Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

Bertukar Syarikat Insurans

Sejak dah tau gender baby ni asyik la mengoogle nama anak lelaki. Akan ada 2 suku kata juga macam Naurah. Yang belakang mmg dah confirm. Cuma nak cari yg depan ni aje. So kena pick a few names utk dibentangkan pd habi mana yg dia lebih berkenanan. Nama belakang tu jangan di usik dah. Meroyan mak nanti ekekeke ^^ Whatever it is aku tetap standby 1 nama utk anak perempuan. In case Allah nak tunjukkan bukti kebesaranNya pd kami. KepadaMu kami berserah.
Approaching 5 months of pregnancy, I can say that alahan & mabuk semakin berkurangan. Terima kasih Allah. It just like masa Naurah dulu. Tak berbeza bab yang ini. Tekak pon dah tak demand nak minuman yg manis aje. Dah boleh togok air masak macam biasa. Takde rasa nak muntah or payau lagi. Selera makan semakin membaik & ada yg tegur aku dah nampak lebih ceria & cergas. 
Of kos at times kepeningan & migrain datang berkunjung. Perut juga ada kalanya tak boleh menerima certain foods for the reason that I don't have a clue …

Mahu Kemana?

Minggu depan dah pun masuk bulan 4. Bulan selepasnya adalah bulan ulang tahun perkahwinan kami yang ke-4. As usual kami memang plan utk bercuti at least for 3 days 2 nights utk meraikannya. Tahun pertama kami ke Port Dickson, N9. Masa tu Naurah kecik lagi baru bbrp bulan. So tak berani la nak travel jauh-jauh sangat. Pengalaman pertama duduk kat water chalet & tangkap ketam guna jaring. Dapat jugak a few ketam & selamat dimasak bila sampai ke rumah. What a nice experience =)
Tahun kedua Naurah dah besar sikit. So berani la kali ni kita naik flight menuju ke Kuching, Sarawak. Best petang-petang dapat jalan di Waterfront, naik bot menyeberang sungai, beli bermacam jenis kek lapis, makan mee kolok & beli tikar yg femes kat sana. Tikar tu skrg jadi tikar alas buat solat dibentang sejadah. Sangat kenangan. Harap umurnya tahan sampai kami dah pencen sok. Hehehe.
Tahun ketiga pula masih lagi ke negeri di Borneo iaitu di negeri bawah bayu, Sabah. Sabah memang terkenal dengan seaf…

Pengubat Rindu Kalian

Its A......

Good morning all. I'm sorry for the long hiatus. Rasanya semua dah tau kenapa. Aku dapat mc sampai semalam & balik kampung last weekend. Memang tak kuasa la nak ngadap blog kalau gitu. Sibuk dengan life sendiri aje.
Alhamdulillah penukaran ubat & kenaikan dose memberi kesan yg lebih baik pd penulis. I'm feeling much more better now. And then pinjam bp monitor from my parents utk track bp sendiri. Doc pon bagi chart utk isi to check every 4 hours selang sehari. 3 weeks after this dia nak tengok the chart when we meet again.
Owh yes...yesterday ada check up utk kesekian kalinya. Doc happy tgk my bp dah normal. Aku apetah lagi ^^ At the mean time aku consumed 10mg Adalat twice a day.
Then my 2nd scan with doc pun berlansung. Adik baby sangat baik sedang bersujud sewaktu scanning process. Once again we heard the heartbeats & syukur its beating normally. Doc godeh-godeh perut pun adik baby mcm syok tidur bersujud gitu. Tak pusing lansung. Doc amek ukur lilit baby &…

Bak Isi Dengan Kuku

Owhhh...I'm experiencing a mild headache when I type this. May Allah have mercy on me. Amin.
Ahh..penulisan di blog ni masih lagi sama seperti dulu. Tiada yg berubahnya. Maybe cuma makin kurang tepek gambar sbb takde mood nak snap gambar & tepek kat sini. Masih hibernate ttg itu. Cuma kali ni fokus utk cerita tentang life diri sendiri, habi & anak. Kalau boleh taknak lansung dah cerita pasal hal orang lain. Nak elak buat dosa & bagi orang salah faham. Maklumlah bila membaca ni ada yg jenis baca dari pandangan yg positif & ada juga yg negatif. So utk itu takpelah klu nak beranggapan begitu pd life penulis saja. Tak payah nk babit tentang life orang lain. Takde dah orang nak buat cerita kepochi sana sini. Haaarapnya lahhhhhh.....we'll see.
It just that bila dah limitkan perkongsian cerita ttg diri & family kecik ni aje, agak boring lah apa yg ditulis kat sini. Balik-balik psl diri kita, anak kita, suami kita. Pegi balik kampung, outing g shopping complex, be…

