Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

GabaG Radja

GabaG ni cerita duit gaji bulan lepas yang sebenarnya telah di manage dengan lebih bijak drp gaji bulan ini. Haihh...menyampah kalau ingat pasal gaji bulan ni. Belum masuk bulan 4 duit dah tinggal sipi2. Memalukan betul lah macamkan baru dapat gaji pertama tak pandai nak manage lagi. Kena rasuk hantu agaknya aku weekend lepas grrrr
Beg ni adalah beg pam, cooler bag & merangkap backpack letak segala brg keperluan harian aku ke office lah senang cakap. All in 1 bag only. Sebbaek beli backpack pasalnye berat okay bile dah letak ice packs bagai tu. Kalau beli yg jenis sling mau rebeh sebelah bahu aku hehe. Beg ni dibeli setelah berfikir banyak kali jugaklah. Letih dah tak menang tangan nak pegang beg yang ada 3 tu. Skrg semuanya dah jadi 1. Yahooo! Takde dah kemungkinan besar nak tertinggal beg bila dah kalut sangat pagi2 tu.
Plus beg ni dibeli sbb cooler bag bawah tu boleh tahan ais lebih lama iaitu 16 jam instead of 8-12 hours for normal cooler bag. Teringat pasal holiday bulan 7 n…

Nadim Dah Meniarap

Ahad lepas seharian Nadim meragam. Dok sapu la byk kali krim Tropika kat perut dia tu but to no avail. Check suhu semua normal takde yang unusual. Kejap kejap merengek. Main pun takmo sangat. Menyusu pun kurang. Haihh, ape yg x kena dengan awak Zayydan?
Serba salah sikit nak hantar dia ke taska semalam. Takut dia masih bad mood & menyusahkan pengasuh pulak. Tapi pagi tu dia ceria dah mau main sengih2. So kurang rasa risau & hantar jelah. Wassap owner taska tanya how he is. Ibu Midah kata OK je & Nadim dah meniarap!!! Homaiii...agaknya meragam sebab nak dapat skill baru kot eyh? Memang tertunggu dia meniarap sebab supposedly by 4 months mmg dah develop skill tu ah kan. Finally at 4 months 1 week +- dia dah boleh niarap. Yehhhooooo!!
Development lain dia semuanya banyak yg dah achieve. Like dah boleh genggam barang. Dah peka dengan bunyi & boleh ikut pergerakan toys yang kita mainkan dekat dia. Dah ketawa mengekek. Dah bunyi macam2 bla bli blu pot pet ntah pape. Dan pal…

Duit Dah Habis Padan Muke!

Aku ni kalau niat nak manage duit gaji betul2, end up nanti mesti sebaliknya yg terjadi. Sampai bad mood aku semalam pasal duit ni. Bayangkan 2 hari cuti weekend lepas duit aku langsai RM600+- begitu saje. Ya Allah, rasa nak menangis bila ingat balik kenapalah cuai sangat belanja tak ingat dunia. Kelemahan diri yang sukar nak diperbaiki. Takde salah orang lain der kecuali diri sendiri. Ya Allah bantulah hambaMu....sobsobsss...
Walau aku tak suka nak imbas apa yang aku buat dengan duit tu, tetap aku kena tulis kat sini supaya bagi pengajaran kat diri sendiri. Korang pon boleh la nilai masalah aku ni. Haihh...pagi2 Isnin dah mengeluh. Sedih taw sedih hahaha. Ketawa nak cover...phuiiii =P
Sabtu keluar pergi Bangi Sentral. Tujuan utama ialah nak pergi Sale tudung bawal by Penmerah.com. Harga biasa RM18, Sale sehari jatuh RM10 sehelai. Penjimatan berganda. So memang wajib pergi beli tudung utk Raya & as usual  offer Kak Ya sekali. Sekali setahun ini ajelah yg aku mampu belanja dia. Pr…

Nak Holiday Tapi Duit Takdo Haha

I need a holiday!!! OMG last family holiday kami adalah last year taw. Ceh macam lama sangat baru bulan 3 kot skrg hewhew. Ehh...bile last holiday aku? G mane? Krabi masa anniversary yang sampai sudah aku tak cerita kat sini (sbb pegi time mabuk pregy. pergi separuh hati hihi). Lepastu mcm aku jalan lagi ah yess...bln 10 macam tu ade JJCM Batu Pahat yang best sangat pasal makan makan & makan hahaha. Tengok badan larrr =P
So boleh kata lama dah ni aku tak g holiday. Almost for 6 months. Kesian budak2 pon ada macam boring kot tak berjalan mana. Nampak aeroplane pon dah start tanya bile kita nak naik lagi bu? Amboiii...mcm banyak naw duit ibu kamu yer anak2. Well, bulan 7 nanti InsyaAllah kami akan pergi holiday paling jauhhhhhhh sekali sekeluarga buat pertama kalinya. Lambat lagi bulan 7 so am thinking for a near & short trip before that. End of April InsyaAllah habi akan ke China for exhibition etc.
Ingat nak pergi holiday before dia pergi tulah. Tapi bila survey hotel bagai a…

