Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2011

Bebas Dari Hutang

Hari nie bos aku cuti. So memang takde keje ape la nk buat kan? Boring aje weh. Bila bos takde, masing-masing pon hilang macam beskot. Entah kemana-mana ntah pegi. Aku, as usual tetap saja di sini. Nak pegi mane, tak tau. Payoh ler takleh nk drive kete manual habi nih. Tak dapat nak merayap mcm dgn kete JHT dulu. Kesana kemari tanpa kekangan. Terbang bebas di udara...hakhakhak..ok aku dah start merapu =B
Tadi ade jugak opismate ajak g Putrajaya. Ke Anjung sana. Tapi since semalam dah pergi. Aku malas la nak ikot. Kalo pergi kang, lambat pulak aku solat Asar sat lagi. Pastu duit pon sama dok habis bila nampak baju bajan yg dijual kat sana. Takpon aku berhabis beli buku. Buku yang hari tu beli pon belom khatam lagi. Bahaya. Bahaya. So, totap la aku dudok di kerusi tak empuk ini. Melayan FB sampai naik muak. 
Tak best kalo takde orang kuantan sana nak ajak bergado bertumbuk bagai. Mek tu pulak dok bz nak membeli barang membuat kek bagai. Selok sejak bukak perniagaan menjual kek baru-baru n…

Cerita Hantu #1

Rasanya tak pernah lagi kot aku ceritakan dalam blog nie pengalaman aku dengan perkara mistik neh. Senang kata setan kaco lah. Hehehe. Ok, utk kisah yang ini, aku ceritakan pengalaman aku masa tengah tunggu panggilan utk masok matrix kat Perlis dulu. 
Sebagai penganggur kehormat, tiap-tiap malam aku bantai tengok tv sampai pukul 3-4pagi. Masa tu rumah parents aku dah dirobohkan sepenuhnya. Tengah nak buat rumah baru yg completely batu dah takde kayu kayan. Makanya kami semua pindah sekejap duduk kat rumah guru  yang baru berdekatan dgn sekolah agama. Kira masa rumah guru tu siap dibina, kitorang jadi penduduk awal la kt situ. Rasmikan rumah baru siap. 
Kedudukan rumah tu adlh yang ke-2 hujung sebelum hutan kelapa sawit kembali memenuhi persekitaran rumah di bahagian tepi mahupun di belakang. Felda tempat aku ddk kan mmg utk tanaman kelapa sawit. Kompem la keliling byk ladang sawit kan? Hehe.
Nak dijadikan cerita, pd 1 malam yang hening, masa tu semua org dah tido dalam bilik kecuali aku.…

Terliur!!

Pagi-pagi aku dah terliur tengok kek weyhh!!! =p
Nampak ada update dari Kak Su from Bake Me Cupcakes tentang kek continental terbarunya. Memang tak bleh blah la tgk gambo tu semua. Hehe. Aku nie bukannya penggemar kek tegar. Makan takat sepotong pon belom tentu boleh habis. Ye ker? Hakhakhak...
Paling terliur tengok red velvet. Perghh..tak puas-puas lagi makan. Apetah lagi dapat yg moist giler tuh..Memang rosak diet serosak-rosaknya lah. Ahahaha...
Nah! Aku nak tepek gambo kek menggiurkan dari Kak Su utk tontonan korang jugak. Biar kite terliur sama-sama yerp! 
Mek Na, kalo mu boleh buat kek-kek cam Kak Su nie, aku tabik springgg sama kamu.....=D






Bulan depan kalo ada orang dari jaoh jd turun KL, maybe boleh order red velvet ek? kuikuikui.....




Rajok Si Suami

Kenapalah suami aku semenjak dua menjak nie asek nak merajok. Aku mmg susah hati sungguh rasa kalo dia buat muka serius aje dgn aku. Taknak layan dah aku usik-usik dia. Nyampah tauu!!
Aku masa belom kawen dulu sukalah majok-majok nie. Tamo angkat phone, tak balas sms. Saje nk buat org sakit hati. Hehe. Tp sejak dah kawen, hati aku jadik cepat sejuk bila marah. Senang jer nak berbaik semula dgn habi. Sometimes aku rasa itu macam 1 kelemahan. But on the other side, aku rasa as a wife, aku memang kena macam tue. Tak baik kan masam-masam muka dgn suami. Betol tak? Betol takkk?
Aku salah ker, dia salah ker...tetap cepat aje aku mengalah. Tapi lain pulak keadaannya dgn habi. Dia pulak yg sokmo majok lama-lama. Contohnya malam nie gaduh, takyah la aku nak pujuk-pujuk dia malam tu jugak. Memang tak dilayannya aku. Sedih gila oh! Tapi aku sabar jelah kan. Seb baek ada Naurah. Takdelah rasa tension sangat. Tp esok pagi, Insyallah habi dah ok.
Muka pon dah ceria. Pastu pelok aku kuat-kuat. Kiss pip…

