Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

Happy 1st Year Ameer Rashed

Last Saturday sebelum ke wedding adik ipar Kak Lin kat Senawang, kami attend birthday party anak tunggal ex-office mate, Kak Nita. Bertempat di JKids Paradigm Mall, seronok dpt jumpa kawan-kawan lama. Makanan sedap. Goodies banyak gila dapat. Aku tak sempat sgt snap pic sbb pegang Nazif. Habi pulak bz layan Naurah main. So ada a few pics from Kak Niza yg di wassap kt aku. Enjoice jelah yer ^^























Sleepless Nights & Early Mornings

Ya Allah..mata panda sungguh aku hari ni. Mengantuk ya amat. Malam tadi Nazif cerah mata dekat 2 jam tetengah malam bute. Pastu si Naurah join sama ngusik ke adik. Adoyaiii..kena la salah sorang berjaga. Selalunya mmg tugas aku la khenn -.-
Tak kisah lah. Tp sejam lps semua tido tetibe Naurah muntah mangga yg dia makan dgn byk time dinner. OK. Yang ini tugas habi pulak. Sejam after that dia terjaga & muntah lagi. Yang ni pun habi. Sejam pastu Nazif nak menyusu & its time for me to pump. Tgh syok pam lipas tetibe datang atas katil Siot betol. Melompat aku dibuatnya tgh syok pam & layan Nazif yg tgh mamai nak tido semula.
Dengar jeritan aku, cerah balik mata dia -.- Kejut habi soh sembur lipas pastu pass Nazif kat dia. Nak anto susu kat bawah. Sebelum tido tak sempat basuh pinggan, so as usual cuci pinggan periuk belanga bagai sbb smlm berjaya masak telur kicap & tumis mushroom. Simple dinner je sbb aku tak puasa semalam. Kalau puasa sllu beli kedai jelah. X sempat puny…

Bil Astro Naik Lagi

Approved dah cuti hari Isnin depan. Hoyeayhhh. Sebbaek la cuti. Smlm ptg nampak kat white board depan taska tulis taska tutup gak tarikh tu. Habi memang dah apply cuti lama. Tapi dia mana berani jaga Nazif sorang-sorang kalau aku takde. Kompem dia bawak balik Semenyih soh MIL jaga. Hahaha.
Aku pulak jenis kalau mc ke cuti ke duduk rumah tapi anak hantar taska mcm sedihnya lahai. Kadang even demam tetap nak jugak anak depan mata. Kasih sayang seorang ibu tu memang ayah tak boleh challenge lah kan. Habi bila Naurah dah beso umur 2 tahun lebih gitu baru berani jaga sensorang. Kalau x mmg dia akan hantar taska jugak.
Masa aku preggy hari tu pun most of the time bila mc aku tetap jaga Naurah. Cuma ada waktu-waktu yg tak larat sangat tu habi paksa hantar Naurah ke taska jugak. Sayu je bile budak tu lambai tangan T__T
Sabtu ni dah buat appointment dgn owner tadika Naurah yg baru. Nak bayar annual fee dekat RM2k @__@ & bertanya apa yg patut. After that nak lepak rumah Kak Ya sampai hari …

29.07.2013 ----> 29.10.2013 ( 3 Months )

Menyampah sangat bila ke Annur utk jumpa paed budak-budak ni which is Dr. Khairul tapi bila datang dia tak ada T__T Bermakna ada Dr. Arbaiyah aje sorang yg bertugas walhal dlm jadual klinik sepatutnya Dr. Khairul pun ada. Even Dr. A pun memang okay sesangat, tapi tetap jugak prefer Dr. K. Mengada-ngada skek. Hahaha. Ingat aku sorang je, tp habi pun nampak kecewa semalam huhuhu
Dr. A ni masa mula-mula dulu je nampak mcm tak friendly. Tapi bila dah selalu jumpa dia, sokay sangat-sangat jugak. Hehehe ^^ Aku pun senang je nak tanya macam-macam kat dia pasal Nazif. Dia pun jawab dgn ramah aje. So selamat dah Nazif kena cucuk 3 bulan. Nangis la kejap dia lepas kena cucuk tu. Kesian.
Pastu malam td dia tak lena tido. Every 1 hour gitu terjaga dok ukk ekk ukk ekk mcm tak selesa or tak sedap badan gitu. Aku saspek sbb injection tu lah. So kena la tido berpelok. Tu pun dia masih tak berapa nak lena. Hari ni jgn ditanya kenapa mata aku mcm panda @_@
Rasa mcm nak EL aje jaga dia. Tapi cuti pun d…

