Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

On Her 1st Birthday

Sakit hati bile nk upload gambar tp makan masa yg melampau panjangnya. Dari kobar2 nk publish gambo macam2, teros matikan niat & buat entry lain. Nyampah! Sebenarnya aku nk upload gambo2 masa main2 kt Critter Land masa besday Naurah hari tue. Banyak gambo yg di snap masa kt sane. So korang boleh la tgk2 keadaan kt sane. Manela tau minat nak terjah jugak kan?Kann?
If tanya pendapat aku, honestly takdelah best mane pon. Tempatnya taklah sebesar yg aku jangkakan.  Tp besar jugaklah. Hahh? Kekeke. Lebih seronok kalau anak kita dah pandai main2 sendiri. Mcm Naurah, jenuh aku nk kene join sekali main semuanya. Sudahnya aku pulak yg rasa cam nk pengsan. Letih gile. Habi sampai gelakkan aku. Sabokan jelah. Mentang2 dia mula2 byk jd fotografer jer. Bile aku dah tak larat, peranan pon bertukar. Amek gambo lg syok. Lgpn aku rase aku amek gambo lg seni drp habi. Hahaha.
My in law ajak buat makan2 sikit secara mengejut jer since kek sudah kami beli & belom berpotong. So in law cuma order s…

How Come??

Sebenarnya aku tengah tak berapa nk sihat sekarang nie. Perot masok angin kot. Dah mkn bihun goreng bekpes td. Tp maybe mmg dah masok angin, jawabnya semua keluar balik. Pastu angin naik ke kepala. Pening-pening suda. Sapu minyak angin lega la sikit. Tp masih blm fully recovered. Tahankan jelah.
Di sebabkan ada bbrp org yg tanya mcm mane Naurah boleh behave je baca buku Noddy tue, aku share sket kt semua org yer. Aku bukanlah nak jack korang semua pegi beli program Noddy. Tp aku rasa antara salah satu sebab knp Naurah ok jer dgn buku2 tue semua xde nk koyak2 bagai adlh krn dia dah biasa tengok semua cartoon character tu dlm VCD. So dia mcm tertarik la. Kire mcm if sblm2 nie dpt tgk dlm tv, now dpt tgk kat buku pulak. So dia mcm excited lah.
Aku pon secara spontan bila bacakan Naurah buku Noddy tue, mcm terikut-ikut pulak gaya percakapan all the character dlm VCD yg aku tgk sama2 tue. Jadinya Naurah pon suka lah kot aku buat suara mcm2. Pastu mengingatkan dia semula pd apa yg dia dh teng…

Naurah & Books

Anmum Formula Baru?

First time beli susu Anmum Langkah 3 masa shopping kat Econsave Taman Daiman Jaya, Kota Tinggi. Itu masa cuti CNY yg lepas. Terus kami beli tin besar 1.7kg plain=RM61.90. Masa tu harga dia mahal lebih kurang 2 hengget dr kat Mydin. Tak kisahlah. Dah malas nk pegi beli tempat lain.
Alhamdulillah pertukaran susu Naurah dr Langkah 2 ke Langkah 3 diterimanya dgn baik. Takde sembelit or cherry berry. Syukur. Me & habi ingat tin besar nie boleh tahan sebulan lebih. Tapi tak sampai sebulan pon rupanya. Hari Selasa yg lepas dah pegi beli lagi kat Pasaraya Taman Seroja.
Cari punya cari tak jumpa yang tin besar. Yg ada cuma dlm kotak dgn berat 1.2kg. Harga RM56.90 kalau tak silap. Ehh, apasal mcm mahal pulak nih? Better beli yg tin besar lagi kan? Beza byk kuantitinya nih. 500 gram okeh! Sekali belek2 rupanya Anmum dah keluarkan formula baru. Formula diperbaharui la senang ckp. Tulis kat situ 'Tiada Gula Tambahan'. Hmm..belasah jelah. Dah takde pon susu yg lama tue.
Balik2 aku pon bele…

Naurah Eating Probs

Naurah dah taknak makan bubur =( Sedih pulak rasa hati aku. Semalam petang MIL pesan pengasuh kat nursery ckp Naurah nak makan nasi dah taknak makan bubur yg aku bekalkan setiap hari tue. Diorang kata everytime suap jer dia keluarkan balik bubur tue. Pastu sebok dok ngendeng2 makanan yg nursery memang sediakan utk budak2 yang lebih besar. Bile di suap makan dgn gembira. 
Aku taktau lah Naurah nie terlebih advanced ker hape. Tp rasa sedih jugak sbb tak dpt bekalkan dia dgn makanan dah. Hari nie 1st day tak payah bawak bekal utk dia. Takde suda sesi memanaskan bubur pagi2. Cuma sumbat botol susu je selit tepi beg baju dia. Emosi pulak aku rasa bila fikir2 balik =(
Tp otak aku biasa lah kan. Pantas berfikir solutionnya =) Dapat idea nak bekalkan dia finger foods cam nugget, sosej & fries. Sbnrnya mmg ini pon makanan2 yg doc Awaludin kt An Nur suggest aku & habi bagi pd Naurah. Aku akan try pelbagaikan makanan2 lain jugak. Rasa tak sedap hati betol kalau aku tak bekalkan apa2 utk di…