Tukar URL Blog T_T

Rasa sedih pulak sebab terpaksa tukar url blog lama kepada url blog skrg nie. Kesian kat silent reader la sbb tetibe nk baca kisah kehidupan aku yg tak bape nak vogue nie, tetibe dah takleh nk follow. To follower pon sama jugaklah kan? Well, ape nak buat, aku dah rasa tak syok nak cerita macam-macam psl life aku kalo terlalu ramai office mates yang tahu ttg kewujudan blog nie. So sblm apa-apa yg lebih parah terjadi, aku cecepat tukar url atas sebab itu. 
Seb baek kat nuffnang bleh tukar url blog. So ubah ajelah. Tak effect kat earning yg dah ada. Jadi sayang bile tgk dah ada RM20.02 kat dalam sana tue. Tetibe je naik mencanak dari bbrapa ringgit dulu. Tapi bila dah tukar url  nie, rsanya mmg akan ada effect pd BE tu semua. Maklom dah jadi separuh baru balik blog aku nie. Geng kat UB di FB boleh la aku canang pasal penukaran url ni. Tu pon sebab group tu private. Org tertentu je boleh masok. Nak war-war openly kat status FB aku mmg tak dapek la kan? Ramai officemates ohh sana. Huhuh.
Skr…

Cyber Raya 2011

Ok. Sikit-skit sudah la kan. Kang muntah ijo pulak korang asek tgk muka aku jer hari nie. Hahaha. Hrp next year ada lagi event raya staff SHSB nih. Kite kasi perabih duit company kaw-kaw sebelum tetttt....heheh..sendri mau ingat la =p

Sekian, terima kasih. Laporan dr Majlis Cyber Raya 2011 SHSB.

Sedang Boring...

Esok dah last hari Syawal. Tak sabo aku nk remove sticky post ajak moh dtg rumah beraya tuh. Hahaha. Selok!
Semalam diskas lg dgn habi psl installment kete JHT tue. Rasanya aku kena bersabor habiskan bayo bulan depan jelah. Sbbnya kalo nak habiskan bulan nie, rasa macam kering pulak akhir-akhir bulan nanti. Padahal aku dah selok nak berjalan ke sana ke mari bulan nie. Hujung minggu nie aje dah pack dgn majlis jemputan party birthday & kenduri kawen. Bukan dekat-dekat pulak tu majlisnya. Ke KL nun hah!
Lgpon kalo tak sbb kebetulan premium insurans dah kena renew, mmg takde masalah nk buat full settlement. Ini dah jd kos berganda pulak tetibe. Fengsan mak dibuatnya T_T So, takpelah bersabar sebulan lagi. Bukan nak kejo ape pon kan?
Petang nie ada jamuan raya office kat hotel sebelah nie hah! Aku pakai baju kurung biru kusan tu lagi. Kata nak sedondon dgn inchik suami kan? =D Gambo sama-sama, baju sedondon, barulah namanya suami isteri sehati sejiwa. I like. Kalo cerita pasal suami, ras…

Jiha & Jue Datang Beraya

Last night ada blogger datang beraya rumah aku. Memang best bila ada geng blogger yang rumah dekat-dekat nih. Takyah nak planning banyak sangat nak menjemput datang ke rumah. Helo-helo ala kadar jer deme dah boleh sampai. Hehe.
Memule Jiha Ibu Aqeef meses ckp nak datang rumah malam td. So aku pon balas kat FB ckp ok. Sila datang. Jiha nie duduk Taman Seroja. Masa bulan Ramadhan lepas, husband Jiha bertukar kerja di Bukit Jalil all the way from Penang. Maka bermulalah kehidupan mereka lengkap sekeluarga. Ohh I really love happy ending. Ehh, ending ker ek? Ending la sebab setelah bersusah payah hidup jarak jauh, akhirnya Allah satukan kehidupan mereka di bawah 1 bumbung. Alhamdulillah.
Taman Seroja nie tersangatlah dekat dgn rumah aku di Taman Ixora. Senang kata kalo naik kereta, 5 minit dah sampai. Hehe. So dalam 8.45pm, Jiha & family pon sampai. Sembang-sembang kejap depan TV, then proceed ke meja makan. Sempat jugak aku masak mee bandung dalam terkocoh-kocoh. Korang bayangkan la ak…

Akhirnyaa....

