Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

Bedtime Battles

Dah lama aku terfikir nak tanya korang tentang hal nie. 
Macam mana korang tido malam dengan anak eh? Tido bertiga berhimpit dengan suami ker. Tido berdua dengan anak & suami tido kat tilam bawah ker. Or tido berdua dengan suami & anak dalam katil dia sendiri.
Aku envy sangat dengan cara org Barat yang dari kecil dah tidur asing dengan anak. In fact letak dalam bilik berasingan lagi. Anak menangis, baru diorang attend samada bg breastfeed or milk bottle. Then anak dah tido, tinggal semula.
Masa Naurah kecik, maybe sampai dia 6 bulan gitulah, memang Naurah tido asing dalam cot dia. Tapi since dia dah memanjang & tido lasak guling-guling, cot sudah sempit bagi dia. So, aku pon tidolah bertiga himpit-himpit atas katil queen tuh. Menyesal tak bertegas dengan habi nak beli katil king masa beli bedroom set dulu =.=
Aku terpanggil utk berdiskusi tentang tido dengan anak nie bila aku beli buku Bagaimana Mendidik Anak Perempuan Di dalam Islam.
Nak tau cara yang paling bagus Islam anjur…

I'm Sorry Naurah

Sometimes I feel like I'm a bad mother. A very bad one T_T
Usually I felt like this when my one & only Naurah had any accident due to my negligence. 
Last night, Naurah fell down & her inner mouth is bleeding badly. Yeah. Quite bad until the tissue I used to wipe her mouth is fully covered with her blood. When habi sees  the blood, he became dizzy. I saw him like want to throw up. I knew that he cannot see lots of blood. He's a hemophobia.
My heart pumped uncontrollably. I felt dizzy & my face turned to white. I felt chilled all across my body & habi quickly asked me to pass Naurah to him. I really felt like I'm going to pass out. This had happened to me twice. Once when Naurah experience her first febrile fits. And last night is the second one. 
I'm so afraid that I might loose my one and only dauthter & it makes me want to pass out.
This morning I get to see that her lower part of  lips (inner) is wounded badly. Once she open her eyes from sleep, she …

Komen Blogger Asal

Entah kenapa aku rindu nak approve komen dari kawan-kawan sekalian. So aku pon kembali kpd komen blogger yang asal. Macam yang lama. Tapi semua komen kawan-kawan sebelum nie dah hilang. Itulah padahnya T_T
Dalam 2 weeks guna commentLuv, aku dah rasa kurang syok. Hehe. Lebih suka kaedah blogger lama. Eventho leceh sikit, takpelah. Aku kan banyak masa. Hwahaha. Ayat tak hengat =B
Walaupon sedih sbb komen semua dah hilang, ia tak mematahkan semangat aku utk terus menulis entry di sini. Cey cey ceyy. So kpd kawan-kawan sekalian, komen la banyak-banyak yer. Bagi terubat luka dihatiku ini. Ehheee =)

Friday Stories

Pagi Isnin yang indah nie (sebab big boss cuti =B) aku nak cerita pasal hari Jumaat yang lepas. Lewat sikit me & habi bertolak dari opis petang tu. Habi ada meeting pulak dgn big boss dia. Around 6 kitorang gerak from opis menuju ke Alamanda sbb nak bayo duit kereta JHT (lg 4bln je lg nk abes bayo. excited wehh =D) & beli hadiah utk birthday party anak Fara (receptionist) yang ke-5, Yaya.
Since aku tau si Yaya nie mmg suke Barbie doll, makanya aku pon aim nak belikan la doll tuh. Awat mahal sgt doll Barbie nie weh? Mostly kosnya around $70 per doll. Perghh. Habi pon dah start menjeling aku. Kalah rege kalau nak belikan maknye birthday present =.= But since Fara merupakan antara staff opis yang agak close dgn aku & habi, gagah jugaklah beli. Rezeki Yaya, kami jumpa Barbie Doll yang cuma berharga $35 kat Kafu. Ushar kat Toys R Us reganya tetap $70. Utk kepastian, kena scan dulu price dekat price scanner. Bile sudah pasti, beli wrapper & wishes card. Hantar kat kaunter per…

Kuching Story =)