Nazif & Pediasure

Kalau korang masih ingat, Nazif ni ada 1 penyakit suka or senang muntah. Overload susu or makanan, cepat je dia muak pastu muntah. Geram kadang tu pasal rasa macam dah jadi habit pulak. It seems like dia buat-buat nak muntah pastu akhirnya muntah. Itula kalau korang tengok badannya kemain lagi rangka tu kesian tengoknya macam mak tak bagi cukup makan. Padahal dia la yg sokmo suka nak muntah2 tu. Dah warning banyak kali pun tetap lagi dia buat. Biasalah nama pun budak2 ye tak?
Cuma yelah kite ni sbg ibu bapa memang risau lah takut anak tak cukup zat ke ape kan. Underweight pun boleh mengundang penyakit datang. Not good OK. So sebelum keadaan menjadi tak terkawal, aku suggest kat habi tukar susunya from DL to Pediasure. Well, susu Pediasure ni memang terkenal la doktor selalu suggest utk budak2 yg ada masalah pemakanan. So aku rasa dalam kes Nazif ni memang sesuai sangat lah kita cuba pakai. Memanglah susu ni agak mahal tapi since Nadim fully breastfeed, boleh lagilah gagah2 beli susu …

Tak Comel Haha

Kadang2 jumpa balik gambar2 lama budak-budak ni masa baby. Pelik betul masa diorang baby tu pada waktu tu aku rasa comel je deme tu. Tapi bila memasing dah besor & aku tengok balik pic diorang pd masa skrg ni, rasa tak comelnya lahai. Bwahahaha. Siryes ni tulis tak tipu. Naurah & Nazif both looks tak cute langsung kahkah. Cemane ntah boleh rasa comel masa dulu tu. Pelik tapi benar. Syukurlah mata ni kata comel masa deme kecik tu. Gasak la skrg kata tak comel pun. Bukan deme boleh jadi baby semula pun. Semuanya akan terus membesar dgn berlalunya masa.
Skrg ni aku rasa Nadim comel. Kemain lagi aku belek, ye ker comel ni? Haha. Nanti 2-3 years later agaknya samalah mata aku kata tak comel jugak masa dia baby just like his sister & brother. Nasib awak lah anak2 dapat mak mata pelik macam ni. Jangan risau, mak tak bagi kasih sayang kat awak semua berdasarkan paras rupa. Kalau dah namanya anak mak, semuanya mak sayang tanpa syarat OK! Dari kamu semua dalam perut lagi mak dah sa…

Period After IUCD

First time period after pasang IUCD. Tak sangka heavy flow sangat hari ke-2 & ke-3 ni. Just like yang doc bagitau lepas pasang tu. Setengah hari ni saje dah 3 kali tukar pad overnight yang semuanya full. Itu pun dah bocor sekali, meleleh kat kaki sekali. Next period memang kena bawa spare baju office & panties la nampak gayanya. Badan pun kemain lah letihnya ni macamkan pergi menoreh getah kerjanya. Padahal duduk dalam ekon je kot ngadap PC. Once in a while ke main office ambil dokumen or ke surau or ke toilet. Bukan kerja berat pun. Tapi dek kehilangan banyak darah kotor ni pun ada effectnya kalau heavy sgt. Lemau.
Selain drp heavy flow, doc pesan jugak usually period drag spots sikit2 so kalau sebelum ni dah boleh mandi wajib hari ke-7, after this maybe tak lagi. Nantilah aku update lepas dah settled cycle ni kang. At the moment tgh melayan heavy flow ni lagi. Harap esok dah kurang skek. Maklom la weekend nak spend time dengan budak2 plus nak outing ada kenduri bagai. Kalau…

3 Hari Tanpa Henfon

Alhamdulillah selamat dah habi pergi & balik dari Kelantan o/s. Sebab jauh perjalanan dia nak kesana, hati tu tak berapa nak tenang ditinggalkan di rumah in law with anak2. Doa kat Allah selamatkan perjalanan dia pergi & balik pastu permudahkan sekali kerja dia kat sana. Biar cepat settled kerja, dapat balik awal jumpa ngn kitorang. Awal pagi Isnin dia dah sampai. Ya Allah lega hati Dia je tahu. Even muka dia macam cencurut pasal penat & tak cukup tido, as long as dia ada depan mata in 1 piece & bernyawa sihat walafiat, syukur dah.
Haa...nak cerita yang aku tertinggal henfon kat rumah Salak malam kami ke rumah in law tu. Punyelah memberontak hati aku takde henfon 3 hari kompem mati kutu haa. Sebelum habi gerak ke Kelantan dah tarik muka masam pulak sbb dia yg kemas barang. Hishh..not good betul. Cepat2 tenangkan hati & salam peluk cium habi macam biasa. Berat hati rasa sebab risau ke dia. Tapi itulah taknaklah tunjuk sangat kan perasaan kita. Doa yg baik2 je pada …

