Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2009

Our OP Shoots

Shoots from our OP - Wedding at Johor dah masok dlm official blog diorang. Hubby emel td soh g link tu tgk gambo kitorang. Cam pelik pon ade tgk gambo sndiri dlm tu. Sblm nie asek tgk gambo wedding org laen jer kann heheh. Tak sabo nk tgk hard copy album. If x sempat siap by this week & Angah x dapek la nk amekkn, Insyallah aku & hubby akn balik ke Linggiu. Selain dr amek album nie, kad nikah sbg bukti yg ktorang dah halal utk duduk berdua2an pn kene diambil jgk kt PAID KT nuun. That means aku kene apply cuti on Isnin 13/7 sbnrnye. Tp oleh krn cuti aku da tinggal ciput utk tahun nie, aku plan nk MC jer hari tue...nyahaha. Baek punye plan. Kompem bos da x bape suke aku lps nie sbb memanjang MC jer. Klu jd plan aku nie, means MC utk kali ke-3 la tu. Lg plk keadaan aku skrg yg berbadan 2 nih, asek2 fenin..asek2 loya...Xtolah klu simptom2 pregnancy yg ketara betol2 da muncul, mau capai 10 MC aku tahun nie..kekeke...Hopefully x terus sgt la alahan pregnancy aku ni yerr...amin.

http:…

Early Pregnancy - Mummy To Be

Beberapa perubahan pada tubuh ibu hamil di trimester pertama ( 0 – 12 minggu) kehamilan :

PEMBESARAN PAYUDARA
Payudara akan membesar dan kencang, ini karena pada awal pembuahan terjadi peningkatan hormone kehamilan yang menimbulkan pelebaran pembuluh darah dan memberi nutrisi pada jaringan payudara. Anda mungkin akan merasa BH atau bra anda terasa sesak dan tak nyaman lagi, sebaiknya anda mempersiapkan bra baru yang sesuai dengan ukuran baru ini untuk memberi kenyamanan dan dapat menyokong payudara anda. Tapi jangan buang yang lama, anda dapat menyimpannya karena payudara akan kembali ke ukuran sebelum anda hamil setelah anda berhenti menyusui nanti.

Dalam 3 bulan pertama ini, anda akan melihat juga daerah sekitar putting dan putting susu anda akan bewarna lebih gelap, dan karena terjadi peningkatan persediaan darah keseluruh tubuh maka daerah sekitar payudara akan tampak bayangan pembuluh-pembuluh vena dibawah kulit payudara anda. Baca selengkapanya:Perawatan Payudara Saat Hamil.

SERING …

Early Pregnancy - Baby

Selamat atas kehamilan anda!

Perkembangan bayi dalam kandungan anda akan menjadi salah satu hal yang sangat menyenangkan dalam proses kehamilan ini karena hampir semua apa yang anda lakukan berefek tehadap bayi dalam kandungan anda ini. ---Mari kita melihat apa saja perkembangan dan perubahan yang terjadi pada bayi pada periode awal kehidupannya.


Minggu ke 1:
Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.

Minggu ke 2 :
Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.

Minggu ke 3:
Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote

Minggu ke 4:
Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menst…

Buncit Cam Belon

Smlm byk giler aku makan. Smpi perot buncit cam org pegnen 5 bln hoho. Memule aku g SME beli nasi ciput ngn ikan patin masak tempoyak & sayur kailan goreng. Dlm kol 12.20pm aku makan. Hubby lambat & dtg amek aku dlm kol 1.10pm. We went to MMU & hubby paksa makan jgk Nasi Ayam Penyek tu sbb malas nk dgr aku bising2 di kemudian hari x pernah rasa lg mkn benda alah tue huhuu. So aku mkn dgn kurang berselera sbb dh kenyang. Separuh je nasi bejaye aku habiskn. Suke jgk dgn side dish nasi ayam tu. Ade tahu goreng, tempe goreng, sambal belacan & ulam2an cam kcng pjg, kobis, kcg botol & daun ape ntah aku pn x bape pasti. Seb baek hubby x bekpes pagi tu ngn Abg Azrun (puasa sunat Isnin). So dialah yg menghabiskn separuh lg nasi aku tuh. Plus kuah sup lain dr nasi ayam biase. Ade letak cam kunyit. So rasanya cam berempah. Ayam goreng besar but kurang rasa. Mcm digoreng kosong jek. Itu jelah yg kureng bg aku. Overall for RM6 per dish, mmg kenyang & berbaloi. Klu aku mkn d…

Wedding Again (not mine ok!)