Day 1
Sampai Kuching at the peak of the day. Around 1.15pm check in but the receptionist said we have to wait until 2 o clock sebab bilik belum siap kemas. Saje je kami cuba nasib. Mane tau dpt masuk awal kan? Badan dah letih eventho belum merayau kemana-mana pun. Habi kena kerja sampai 4pagi sebelun flight pukul 7pagi tuh. Gile tak? Aku pon tido tak lena sbb takot tak dengar alarm sbb tido mati. Hehe.
The receptionist offer us to upgrade from Superior to Deluxe room. Just add RM46 for 2 nights. Sebab malas nk tunggu sampai pukul 2, aku decide to upgrade. So dpt la ddk bilik hotel best. Spacious with a very nice view of Sungai Sarawak =) Masok bilik, habi pon tido. Aku layan Naurah yang excited gile tgk sungai dari atas.
After Asar, we decide to jalan-jalan at waterfront yang betul-betul berdepan dgn hotel. Tapi tiba-tiba nampak shopping complex Riverside. Lorr..memang betul-betul sebelah hotel jer. In fact dlm 1 bangunan cuma dibahagi 2 ruangnya. Sebelah hotel, sebelah shopping complex.…

Me @ Kuching

Okeh. Dah tunaikan janji nak upload my pic after diet for 2 months. Hwahaha. Diet la sangat. Lepas turun 5kg, hati gumbira, terus makan banyak macam biasa. Sudahnya gemok jugak macam sebelumnya. Nie pon dah naik balik rasanya after makan mee kolok & laksa sarawak tak hengat donia. Susah jadi org selera besor cam aku nie. I love to eat. So what more can I say?
Skrg nie control gitu-gitu jelah berat skrg nie. At least jgn bagi naik lagi. Itu pon dah cukup bagos. Huhuh =)
Tak sabo nk tempuh bulan Ramadhan. Maybe boleh turun lagi time tuh nanti. Hehehe =B

Kuching Pics - Part I

My Vacation Tips

Hi guys =) Yep yep. I'm back already. I don't know if our trip at Kuching can be called a holiday or not because my whole body is aching everywhere. I felt exhausted & thinking of going for massage sometime on this coming weekend. Oh my. What a 'holiday' =.=
Selain daripada sakit-sakit badan seperti yang aku bebelkan di atas, percutian ke Kuching dari 22-24 May 2011 yang lepas adalah sangat memorable for us. Ada beberapa tips yang aku nak share dengan anda semua sekiranya anda juga bercadang mahukan percutian seperti kami. Sebelum aku bercerita panjang tentang percutian kami di Kuching, aku mulakan dengan entry tips ini dulu yer.
Naik kerja hari nie sudahlah datang lewat, punch card merah, lepas on pc, plug power with the wire extension terbakar pulak. Tengah syok-syok nak transfer gambar kat Kuching, tiba-tiba pc off. Siot betol! Informed receptionist to call for CVL Maintenance, sudah 1 jam masih tak sampai-sampai lagi. Sudahnya aku menumpang kat pc Azman nie hah. …

Kuching. Wait For Us!

Kali nie bukan takat kembang kempis hidung jer tengok ticker kat atas nih. Ditambah lagi dgn fenin-fenin lalats & loya tekak di buatnya. Muntah pon ada sikit pagi tadi kat toilet opis. Hahaha.
Malam nie habi kena pergi opis sebab ada kerja nak kena settlekan. Orang keje networking IT gitulah. Siang-siang tenant semua nak guna internet. Kalo takde line, berdering-dering la henpon habi dibuatnya. Sana down, sini down. Entah mana nak pergi attend dulu. Makanya keje tarik-tarik kabel & yang seangkatan dengannya perlulah dilakukan pd waktu malam & pagi-pagi buta. Waktu manusia sedang beradu nasib di alam mimpi. Hehe.
Beg besor dah pinjam dari MIL. Baju-baju haram tak berkemas apa lansong. Pelampung Naurah nak buat mandi kt swimming pool hotel pon belom di kempiskan lagi anginnya. Aku ingat nk bawak sekali pam nk isi angin tu ke Kuching. Tapi habi kata tak boleh sebab besi. Tak lepas bwk naik flight. Ye ke? Kalo gitu, aku hrp boleh suruh pihak hotel jer tolong isi angin kat sana n…

Menjelang 2nd Anniversary

Aku tak tahulah org lain macam mane. Tapi kan..aku kann...lagi bbrp hari nak 2 tahun berkahwin nie...rasa macam sayaaaaangggg sangat lagi kat my hubby. Rasa macam masih dalam honeymoon year. Hehe. Macam malu nak mengaku tapi memang rasa mcm tu ohh! =D
Suka sangat gurau-gurau & usik-usik dia. Suka jugak manja-manja macam semalam baru nikah. Semuanya masih sama macam baru-baru kawen dulu. Aku adalah perempuan yang rasa sangat bertuah ditakdirkan berjodoh dengan hubby.
Bila aku fikir pasal jodoh & takdir nie kan, mesti aku teringat kes aku putus tunang dgn ex dulu. Dok menangis, meraung, bermurung macam org gila. Bodoh gila aku rasa kalau ingat keadaan aku masa tue. Tapi memang besar sungguh hikmahnya dugaan putus tunang dulu tu pd aku. Kesannya masih dapat di lihat sampai sekarang. Alhamdulillah.
Aku berani cakap I'm a better person la after dapat harungi dugaan tu dengan susah payah. Itu yang aku suka bila Allah bagi dugaan. Memanglah rasa susah, sedih, kecewa & macam-maca…

Contest I'm Proud To Be a Mother

Pagi-pagi nie tetibe macam rajin pulak nak join contest. Dah lama tak join contest lah. Rindu pulak tetibe. Hehehe. So tanpa org tag, aku tertarik nak join contest I'm Proud To Be a Mother from Ainul.


