Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2010

Bdk Gedik, Hannah & Kia Forte

Last week i start to get noticed that Cik Bunga aka Kudik hanya akan bersuara mengekek apb di agah oleh org LELAKI. Sgt jarang eventho dgn aku ibunya yg lawa nih (saje nk bg 'up' mood menaip hohoh) dia berbunyi bising2 mcm tue. Tapi kalau bab sakit, nak tido....ibu nie jugaklah yg ko carik Kudik yerr?? Kecik2 lg ko dah pandai meng'gedik'. Ibu dah besar2 nie pon masih x pandai tau! (ececey..gedik ngn hubby jer ;p). Klu dgn aku, Kudik sllunye senyum & ketawa nmpk gusi tp xde suara yg keluar. Boleh tak?? Geram betol dgn budak tecit nie tau. Sekali sekala jer dia bersuara mengekek klu aku main2 dgn dia. Jarang sesangat. Klu dgn adik lelaki aku, ngan Atok..lebih2 lg klu dgn hubby, bukan main lagi dia punya suara mengekek. Boleh bergema 1 rumah hohoh. Muke kerek x tahan tuuu...(ini budak gedik)
Shopping utk hari Raya 2010 masih belom berakhir. Minggu nie plan nak pergi Kamdar pulak utk tempah kain langsir. Rumah tue tingkap2 dia pelik sket saiz ukurannya. Mmg xleh beli yg …

You Came To Me

(sekadar gambar hiasan)
You came to me in that hour of need
When I was so lost, so lonely
You came to me took my breath away
Showed me the right way, the way to lead
You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want Is to be with you

You are my One True love
Taught me to never judge
Now all I want Is to be with you
You came to me in a time of despair
I called on you, you were there
Without You what would my life mean?
To not know the unseen, the worlds between
For you I’d sacrifice
For you I’d give my life
Anything, just to be with you

I feel so lost at times
By all the hurt and lies
Now all I want Is to be with you
(You Came To Me (Ya Rasulullah) - Sami Yusuf)
Sami Yusuf long awaited album. Bile nak keluar nihh???
Cerita sket ttg Sami Yusuf. Aku start  minat dgn lagu2 dia tahun 2008. Lirik yg sungguh bermakna. Kbnykkan lirik lagunya menulis ttg konsep ketuhanan & kecintaan pd Rasulullah. Ade jugak ttg keamanan, Palestin, Wanita Muslim dan mcm2 lagi lahh. Sampai skr…

Kampong Story

Semalam hari Isnin. Smlm kan aku cuti. So hari nie pagi2 harus kene serbu dgn bos. Itulah..inilah. Sudahnya lambat skek aku update blog kesayangan nih heheh. Msti korang tertunggu-tunggu kann??kannn?? hik hik...(pdhal xde sape pon kesah hahah ;p). Tetibe cam xde idea lak nk tulis ape. Emm..psl balik kampung aritue, hari Sabtu sesi mengeram di rumah. Hubby letih drive, so melepak seharian jelah. Ahad baru g jalan2 kt Jusco Tebrau dgn Kudik. Dah kobar2 nk snap gambo byk2. Skali henpon tertinggal dlm kereta. Tuelah..asek men'snap' gambo Kudik dlm car set. Itulah jadinya...Aku yg tertinggalkan henpon sndiri, hubby yg kene marah kakaka..Sowi hubby ;p 
Siap leleh2 air liur tepi mulut..wakaka...(cam ibu tido ngences jek..kui kui) Yg nie berbuih2 pulak..Mak aku kate mcm buih ketam...kekeke... Dah tido tp tangan masih x lepas pegang mainan...alahaiii anak ibu....u're so adorable ^_^
Well, kat Jusco sempat rembat baju shirt ibu je sehelai. Pastu g makan kt foodcourt jer. Ibu teringin na…