Lupe nk bgtau yg album wedding kt Johor dh dlm proses printing. Means weekend nie Insyallah dh blh dpt. Hubby mintak tlg adik dia Angah yg mmg ddk kt Tmn.U amekkn since Capturepix office mmg kt sane. Agak excited jgk nihh hehe. Hopefully ktorang puas hati dgn the outcome.

Last Friday balik je dr keje ajak hubby g beli susu Anmum Materna khas utk ibu2 yg pregnant. Susu ni bagus utk menguatkan fetus & ade asid folic yg mmg bagus utk ppn mengandung. So singgah Econsave & belilah yg berperisa coklat sbb aku nie fobia sket ngn susu tepung heheh. Bleh tahan mahal gak la. Yg 350gm klu x silap aku smpi RM18+. Huiyyohh...udah ler kene minom 2 kali sehari pagi & malam. Anyway semalam pas Maghrib hubby 1st time bancuhkan & syukur the taste is not bad. 2nd time pagi td since aku x puasa hari nie hubby nk belanja lunch Ayam Penyek kt MMU. Plus nk pegi Ambank kt Alamanda nk amek copy of geran kete for insurance purpose (tuka cermin kete depan). Seb baek big boss hari nie cuti. So by…

Furniture Shopping

Kkdng aku mcm x pecaye je yg aku da pegnen. Lg plk perut masih mcm dulu. Rase pn biase jer. Juz bygkn dlm perut aku nie da ade cam 'benda hidup' la. Pd aku ia masih 'dot' yg kecik jer. Still nothing. So mcm nk jage makan beriya2 tu mcm x bese pulak. Makan still belasah je mcm biase. Td lunch makan ikan sambal + sayur bayam. Amek nasi dgn agak byk huhu. Maklomla dr Isnin-Khamis kan aku puasa sunat. So kire cam misi membalas dendam lah nie hehe. Lg 1 aku x reti nk manjekan diri buat keje2 yg dianggap berat bg ppn yg pegnen. Cth cam angkat file byk2 sket org A4 paper bbrp rim. Org kate awal2 pregnancy nie lg kene jaga sbb 'benda' tu x bape kuat lg lekat. Aku tahu hakikat tu tp sgt susah nk praktikkan ape yg org larang tuh. Sllu jgk aku riso bile perot aku ade rase sengal2 sikit. Kkdng seriau je nk tgk suar dlm kot2 ade darah. Klu darah period, means aku x pegnen but if darah laen, phm2 sndiri jelah kan...Ishh..mcm2 la yg bermain kt otak aku nih. Takot je 'dot&…

Yummy Roasted Chicken

Entah nape smlm balik keje hubby x byk ckp. Memule dlm kete tu dia ckp gak. Ktorang diskas ttg washing machine yg akn dibeli nnti mmg akn ade masalah. WM tu terpaksa letak kt luar rmh. Memule riso ttg ciri2 keselamatan. Tp mmg dh xde choice sbb paip air mmg ade kt luar je. Masalah laen plk yg timbul. Plug xde. Nak tarik dari mane? Plug yg paling dekat pn kt dapur. Tu pn sket punye jaoh sbnrnye. So we have 2 choices only. Panggil electrician buat plug baru kt luar or pjgkan wayar from WM. Choice yg ke-2 nie aku kurang berkenan sbb mcm x pernah dgr dibuat org pn ade. Hubby lak cam sungguh2 nk gune 2nd choice gak. So agak tegang la sket mase diskas dlm kete nih. Tp xdelah smpi cam nk gaduh. Aku ckp nnti kite tgk jelah dulu mcm mane. Lps2 tu hubby dah start x ckp byk tp ok lagi time g Pusat Perabot Bangi. But after that smpi la time aku buka puasa kt Bangi Kopitiam, dia dah byk diam. Pastu ntah mane silapnye Laksa Asam hari tu terlebih masam la plk. Berkeping2 asam keping dlm mangkuk lak…

Laksa Asam: I'm Coming.....

Hari nie aku rase fresh sket bangun tido pagi2. Maklom la mlm td after Isya' b4 pkl 10.00pm aku da tido. Hubby g basoh baju yg dh penoh sebakul. So dia soh aku tido dulu lah. Ade hati gak nk temankn dia basoh baju dgn tgk tv kt bwh. Tp mata mmg dh mengantuk sgt xleh nk tahan. Aku rase dlm 5 minit after hubby tutup suiz lampu, aku teros zzzzz....heheh. Lately dlm pkl 3.00am+ aku kan terkejut & rase haus. Minum mineral water yg mmg dh sedia ade tepi katil & tido semula. Dlm pkl 6.00am akn terjaga & golek2 tggu alarm pkl 6.30am. Itulah rutin baru yg aku noticed skrg nie. Sometimes bangun pagi dgn badan sakit2 & sometimes rase ok jer. Tgk nasib la kann...

