Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2013

Terimalah Ketidaksempurnaan

Meluat betul rasanya bila orang yang kita tahu banyak ambil masa office utk buat benda personal tetibe update status kununnya kerja lebih masa utk memastikan gaji yang dia terima tu halalan toiyyiban keseluruhannya. Pada matanya maybe segala perlakuan dia adalah baik-baik belaka semuanya sedangkan kita yang melihat ni nampak terlalu banyak cacat celanya.
Kerja tu memang 1 amanah utk kita. Aku sendiri tak perfect. Aku mengaku banyak jugak buat benda yang sepatutnya tak boleh buat masa office hour. Ohh..at least aku mengaku & perasan. Ada orang tu adakah buat-buat tak perasan or bagaimanakah?
At least juga aku jarang pulak dapat komplen sana sini tentang kerja aku yg tak perform whasoever. Sedangkan orang tu begitu byk komplen yg diterima mengenai work performance nya yg sbnrnya boleh juga menjatuhkan nama baik syarikat sebab hired orang yg tak cekap sepertinya. Adakah dia masih tidak mahu perasan?
Selalu saja ada alasan utk segala kesalahan yg dia lakukan. Kenapa tidak menerima sa…

Umrah Separuh Harga

Hari ni pergi office pakai t shirt, seluar getah & cardigan. Sempoi habis mcm nak pergi berjogging je gaya. Hehehe. Ini adalah sempena hari gotong royong mengutip sampah sekitar kawasan office & hotel. Aktiviti ni kena buat sekali dalam sebulan. Hari ni special skek sebab Tan Sri MK nak buat ceremony tanam pokok ceri la bagai utk menyokong kempen menghijaukan bumi anugerah Allah. 
Bos aku pon kena tanam sepokok kot nanti. Hahaha. Nanti aku nak snap gambo dia pastu emel. Perlukah pedajal snap gambo yg nampak hodoh? Agagaga. Bisikan syaitan kedengaran di telinga aku. No way man! Aku tidak sekejam itu ^^ Nanti I amek gambo U molek-molek ye bos hihi..
Semalam keluar dah memo tentang tawaran mengerjakan Umrah utk staf dengan ditaja sebanyak separuh perbelanjaan pd bulan Mac 2014 nanti. Ya Allah, rasa mcm bulan jatuh ke riba je bila baca memo tu. Bertahun sudah aku mengumpul duit utk merasa menjejakkan kaki ke Tanah Haram. Alhamdulillah cukup sudah duitnya itu. Tapi asyik bertanggu…

Penyakit Semasa Mengandung & Selepas Bersalin

Alhamdulillah akhirnya masalah sakit pelvik lepas bersalin ke Nazif akhirnya menghilang. Lega sangat rasanya. Tinggal tulang pelvik bergesel je kadangkala masih berlaku kalau salah posisi hewhew. Tak taulah dia memang baik sendiri seiring dengan berlalunya masa atau sebab rajin buat senaman Kegel. Masa post natal check up dulu Dr. Fatimah cuma advice buat Kegel selalu aje utk atasi masalah tu. So itu ajelah yg aku buat sepanjang tempoh yang lepas. Asal ingat aje, buat. Lama-lama hilang pun dia.
Masalah sakit pinggang & tak boleh berbaring/duduk di lantai pun menampakkan pembaikkan. Ni pun tak tahu sbb berlalunya masa atau apa. Yang ini mmg masalah sejak masa pregnant ke Nazif lagi dah muncul. Begitulah hebatnya penangan mengandung kali kedua utk aku. Belum kira bab demam & batuk teruk masa awal kehamilan lagi tu. Siap sampai kena pakai Poise sepanjang masa. Muntah kuning sepanjang 37 minggu. Kencing kotor kena 2 kali sampai berdarah @__@. Masuk ward sampai 2 kali.
Bravo Share…

To The Zoo Or Kidz Paradise?