Health, BP Monitor & Lovely Lace

Good morning everyone. Hari ni aku gagahkan juga diri utk datang ke opis. Sbnrnya aku masih blm start ubat baru. Hari ni ubat lama akan habis. Sayang nak buang sbb tinggal sebiji aje pon. Most likely will start ubat baru esok lah. At least kalau tak sihat sangat pun waktu tu ada kat rumah. Boleh baring aje berehat tanpa perlu risau apa-apa. Hopefully masa tu dah selamat sampai di kampung tercinta =)
Sebenarnya since my bos bercuti ni, as usual aku punya work load pun boleh kata tak ada lah. Memang datang opis boleh kata buat syarat aje. Nak berehat sekejap kat kat sofa depan pun takde masalah. Nak sembang sekejap pun tak apa. Relax sangat suasana bila bos tak ada neh. Thats y aku gagah juga ke opis sebab kat sini pun masih boleh berehat. Kalau rasa nak baring, inform je opismate yg sentiasa memahami & pergi ke Surau membaringkan diri. Tak apa. Mengenangkan hari ni pun hari last utk minggu ni, maka aku pun bertahan sajalah. Moga Allah permudah.
Minggu ni kami ushar alat BP monitor…

Cerita Tentang Baby Scan

Masa pregnantkan Naurah dulu aku selalu aje rasa blur bila doc scan my rahim & said this is what and that is what. Macam tak boleh nak catch up apa yg ditunjuknya. But I kept saying OK...OK..& smiled. Like I understand & can see what she tried to show me. Haha. Pandai mak berlakon ^^
For this time, rasanya dah lebih faham & lebih 'nampak'. So terasa lebih excited every time doc nak scan this little baby in my tummy. Last scan adalah dgn Dr. Fatimah di Annur & umur baby dlm scan tu tunjuk 15 weeks+. Doc ckp OK mmg mengikut perkembangan sepatutnya. I can clearly see the 2 hands & 2 legs terkapai-kapai di dalam sana. And then doc show me the heartbeat & buka sound nya. Dapat dengar dgn jelas dup..dup...dup..di telinga kami semua waktu tu.
Si Naurah pun sibuk la tanya Ayahnya itu ini tentang apa yg dilihatnya di skrin. Itu baby ker? Haha. That was the question from her that I can still remember. When habi said yes, she replied it with an "owhhh...…

Tukar Ubat & Dosage

Today I'm on half day leave in the morning. Went to Annur again for blood pressure check up. Sadly the outcome of my bp reading was still high. 3 times the nurse take mg bp reading & semuanya kena tulis dengan pen merah T_T
So Dr. Fatimah telah tukar ubat & naikkan dose from 5mg sekali makan to 10mg. Again dapat mc for today until Wednesday. Nak kena sesuaikan diri balik dengan ubat & dosage baru. Ianya bukan mudah. Orang ingat aku duduk rumah senang hati tak payah pergi kerja. Hakikatnya nak sesuaikan diri dgn ubat tidak semudah yg dijangkakan. Badan rasa letih, kepala pening & kalau tak bernasib baik kena migraine. To be honest alahan pun masih blm hilang sepenuhnya. So muntah-muntah pon boleh terjadi spt biasa. Ianya memang memenatkan fizikal & mental.
And I have to go through that once again. Aku cuma dpt berdoa semoga Allah permudahkan sajalah. Tiada daya & upaya melainkan dgn kekuatan yg diberiNya. Redha.
So next week pun kena pergi check up lagi. Do…