Wahh..gembira je rasa nak update kat sini pasal duit kereta JHT utk full settlement dah boleh buat utk gaji bulan nie. Yeayyy!! Selok la bila dgr pegawai bank tu kata kena bayo RM800+ jer lagi utk semuanya. Happynya rasa. 7 tahun beb bayo kete JHT nie $580 sebulan. Dah suku gaji dia makan. Mmg sabo jelah banyak-banyak. Akhirnya kesabaranku hampir berbalas. Nak jadi hak milik dah. Harta besar pertama aku. Lepas nie bleh la berangan nak beli rumah pulak kan? Hehehe.
Tapi yang kurang bestnya insurans kereta JHT pon nak tamat bulan depan. Makanya gaji bulan nie dah kena asing siap-siap dalam $300+ utk premiumnya. So kalo nak settlekan installment kereta bersama insurans, koman-koman kena ada around $1200 gitu. Adoii...setepek kena kat dahi. Ada 2 choice samada  bayo kereta bulan depan mcm biasa lagi $300+ or keluarkan saving sket utk settlekan semuanya. Di sbbkan aku selok nak announce kete JHT dah habis bayo, makanya aku memilih utk kuar saving sket utk top up mana yg tak cukup. Saving tu…

Pusat Rekreasi Air Putrajaya

Alhamdulillah dapat jugak pergi ushar swimming pool recommended by Hany nih. Pagi Sabtu, right after we are having breakfast at medan selera Taman Seroja, terus menuju ke tempat kejadian. Kami sampai agak lambat around 10am. Dah nak start panas dah. Naurah pd mulanya macam takot-takot tgk air. Tapi dah lama-lama, sampai taknak balik dibuatnya. Fengsan. Huhuh. Next time kalo nak pegi lagi maybe boleh pegi cepat sket. Sesi pagi dibuka pukul 9am - 11am. Then sesi petang & malam pulak.
Yang bestnya orang tak ramai. So memang sangat selesa la nk bwk budak-budak main air kat sini. Seronok pon iyer tengok Naurah happy sangat dapat main air. Last dia main air masa bercuti dgn family in law bulan 3 lalu. Lama tak lama dah la kan? Masa g Kuching tak dan nak bwk budak tu main. Masa kat Bangkok pulak sibuk berjalan kesana kemari. So akhirnya pd bulan 9 nie jugaklah bertepatan dgn hari lahir Ibunya dia merasmikan semula swimming suit pink beli kat Giant nu. Hehe.
Paling tak tahan siap ckp dgn…

Open Office PMD Syawal 2011

Back: Faizal, Mages, Sherene, Matin, Haniza, Ridzuan & Shahrel Front: Azman, Salina, Siti Z, Mariyana, Aku T_T, Niza, Ruby

Membersih Jiwa

Malam tadi ketika aku sedang berguling-guling berharap supaya mata lekas terpejam, tiba-tiba aku teringat tentang post entry aku semalam. Tentang 2 perkara negatif berlalu di office aku skrg. Kes pertama bukanlah sesuatu yang baru. For 5 years plus aku bekerja di sini, mmg situasi spt itulah yang aku tempuhi saban hari. Semua orang kat sini pon faham tentang perkara nie. Sampai pernah aku digelar anak emas bos. Which is not true at all okeh! Aku cuma menjadi pendengar setia cerita-cerita dia saja. Not much than that. 
Kalo kena bambu, kaw-kaw jugak aku dapat. Cuma sejak setahun dua kebelakang nie, dia dah tak betah kot nak marah ke aku sangat. Lagipon aku pon dah semakin pandai mengelak & menjawab bila disergah. Bukan macam dulu, mengiyakan saja segala katanya.
So sbnrnya kes 2 yang lebih parah kot. I'm so annoyed with people like her. Too much noise lah. Now I really missed the peace, quiet good times before she came to this office. If staf yang sebelum nie ada kureng sikit.…

Motipp??

