Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

Dugaan Lagi

Mood ke laut sungguh sejak menerima kejutan dengan kesihatan Naurah weekend lepas. Rasa macam dah tak reti nak merepek meraban tak tentu hala macam sebelum-sebelum nie. Siryes rase macam dah jadi orang skema. Tak reti nak ha-hu he-ho bagai. Aku dah jadi manusia yang boring meh? T_T
Sorry kpd anda-anda yang request utk tahu cerita detail ttg Naurah & how to handle fits etc. Semua pertanyaan korang tue ada dalam otak aku. Tapi aku belum bersedia nak keluarkan menjadikannya dalam bentuk tulisan. Kalau boleh aku taknak ingat lagi kejadian tue tapi aku rasa mcm manusia yg sgt mementingkan diri sendiri. Aku bukan org macam tue.
So aku harap korang semua bagi aku masa utk cool down dulu. Seperti yang aku janjikan dlm entry sebelum nie, Insyallah by next week akan ada entry yg anda semua tunggu-tunggu tue. Kronologi Naurah diserang fits & a few tips by doctor on how to handle fits of your child when at home. Nantikan yea =)
Semalam sbnrnya on the way balik ke rumah PIL, habi dpt call fro…

Apo?

Kucen nie nama dia Apo. Rasanya adik habi yang bongsu bagi nama tue kat dia. Kelakar. Hehehe. Kucen nie sebenarnya kucen arwah makcik depan rumah habi tuh Makcik tu bisu & pekak. Akhir tahun lepas makcik yang duduk sorang-sorang kat rumah tu meninggal dunia. Kalau tak salah aku sebab penyakit kencing manis So banyak ler kucen-kucen yang makcik tu bela membawa diri Si Apo & Ibunya datang rumah my parents in law
Eventho PIL tak bape gemor dengan kucen, tapi diorang tak sampai hati nak halau So FIL pon belikan makanan kucen yg timbang tuh & bagi kucen 2 beranak nie makan Bila dah bagi makan, kucen pon setia la lepak rumah tu jer Dan kucen2 lain pon entah datang dari mana selalu jugak dok lepak rumah in law nih Dengan harapan dapat makan free sbb PIL tak kisah kucen mane pon yg datang Diorang bagi je makan. Patutlah murah rezeki PIL nie kan? =)
Org yg paling hepi dengan kehadiran Apo tentunya aku Sbbnya aku kan peminat kucen. Ohh..lupa nak letak nama Naurah Dia kan ikot aku sayang bangat p…

Thank You

Terharu aku membaca komen-komen dari bloggers semua. Thank you so much guys.
Terima kasih kerana memahami. Terima kasih kerana mendoakan kesihatan Naurah. Terima kasih kerana memberi semangat kpd aku untuk cekalkan hati & tabah mengharungi dugaan yang mendatang. Terima kasih di atas segala kata-kata yang anda tulis di ruangan komen itu. Thank you. Thank you. Thank you very much =)
Disebabkan ramai geng bloggers pon first time mommies, rasanya banyak lagi maklumat yang kita tak aware. Terutamanya yang berkaitan dengan kesihatan anak nih. Sebab tue aku suka utk share cerita dengan korang semua melalui blog ni. Moga kita sama-sama dapat manfaat dari  menulis & membaca blog. Bukan semua entry yang di tulis dalam blog layak masuk kategori ramblings jer kan? =B
To my surprise, Nadia Ibu Hajiq juga baru saja mengalami kejutan seperti aku. Cumanya Hajiq kena fits awal sehari dari Naurah. 3 hari mereka berkampung di Hospital Kulai, Johor. Aku pasti perasaan Nad juga sama seperti aku sek…

Manusia Merancang Allah Tentukan

Manusia hanya mampu merancang. Namun hanya Allah yang berhak menentukan. Ini ayat terbaik utk menggambarkan kejadian yang menimpa aku sekeluarga pd hujung minggu yang lalu.
Aku sebenarnya masih fobia nak cerita secara detail tentang apa yg berlalu pd sekeluarga kecil kami pd hari Sabtu malam yang lepas. In fact petang semalam masa balik ke rumah di BBST utk mengambil pakaian kerja etc utk menghabiskan sisa hari bekerja pd minggu ini, aku rasa sangat tak sedap hati. Terbayang-bayang kejadian yang baru bbrp hari berlaku.
Bantal & comforter Naurah masih di tempat yang sama. Mangkuk kecil yang aku isi air utk jerlum kepala & badan Naurah yang panas juga masih di tempat yang sama. Semuanya berada di tempatnya, sama seperti mana kami tinggalkan dengan tergesa-gesa pada malam itu. Terus terbayang-bayang keadaan Naurah yang membuatkan aku rasa bak separuh mati.