Quick Update

Good day readers :)  Guwe masih di rumah, to be exact di tanah tumpah darahku, Felda Linggiu, Kota Tinggi, Johor DT. Kpd yg sdg bekerja..jgn jelesss...kekeke...teruskan membuat kerja anda dgn penuh dedikasi okehh! Kejap lagi baru gerak balik ke BBST. Tp xto lagi biler nk geraknye. Baju2 seme belom kemas. Malas bangatt.Mak, abah, Iraz & Mizan dah gerak ke Institut Perguruan Tun Hussein Onn kt Jln Kluang, Batu Pahat.Hari nie Iraz kene daftar masok ke sane utk memulakan pengajian Ijazah Sarjana Muda Perguruan TESL. Dia dah quit from Politeknik Mersing to join this course. Eventho result for his 1st Semester at Poli agak baek, which is 3 pointer above, peluang yg lebih baek tidak harus dilepaskan. Sebulat suara semua suruh dia pergi jadi cekgu jer. Mcm 2 kakaknya juga. Kak Lin & Lisa. Lebih  menjamin masa depan rasanya. Insyallah.
Ok lah. X dpt nk tulis panjang, Cik Bunga aka Kudik sdg menunggu utk dimandikan. Akn singgah ke Ayer Hitam utk shopping raya & rumah Kak Lin kt Senawa…

Balik Kampong.. yeayy..yeayyy

Alhamdulillah. Tinggal 2 hari je lagi jack guwe nak ganti puasa. Yeeehaaa..hohoh. (org laen pegnen xde tinggal pose x kecoh ponnn ;p). Anyway semalam hubby ajak berbuka kat luar. Plus nk beli hadiah utk baby Kak Lin. Takto lagi samada malam nie singgah jap rmh dia kt Senawang or mase balik ke sini semule on Monday nnti. Mane2 lah. Guwe x kesahh. Yg kesahnya tentu saje psl Kudik. Nk gerak balik Johor mlm nnti. Rase riso gak nk bwk Kudik g travel jaoh2, lalu tempat2 sunyi time mlm2. Nak gerak esok, rase cam rugi masa pulak. So rasanya kene tawakal sajelah. Mohon Allah jaga keselamatan Kudik & kami sekeluarga. Amin.
Ohh cerita psl berbuka kt luar smlm, sblm tue g kedai baru bukak Baby Garden kt Nilai. Ingatkan besar & meriah kedainya. Skali masok, hmm...biase jerrr. Harga pon cam x bape nk murah. Tp beli jugaklah hadiah utk Kak Lin kt situ. Dh la kitorg je customer. Rase cam x sampai hati xnk beli ape2 heheh. After that teros g Chicken Rice Shop kt Giant Nilai. Aku order mee kari,…

Short Update

Hari nie bz lah. Nak update tenants file for the year of 2010. Dari tadi ngadap Excel. Naik pinau bijik mate. File berlambak atas meja. Dah mcm meja ape ntah aku tgk. Lantak lahh. Bg bos nampak aku byk keje hohoh (mmg byk pon -_-"). Anyway hari nie Insyallah aku puasa ganti semule. Teragak2 jugak nk puasa ke tidak sbb lajak x bangun sahur. Si Kudik kejot ibu & ayah nk menom susu pukul 5am. Patotnye dh boleh la bersahur. Tp rase cam awal. So tangguh la jap kol 5.30am nnti. Last2 aku bangun balik pukul 6.10am. Nak sahur amendenyerr?? Teringat pengalaman puasa skrg yg klu x sahur, ptg dah lembik mcm jelly. Tp bile fikir, sampai bile lagi siot aku nk bertangguh. Skrg sdh bln Rejab hokeh! Kate nak train diri utk biasakan berlapar utk hadapi Ramadhan nnti. So akhirnya tetapkan hati & tawakal utk teruskan berpuasa. Alhamdulillah, saat jari ini menaip, tenaga masih di tahap normal. Blm jd jelly lagi heheh. Insyallah, mohon Allah permudah.
Balik keje ptg semalam nmpk 2 kete parking…