Semalam sampai awal ke taska nak amek anak-anak. Nazif tengah diberi susu. So lepak ah kejap tunggu dia sudah. Then menyembang la dgn pengasuh & owner taska. Deme bagitau nanti masa cuti birthday Sultan Selangor bulan depan, deme nak buat aktiviti bawa budak-budak ke Zoo Negara. So deme mintak izin la nak bawak Naurah sekali since bulan depan pun last month dia kat taska tu sebelum memulakan pembelajaran kat Little Jannah. Sorang budak kena caj RM50 & akan kesana by bus.
Aku sokay je. Habi pun sokay je. Owner kata kalau risaukan anak, boleh je kalau parents nak follow bas drp belakang ke ape. Dia pun macam tau kot kita-kita ni mestilah ada gak rasa risau anak kecik gitu nak follow pegi mana-mana naik kenderaan ni kan. So takdelah dia strict sangat ke ape =)
Memula aku macam rasa nak ikot la jugak. At least lepak kat rumah Kak Ya ke. Dekat sket kan if ada apa-apa benda berlaku. Tapi habi kata tak payah lah. InsyaAllah Naurah okay je. Biar dia enjoy dengan kawan-kawan semua. Pe…

Mr. Bean, The Mines

Dikala ramai geng blogger yang lain sibuk menyepikan diri dari dunia blogging, aku kemain lagi berkobar meneruskan perjuangan yg masih belum tamat. Perghhhh..hebat tak madah aku? Hakhak =P
Sebbaek lah aku ni jenis tak mudah berjangkit penyakit malas & tak kuasa nak update blog drp deme semua. So, marilah kita teruskan minat yang satu ini. Nampaknya aku masih boleh dipanggil blogger tegar. Sindrom tak suka update blog hanya datang bila aku pregnant aje. So tak perlu risau lah (ade ke org yg risau?mihmihh)
K. Lari topik sudah. Ni nak share beli apam balik kecik soya beli melalui groupon kat The Mines hari tu. 12 pcs = RM19.90. Jenuh nak perabih kahkahh. Ada 6 flavours available at that time. Kaya pandan, peanut butter, red bean & ape lagi ntah da x ingat. Benda ni makan panas-pnas gitu mmg sedap ah. Kalau dah sejuk jadi liat kejung aje tepungnya tu. So kalau nak makan balik, sampai rumah masok dalam oven panaskan bbrp minit. Tadaaa...panas-panas makan jadilah sedap semula!
Sape…

Ko Hyang Shaftsbury, Cyberjaya

This is my second time eating at Ko Hyang Cyberjaya & the first time for the rest of us. As usual siapa yang ajak, dialah yg kena belanja. Gitu. Hahaha. Takpelah asal hati puas khennn. Kami singgah Cyberjaya all the way from The Mines last Saturday. Kire dah pertengahan jalan otw balik rumah la kan. Skrg Cyberjaya dah banyak tempat makan yg menarik. Rasanya lagi best drp apa yg ada kat Putrajaya nun.
Apa yg aku masih suka tentang Cyberjaya ialah ianya masih belum crowded terutamanya on weekend. Weekdays selalunya ramai orang pun sebab workers la. Property kat Cyberjaya ni mahal kemain. So populasi penduduk belum ramai mana. Ramai yg tak mampu beli kot hehe. So mostly yg bekerja kat sini ajelah memenuhi segala restoran yg ada.
Ape je yg takde kat Cyberjaya? Pizza Hut ada 2, KFC, Nandos, Tutti Frutti, Subway, Chatime, Kiraku, Saba' & banyak lagi lah. Weekends kalau korang taktau nak makan kat mana, boleh la try ke Cyberjaya ^^