Anyway smlm hubby dh bgtau MIL yg aku da pegnen. FIL keluar ngn Apek g Tesco beli lauk. So dinner lmbt sket. Jam da pkl 9.00pm, tibe2 hubby ckp ngn MIL yg aku puasa hari tue. Teros kocoh2 MIL yg tgh syok tgk tv bangun g dapur tnya aku nk minum susu ker? Aku ckp taknak jelah. Aku bkn penggemar susu pn. Klu puasa kene mi…

Malas Tahap Gaban II

Muvie yg aku tggu2 tahun 2009 Transformers dah pon start tayang kt cinema2 all over Malaysia. Tp knp aku masoh blm booked tiket nihh?? Pdhal b4 this beriya2 ingatkn hubby nk g tgk muvie nie sesame. Now aku rase sgt2 malas eventho hnya utk masok ke laman web gsc or tgv for ticket booking. Dasat sungguh tahap kemalasan aku kali nie kann? Anyway td aku dah inform mak kt Johor yg aku da pegnen. Eventho hati nie mcm masih sekali sekala menidakkn hakikat nie (sbb blm pegi klinik), aku tetap kene berikan khabar berita gmbira nie jgk kan? Rase x proper la plk org laen yg xde pertalian keluarga ngn aku pn da tau aku pegnen, mak kt kg.xto ape2 plk. Cam kejam la pulak kan? Lgpn hubby da bg green lite utk war2kn berita nie pd family masing2. So klu aku masih x bgtau mak hari nie, kompem hubby bising nnti hehe. Aku nie tetibe rase malas nk buat segala2nya. Smpi nk call mak pn malas, da tahap kritikal nie kan?? Nk salahkn pembawaan bdk rase mcm terlalu awal sgt la pulakk..kompem hubby ckp x logik..…

The Other Tests

Today early morning
Late last night

Yes I am ^_^

Smlm pas keje teros ke Shah Alam. Memule singgah Giant nk carik 2 more pregnancy test kit yg berlainan jenama. Nie idea hubby ler nih. Nk g klinik rase cam awal sgt. So nk sure punye psl ttg pregnancy aku nih, dia suggest la buat lg testnya. Aku ikot jelah. Lgpn dia yg beriya2 sgt nk kepastian plus nk bayar the expenses hehe. Then smpi sane xde Watson juz Guardian. Mahal la test kit tu kt sane. Paling murah RM9.80. Kat Watson aku beli RM5.90 paling murah. So x jd la beli & proceed cari tempat makan utk aku buka puasa. Dgn mudah jumpe Gerai Nasi Ayam Pak Mal yg femes kt Seksyen 11. Di sbbkn masih awal lg, hubby ajak cari test kit dulu & we went to Plaza Shah Alam. Seb baek ade Watson kt dlm tu & sempat lg b4 kuar beli air kotak soya bean & roti pizza in case x sempat utk buka puasa proper kt gerai. Alhamdulillah order cepat smpi, x lame lepas azan Maghrib berkumandang, aku pn berbuka dgn air sirap bandung. Yg lawaknye hubby ckp ngn waiter 'bagi limau suam' &…

Am I??????

Korang tgk la pregnancy test kit tuhh. Ape pendapat korang?? Aku rase aku da pregnant la...hehe. Tp entah la ehh. Mcm xnk excited sgt sbb x pegi klinik lg utk confirmkan. Klu Dr. kate mmg 'Positif' barulah aku berani nk hepi. Itu pn aku mcm riso jer awal2 pregnancy nie. Udah ler pengalaman baru. Nk jaga mcm mane. Mkn mcm mane. Iz pn cam blur2 je lg. Dia pn x berani nk hepi awal2 sgt. Sbb ape2 pn kene g klinik jgk dulu utk confirmkan. Maybe kandungan ni baru bbrp hari or mggu. Aku kawen hari nie baru genap sebulan. Nikah 23/5, hari nie 23/6. So mmg dh tau la masih terlalu awal lg pregnancy nie. Aku plan nk g klinik bulan depan. After confirm bln nie aku x dtg period. Barulah rase lebih yakin nk pegi check kan?? Ape2 pn aku syukur jgk dgn petanda awal nih. Rezeki inilah yg aku doa hari2 sejak dah kawen nih. Rase cam terharu pn ade diberi rezeki seawal nih. Alhamdulillah :)

Pagi td after mendapat green lite dr hubby mlm td, aku tunjuk Kak Ruby pics yg aku snap nih. Kak B kate klu …

Gambo Wedding Lagiii...