Tanggal 23 April 2011, 9.45pm - Naurah Zayanie di serang febrile fits/convulsions or seizure or sawan dlm bahasa melayunya.
Cause…

Future Holiday

I cannot wait for the time to come. Asyik menghitung waktu saja. Fikir nak jalan-jalan kat mana, nak beli apa & macam-macam lagi lah. Seriau jugak mengenangkan yang Naurah akan naik flight for the first time. Tak tahu penerimaan dia macam mana masa kat atas tue. Harapnya cuaca masa tu nanti baik jer. Takde gegar-gegar sangat. Biar ianya menjadi pengalaman yang indah buat dia. Senang nak bawak pergi holiday jauh-jauh sikit lepas nie. 
Nanti boleh la buatkan passport untuk Naurah pulak. Kesian passport aku & hubby dah lama tak berchop dari negara lain. Rugi ohh buat passport mahal-mahal pastu tak guna. Semalam dapat info from Jiha tentang nak buat passport yang hanya memerlukan RM100 utk valid selama 2 tahun. Kira murah dah tu kan? Dulu tetap kena RM300 utk 5 tahun. Sekarang dah ada option. So takdelah rasa terbeban sgt dgn $ bila nak buat passport sekarang nie.
Ini juga pertama kali bagi aku & habi naik flight Air Asia. Sebelum nie kami pernah naik MAS jer. Ohh..habi maybe pe…

Smile Naurah!

Suke sangat buat muka macam nie kalau kite suruh dia senyum =.= Rindu pulak kat dia petang-petang nie Tak sabo nak balik rumah T_T

Sharena Tertipuu...

Semalam petang pas MIL balik, kami sekeluarga kecik ke McD, Nilai. Dengan harapan dapat makan Fillet O Fish beli 1 percuma 1. Sampai kat kaunter, aku yang bijak laksana tanya dulu kat adik yg jaga tu tentang promotion dari McD nie. Then adik tu pon cakaplah yang promotion tu applicable utk McD di Singapore sahaja. Tidak di Malaysia. Cisss. Nasib baek aku tanya dulu sebelum order. Kalo tak buat kecoh jer bila order 1 tak dapat 2. Ish ishhh...
Adik tu cakap lagi yang memang ramai yang dah terkeliru tentang promotion tue. Sampai pihak McD kat situ ada tampal memo mengatakan promotion hanya sah di McD Singapore sahaja. Rupa-rupanya ramai lagi yang tertipu macam aku. Keh kehh =b
So pd anda-anda yang berniat nak menggunakan kupon tersebut di McD, Malaysia, sila batalkan niat anda sekarang juga. Hehehe =B
Toodles =)

My New House Deco =b

Black Mud Soap - My Review

To all my blog readers out there, today I want to share with all of you about Black Mud Soap as in the picture above. Tak menahan pagi2 tulis omputeh. Ntah betol ntah tak tatabahasa bagai. Hik hik =B
Bagi sesiapa yang memang pembaca setia blog tak semenggah aku nie, adakah anda masih ingat tentang bebelan aku berkenaan kulit Naurah yang super sensitive itu? Yep. Budak Naurah tue memang sedari dari dilahirkan sehinggalah sekarang merupakan penghidap eczema. Kulit tak boleh kering. Mulalah rashes yang super jahat menjelma. Korang pon mesti dah biasa tengok aku upload gambo dak cik tu dengan kulit muka dok merah2 tue kan? Aku pon dah lama pasrah tentang perkara nie. Layankan jelah.
Bila kulit dah selalu naik rashes yg ngeri tue, maka tompok2 hitam bekas rashes tu memanglah menyedihkan hati ibu mahupun ayah Naurah apb melihatnya. Sayang sungguh kulit yg halus mulus tue ada dark spots yg sangat susah nak hilang. I bet for childrens yang tak ada eczema but bila di geget nyamok jahat ada juga …