Teruja

Hari pertama my bos takde kat opis. She's on holiday for about a week. Best woh nak pergi melawat Masjidil Aqsa kat Palestin sana. Dia kata akan disana selama 3 hari 2 malam. Then hari-hari yg lainnya g melawat Jordan & tempat sekitarnya lah kot. Untung orang ada kemampuan dapatlah tengok tempat bersejarah Islam kan? Manelah tawu in future aku pun ada peluang. Hehehe ^^ InsyaAllah lah yer.
Kak Ya ada ajak ke Perth, Australia next month kalau tak silapnya. Hoihhh..tak dapek ler kami tgh mengumpul duit laki bini nak menyambut kedatangan orang baru ni kan. Kak Ya pon ajak-ajak ayam aje tu. Aku tawu punya. Kang takot kalau tak ajak kang kata benda lain pulak yerk. Hahaha. Dah ler aku perot dah boncet gini tak kuase kot nak fikir ttg jalan sana sini. Nak bawak diri pon dgn susah payah skrg. Apetah lagi nk berjalan byk kat negara orang. Takut membazir aje kalau pergi. 
Then she said nak ajak mak & abah sekali pergi. Alhamdulillah. Seronok mendengarnya. Untung mak abah ada anak …

Apabila Nikmat Di Tarik

Pregnant kali ni baru aku tau erti hilang selera makan. In fact skrg pun aku masih alami masalah yg sama. A few days in a week mesti akan terjadi punya. Masih tak tawu ape kehendak perut yg sebenarnya. Sometimes rasa mcm dah makan elok dah on time. Tp masalah lain pulak. Tak cukup kot. Hehehe. Dah tak berapa nak selera ye tak? So kita pun makan ala kadar jelah kunun utk lapik perut. Rupanya kalau tak cukup pun dia tetap akan meragam. Sabarkan ajelah ^^
Seksa sangat rupanya bila kita takde selera nak menelan tapi kena paksa diri sebab taknak kesihatan kita jadi lagi teruk. Kadang rasa nak menangis sambil mengunyah makanan. Sampai macam tu sekali yer. Habi pon sampai pot pet bile aku taknak makan. Sbbnya nnti aku akan lebih menyusahkan dia pun satu hal jugak. Suruh urut badan la..sapu minyak la sbb migrain. Ahh..if only u feel how I feel habi. Eyh...habi tak pernah merungut pun tentang ni. Jangan salah faham pulak. He's the best husband I can ever dream of. Aku rasa dia pun dah taw…

Rezeki Tak Baik Di Komplen

Ramai yg dah tawu ttg aku memang suka makan. Tapi makanan yg sedap aje taw! Hahaha. Kalau tak sedap mulut aku mmg senang sangat nak komplen itu ini. Tetibe aku teringat ada 1 kisah masa preggy kan Naurah dulu. At that time dlm 6-7 bln preggy gitulah. Taman kami buat jamuan sempena hari Raya Puasa. Malamnya aku & habi pun jenguklah majlisnya. Byk jgk la makanan yg ada. Then aku pun amek mee goreng kot. Tak kena betul rasanya mee tu kat tekak aku.
So aku being the cerewet one ttg makanan sedap & tak sedap, terus je ckp kat habi. Tak sedap bla bla bla. Dah la makan free, lagi mau komplen banyak meh? Habi diamkan ajelah sabar mendengar bebelan si bini. Then aku pun bangun drp kerusi lepas habis makan sbb nak buang bekas etc. Setapak melangkah tetibe 'debummm' jatuh melutut atas bumi. Permukaan padang yg tak rata telah menyebabkan jatuhnya seorang rasaksa. Hehehehe.
Dgn perut boyot terjatuh gitu. Dah ler orang ramai lalu lalang yg nampak. Maybe they did concerned la sbb I …

Day 1 @ Taska

Dah 3 malam Naurah tido tanpa pee di atas katil. Bravo my daughter! Aku harap kat taska pon dia takde buat onar pee atas lantai or tilam. Harap sangat training selama seminggu tu betul-betul berjaya. Kalau boleh kita pon taknak susahkan pengasuh kat taska kan? Kang deme tak suka nak jaga anak kita, sedih la pulak ke Naurah. Nak harapkan pengasuh train anak kite mmg kesian la sebab ramai lagi budak yg deme kena bagi perhatian. Syukurlah ada peluang aku train sendiri Naurah waktu mc panjang ritu. Tq Allah.
Tak rock ahh dah 3 tahun masih pakai diapers kan? ^^ Tu pn SIL aku cam terkejut je bile tawu Naurah cam dah pandai control pee. Sebabnya anak bujang dia tu 5 tahun baru free from diapers =P
Tapi ada 1 kelemahan lg pd Naurah. Bila nak berak dia tak pandai lagi nak ke toilet. Dia lebih selesa pakai diaper. So dia akan request nak pakai diapers bila rasa nak berak. Thats y aku masih bekalkan 2 diapers dia ke taska. In case dlm sehari 2 kali dia nak berak la. Hahaha. Usually kami bekalka…