Aku nk citer yg Jumaat lepas aku MC..hahahaha..seronok betol rasenyer. Pas keje hari Khamis tue aku teros g Serdang ke Klinik Public. Doktor lelaki cina tu baek. Lembut je klu ckp. Lgpn aku dh ade rekod kt situ. So xyah nk daftar2 lagi. Aku ckp aku sakit kepala. Dia check blood pressure normal jer. Msti confuse gile Dr.tu..hahaha. Pastu aku selamba je mintak MC eventho memule dia nk bg ubat jer. Aku ckp la aku drive from Semenyih-Cyberjaya, agak jaoh. So penat la kan. Dia ok jer hehe. So dpt la aku lepak rmh spjg Jumaat tu tgk tv smbil makan durian kekeke. MIL dah masak siap2 utk lunch. So aku makan dgn jayanya lah. Pagi2 adik laki hubby yg sek.ptg tu da belikan nasi lemak. Skrg seminggu 2-3 kali kompem makan nasi lemak. Udah ler perot aku dh terbiasa dgn rutin. Bekpes, lunch & dinner seme dh ikot time. So berat aku pastilah naik dgn jayanya. Peliknya tadi Kak Ana Finance tegur aku makin kurus. Aikkk??? Rabun dekat ape Kak Ana nih?? Anyway sempat lg ckp mase resepsi kt Johor aku n…

The Story

Hi guys :) I'm back from my honeymoon with a new spirit. Haha...iyo lah tue. Pdhal pagi2 je cam da sedey hubby bertolak ke Cherating, Pahang for Team Building. All ShTech staffs diwajibkn pergi. Spt biase diorang akn bersuke ria spt tahun2 seblmnye. Sblm nie hubby sempat ikot percutian ke Pulau Perhentian & Pulau Pangkor. Aku? Hmm..eventho sbnrnye kitorang nie parent company, tp Family Day utk tahun nie x dgr sikit pn desas desus akn diadakan. Semenye sunyi sepi jer. 3 years + aku keje sini, dapat merasa Family Day kat Sunway Lagoon yg sehari & x puas lansong tuh (2007) + Dinner kat Impiana KLCC (2008). So for 2009 patotnye kembali ke Family Day. Now dah pertengahan tahun. Xkan xde plan lagi kann?? Dept.aku nie sbnrnye buleh je nk buat sndiri cam ShTech tue. Malangnya big bos dept.ktorang nie x suke berjalan. X suke join pegi bersuka2 nih. Akibatnye eventho byk kontraktor yg nk sponsor, hajat nk hepi2 terpaksa dilupekan. Sadis betol. Syoknye klu dpt bos mcm bos hubby En.Ro…

Cameron Highland - Part 2

Yummy stoberi..kitorang merasa petik & makan sndiri ^_^

Sayur ape ntah....hehe

Salad kot hehe

Sejenis sawi gaknyer huhu

Limited grapes...hnya tanaman hiasan...

Lots of tomatoes

Pelbagai deserts from stoberi

Bunge ape ntahh..maen snap jer huhu

More flowers

Maen nyuruk2 lak hubby nih hehe...

Cameron Highland - Part 1

Gambo enterprem hehe...

Kt ladang cactus laa...mane lagi hehe..

Cewahh...mcm professional photographer kunun hubby gue nihh..

We try Kelapa Laut..yg kecik pn smpi RM8 sebiji...saje nk rase blh la...hehe

Kelapa laut..yg jualnye Mat Bangla...kayo balik Bangladesh jd jutawan huhu..

Tanah Rata...saje snap time we juz look around

Tgk sndiri tulis ape hehe

Aku snap gambo dia, dia snap gambo aku lak hehe...

Loving couple la kunun2nye hehe....belasah jelahhhh...

Medical Insurance

This is my last day working b4 going to honeymoon with my beloved hubby next Monday 15/6 to 17/6/2009. Emm..actually xdelah excited sgt nk g h/moon nih. Maybe sbb da postpone agak lame after majlis bertandang kt Semenyih on 31/5. Ntah nape after kawen aku xdelah beriya2 nk g h/moon. Sbb pd aku dh dpt same2 ngn hubby hari2 pn dh mcm h/moon hehe. Tp hubby insist nk pegi jgk sbb once in a lifetime in our marriage for us to celebrate h/moon. Of course lepas2 ni akn ade lg h/moon but it is not bcoz we are newly wed couple. Dh jd h/moon sbb celebrate 1st anniversary or yearly vacation. Jd sbg wife yg patuh pd kehendak suami, maka dgn rela hati aku pn setuju jgk la pegi Cameron. Kbtln aku pn x pernah jejak kaki lg ke sane. So lps2 nie blh da la aku menyampok bile org sembang2 ttg CH kekeke.