Baby & Daddy Moment Contest

My support to my dearest blogger friend Zuris, a full time housewife to be by joining this easy contest Baby & Daddy Moment Contest

 Gambar yang dipertaruhkan utk contest kali ini ialah ini:- Nama Baby: Naurah Zayanie Umur: 1 tahun 2 bulan
Gambar nie diambil masa percutian ke Port Dickson bersama keluarga in law pd bulan Mac yang lepas. Ini adalah first time Naurah mandi laut & dia adalah agak takut ok. Tengok lah tangan dia dok kuat ramas baju habi. Dari situ kita dah tau dia memang takut dikelilingi air laut saje. This is one of the best moment yg berjaya aku captured atr Naurah & her Ayah. Betapa Naurah sgt bergantung & memerlukan Ayahnya ketika nie. I bet habi pon mesti rasa bangga bila anak peluk dia erat macam tue & he's doing his part as a daddy. Its a great feeling ever for a parents =)
So aku tag this 3 person to join the contest:
Fit Faizah Ryhan

Woot woootttt =B

Mwahahaha.... Gambar di atas merupakan henpon yg aku pakai sekarang. Ok tak? Ok tak? Petang semalam sempena hari last sebelum bos masok opis, aku melilau pegi Nokia centre kat Alamanda dengan 1 of my office mate. After having lunch at Nandos (makan time lapo giler mmg heaven ohh!) pd pukul 3.00 petang, pembelian pun bermula. Sblm tue kitorang dah singgah dulu tanya apa2 yg patot. Pastu ckp nk g makan dulu sbb lapo sgt. Hahaha. After makan ade pulak couple tgh beli henpon. Lama pulak lepak kt situ.
So decide to jalan2 dulu. Agak malang sbb promotion C3 RM400 with 4GB memory card sudah tamat. Now RM400 takde dah dpt memory card free. Terpaksa tambah RM33=4GB beli memory card kt Kafu. Seb baek x beli yg centre jual sbb regenya RM30=2GB shj. Ada hikmahnya call hubby dulu asked for his opinion sebelum nak beli tue. Eventho jengkel dekat couple yg lama giler lepak kt Nokia centre tue, I believe everything happen, there's a good reason behind it. Good or bad =) At the end ada hikmahnya jua…

Memori Lama =p

House Deco Lagi

Aku skrg nie agak tengah gila nak men'deco' rumah saje. Mentang2 perabot idaman dah tersergam indah kan? Wahaha. Malangnya the mirror belum bergantung lagi di dinding rumah. Biasalah habi tuh. Kalau bab nak menggantung nie mmg payoh beno nak harapkan dia buat cecepat. Yer yer aku beli bagai2 benda hiasan buat gantung, last2 tersadai dlm bilik stor kt atas nu. Tension woh! =.=

Semalam pergi Mydin beli Drypers, pastu g Family Mart beli susu Anmum kat nursery dah habis. Pastu terus g Metro Point, Kajang. Kat mane lagi kan. Romantika lahhh. Pergh. Situ mmg heaven oh kalau nak carik brg2 utk deco rumah nie. Rambang mata giler aku semalam. Hasilnya tahap beratus hengget jugaklah duit aku melayang T_T Habi cume sponsor beli table runner jer 10 hengget. Bisa? Grrrr....tiba2 rasa mcm nak makan orang.