Nilai Medical Center

Kekerapan Nazif batuk dah berkurangan. Tapi bila sekali-sekala dia batuk tu bunyinya sangat membimbangkan. Takut kat paru-paru dia tu dah penuh kahak. Kedengaran bunyinya mcm tu lah. As usual aku dah start risau. So smlm tengahari ajak habi ke Nilai Medical Center (dulu known as Nilai Cancer Hospital) for further check up. Klinik kanak-kanak tutup. So yg ada cuma doctor biasa aje. Tak kisah lah. Cuma nak pastikan tentang bunyi yang kedengaran tak best tu aje. InsyaAllah doc biasa pun boleh detect.
Tak lama pun menunggu sebab tak ramai orang. Ini kali kedua kami ke sana. First time masa Naurah kena fits T__T Dah lama gak tu. Tahun 2011 kot. Hospital ni nampak sunyi aje bile datang. Tak meriah lansung. Hampir seperti bangunan yg tak beroperasi. Hahaha. Tak sibuk mcm Hospital swasta yg lain like Annur or Azzahrah kat Bangi nun. Nasib baik ada kereta yg parking kat depan tu. Kalau tak mcm was-was je nak masuk.
Bila masuk pintu utama, yg ada cuma pak guard. Dia suruh proceed ke bahagian E…

Anak-Anak Tak Sihat

Takde mood sangat hari ni. Nazif down with flu & cough. Naurah pagi tadi panas pulak badannya. Demam tanpa flu & cough. Adik ambik sikit, kakak dapat sikit. Main pasing pasing pulak penyakit ni @__@ Thank god esok dah cuti 2 hari. Dapat la pantau budak-budak tu sendiri tak payah nak harap orang lain. 
Nazif baru je start semalam batuk-batuk. Flu takdelah sampai running nose. Cuma bila dia bersin tu keluar la hingus kat hujung hidung. Batuk dia tu buat masa ni aku try sapu vicks kanak-kanak tu je kat dada & belakang badan. Tapak kaki & betis utk flu/angin. Nampak mcm lega sket batuknya tu. Kalau esok tak elok jugak, baru la pergi klinik mintak ubat.
Untuk Nazif ni sebolehnya aku nak elak sangat makan ubat moden ni. Sebab tu try dulu at least 2-3 hari utk natural remedy or ubat yg tak perlu kena telan. Di samping nak bagi antibodi dia kuat sket melawan penyakit dgn susu badan. Alhamdulillah dah nak masuk 4 bulan ni susu badan aku sampai terlebih utk dia. Rezeki dari All…

Biar Gambar Berkata-Kata

Pergi Tak Kembali (Part II)

Inilah gambar dengan habi yg berjaya di snap masa kat playground hari tu. Payahnya lahaiiiii. Dengan habi yg tgh pegang Nazif. Sebbaek Naurah tak mengisah sbb teruja main itu ini. Kalau tak lagi payah kot nak snap.
Nampak muka makin matured kot kan. Ini baru bab muka. Bab badan?
-..-
Bab badan lagi menyampah kot. Habi pon dah tak se selim dulu. Aku apetah lagi. HAHAHA. Ketawa dalam tangisan ni namanya T__T
Hari tu macam sokay je selera makan. Dapat je control. Lately kemain lagi berselera sangat makannya. Kejap je dah naik balik badan. Ciskek betol. Sebbaek la baju lama semuanya masih boleh pakai. Tapi itu bermakna usaha aku nak jadi sihat masih tak berjaya lah kan?
Kenapalah susah sangat aku nak berazam dgn kuat kali ni. Susah sgt bila tasty food is our passion. Siryes aku memang jenis tak kisah sangat habis duit kalau bab makan ni. Asal rasanya sedap, aku rasa bahagia sangat dah kot. Hehehe. Harga semua tolak tepi.
Tasty food = Happiness.
Gitu!

Dah beli Cinch Shaklee tapi masih ter…

Taman Permainan Taman Ixora

Weekend yang lepas kami tak kemana-mana. Cuma pergi taman permainan pastu ke pasaraya beli benda mengarot haha. Sekali sekala lepak rumah aje best jugak. Relax aje habiskan masa dgn anak-anak. Takde nk terkocoh bersiap nak kemana-mana. Tapi tak boleh buat selalu. Bosan tahap cipan nanti kekeke.
Pergi taman permainan aje tapi sampai beratus gambo aku snap. Hahaha. Best. 