Demi Masa

Untuk mendapatkan income yang lebih atau pendapatan sampingan, kita harus melepaskan waktu senggang or masa lapang yang kita ada. Duit atau waktu lapang. Sila buat pilihan!
Aku dah buat pilihan dah. Korang dah? Hehe. Pd aku memang boleh kalau nak ada duit lebih sikit selain daripada gaji bulanan tuh. Tp utk duit lebih yang sedikit tue, aku terpaksa korbankan masa lapang aku yg selalunya di habiskan dgn melayan Naurah & habi, menampal deco sticker di ruang kosong dinding rumah, memasak dgn penuh kasih sayang serta tido dengan penuh kenikmatan.
Konsepnya sama dgn opportunity cost or kos melepas dlm melayunya. Manfaat yang terpaksa di lepaskan or di korbankan utk mendapatkan manfaat yang lain. Betul tak Ann? Aku pon dah tak ingat sgt dah. Kate je graduan ekonomi. Tp sbb bekerja dlm bidang yang takde kena mengena, harus la aku ingat2 lupa kan? Hahaha. Alasan lapuk!
Malam tadi masa tengah lepak2 dgn habi depan tv, sembang2 dgn dia. Tu yang keluar topik pasal duit lebih & kerja part ti…

Contest Si Manja Mandi

Contest tagged by Jue:- Syarat2 nye..

1. Mesti jadi Follower - done 2. Tulis satu entry pasal contest nie - done dan letakkan gambar banner kat atas tuh dalam entry dan side bar - done 3. Gambar mesti la,gamba baby anda mandi - done
**(tak kira lah mandi sungai ke,laut ke,kat mana2 lah,asal kan mandi yee.. 4. Umur baby anda mesti lah 3thn ke bawah - mematuhi syarat 5. Tag 2 orang kawan - done & dah roger2 soh masok 6. Tinggalkan link entry anda di komen- done 7. Hadiah diberikan kepada 2 pemenang - kalo rezeki naurah, menang ler Nie gambo yang dipertaruhkan :-

Nama: Naurah Zayanie bt Mohd Izhar Lokasi: Splash Park, The Mines DOB: 18 February 2010
Wa tag:- 1) Mun mama Mirza & 2) Ryhan Ibu Afham

Update Buat Syarat

Dear readers, 
I really want to update this blog but unfortunately henpon wa tengah charging & DSLR habi tertinggal di rumah in law. Natijahnya entry tanpa gambo amatlah membosankan. Nak cerita pon takde mood. Tak excited gitu. Petang nie maybe ada gambar from my cikai henpon yg boleh di publish. DSLR kena tunggu lusa. Itu pon if my MIL tak lupa nak bawak esok. Huhuh. 
Aku berhutang cerita tentang besday Naurah yang buat julung kalinya pd Jumaat lepas. Kemudian cerita selepas bg stoberi & blueberry cheese tarts di nursery & office. Di mana kami telah ke Critter Land di condo (ehh? ker apartment?belasah jelah labu), The Heritage bersebelahan dgn shopping complex The Mines as a treat for Naurah on her birth day celebration. We have fun & wa sgt exhausted. Cerita selanjutnya lepas ada gambar yerr =p
Kemudian balik ke rumah in law di Semenyih & prepared for a small party for cake cutting ceremony. Panggil sedara mara terdekat habi jer. Buat syarat senang kata. Heheh. Esok…

Naurah Zayanie is 1

This is an auto publish entry since I'm on leave today. Just want to celebrate this special day by making her happy with both of her parents in front of her eyes =)

Sedar tak sedar Naurah Zayanie my 1 and only daughter sudah pon 12 bulan hidup di dunia. Syukur Alhamdulillah kerana telah memanjangkan nyawa Naurah sehingga ke hari ini. Dapatlah kami suami isteri menumpang kasih pd anak yang satu ini. Memberikan segala yang termampu utk Naurah. Walaupun mungkin bukan semuanya terbaik, at least kami dah mencuba dengan sebaik mungkin. Pd aku itu yang paling penting sekali. Kami usaha & segala outcome adlh atas kehendak Allah jua.
Pertama sekali aku bersyukur kerana masih mampu memberikan Naurah susu badan sehingga usianya menjangkau 10 bulan. Bagi Ibu yang exclusive pumping, aku kira aku dah mencuba & berusaha sehabis baik. Aku bukan mcm Ibu2 normal yang lain. Yang mampu memberikan anak mereka direct feeding. Tp aku pasrah atas ketentuan Allah & menerima segala ujian-Nya deng…