My Bad

Yg kecik tu Kudik, yg besar tue pulak.....Semon...hahahah :D (walau ape pon gelaran yg diberi, den totap sayang kome sampai mati..Insyallah ^_^)
Langit masih lagi mendung, hujan masih lagi turun. Tapi hati den sudah cerah semule ^_^ Alhamdulillah, Kudik tak meragam mcm 2 malam sebelum nie. Sudah mahu tido sorang2 dlm cot. Sudah mahu tido baring berpeluk dgn ibu. Maka, ibu cukup tido & tidak lambat lagi sampai ke opis heheh. Pinggang yg tergeliat semalam jg semakin membaik. Syukur. Udah ler keje den nie jenis duduk depan PC memanjang. Oleh itu stok2 sakit pinggang nie mmg sgt2 mahu dielakkan. Seksa wokehh. Update ttg kucen mati smlm, akhirnya aku x dpt nk tanam pon dia. Sbbnye MIL dah masok dlm plastik sampah siap2 utk kutipan sampah hari nie. Lg pulak ptg smlm masih lg hujan. Nk menyangkul tanah dlm hujan, hubby x bagik. So....hmm..mcm tuelah dia... :((
Baru je dpt sms from my oldest sister, Kak Lin. Dia sudah bersalin scr normal kt Hosp. Seremban. Dapat baby girl weigh 3.7kg. Fuiyo…

Serba Tak Kena

Hari nie pagi2 dah hujan. Semuanya jd muram, suram..sedih. Bertambah sedih bile aku nampak bangkai anak kucen berbulu coklat dlm tempat buang sampah kt rumah. Kesiannya dia. Tak sempat nk membesar, dah mati. Anak kucen tue MIL jumpe betol2 depan pintu rumah aku ptg smlm. MIL ckp ade darah2 kat area leher dia. Mmg dah mati. So MIL alihkan & letak dlm tempat buang sampah kitorg. Aku teka, maybe bapak kucen tu yg bunuh anak dia. Msti anak kucen tue jantan. Sllunye mmg ade kes mcm tue. Dan aku mmg xnak tgk  bangkai anak kucen tue sbb aku malas nk sedih2 & susah hati. Malangnya pagi td terpaksa turn around back to our house utk ambil bottles & ice pack bag yg tertinggal. Kereta parking depan gate & hubby tunjuk anak kucen yg da mati tu dlm tempat buang sampah kitorg. Aku cam tertengok tanpa berfikir & teros jd sedih spjg perjalanan ke tempat keje.  Dah lah hujan..maka bertambahlah rasa sedih tue. Pastu x sampai hati memikirkan kucen tu akn dibuang dlm tempat sampah. Aku…

Last Weekend

Say Hi to mommy friends first!! ^_^
Spt yg dimaklumkan dlm entry sblm ini, Sabtu telah pergi ke kenduri aqiqah anak ppn kazen hubby di Tmn Maluri, Cheras. Spt biasa, sekeluarga kecik nie sampai lambat. Makanan pon tinggal baki2 jer kekeke. Lambat sbb tggu family in law sampai sana dulu. Smntara menunggu diorang sampai, kitorg seme pegi Cheras Leisure Mall. Nak jugak aku pegi Sale kt Kiddy Place tuh heheh. Hasilnya telah beli romper Kudik yg berharga 3 helai=RM20, which means sehelai jatuh RM 6.66. Murah kann? Sblm nie paling murah aku pernah jumpe RM10 sehelai. So kire berbaloi la beli kann. Tamak & rambang mata punya pasal, RM40=6 pcs habis utk beli romper shj. Ditambah dgn tight Kudik sehelai dr harga sebenar RM19.90 jd RM12.00 only. Pastu belikan dress yg cute sehelai utk anak kazen hubby + curik romper Kudik sehelai.. Kudik dah ade 5 helai romper, jgn lokek2 yer ;p
Romper section - guwe lah yg bongkar baju jd sepah tue..kekeke Other sections
Pas dpt call from family in law, kito…

Its Her 4 Months Birthday!