Apa yg aku beli ialah 2 gambar gantung kat dinding. 1 besar (gmbr pemandangan) utk gantung kt depan wall meja makan tetamu. 1 lagi gambo pasu bunga bungaan medium size utk gantung kat dindin…

Mix Stories

Sebelum aku blogwalking ke blog list kt tepi tue, aku nak update blog aku dulu. Pasnie baru singgah blog orang. Nampak mcm ramai yg dah update blog tue. Tak sabo nk terjah =B
Nak review sket ttg detim kat Resipi Rahsia dengan Ann, Kaisya & adik Ann hari Jumaat lepas. Aku sampai lambat sket. Naurah syok tido pulak atas pangkuan aku. Itu pon aku gagah dukung dia bwk masok kereta. Terus2 bdk tu terjaga bile masok kete yg panas tuh. Menggelupur kepanasan ko! Kesian aku tgk. Sampai merah2 pipi dia menahan bahang panas. Sebijik macam aku. Tak tahan panas. Keh keh =B
Aku bukak aircond tahap maksima, turunkn tingkap sket, after a few minutes udara pon dah ok. Budak tu pon dah tenang & aku pon memulakan perjalanan dgn Naurah atas pangku =.= Mmg tak safe lansong. Tp nk wat gane? Car seat toddler blm beli lg. Yg ada utk baby jer Abang aku bagi dulu. Dah tak selesa utk Naurah duduk. So dr dia merengek spjg perjalanan, gagah jelah drive sebelah tgn gitu. Seb baek mase dah nak sampai tue bdk …

Detim @ Alamanda With Ann+Kaisya

Come & Join Us =)

Mwahahaa...Budak tecik nie ada dengan aku skrg nie kat opis Sape jeles angkat kaki!!! Hehehe =b Kul 12 nanti nak gerak Alamanda pulak Ade lunch detim with the sayams Tibe2 rasa hari nie macam tak pegi keje Dah la pakai pon casual jer. Mcm nak pergi shopping lagaknya huhuh...
Hrp Naurah behave duduk dlm car set nanti Kalo tak mmg berpangku la nampaknye spjg perjalanan ke Alamanda tu nnti Seb baek 15 minit jer dah boleh sampai. Lalu jalan belakang kurang kereta sikit Moga perjalanan nnti selamat sampai pergi & balik Tak sabo nk makan kt resepi rahsia =D Plus meet the sayams =b
To all my blog readers out there, care to join us? Come on =)

Khamis Punye Citer

Ade org opis da tegur badan aku susut sket. Mwahahaha...Pastu aku mule rasa nak makan banyak balik. Selalu macam tue aku nih T_T Hasilnya hari nie membahan macam2 dr pagi tadi. Aku kalo ade org sponsor makan free mmg tak hengat donia punye. Balun habis-habisan. Payah jd org suka makan mcm aku nih =.=
Masok hari nie dah genap 2 minggu aku start berdiet. Cepat jugak eh dah nampak kesannya? Habi pon ckp dh nampak susut sket badan aku. Of course dia lebih mengetahui kan. Uhuk uhukkk...Wakakaka. Paham-paham la yer =B Ehh..malam nie malam Jumaat kan? Miahahha...
Hahhh..korang pk ape tue? Aku ckp mlm nie malam Jumaat. Bermakna ada citer hantu  Mantera Anjasmoro. Last week aku dpt tgk 15 minit terakhir jer. Hari nie punya lagi best kot. Si Fauziah Ghous tu dah jadi hantu dah aku tengok selingan dia hari tue. Tak sabo nak menyeramkan diri sendiri malam nie =b
Tp habi mmg baik sgt =) Aku saje je nak test dia tanya dah kurus sket nih, dah ok dah la kot. Bleh stop diet ehh? Dia balas, terpulang la k…

Wed Ramb

Ceitt. Hari nie ingat boleh tayang perabot baru idaman kalbu. Sekali takde pulak delivery petang semalam. Penat je tunggu sampai malam. Tak pasti sebab apa tak sampai lagi. Samada belum amek kat kilang, stok tak ada or sbb hujan lebat ptgnya. Wallahualam. Apa2 pon hari nie hrpnya sampai la benda alah tue. Dah tak larat nk berjaga malam lagi. Hahaha. Tipu jer =b
Ekceli aku baru je lepas amek salinan sijil pmr & spm yg hilang kt KPM, Putrajaya. Slps 2 bulan menunggu, akhirnya dapat pon. Itu pon punyelah lama nak tunggu sijil tu sampai kat kaunter urusan bawah tue. Tak efisien sungguh. Ingatkan dah masok tahun 2000-an nie ok la sikit service kt gomen nih. Tp masih ada lagi rupanya yg masih di takuk lama. Yang dah ok tue, mmg bagus lah kan. Tp yg jenis hegeh2 nie mmg buat sakit jiwa jer. Tak faham sungguh gaya kerja yg lapuk nie.
Sape tengok citer Asmara malam td angkat tangan! Hahaha. Tiba2 jer kannn...=B Kalo mak aku ade asek la nk tgk citer Si Capik. Peminat setia sungguh. Kakaka... T…