Quick Entry

Wahh. Rasa bersalah sungguh tak update blog hari nie. So di sisa-sisa masa kerja nie aku type jugaklah entry pantas & tuntas nieh. Heheh.
By the way esok i'm on leave. A few of my blog readers sudah sedia maklum atas sebab apa. =) Pagi2 siapkan kerja opis pastu as usual bile dah on wireless, masok FB, jumpe dengan kekasih-kekasih tercinta, lansong hilang ingatan nak update blog. Lunch hour pulak ada jemputan makan kt opis tenant. Pastu teringat nak buat special entry tentang esok. Then berFB semula. So, beginilah jadinya. Tak sompek nak update.
Nantikan my special entry tomorrow. Buat scheduled entry pagi esok since access internet adalah tidak ada when i'm not working. Hrpnye menjadi sbb my 1st time buat tuh. Kalo takde mmg kuciwa jugaklah jadinya. Huk huk. Di rumah aku jadi typical suri rumah sajo. Sepenuh perhatian pd anak & suami (dan astro). Kat opis balun internet sampai nak muntah. Itulah aku. Heheh.
A few more minutes until 5.30. Its time to kemas2 meja spy nampa…

Cuti Semalam

Sepetang di playground My Mydin, Kota Seriemas. Inilah xtvt kami sekeluarga cuti sempena Maulid Nabi semalam. Pagi Ayah sebok sapu rumah & tukar langsir yg sejak hari raya tahun lepas tak berganti. Ibu seperti biasa bizi melayan Naurah & di dapur sajo. Petang lepas lunch & lepak2 tgk tv kejap, teros habi ajak g Mydin. Shopping some groceries yang dah yillek.
Apasal diapers kat Mydin banyak size L aje ehh? Aku sakit hati dah nie. Yang size M cuma Huggies, Pet Pey & Drypers. Pampers semua saiz L. Drypers drypantz pon saiz L. Sakit hati bila benda yg kita nak tak ada. Geram woh! Dah 2 kali pegi asek yg byk saiz L. Sapo tak geram kan? Seb baek Huggies Naurah byk lagi. Lps nie nk g Giant je beli Mamy Pokok Pants. Murah meh kat Giant tue. 44 keping = RM30. Aku cam ???? Lagi murah dari Drypers Drypantz tuuu. Mcm x cayo pon ado. Huhuh.
Sebab rasanya itu mampu milik bg kami utk pakai sekali sekala Naurah wat pegi jalan2. Sama mcm anak si Na ler. Payah woh nk pakaikan diapers skrg…

2nd Gathering (Sabtu) - Splash Park, The Mines

Adehh. Aku kalo dah pagi2 masok FB, mmg liat sungguh nak update blog. Tp hati wa sudah tak bleh tahan maa. Mau tgk gambo2 masa 2nd Gathering at Splash Park (SP), The Mines hari tue. Waima yg datang hari Sabtu mahupun Ahad. Dua2 aku tak sabo nak terjah.
Honestly aku terkejut sket sbb ingatkan hari Ahad lagi ramai bloggers yg datang. Rupanya ramai yg hari Sabtu lagi. Maybe sbb last minute yg kata nk datang Ahad ada urusan masing2. Nak buat mcm mane kan? Kalo tak hal kite, hal suami pulak. So kene tolak ansur la di situ. Tp takpe, Insyallah 3rd gathering akan menyusul tidak lama lagi. Yang ini kena tanya Nurul & Dayu sbb diorang ketua & penolong ketua. Dengar ceritanya nak naik Genting pulak. Yuhuhu. Syok wehhh kalo jadi =D

Ok bercerita ttg 2nd gath kat SP hari tue lah yer. Aku sampai kat SP pukul 4.15 petang. Orang pertama sekali aku nampak ialah Chempaka@Chem. Ye yeyy. Sgt excited aku nampak dia. Ntah nape dgn Chem nie pon aku rasa closed eventho dia jarang2 update blog. Hehe. Hu…

Korean Sticker Deco - P2

Lets Gathering

Ok la. Ok la. Asek gambo jer aku tepek banyak2 kan? Bahana nak update blog pastu laju-laju on wireless masok muka buku. Hahaha. Sane byk gosip panas ohh. Sane jugak tempat nak chit chat dengan pantas. Sana jugak tempat nak setkan venue & time utk detim dgn blogger mommies. Best sane mehhh...
Tapi yg tak bestnya bile masok sana, blog sedikit terabai. Jadi tak semenggah sudah. Ala kadar buat entry. Not good mehh. Kerja opis apetah lagi. Nyahaha. Makanya hari nie aku cuba utk tak melanggar sumpah setia utk menukar ke wireless hanya pd waktu tengahari. Aku cuba sedaya upaya nih. Hahah =B
Tentang 2nd gathering blogger mommies yg di plan pd hujung minggu nie, rasanya ramai yg dah tau ada yg akan datang pd hari Sabtu & ada yg hari Ahad. Ikot ke'free'an masa masing-masing. Kalo anda2 pergi petang Sabtu, maka Insyallah akan berjumpa dgn cik puan Teppei & si kudik Naurah. Wa blogger tak femes. Tapi anda pasti teruja sekiranya dpt berjumpa dgn cik puan Nurul & si comel Rain…

The Mines - Sneek Peek