Happy 4 months Birthday Kudik!!!! Alhamdulillah, sampai dah ke angka -4-. Lagi 2 bln je lagi utk ibu kenalkan Kudik dgn solid food. Bertahan yer susu badan ku. Insyallah, lepas dh start solid food, ibu x payah riso2 sgt EBM kt nursery x cukup. Klu Kudik lapo, mintak kakak suapkan nestum ok!! heheh. Pagi tadi seronok betol tgk Kudik main2 dgn toy baru. Asek pelok toy sampai x pedulik ibu ngn ayah lansong. Sbb Kudik tau ibu ayah tgh sebok nk bersiap pegi keje ekk? Baik la budak tecit nie. Anak sape ntahhh...^_^
Emm..ptg smlm after Kudik yak2, aku pakaikn dia dgn DD Pampers yg beli kt Mydin Sabtu lepas. Alamak...aku sudah jatuh chenta sama itu DD. Material yg lembut & nipis tp permukaan tetap x basah eventho dh berat dgn pee2 Kudik. Selamat tinggal Pet Pet kekeke. Pet2 pon ok, cuma tebal & keras tepi2 tu compared to Pampers. Dan pelekat Pampers adlh jenis boleh adjust if tersenget pakai ke hape. Hishh...mmg ok sgt2lah. Me & hubby masih x puas hati dgn harganya yg agak murah. R…

Air Limau Nipis Special

Miahaha..gua baru balik dari Bangi. Lunch appointment with my hubby (saje tulis cam benda formal huhuh). Akhirnya dpt gak aku rasa air Limau Nipis Special kt kedai makan D'Limau Nipis. Mase 1st time pegi, dh ter'order' air lain sblm nmpk air yg ramai org order tuhh. So simpan niat nk pegi lagi. Akhirnya impian terlaksana & itu air mmg sedap hokehh. Recommended. Yg special tuh maybe sbb ade aiskrem vanilla dia letak se'scoop' atas tuhh. But the taste bile dh bercampur aduk dgn lengkong/agar2 wane hijau sangatlah marvellous. Alah...klu kome pernah mkn ice cream Solero yg lime hijau dlmnye ade warna putih tue, hahh begitulah rasanya. Cuma yg ini versi di buat air. Ingatkan hubby x suke, so bolehlah aku belasah dia punye. Skali aku tgk licin daaa dia sedot kekeke. Tp sempat aku cilok setegok sbb aku punye lg cepat habes hohohh ;p Ohh..inilah gambar air yg sedap itu. Ini pn dah tinggal belen2. Lupe nak snap mase tgh cantet lagi huhuh (dasar gelojoh ;p)
Makan dgn pant…

Those Prescious Smile

Rutin harian sudah kembali normal. My parents & the rest sudah balik. Tinggallah family kecik ber-3 nie saje. Spt biasa, keadaan akn menjadi kelam kabut semule. Mane nk main2 dgn si kudik, mane nk kemas beg kudik utk ke nursery, nk gosok baju keje, nak mandi, makan, solat.....Haihh..mmg xkan cukup klu nak listkan semuanya. Serasa masa 24 jam sentiasa tak cukup utk perfect siap semuanya tanpa terkocoh-kocoh. Kelam kabut sdh menjadi pkr biasa sejak si kudik lahir ke dunia. Ahh..walau ape pon, hidup pastinya menjadi lebih bermakna dgn kehadiran si kecik yg semakin bijak itu. Lupekan segala penat lelah, kelam kabut, haru biru. At the end, senyuman si kudik lah yg paling bermakna utk ibu & ayah. We love u sooo muchhhh Kudik!!! ^_^
 Di hari ke-6 setelah lahir ke dunia....
Weekend yg akan dtg ini sgt full dgn xtvt. On Sabtu ade jemputan kenduri aqiqah di rumah Pak Lang hubby di Cheras. Sebelah malamnya kene amek Kak Ya, my sis kt LCCT. Dia ada meeting kt Petronas office at KLCC plus a …

