Kedah, muke sape lagi Naurah tgk tiap mlm klu bkn ibu ngn ayah kan? Hubby pn dh x takot nk pegang Naurah sbb budak bontel tu dh 5kg+ skrg. Sgt chubby for 2 months+ old bb ok! Hoho..ibu suke. Sgt suke sbb Naurah …

Changes of Life

Hari nie sdh hari Jumaat. Genap 5 hari aku tinggalkn Naurah & kembali menjadi wanita yg bekerjaya. Tahun 2008, ppn bekerjaya. 2009, isteri bekerjaya & 2010, ibu bekerjaya. Tempoh perubahan status yg aku alami adalah dlm jarak yg sgt hampir. Sometimes rase cam blur jugak heheh. Alhamdulillah perasaan 'zero' itu sdh lama x menjengah. Blh kate xde masa pn ade nk melayan perasaan sndiri. Semua tumpuan sdh pergi sama itu budak tecitt si kudik ibu Naurah Zayanie (bunga yang cantik). Dan aku masih tak lupa pd Incik Suami terchenta. Curik2 masa jgk bile Naurah tgh syok tido utk ibu manja2 dgn ayah pulak. Asek Naurah je nk manja dgn ibu. Ibu pn nak manja dgn ayah jugak :p

Skrg nie aku & hubby saling mengasihani diri pasangan masing2. Aku kesian kt hubby sbb byk kerja rmh dia kene take over. Layanan aku utk dia mcm masa makan cedok nasi dlm pinggan, sediakan air etc. sdh jarang tertunai. Pagi2 nk buat air utk bekpes pn dh x sempat. Makanya blh kata tiap2 hari aku mintak maaf …

Naurah & Her New Gadget

Last nite Naurah tido x bape nk lena. Asek merengek dgn mata terpejam. Mcm x selesa dgn sst tp ibu pn x tau ape. Susu dh bagi, diaper dah tukar. Sometimes Naurah mmg mcm tue. Bile jd mcm nie, mmg 2-3 jam jelah ibu blh tido sbb Naurah sllu terjaga & start merengek mcm tue. Bile ibu angkat, dukung & tepuk2, baru Naurah dpt tido balik. Letih & mengantuk bile Naurah jd mcm tue. Kdg2 jd pressure sgt lebih2 lg bile tgk hubby sedap je tido. Tp nk marah hubby pn xde gune sbb klu hubby bangun pn dia mmg xleh nk buat ape. Naurah bkn nak dgn hubby pn. Silap2 boleh bergema 1 rumah bile hubby yg dukung. Balik2 melekap dekat ibu jugak. But i noticed eventho penat, mengantuk & tensen mcm tue, ade 1 perasaan mcm mesra & sayang bile Naurah melekap kt badan mcm tue. Dgn rengekan manja dia tu, rasa mcm kasih sgt kt Naurah. Lama2 Naurah pn tido & rasa puas dpt tenangkan dia. Susah nk described perasan tuh. Perasaan yg rasanya seorang ibu je yg memahaminya :)

Hari ke-3 Naurah ke nur…

Si Kudik Ibu

Naurah semasa berumur 2 minggu. See! Me with kain batik lagi ^_^

Pagi Yang Emo -_-"

Hari nie pagi2 dah emo. Ingatkn hari ke-2 hntr Naurah ke nursery dh semakin baek keadaannye berbanding smlm. Malangnya hari nie eventho mcm cepat sikit, handbang aku tertinggal & bekas nk isi EBM pn lupe nk bwk. EBM tertinggal ok lagi sbb ade spare 1 bekas kt opis. Handbag tu yg tension sbb ade tag yg nk clock in masok ke opis sekali. Purse x kesahla sbb aku bkn g mkn pn kt opis (klu ade roadblock habeslah kena syak PATI :p). Dan sbb utama nape blh tertinggal adlh hubby. Sbbnye mase nk kuar rmh aku dh dukung si Naurah yg tgh nyenyak tido. So mmg x menang tgn la nk amek handbag kt atas kerusi tuh. Dh ckp kt hubby mase nk kuar pintu dgn terang, jelas & nyata. Last2 mase dh smpi opis carik h/bag kt seat belakang kereta - tak ada-. Pastu hubby ikot buat muka panik. - ehh, tak ade ekk?-. Ape lagi..hangin 1 badan la aku. Bergenang dh air mata masok opis. Mmg rase nk nanges betol. Ntah nape ntah emo smpi camtu skali. Pdhal bknlah pkr besar sgt pn. Tak bwk tag, report jelah kt HR. Dpt…