Sampai sudah Hillview Inn x bls pn emel requsition aku ttg availability room at their place tuhh. Siot betol la. Ini nak meniaga ke tidak? Klu pn dah fully booked, inform jelah kann. Sabo..sabo...hari Juma…

Cinema..cinema...cinema...

Smlm balik keje teros balik rmh in law. Smpi2 je tgk kete MIL xde lagi. Then ade cucu sedara, cucu Pak Lang dtg rmh nk main PS2. Dgr je ktorang balik, si Apek my BIL teros soh tgk2kn bebudak tu sbb dia nk g maen bola. MIL ade bgtau Apek tgh diet hehe. Aku nie yg patotnye diet, bkn maen lg melantak smpi kene tegur ngn hubby. Kelmarin after mkn Kuey Teow Sup kt Ani Sup Utara yg baru open dkt ngn Tesco Semenyih yg baru tue, balik rmh aku mkn nasi lg mlmnye (sesenduk nasi je tau hihi). Pastu mkn durian yg Pak Andak bagi. Plus ice cream yg dipelawa MIL. Teros2 hubby tegur 'syg mkn byk betol hari nie...' hahaha... Dh aku nie mmg selera besar. Pastu gen utk membesar bagai johan plk dh mmg sntiasa ade. Klu x control mkn, akn jd mcm aku tahun 2004-2007 dgn berat max pernah dicapai iaitu 79kg dgn ketinggian 159cm. Dasyat tak?? hehehe...

Bln Mei last year (2008) aku start diet & start downsizing until after bln Ramadhan my weight down until 62kg. Since that aku try maintain & weig…

My Hubby

Mlm td hubby telah membasoh baju kami lagi. Aku ckp xyah la sbb baru mlm sblmnye dia dah basoh. Dia ckp bakul da penoh. Aku bkn ape, takot dia penat jer sbb 2 mlm berturut2 basoh. Tp klu da mmg jenis pantang tgk ade keje tertangguh, aku ckp byk pn x gune la kann. Aku pulak disuruhnye tgk tv jer. Aiyooo..rase sgt x sedap hati bile hubby dlm bilik air dok berus baju keje kt bah.kolar yg berdaki, aku goyang kaki tgk tv. Tp bile aku jenguk dia dlm bilik air dia marah pulak soh tgk tv. Ishh..susah betol la ini mcm. Pas abes dia cuci dlm bilik air, masok dlm washing machine yg antik tu plk. Bab nie aku mmg surrender la kan sbb kene gune playar bagai hehe. So dlm pd dia basoh tu sekejap2 dia lepak ngn aku tgk tv. Pastu kejap2 tgk baju dia tuh. Alahai...inilah suami sy yg sgt rajin membuat kerja rumah. Dan mlm td perjanjian sdh pn dibuat ttg basoh baju after moving to rmh BBST next month. Dia ckp bab memberus kotoran daki & peluh kt baju keje tu biar dia yg settlekan. After siap, tugas ak…

Pic of That Day ^_^

Tgk gambo kt atas tue. Snap by my lil sis by using my h/p. Tgk betapa x sabonye pengantin ppn nk ke meja makan beradap smpi terpaksa menarik tgn sang suami yg hegeh2 jln slow bangatt hehehe. Kt blkng hubby tu our Official Photographer, En. Ayares from Capturepix yg sgt sabar melayan karenah ktorang yg x reti nk posing nihh. Both Nikah & Sanding photos were captured by him. Utk wedding album kt belah Jhr nie, aku agak excited sket sbb kos yg mahal bg ktorang lahh. Klu org laen maybe x mahal..xtaulah kan. OP belah Semenyih ktorang decide amek org kate utk buat syarat jer. Amek basic pakej & rupe album pon xtau mcm mane hehe. Ape2 pn kite tggu jelah hasilnye nnti mcm mane. Hopefully dua2 pn ok, Insyallah amin.

Pagi2 lg Bos da mengamok. Nie lanjutan kes ptg semalam la nie ttg refund tenant yg delay sbb miscommunication between Marketing & Accounts Dept. Kbtln org2 yg berkenaan ade yg on leave & emergency leave pulak. Lg la buat dia hangin 1 badan. X psl2 aku pn dia nk sembu…