Pondok Malindo, Bangi

Semalam kami laki bini cuti. Habi masukkan saving utk Naurah & Nazif. Ambil road tax kereta Kelisa & bayar duit kereta Almera. After that singgah Manjaku beli diapers budak-budak & perut pun sudah lapar. Nampak ada restoran baru yang bertutup (aircond) kat belakang Manjaku tu. So decide makan situ ajelah. Malas dah nak naik kereta lagi cari tempat makan. Nak dapat parking dah lah payah area situ.
Senang kata Pondok Malindo ni menyediakan makanan Indonesia. Ada ayam penyet, lele penyet, es teler, jus alpukat & macam-macam lagi lah. Ovarall kami puas hati dgn rasa hidangan kat situ. Memang ada rasa Indonesia hehehe. Deco pun cantik. Cuma aircond tak bape nak sejuk sangat. Maybe sebab cuaca yg terlalu panas. Entah. Tp kipas pun ada dibuka, so okay jugak lah.
Harga makanan sangat reasonable. Set ayam penyet RM9.50. Jus melon RM4.50. Okay sangat lah tu pd aku. Jus dia memang best sbb betul-betul rasa buah. Takdelah lebih air drp buahnya. Es teler pun best sbb rasa dia peli…

Menceceh

Semalam parcel dr mybbstore sampai kat opis. Look what I bought. Another breast shield set for my Spectra 3 pump. Now enjoying my double pumping. So takdelah lama sangat ambil masa nak pam kat Surau. Mmg rasa bersalah jugak kdg ambil masa hampir sejam kat sana. Its not like that I want it to be long. Cuma mmg ambil masa nak pam satu per satu. So skrg masa dah pendek sket. SUKA ^^
Pastu beli ointment Lucas Papaw utk Nazif yg selalu kena gigit nyamok & semut. Ointment ni extract drp papaya. So tak risau nak sapu banyak-banyak kali =)
Pastu teats Tommee Tippee. Kawan sekolah yg duduk dekat taman sebelah bagi botol kaler pink TT tu free aje since dia ada byk. So beli teats bagi Naurah pakai. Budak tu kan hantu kaler pink
Storage bottles ebm. Now dah ada dlm 30 bottles. Pasni tak runsing dah nak letak susu kat mana. Storage liner Autumz pun ada beli 1 in case semua bottles dah digunakan.

Sebelum ni tak double pam boleh dapat 6oz sekali pam. Now boleh dapat 8oz. Happy rezeki Nazif maki…

Telefon Talian Tetap & Streamyx

Hoyeayy..dah sampai pun penghulu segala hari. Mmuahhhsss hari Jumaat ^^ I always love you no matter what. Lagi syok sebab Isnin depan aku & habi dah apply cuti. Nak bawak Nazif jumpa Dr.Khairul utk cucuk 3 bulan. Seronoknya aku rasa bila dia dah 3 bulan. Cepatlah masa berlalu. Kan best kalau bangun tido je tetibe Nazif dah 6 bulan. Ngeeee =P
Ohh..Nazif sekarang dah tak kerek sangat dah macam dulu. Dia dah suka senyum-senyum especially kat aku & Naurah. Owwh..pandai yer memilih orang perempuan aje. Dgn Ayah tak bape nak layan pun. Hahaha. Kesian Ayah.
Rupa dia pulak aku rasa makin lama makin nampak ikut rupa siapa. Hehehe. Belum pape lagi kena gelak dulu. Tak habis-habis rasa nak gebang 1 donia yg anak kali ni ikut rupa aku. SUKA. Sebelum ni asyik habi je bangga kat aku ckp Naurah ikut muka dia. Kali ni hari-hari aku dok berzikir kat telinga dia cakap Nazif comel macam Ibu HAHAHA
Agaknya mungkin betul Naurah ikut muka Ayah tapi perangai serupa aku. Nazif pulak ikut …