Our Treat

Lepas abes keje, ajak hubby g carik sandal dia yg aku baik hati nk belikan tuhh. Almanda, dah pergi - takde yg berkenan dihati dia. The Mines, cam xde kedai kasut yg besh jer. Jusco Equine, kompem jam giler. Last2 aku soh hubby pilih sndiri sbb dia yg bwk kete. Pas pk kejap, dia kate lets try Jusco Equine. Musim cuti sekolah, x jam sgt kott. Yeah rite....nk masok simpang yg ade traffic lite tue punyelah panjang kereta beratur. Aku rase ade dekat 2km kott. Camnelah org yg hari2 balik keje boleh tahan jam yg mcm tue yer? Klu kuar sharp 5.30ptg pon after office hour, aku rasa hampir pkl 7.00mlm kot baru sampai rumah. Semata2 krn jam. Tensennya. Aku yg tgk nie pon naek tensen. Sbb xnk bazir masa, terpaksa bazirkan duit sbnyk RM3.20 kat Tol Puchong. Sekali sekala xpe, kate hubby heheh. Smpi2 Jusco, org tak ramai.  Amek sehelai baju siang utk Cik Bunga & teros turun tingkat bawah carik sandal hubby. Eventho x byk choice, hubby berkenan dgn 1 sandal jenama Crocodile. Sandal jenis comfort…

Ohh My Nephew

Ejam, a few years back (2006).
Sah. Aku mmg exaggerate psl ketakcukupan EBM Naurah kt nursery semalam. Spt biasa, ade lebih sebotol lagi dibawak balik ke rumah. Syukur, alhamdulillah. So, I guess Naurah saje ngada2 klu aku ada dgn dia spjg hari. Bagi kelingking nak ibu jari. Itulah dia. Ntah anak sape ntahhh ;p Ohh..tp hari nie for sure mmg x cukup EBM yg aku tinggalkn dlm fridge sbb ade 4 botol saje. Mengikut pengalaman2 yg lepas, if my mom yg jaga, 4 botol adlh tidak cukup. 5 botol adlh cukup2 & 6 botol adalah yg terbaek. So pesan dgn mak siap2, if x cukup, balun jelah FM Anmum yg melambak tuhh. Ape nak buat. Mlm2 aku perah, hasil tenusu kurang pulak sbb siang x menom air masak (kan smlm aku puasa). Tu pon dgn gigih keep on pumping sampai hubby yg kt sebelah tgh berbaring ckp ' sudah2 la tue...xde susu keluar dah Abang tengok...'. Ahh shut up u!! (kata aku dlm hati heheh). Aku fikir2, nak kata Naurah fully breastfeed sejak lahir, tak jugak sbb 3 days after deliver susu a…

Aku OKU

Hari nie 1 Rejab 1431. Insyallah, i'm fasting today. Settle hari nie, ade lagi 3 hari mau ganti. Pd kawan2 yg masih blm habis ganti puasa tahun lepas, jomlah kite amek kesempatan sempena bulan Rejab yg mulia nie, sama2 selesaikan hutang pd Yang Maha Esa. Aku mmg dah tak tahan puasa. Serius. Dan aku rasa sgt sedih krn sblm berkahwin, aku adlh org yg sgt suka berpuasa. Puasa pd aku ibadat yg paling 'kacang'. Sllu jugaklah buat puasa sunat Isnin & Khamis. Selain dpt pahala, badan pn jadi lebih sihat & slim gitu heheh. Perot pn dapatlah berehat dr memproses mknn+minuman yg bukan2. Tp skrg aku bkn aku yg dulu. Aku dah tak kuat tahan lapar. Haus tu boleh tahan lagi. Lapar tu yg sgt sgt x tahan. Semasa aku menaip entry nie pn kepala berdenyut denyut. Sakit kepala sbb x makan. Rasa mcm nak pitam pon ade. Mengadu kt hubby tadi. Dia suruh buka puasa. Tp aku rasa sayang pulak sbb dh separuh hari. Lgpn sampai bile aku nk bertangguh. Masuknya bln Rejab, bermakna ade sebulan leb…