First Nite & First Day

Malam td adlh mlm pertama aku & hubby tido hanya bersama dgn Naurah tanpa ade org lain dlm rmh. Hantar my parents & Anje ke LCCT to meet up with Kak Ya. Then diorang teros naek teksi ke hotel PNB Darby Park, KL. Hari nie diorang semua akn fly ke rmh baru K.Ya kt Kedah. Alhamdulillah Naurah xdelah nangis teruk2 sgt. Juz bangun blh kate every 2 hour utk minum susu. Hari pertama hantar Naurah ke nursery, kelam kabut giler. Pdhal dh bangun pkl 5.30 pagi tuh. Rasanya klu hubby sempat gosok baju keje aku & dia mlm td, xlah lambat sgt jadinya. Hrpnye esok akn lebih baek dr hari nie. Amin. Sedih jgk bile tgk muke Naurah cam terkulat kulat je bile dibagi kt pengasuh kt sane. Beratnya rasa hati nk pergi bile tgk mata bulat dia tuh. Sigh. Tp aku kuatkn hati je bile tgk parents lain pn msti rasa mcm aku jgk. Semua org pn kene tabahkn hati & bertawakal pd Allah moga anak masing2 gembira & selamat. Tak kira hntr kt nursery ker, rumah org ker, semua parents pn kene terima hakikat…

Naurah In Sleeping Action

Sedapnyer Naurah tido. Mase nie umur dia baru 1 bulan 8 hari :)

Naurah & Milk

Semalam atas permintaan ramai opismate, aku email gambo Naurah dr ade rambut smpi dh xde rambut. Ramai lak yg kate muka Naurah lain bile pejam mata (tido laa..) & bukak mata. Yg nie aku mmg setuju sbb aku pn perasan dh lame dah. Bile tido muka dia akn mirip aku & bile celik akn mirip hubby. Org kate muka baby mmg cepat berubah dr bulan ke bulan. Tp dlm kes aku nie camne pulak ehh? :p

A few times aku gatal tangan g suap udang & sotong dlm mulut. Sudahnya Naurah kene ruam kt muka. Tak serik & x kompiden lg Naurah kene ruam sbb mkn mknn laut tuh (maybe sbb cuaca panas). So mase majlis aqiqah aku mkn bbrp ekor udang & hasilnya ruam kt leher & badan belakang. Then aku dh start pecaye ianya disbbkn aku mkn haiwan laut tuh. Aku xde masalah mkn seafood tp hubby mmg yer. Nmpknye Naurah ikot kulit hubby yg sensitip la ekk. *Sigh. Sedih x dpt mkn udang & sotong lg :(*

Aku ckp ngn hubby "Naurah dh ikot muke Abg la skrg. Kulit pn da mcm Abg *x cerah cam aku..huhu per…

My 1st Day Back at Work

Haha..entry pertama naek keje dimulekan dgn pics terbaru Naurah si butak ibu. Tgkla jari dia tue punyerlah montel. 2 bln je Naurah dh 5 kilo. Mmg bam-bam betol. Paling besh sbb bam-bam dgn susu ibu jer. Puas sgt hati bile dpt susukan Naurah eventho x direct dr breast. Xpelah kudik ibu kann? Yg penting susu ibu :) Pernah la lately bagi dia susu Anmum yg FIL beli dlm kotak besar mase susu blm keluar after deliver Naurah dulu. Naurah mmg buat muka pelik bile minum susu tu. Siap dia luah balik susunya pastu xnk hisap dah. Tp after bbrp kali percubaan & maybe sbb dh haus sgt, dia telan jelah. Bg susu Anmum tu pn sbb mase majlis aqiqah & doa selamat Naurah hari tu bz sgt melayan tetamu smpi x sempat nk pump susu. Kesian tgk Naurah terkulat kulat menelan FM. Tu pn sikit je bagi dlm 1 oz je Naurah minum. Lps rmi tetamu balik, teros pump smpi x muat sebotol. Susu dh byk sgt huhuh.

Now dh start keje tp stok breast milk (BM) Naurah cuma ade 4oz je yg beku punya. Xdpt nk buat stok byk2 sbb…

Till Then

Salam all
Guys..i'm going back to ST 2moro. Seems like u won't see my writing for quite some time until i get back to work on 19th, Insyallah. Hrp perjalanan esok selamat hendaknya, amin.
p/s: tak sabo nk donlod gambo Naurah byk2 dh naek keje nnti :p (yeah rite huhuu)

Back For Good

Ya Allah...lame sungguh rasenyer x menulis kt sini. Spt yg sedia maklum, kt Salak Tggi (ST) xde access internet. Thats y la lame sungguh aku menyepi. Now that aku ade kt kg. tercinta, maka bolehlah jenguk2 mane yg patot. Itu pn mcm skrg nie, terpaksa memangku Naurah yg sdg lena tido di pangkuan. Hebat tak ibu?heheh :p
Aku balik sini semalam dgn Naurah yg semakin bam-bam dgn susu ibunya, mak & abah + adik guwe si Anje. Bertolak from ST pkl 8.00 pagi & smpi Linggiu pkl 11.30 pagi. Jumaat nti Insyallah akn balik semule ke ST sbb on Sabtu dh nk kene balik Semenyih. Hari Ahad Insyallah ade majlis aqiqah utk Naurah si kudik ibu nihh :) Ntah camnelah rupa anak ibu nie pas xde rambut sok ekk?huhuh
Naurah kene ruam kt muke dia. Kesian je tgk merah2 pipi & dagu dia tuh. Dah pegi klinik kes. ST & Dr. ade bekalkn 2 jenis krim. Kate Dr. ruam alahan tp x bgtau alahan ape. Ramai yg kate ruam susu plus cuaca panas buat dia sllu berpeluh makanya lagi mudah kene ruam. Tp aku tgk baby2 la…