Rutin Kehidupan

Aihh...sokmo entry tazkirah je lately yer. Itu menunjukkan betapa otak aku ni asyik la fikir tentang peningkatan diri dalam konteks menjadi hamba Allah yg lebih baik. Nak suruh aku tulis hari2 pasal tu pon takde masalah sbb memang otak tu memang sentiasa berjalan hari2 nak tanam rasa cinta & sayang pd Pencipta sekalian alam ni. Maklom ler waktu lapang kat opis ni agak banyak la jugak. Selain drp hal kerja, ingatan pd anak2 yang jauh dimata & benda remeh yg lain, aku suka berfikir tentang Allah dimana pun aku berada. Kadang tgh berjalan ke main office tu, terfikir dah apa2 idea. Sentiasa cuba relate stp pkr dgn Allah.
Bila kat rumah tak banyak masa nak fikir tentang Dia. Siryes mmg sibuk dgn hal rumahtangga. Nak layan anak2 makan, nak bergurau senda, nak tolong Naurah buat homework, rutin milk pumping, nak buat kerja rumah lagi. Ya Allah memang sangat sibuk diri ni dengan keluarga. Masa singkat waktu malam yang ada tu sangat penuh. Tau2 je dah terlelap dgn Nadim & tengok j…

Gerhana Matahari Atau Matahati?

Pagi tadi ada gerhana matahari. Jakun betul rasa bila tengok. Mula2 tak ingat pun ada gerhana tu, skali masa otw ke office tu rasa macam lain pulak kaler suasana dunia. Macam mendung tapi at the same time ada matahari bersinar di sudut sebelah sana. Jadi kaler tu jadi pelik skek ah kan. Lebih kurang mcm hujan panas gitu. Dari tinted cermin kereta depan yang gelap atas tu memang mata ni boleh nampak jelas gerhananya. Kagumnya dalam hati Allah jelah yang tahu. Rasa excited sangat sambil paksa habi tengok sama memerhati keindahannya. Guane pulak dia nak tengok betul2 dengan tgh drive tu kan? Sabor jelah hewheww =P
Sampai office masih rasa excited. Tapi perasaan dah bercampur dengan sebak memikirkan keagungan Allah yang Maha Esa. Sesuatu yang magical spt gerhana ni tanda kekuasaan Allah & ianya berlaku didepan mata kita sendiri. Masih tak percayakah dgn Hari Kiamat? Tiada yang mustahil bagiNya. Allahu Akbar.
Tak bertangguh lepas punch card, mohler kite ke Surau. Sebelum tu study dulu…

Memang Cermin

Ingat lagi tak entry aku pasal suami isteri tu cerminan diri masing2? Terbaru baca post Ustaz Ebit Lew tentang suami yang komplen pasal isteri dia buruk itu ini, Ustaz ajak ikut dia pergi dakwah, tidur masjid, bangun tahajjud & menangis kepada Allah. Setelah seminggu, dia balik isteri sambut dia dengan baik & dia rasa isteri dia dah berubah. Betulkah isteri yang berubah atau suami yang berubah? Tiba2 suami nampak pelbagai kebaikkan dalam diri isteri & mungkin juga sebaliknya. Moral of the story, perbaikilah diri kita dulu InsyaAllah orang yang kita rasa perlu dibaiki tu akan turut serta. Dan...dekatkanlah diri dengan Allah supaya kita sentiasa nampak yang baik2 instead of yg buruk2. Tak tahulah macam mana, kuasa Allah. Tiada yang mustahil bagi Dia.
Kita sebagai seorang muslim dididik utk sentiasa bersangka baik pd Allah samada kita dlm situasi susah mahupun senang. Sebab sifat Allah itu maha sempurna. Tiada cacat celanya langsung. Kalau kita sayang Allah, rajinkanlah diri…

Kekurangan Ibu

Ahh busy pulak lately kat office ni arrange macam2 berkenaan bos lama dah nak berhenti last day Isnin depan & attend pelbagai jobs dari bos baru. Ada 2 bos yang nak diberi perhatian of kos la kelang kabut skek kan. Apapun best jugak bila bz macam ni tau2 je dah nak balik. Terbayang dah wajah Naurah, Nazif & Nadim anak2 yang disayangi. Setelah seharian berpisah dengan diorang, its time to bersua muka semula. Tak sabar rasa hati. Feeling mak2 sangat sekarang ekekek =P
Dalam hati berbunga siap ada rama2 skrg ni dekat Nadim. Dalam otak tu macam dah set inilah last aku jaga anak yang masih baby, so every moment yang ada memang aku cherish sangat sangat. Kalau boleh nak rakam semua moment dengan dia dalam video & dapat buat kenangan dimasa depan bila dah rindu baby. Takde makne dah nak tambah anak lagi bila rasa rindu tu datang yer hehe.
Naurah bila dah besor ni kemain mcm2 soalan susah dia bagi kat aku. Kekurangan diri aku jugaklah sebenarnya sebab bila anak makin besar, perha…