Lets see syarat-syarat of the contest yeah!

Syarat-syarat:-
1. Jadi follower blog ainul - DONE 2. Letakkan banner ni kt blog korang - Jap lagi 3.Letak gambar korang bersama anak anda @ anak sedara ke.. Nama Ibu: Nama anak: 4.tag sekurang-kurangnyer 3 org 5.tinggalkan link entry pada comment
Tarikh tutup 30/5/2011
Hadiah:-
Kain pasang cotton Viscose & special present from Turki / Russia Pemenang adalah berdasarkan gambar yang paling menarik, kreatif Gambar yang aku pertaruhkan utk contest nie ialah ini:- Nama Ibu: Siti Sharena Rusli Nama Anak: Naurah Zayanie Mohd Izhar  Dan aku nak tag org-org nie:- 1. Na Ibu Mika 2. As Mama Adif 3. Evyn Mama Ammar  Sekian, terima kasih.

Wordless Wednesday (4)

To McChicken Lover =D

Nah! Sempena Naurah Zayanie genap umurnya 1 tahun 3 bulan, McD berbesar hati mengadakan promosi ini. Bwahahaha.....=D
* confirmed apply at McD Malaysia yer. not at Singapore only. thehehe =B

Tuesday Rams

Berkenaan apa yang tidak kena dengan mulut Naurah hari tu, semuanya sudah okay sejak petang semalam. Dia sudah mahu minum susu. Syukur. 3 hari dia minum susu 1 kali sehari sebanyak 4oz. Eventho dia dah minum & makan macam orang dewasa, aku tetap risau sebab susu masih sepatutnya menjadi minuman utama dia. Kalau umur dia dah lebih 2 tahun tu lain lah kan. Takkan baru 1 year + dah taknak minum susu dah? Macam tak boleh terima pulak aku kalau macam tu =.=
Masa MIL bawak Naurah ke klinik last Monday, doc cuma bagi antibiotik jer. Doc pon tak nampak apa yang tak kena dalam mulut budak kecik tu. So doc bajet maybe ada ulser yang kita tak perasan or luka area lelangit dia. Tak kisah la sebab apa pon. Yang penting kesakitan tu dah berakhir utk Naurah. Terseksa aku tengok dia nak menelan susu dengan susah payah & merengek tanpa henti tanpa aku ketahui apa masalahnya. Susah hati woh kalau anak sakit nih. Serba tak kena kita dibuatnya T_T

Seharian cuti sempena Wesak Day dihabiskan di rumah…

Mini Gath: Kelab Tasik Cyberjaya 15/5/2011

Mini Gath Momma Bloggers at Playground Kelab Tasik Cyberjaya semalam sudah pon selamat di hadiri. Alhamdulillah =) Berjaya tidak mengecewakan hati penganjur kita iaitu Jue.
Rasanya timing aku kali nie taklah seteruk our past gatherings. Around 10.15am sudah sampai ke tempat yang di janjikan dengan Naurah yang terlena di dukungan. Tapi tak sampai 5 minit sampai, dia pon celik mata. Nampak playground terus tunjuk jari ke sana. 1 yang bagusnya playground nie, dia ada kanopi besar kat atas tu. So ada la tempat yg redup utk budak-budak semua terus bermain. Taklah tak tercapai hasrat nak bawak anak-anak main kat situ kan? I like =D

Walaupun cuaca panas terik (biasalah Cyberjaya huhuh), tapi aku tetap happy dgn gath kali nie. Rasa lebih enjoy sebab dapat berbual panjang dengan para blogger sekalian. Senang kata puas hati sungguh lah. Makan puas hati, sembang puas hati, ambil gambar pon aku puas hati jugak. Byk gambar yg aku berjaya shot dgn cantik kali nie. Dah terer sket kot after several ti…