Kat opis aku skrg nie ada 2 keadaan yang aku ade sikit kemusykilan. Pertama pasal bos. Since admin section cuma aku sorang kat dept. nie, bos mmg amatlah suka menyembang dgn aku. Macam-macam yg dia cerita sampai kekadang aku cam naik malas nk melayan. Tapi since she's the boss, aku tadah jelah telinga mendengar segala cerita best mahupun tak best dari kacamata dia. Masalahnya bila aku byk tahu cerita tentang bos, keje aku asyik nak mengata & mengumpat dia sokmo. Adoii. Menimbun suda dosa aku pd dia. Tak pasal-pasal aje kan?
Iyelah....bersembang dgn dia, byk jugak gosip hot aku dapat. Nak simpan sorang-sorang macam tak syok. Tp dah nama pon gosip. Byk cerita buruk dari yang baik. Dosa kering je aku dpt free-free. Tak syoknya lah kan? T_T Tak tahu camne nk bg bos spy takyah cerita apa-apa kat aku. Tak tahu juga camne nk simpan keburukan yang aku tahu tentang diri dia. Acane yerp? Boleh kata kalo sehari tak ngompat bos, mmg tak sah ler. Jahatnya rasa diriku ini....uuuu..
Keduany…

Office & Holiday

Rasa malasnya nak update blog hari nie. Pagi-pagi dah ngadap juadah kat main office. Lunch tadi nie pon kesana lagi. Erppp..kenyang alhamdulillah. Hari ke-2 aku tak berpuasa sejak masok keje lps holiday raya panjang. Rasa sebu pulak perot bila makan banyak-banyak. Dah terbiasa dgn perot kosong bile berpuasa kot. Esok ada open office our building manager pulak kat Century Square. Tetibe rasa macam taknak join pulak. Pdhal blh kata event wajib jugak nih. Bg perot berehat balik kot. Sbbnya Jumaat kompem xleh puasa sbb dept. aku nie pulak buat open office. Haihh..
Menu aku dr nk bwk mee bandung dah tukar jd rendang ayam. Ape kess? Tp since dah pernah buat hari tue, so kompiden tu suda ada lah. Hehe. Habi ade. Takpe =p
Next week pulak hari Selasa, office buat jamuan raya utk semua staf kat hotel sebelah ni hah! Last office ada buat on 2006. This year buat pon anjuran Sports Club yang baru ditubuhkan awal tahun nie. Kalo tak maybe mmg takde buat kot. Yang menyampahnya asyik la buat kat hot…

4 Months + Only

Ishkhh..bile tengok ticker countdown birthday Naurah yang ke-2 tahun, tinggal 4 bulan lebih jer lagi u olls nak sampai ke tarikh keramat 18.2.2012 tuh. Tetibe aku gelabah ayam. Nak buat celebration best-bestkah kali ini? Tarikh keramat itu jatuh pada hari Sabtu. Molek benar kalo nak buat birthday party nih. Bleh la mek kontan plan awal-awal nak meraikan bersama. Hehehe. Maka tak timbul suda kes jeles-menjeles spt dalam kes-kes yang lepas. Tak gitu? =p
Sejak boleh dikatakan berjaya dgn jayanya buat Open House Raya 2011 pd Sabtu lepas, aku rasa agak kompiden nak buat majlis yang beso-beso sket. Eventho bertungkus lumus dgn habi sahaja, dia memanglah tersangat boleh diharap. Cuma kena doa mood habi tak poyo macam hari Jumaat sebelum hari kejadian lepas. Kalo tak sabar, mmg boleh buat perang dunia ke-2 meletus. Asal aku tanya jer, nak naik suara. Ntah hape kena aku pon tak tau. Angin kus-kus sudah mari. Seb baek lepas Maghrib dia dah ok. Itu pon lepas spek kena patah dgn Norah Jones. Wak…

Kisah Naurah

Aku cuma nak berkongsi kisah tentang perkembangan Naurah baru-baru nie. Sejak dah pandai cakap Insyallah, now masok je kereta request sama Ibu & Ayah nak dengar lagu Insyallah from Maher Zain. Berkat aku pasang cd mamat tue everytime Naurah ada bersama di dalam kereta kot. Dalam banyak-banyak lagu, lagu yang berhantu tu jugak menjadi pujaan hatinya. Nampak sgt lagu tu mmg ada aura yang tersendiri kan?
Asal Naurah dgr lagu lain yang berbunyi di corong speaker kereta, pantas mulutnya menyebut ' nak Insyallah!'. So track cd no. 3 itu sajalah yang aku & habi dok tekan berulang kali. Bila nak habis je lagu, pandai cecepat cakap lagi ' nak Insyallah!' Haihhh. Tak dan nak masok lagu baru sikit pon lagi.
Minggu lepas ada klip video Insyallah tu dimainkan di tv Al Hijrah. Ralit sungguh la si kecik tu menonton. Sampai kan sebaik saja habis lagu, melalak kesedihan la dia. Ok. Bab nie ibu & ayah tak boleh nak tekan apa-apa button bagi ulang balik yer nak. Terpaksalah …

Gambar OH 2011 Lagi

Di Hari Kejadian OH 2011

Gambar ada lagi. Esok sambong upload yerp! Bg aku peluang utk bernapas kejap =p