Rindunya Memasak

Tak taulah sampai bila nak cuti memasak lepas balik kerja. Siryes tak sempat lah nk masak. Dgn aku yg berpuasa ganti ni kan. Pukul 7 je waktu berbuka dah masuk. Sampai rumah pun dah dekat-dekat waktu tu. Aptb la senang ckp. Usually Nazif sampai rumah je direct breast feed pulak. Mane ada masa nye kan? Rasa rindu dah nak makan masakan sendiri hehehe. Tapi masa nak memasak tu yg non hado.
Nak masak malam-malam mcm penat lah pulak. Kang bila masanya nak berehat spend masa dgn habi & anak2 kan? Tu belum bab nk kemas beg taska anak & basuh botol susu/ebm semua. Non stop work okay. Buat sambil-sambil layan tv spy tak rasa stress sangat.
Muak dah ni makan kedai. Tapi takde choice sangat skrg ni. Waktu yg paling boleh memang waktu malam je. Situ je boleh squeeze masa skek. Tu pun lepas habi settle semua house chores dia & Nazif tido lena. Usually mmg budak tu tido lena dah. Cuma depend pd aku la samada sanggup ke tidak.
Diskas dgn habi bab masak2 ni & dia kata lepas ni tak pa…

KPJ Pakar Puteri, JB

First time balik ke Johor dgn Nazif masa aku belum masuk kerja lagi. Masa tu plan nk tinggal barang seminggu dua la kat sana. Malangnya kita cuma merancang tp Allah dah tentukan. So cuma dpt 4 hari je kot kat sana. Nazif punya jondis bounce back sampai kena warded buat kali kedua. Poor my lil boy T__T
Bila Dr. Ismail Haron paed pakar kat sana kata kena warded lagi, kami request utk warded kat An Nur, Bangi & mintak surat recommendation drp dia jelah. Pertamanya sebab cuti habi sampai hujung minggu tu je. So nak berulang alik dr Linggiu-JB mmg susah la. Malas nak susahkan mak abah plus agak jauh jugaklah dlm sejam perjalanan gitu. Aku pun tak kuat rasanya nak hadap sorang2 situasi ward kalau takde habi sesama. Takot stress kang jd meroyan pulak hehehe
Kat sini aku cuma nk review ttg hospital ni aje. Pertama kalinya aku nampak sebuah hospital swasta yg orang punya lah ramai macam ianya sebuah hospital kerajaan. Semua kaum pun ramai tp mostly cina la. Pastu kan, 2 hari berturut aku …

Suri Rumah Vs Bekerja

Lepas bersalin ada cuti berpantang selama 2 bulan. Dah 2 kali aku merasa menjadi seorang suri rumah. Suri rumah ni singkatan pd permaisuri rumah eyh? Kalau betul lah, kenapa aku tak rasa mcm permaisuri pun bila jadi suri rumah? Hehehe
Kalau orang tanya aku mana lagi penat jadi suri rumah atau bekerja, jawapan aku jadi suri rumah lagi penat. Siryes aku tak tipu. Sape perlekeh orang yg jadi suri rumah memang layak di rotan 40kali hihi. Selalu je dengar orang pandang rendah pd isteri & ibu yg tak bekerja ni. Kunun mcm tak up to date dgn gaya hidup wanita masa kini so on bla bla bla. To the hell with that! Perghh...kuor bahasa kesat omputih aku ngeee...
Kalau ko jadi suri rumah takde anak atau ada pembantu rumah, lain cerita kot. Tapi kalau jadi suri rumah yg kena jaga anak & jaga keperluan suami/rumahtangga sendirian, sampai ke malam pun kerja kita belum tentu boleh habis. Dan keesokkan harinya rutin biasa akan kembali berulang semula. Tak stress ko rasa mcm tu? 
Bila kita jadi …