Inilah Kehidupan

11 days hibernate dgn aku kat rumah. Syok sangat dah Naurah hari-hari dpt manja dgn mama dia neh. Since Naurah dah panggil aku mama most of the time, perlukah aku tukar sekali kata ganti diri tu yer? Hurm. Rasa pelik pulak.
So hari ni hari pertama la dia kembali ke taska. Ahh..budak yg dah bijak tu, nampak je aku turun dr atas lengkap berpakaian opis, terus ditanya 'mama nak pergi mana?'. Ohh..dengan suara yg sebak macam nak menangis. Tersentuh betul hati aku mendengarnya. Then aku terangkan la yg aku dah kena kerja hari ni. So Naurah kenalah pergi sekolah semula. Petang nanti kita jumpa la semula yer.
Thank god dia tak menangis after that. Then aku duduk kat sofa & give her a hug. Rasa kesian pulak kat anak yang tentunya lebih suka if dia boleh duduk rumah dijaga ibunya. Ibu ni kalau lah gaji ayah tu cukup sesangat nak tanggung semua perbelanjaan, ibu pun tak hingin nak kerja. Lagi lah anak nak bertambah ni. Kalau sorang maybe la rasa tak berbaloi sgt nak ddk rmh jaga. T…

Naurah & Potty Train

Akhirnya aku berpeluang utk potty train Naurah. Elok umur dia pun dah 3 tahun, so aku rasa OK sgt dh klu nak train dia pee kat toilet. Mmg klu boleh nak dia free diaper sblm adik baby lahir. Kurang la sikit rasa beban perbelanjaan bulanan kan? ^^
So mc selama seminggu aku gunakan utk train Naurah. Adalah jugak a few times dia pee atas lantai & sekali atas toto. Dpt dilihat makin lama dia makin mahir control tahap nk pee tu. Mlm td lansung x kencing & bangun tido request nak pee kat toilet. Aku bajet nak ajar utk siang je dulu. X sangka malam pun dia dah xnak pee dlm diaper. In fact nk pakaikan dia diaper pon dia dah taknak sgt. Pandai je ckp ' kakak xnak pakai diaper. kakak kan dah besar '. 
Aku pulak yg mcm x percaya kebolehan baru dia tu. Habi lagi la kan. Haha. But looks like kena bg kepercayaan jgk pd dia. Mmg dr dulu aku tak suka paksa dia buat benda yg dia tak suka. Nampaknya trust yg aku bg kat dia membuatkan dia lagi terer kot. Aku rasa dgn stok diapers yg ada…

Kesihatan Penulis

Alhamdulillah akhirnya dpt kekuatan utk update serba sikit ttg keadaan diri penulis. 
Syukur kandungan sudah pun masuk 4 bulan. Khamis lepas aku buat check up pertama kalinya officially di Annur Specialist. Tak sangka blood pressure sgt tinggi & doc suggest utk masuk ward selama sehari utk stablekan bp. So buat pertama kalinya aku makan ubat drh tinggi dlm dose kecik 5mg sekali makan 2X sehari. Jumaat discharged tp doc suruh rest kt rumah sampai hari Rabu. Maklumlah nk bg badan serasi dgn ubat bukan sekelip mata aje. Selalunya aku dpt migraine plk after consumed the ubat. Selera makan pn so-so aje. Ddk rumah bkn hepi-hepi hu ha kesana sini. Totally berkurung & rehat. Paling kuat cuma sidai baju, masak & basuh pinggan. Itu pn dgn susah payah sekali T_T
Doc Fatimah sgt upset dgn keadaan kesihatan aku. Pjg lebar kami laki bini kena ceramah hari tu. Sampai terngiang-ngiang sokmo kata-kata doc kat telinga aku. Mmg rasa bersalah buat diri jd x sihat sampai mcm ni sekali. Tp ser…