Entry Rojak

Hinss..hinss....rase macam kembang kempis idong aku tengok ticker nih. Hahaha =D
Gaye macam orang tak pernah naik flight kan? Keh keh. Aku excited la lebih kali nie sbb first time ohh bawak si Naurah tu naik katerbang. First time jugak aku naik flight sama-sama dengan habi. Tak ker special tuh? =)
Dalam masa yang sama, aku risau sebab start petang semalam Naurah asek la merengek. Something wrong with her mouth. Samada gusi bengkak sebab nak tumbuh gigi atau kena ulser. Kesian sangat tengok dia suffer nak minum susu. End up dia taknak minum. Pagi tadi dalam pukul 4.30 gitu dia minum jugak sebab dah tak tahan haus & lapar kot. Itu pon dengan susah payah & terseksa sungguh hati aku tengok keadaan dia macam tu =(
Kebetulan MIL hari nie ambil cuti. So dia ckp akan ambil Naurah kat nursery & bawak ke klinik. Better suruh doc pastikan apa masalah dgn mulut Naurah sebenarnya. Semalam Naurah asyik tegok air masak jer sebab masok dlm botol yang ada macam straw tu kan. So boleh la dia m…

Kuching. Here We Come!

Hinss..hinssss. Dah tak lama dah weyy =D
Aku pun dah roger-roger sama Maya yang duduk kat Kuching sano. Well, Maya nie sebenarnya bukan la original nya kawan aku. Dia kawan adik aku si Lisa. Study TESL sama-sama kat Uitm, Shah Alam dulu. Now dua-dua pon dah jadi Teacher.
Masa diorang study dulu, kadang-kadang aku datang sana saje jenguk Lisa. So memang selalu diorang berdua nielah yang aku jumpa. Macam kembar siamang la senang cakap. Hahh? Ok. Abaikan =B
Maya lepas abes study dapat mengajar kat Sarawak negeri tumpah darahnya. Awal tahun  nie dapat tukar ke bandar Kuching atas masalah kesihatan. So rasanya dia duduk dgn family lah. Senang kalau ada apa-apa. Syukur Alhamdulillah.
So aku pon saje roger dia ckp nak bercuti ke sana. Dia pon tawarkan diri nak bawak pergi tempat-tempat yang best utk shopping. Hehe. Bab nie memang aku like sangat-sangat. Kecik tapak tangan, baju aku tadahkan =b 
So hari Ahad tu aku dah ada tour guide yer. Maya kata hotel yang aku akan menginap nanti memang tengah …

Jerebu

Sekarang nie cuaca panas gile kan? Malam-malam tue kalau takde aircond dalam bilik, aku tak tahulah rupe mane kami ber-3 tido. Entah-entah semua pakat pakai seluar dalam jer. Bwahahaha =D Kelakar pulak kalau aku bayangkan. Tido bergelimpangan 3 beranak. Miahaha =B
Kat Cyberjaya nie sejak hari Isnin dah start berjerebu. Putih aje sana sini. Bangunan seberang tasik kat area Putrajaya tu pon nampak samar-samar jer. Cuaca macam nie senang dapat sakit ohh! Bos aku hari nie on medical leave for half day. Flu & sore throat. Harapnya esok pon dia MC. Hahaha. Jahat lak aku doa benda tak baik utk dia. Alah, niat aku baik per. Nak soh dia berehat. Ececeyyyy....
Nape boleh berjerebu lak ek? Aku bajet kat Indonesia sana ada hutan terbakar la kot. Takkan kebun kat Banting pulak yg terbakar? Hehe.
Tiba-tiba aku rasa risau pulak tentang event Blogger Mini Gath - Potluck Version anjuran Jue Rayyan hari Ahad nanti. Takot tak bape elok pulak kita semua beriadah time udara tak sihat nih. Dah la bawak an…

Tq & Congrats

Thank you so much AishahRahim sebab tolong buatkan commentLuv. Nampak sangat aku nie tak berbakat bab coding2 nie. Tau dek laki aku mampos kena gelak jelah. Susah dapat laki power IT nih T_T
Now tinggal nak  buat gravatar supaya boleh nampak gambo muka kita bile komen. Sat g aku try. Kalau tak boleh lagi, kenelah mintak tolong Aishah lagi. Hahaha. Boleh kan dear? Kui kui =B
Around 2.00am in the morning, habi dapat sms dari his kazen Ejat tentang Mai dah selamat bersalin baby boy. Alhamdulillah. Hayfa dah jadi kakak. Naurah & Hayfa beza umur 2 bulan tepat. Naurah - 18/2/2010, Hayfa - 18/4/2010. Adik lelaki Hayfa lahir 11/5/2011. Rapat usia diorang. Mesti kamcheng giler da besar nnti kan? =)
Apa-apa pun, selamat berpantang yer Mai. Weekend nie kalau takde apa-apa nak pergi melawat dia kat Kajang. Insyallah =D
Ape nama baby boy nie yer. Hehehe. Can't wait....

Test CommentLuv

Adeh. Menjadi ke tak aku buat commentluv ikot Aishah ajor nie. Rase mcm something wrong somewhere. Cuba jelah tgk apa yg jadik. Hehehe =p

Biar Anak Makan Sendiri