So much of happy moments even hanya di taman permainan. We should do this more often habi ^^ But only if the whether is nice like on this day. Kalau panas-panas I don't like. I kan puteri lilin. Puihhhh!! HAHAHA







Fantastic 4

Our Fantastic 4 =)
Manage to snap this pic yesterday. Cuaca semalam adalah redup. Around 9am+ kami keluar tanpa dirancang. Naurah request nak main kat taman & habi start enjin kereta Kelisa. Tengok nak naik kereta, terus cakap nak ikot. Rupanya pergi ke taman yg fasa baru atas sana. Taman kat situ masih baru. So best ah lepak sana. Takde orang lain pun. Budak-budak je seketoi dua.
Banyak gak gambo dapat snap. Kemain lagi kemho anak beranak tak mengisah ke orang. Entah-entah ada yg ngintai drp rumah nampak gelagat poyo kami. Hahaha. Gasak ahh. Bukan kenal pon kan =P
Our best picture of the day. LOVE.



Pergi Takkan Kembali (Part I)

Masa ni pakai kamera cikai aje okay. So kulit muka di atas adalah original tak tambah perencah apa pun. Alorr..nampak mudanya kami masa ni. 4 tahun+ lepas je kot. Habi pon jauh lebih hemsem drp skrg. WAKAKAKA. Ampunnnn!! Hamba cuma berkata yang benar sahaja =P
Nampak jauh beza pulak dgn kulit muka skrg. Wajah skrg pun dah nampak lebih matured. Kadang rasa tak best jugak. Betul lah kata orang bahawasanya waktu muda itu hanya datang sekali dlm hidup. Tapi kalau masuk Syurga sok dpt muda gini sampai bila-bila. Ko taknak? WOWWW


Jenuh aku carik gambo terbaru kami berdua. Tak ada T______T OK. Dah tahap sedih dah ni. Nampak sangat asyik sibuk snap gambo anak sampai takde dah gambo laki bini berdua yg gedik-gedik mcm dulu. Ni gambar last year okay masa Annual Dinner opis. Masa ni dah pregnant ke Nazif. Baru je missed my 1st period =)
Nampak muka dah tua sket kan? Skrg lagi dah tua. Dah beranak 2 ni aku rasa keremajaan dah makin hilang. HAHAHA. Remaja tu mmg dah lama takde kot. Bukan sebab d…

Malang

Pagi ni hujan. Lepas hantar budak-budak ke taska, habi decide nak lalu jalan lain sebab bajet jem kat jalan kami selalu lalu tu. Rupanya jalan lain tu lagi jem macam haram -..-
Senang kata habi dah buat keputusan yg salah. Yer, keputusan dia sebab dia tak tanya aku pun masa nak guna jalan lain tu. Tau-tau je tgk dah lalu tempat lain. Malas nak cakap banyak. Kite ni kan co-pilot aje.
Sudahnya hari ni lewat kena penalti sampai 3 point. Ada 3 peluang je lagi utk datang lewat tak lebih drp 15 minit. Baru pertengahan bulan. Boleh ke? Dah la selalunya kalau lambat pun sebab dia jugak. Mandi lama, bersiap lama. Selalunya bab mandi lama & bersiap lama ni orang perempuan punya hal kan? Dalam kes aku ni memang terbalik okay. Aku jenis mandi & bersiap cepat. Pantas & tuntas. Selalu mesti mcm ni kan? Kalau sorang jenis cepat, sorang lagi tu mesti jenis hegeh-hegeh. Susah nak dapat dua-dua pantas -..-
Bagi orang yg selalu siap cepat, menunggu orang bersiap macam saje lambat-lambat sed…