Raina 1st Besday Bash

Versi aku tentang kunjungan ke birthday party Raina Evaqairina sangatlah  tidak best. Sbbnya aku datang quite late. Ramai blogger mommas yang dah nak balik. Sedih T_T. Ada 2 sebab knp aku lambat. Pertama, Naurah tido tak hengat donia. Kedua, my family in law datang secara mengejut masa tgh siap-siap nak bertolak ke rumah parents Nurul. Jadinya kenalah layan tetamu yg dtg ke rumah dulu kan? Thank god diorang memahami yg kami sudah mahu keluar. So by the time kami bertolak, mereka pon balik ke Semenyih. Tp kami tetap sudah lambat kan? Pdhal dlm 20 minit jer jarak rumah kami ke Sg. Manggis. Hmmpph...
Sampai2 je terus nampak Ana yg tengah syok duduk sensorang. Dia kata ramai dah ada kat dalam. Mata aku pon melilau carik muka2 yg dikenali. Terus nampak Azie & her hubby + adorable Mya. Hukss. Aku segan nak tegur sbb bajet Azie msti tak kenal aku blogger picisan nih. T_T Dlm pd serba salah nk tegur tuh, aku tertangkap muka Dayu tgh lambai2 tangan kat aku soh dtg ke tempat pool belon2 tuh.…

Obsessed

Being Mom - My Way

Hmmph. Malas je nk update blog hari nie. Sbbnya brg idaman hati aku masih belum berjaya di beli. Brg yillek, maka gambo pon yillek. Bosan kan? T_T
Hari Jumaat tak sempat pegi kedai dah tutup. Hari Sabtu pagi ade perjumpaan dgn Ibu Midah, pengurus taska Naurah ddk skrg. Ada perbincangan ttg kekurangan pekerja yg memungkinkan nursery utk bdk2 blm sekolah ditutup pd akhir bulan 5 nnti. Hanya rumah transit jer yang stay. If ada parents yg dpt tolong cari pengasuh, Insyallah boleh terus operate. Maka kerjasama adlh sgt di harapkan.
Eventho aku tak perlu bimbang ttg penutupan nursery since Naurah mmg sudah masuk list toddler yg sudi di jaga oleh pengasuh sedia ada Lily, tp aku tetap bersimpati pd parents yg anaknya tidak masuk senarai. So kalau boleh, mmg taknak la nursery nie tutup. Nursery under pengurusan Ibu Midah nie pd aku mmg terbaek! Aku puas hati sgt dgn perkhidmatan diorang. Nursery lain mmg byk. Tp aku pon tak tahu samada bagus ke tidak. 
So klu la anda-anda yg membaca blog aku nie …

My Almost Dream Come True =B

Sebelum aku setuju utk declined the offer, aku dah cakap dgn habi yang malam karang kompem aku tak boleh tido sebab dok teringat-ingat. Habi membalas dgn senyuman sinis & said entah hape-hape sayang nie. Aku tau dia ingat aku main-main =.=
We agreed for me to do the calculation first before buying my dream items for our house deco. Plus the fact that i didn't cash out any $ from ATM yet. But why can't he just swap his credit card for my item also mehh? He's willing to swap for his item only. Our Naurah Zayanie new chest drawer. And mine is cannot. Sape tak tensen kann? =.=
Dah malam tadi pukul 2.30 pagi aku terbangun tak boleh tido. Dok terbayang-bayang barang yang aku dah nampak petang sblmnya. Huwaaa..menyampahnya!! Aku siap kejut habi kejap ckp ' see. org dah x boleh tido dah nie...'. Dia dok hmmm ajer. Tsk tsk T_T
And after doing some calculation & to think whether its berbaloi-baloi atau tidak, I make a decision to buy my dream items today. Sbnrnya aku su…