Kulit Bayi & Soya

Kesiannya Naurah nasi lemak ayam goreng dia pagi ni tertinggal dlm kereta. Harapnya ada lah makanan utk dia kat taska sane. Dah sms owner taska bgtau Wan budak2 tu akan dtg ambil hari ni. Kalau Naurah lapor harap dia request la makanan kat Wan aje nanti. Si Nazif pulak kat forehead dia merah-merah kena gigit nyamuk. Semalam dekat pukul 7pm baru ambil diorang. Nyamuk byk gile kot terbang-terbang sana sini. Sampai rumah baru nampak ade 2-3 tempat merah kena gigit. Siot punye nyamok
Kesiannya Nazif asyik kena gigit semut lah..nyamuk lah T__T Kat jari dia yg kena geget semut ritu aku tgk mcm jd berair benjol gitu kat 2 spot. Alohaii...kesiannya. Hari ni hrp sampai lah ointment Lucas Papaw yg aku beli online semalam. Malam nti boleh sapu harap cepat baik la semua kesan gigitan nyamok & semut tu semua. Kulit baby ni kan sensitif. Bekas gitu makan masa 2-3 hari jugak nak hilang.
Compare to kulit Naurah & Nazif, rasanya kulit Naurah dulu lagi la sensitifnya. Dia kan siap ada eczema m…

Blogger Kena Block Grr

Thanks Kak Salina sbb bagi solution utk kite sama-sama meneruskan minat berblogging ^^
Ntah pape je opis ni tetibe je block blogger sekali. Kalau nk block youtube ke facebook ke aku paham la kan. Ini blog pon ko nak block ape barang. Then nak tengok ape je kt internet opis ni kan? Tengok kdrama online boleh pulak takde masalah. Tak ke bengong tu?
K k bersabarlah. Tak perlu marah-marah dah sebab skrg ia bukan lagi menjadi 1 masalah buat aku hahaha. Akhirnya dah habis tgk The Master's Sun. Overall pd aku cerita tu mmg best lah. Ending pun best. Dia tak mcm typical story line yg kita biasa tgk dlm drama. Lari dr kebiasaan skek. Watak dia pun sama tak mcm typical watak dlm drama. Takde cinta terhalang yg melampau & tak perlu nk berbohong utk menyelamatkn keadaan whatsoever. Semuanya jujur & berterus terang. I loike huhu
Kpd peminat kdrama, this drama is recommended by me =)
Stress pulak sbb The Heirs tak update lagi episod baru. Stuck kat ep.4 sampai hari ni. Try gak ushar dr…

The Chicken Rice Shop

Dah lama gak la kami tak makan kat TCRS kat Nilai Avenue ni. Since dah ada baby kecik ni, kami memang pilih restoran yg beraircond je utk makan. Utk keselesaan Nazif la terutamanya. Habis dah semua tempat makan beraircond kat Nilai kitorang round. Sampai dah ketandusan idea nak makan kt mane. Takkan asyik nak ulang makan tempat yg sama aje kan? Bosan owhhh. So the latest kami makan kat TCRS lah.
Dah lama tak rasa makan bergilir pegang baby. After 3 years plus I experienced it again. Hehehe. Usually aku yg akan makan dulu laju-laju mcm nak tercekik pun ada. Hahaha. Sebab rasa bersalah makan dulu sblm suami pastu takut Nazif meragam. Itu antara sebabnya la makan dah rupa orang tak jumpa nasi 3 hari ^^
Buat masa ni takde lagi kejadian Nazif meragam masa kami tgh makan. Harapnya janganlah berlaku sampai bila-bila. Takut semua orang trauma nak keluar makan bawak dia lagi kihkihhh
Enjoice the pics





Kesiannya gambar aku takde. Segan nak suruh org snap gambor 4 beranak. Mcm peghak aje kahkah…