MOODY ME

Bos ada hal kat Bukit Merah Laketown Resort. So dia tak masuk opis utk hari ni dan esok. Tapi aku tak rasa happy mana pun sebab aku tengah stress. Stress pasal jerawat tumbuh kat muka dah bertingkek tingkek tapi period tak datang jugak. Bajet semalam ah datang. So kompiden je tak puasa sunat nak puasa Asyura 10 Muharam hari ni kan. Pastu sampai ke petang pon tak period. Siot jek. Rugi sehari. So hari ni aku nekad puasa je dulu. Esok pon puasa jugaklah kalau masih boleh. We'll see....
Naurah pulak pagi tadi buat hal taknak ke taska. Kenapa ntah. Mengada-ngada je kot. Aku lemah betul kalau budak menangis kuat-kuat takde sebab yg munasabah ni. Dah la tengah stress kan. Moody. Pastu carik ubat demam dia dlm peti ais tak jumpa. Tanya habi, dia kata ada dlm plastik. Plastik mana???? Aku mule dah nak marah. Pastu check balik fridge ADA -..-
Arghhh..moody nya...moody nyaaa....
DON'T LIKE!!
Tengah menaip ni pun rasa menyampah aje. Hahaha. Tapi sebab takde ape pon nak buat, so update l…

Buat Pertama Kalinya ^^

Mula-mula sekali nak ucap tahniah pd geng blogger & wassap Dina Zakaria on her newborn baby girl awal pagi tadi dlm pukul 3.15am gitu di Hospital Ampang secara c-sect. Tak sabar nk tgk rupa baby. Mesti lawa macam omaknye jugak =)
2 kali bersalin, 2 kali jugaklah tak menepati due date. Naurah dulu due date bulan 3, lahir bulan 2. Nazif pulak due date bulan 8, lahir bulan 7. Hehehe. Dah tertulis dalam buku kat Luh Mahfuz sana. Yang paling penting sekali semuanya selamat ye dak? =)
Rasanya aku tak pernah lagi share kat sini tentang sebelum mengandungkan Nazif, aku memang setiap bulan selama 6 bulan tu berharap utk preggy. Tapi dalam masa yg sama masih lagi berharap utk pilih bulan yang best utk anak dilahirkan. Boleh gitu? Hahahaha
Bulan demi bulan berlalu, peluang nak dapat anak awal tahun makin tipis. Hehehe. Dah lama-lama keinginan tu terus padam. Target utk getting pregnant again only. Tapi hati masih berkira-kira, kalau dapat anak bulan Julai pun best jugak. Sebab aku suka dgn …

Shoga Sushi, Kompleks Sukan KLIA

Last Friday lepas balik kerja kami terus ke Kompleks Sukan KLIA. Ada 2 pilihan samada nak makan western food di Windmill Station atau makanan timur di Shoga Sushi. Akhirnya kami pilih Shoga Sushi sbb aku tak berapa nak lapar sangat masa tu. 
Portion makanan Jepun tak banyak mana. Kalau nak dibandingkan dgn Korean food, Japanesse is lesser. Korean food byk. Kenyam bangat kalau makan 1 set tu ^^ Windmill Station kite postpone dulu. Maybe Jumaat ni pulak boleh pergi & bagi review =)
Shoga Sushi ni bertempat di Tingkat 1 Kompleks Sukan. Boleh naik tangga atau lif. Interior dalam kedai adalah cantik. Depan kedai pon dah cantik dgn bunga sakura plastik besar tepi pintu masuknya. Tak dapat snap banyak sebab henfon aku tertinggal dlm kereta. So ni aku cilok drp henpon habi. Tu pasal kualiti gambo mengecewakan hahahaa
Overall, makan tempura prawn & bbrp sushi portion mcm sikit berbanding kt Sakae Sushi. Yg ni sepiring RM3 tp mcm sikit ah. 2 ulas je kot. Klu kat Sakae rasanya 3 ulas gi…